Το «Europass» μπορεί να δηλώνει δύο πράγματα: ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο τρένου ή ένα σύστημα παραγωγής βιογραφικών για εύρεση εργασίας στην Ευρώπη. Και στις δύο περιπτώσεις, ετοιμαστείτε να δείτε πολλούς τροχούς να γυρίζουν γύρω-γύρω.
Ας κοιτάξουμε σε βάθος το βιογραφικό Europass και πώς μπορεί να χρησιμεύσει σε ορισμένα άτομα που αναζητούν εργασία. Θα καλύψουμε τα εξής:
Το σύστημα βιογραφικού σημειώματος Europass είναι μια καλοπροαίρετη πρωτοβουλία τυποποίησης των εγγράφων που χρησιμοποιούνται για την αναζήτηση εργασίας στην Ευρώπη. Είναι ένα διαδικτυακό σύστημα δωρεάν παραγωγής ενός ηλεκτρονικού εγγράφου το οποίο περιέχει στοιχεία επικοινωνίας, εργασιακή πείρα, εκπαίδευση και άλλα προσόντα σχετικά με την εύρεση απασχόλησης.
Με άλλα λόγια, είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας βιογραφικού σημειώματος (CV). Δυστυχώς, όμως, είναι κακό. Ίσως πρόκειται για υποκειμενική γνώμη, αλλά βασίζεται στη μεγάλη πείρα που έχουμε στη δημιουργία και στη χρήση πολλών διαδικτυακών εφαρμογών βιογραφικού. Το βιογραφικό Europass συχνά λέγεται ότι έχει άσχημη εμφάνιση και ότι είναι παρωχημένο. Είναι σαν μια φθηνή, κακοφτιαγμένη απομίμηση βιογραφικού.
Στην ουσία, είναι η απόπειρα ενός πολυδαίδαλου, πολύγλωσσου ευρωπαϊκού οργανισμού να τυποποιήσει ένα μονοσέλιδο έγγραφο το οποίο πρέπει να εστιάζει στις εργασιακές δεξιότητες του ατόμου. Θεωρητικά, αυτό το δωρεάν έγγραφο που παράγεται διαδικτυακά μπορεί να δώσει σε όλους στον κόσμο ίσες ευκαιρίες για τη διεκδίκηση οποιασδήποτε θέσης εργασίας στην Ευρώπη. Δυστυχώς, όμως, δεν επιτυγχάνει τους στόχους του.
Είναι σαν να αποφάσιζε η Ασία ή η Αφρική ή η Λατινική Αμερική μία και μόνη λύση για εκατομμύρια άτομα που αναζητούν εργασία, σε ολόκληρη την ήπειρο. Ως ιδέα είναι καλή, αλλά στην πράξη υστερεί.
Η Ευρώπη είναι μια ποικιλόμορφη ήπειρος με οικονομία της αγοράς, το οποίο σημαίνει ότι τα βιογραφικά είναι πιο αποτελεσματικά όταν πληρούν τα πρότυπα ποιότητας της αγοράς εργασίας, όχι της γραφειοκρατικής ολοκλήρωσης. Εκτός αυτού, η αγορά εργασίας αντιδρά ταχέως στην αλλαγή, σε αντιδιαστολή με τα θεσμικά όργανα.
Η ιδέα της ομοιομορφίας στα ευρωπαϊκά βιογραφικά ίσως έχει αξία. Το πρότυπο βιογραφικού Europass υπάρχει, εν μέρει, διότι η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει καταβάλει πολλές αξιέπαινες προσπάθειες να ενοποιήσει τα ποικιλόμορφα μέρη της, απομακρύνοντας τα αχρείαστα σύνορα. Το 1999, η Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε τον εκπληκτικό στόχο της απόσυρσης των εθνικών νομισμάτων έναντι του κοινώς αποδεκτού ευρώ. Δεν νομίζουμε ότι θα μπορούσε να το κατορθώσει καμία άλλη ήπειρος!
Η Ευρώπη έχει καταστεί κοινοπολιτεία εθνών με διαφορετικές γλώσσες, πολιτισμούς και έθιμα, αλλά οι συνοριακοί έλεγχοι και τα περισσότερα άλλα εμπόδια ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ έχουν πάψει να υφίστανται. Γιατί, λοιπόν, να μην τυποποιηθεί ένα σύστημα με το οποίο οι Ιταλοί να μπορούν να αναζητήσουν εργασία στη Γερμανία ή οι Γάλλοι στην Ισπανία; Πάνω σε αυτήν την ιδέα γεννήθηκε το βιογραφικό Europass, για να ομαλοποιήσει τη διαδικασία της απασχόλησης των πολιτών της ΕΕ σε οποιοδήποτε κράτος μέλος.
Το 2004, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προέκρινε «ένα πλαίσιο για τη διαφάνεια των προσόντων και των ικανοτήτων», το οποίο υλοποιήθηκε με το βιογραφικό Europass. Έκτοτε, περισσότερα από 100 εκατομμύρια βιογραφικά Europass έχουν δημιουργηθεί ονλάιν. Μάλιστα, το πρότυπο βιογραφικού Europass είναι μόνο ένα συστατικό του πλήρους χαρτοφυλακίου, το οποίο απαρτίζουν πέντε έγγραφα Europass, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ψηφιακά διαπιστευτήρια:
Αν όλα αυτά ακούγονται υπερβολικά φλύαρα, δεν έχετε άδικο. Οι περισσότεροι εργοδότες προτιμούν ένα ΜΟΝΟΣΕΛΙΔΟ βιογραφικό. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων ενδιαφέρονται για την αποτελεσματικότητα και τη συντομία, όχι για έναν κουραστικό κατάλογο γραφειοκρατικών απαιτήσεων.
Μπορείτε να προσπελάσετε το εργαλείο δημιουργίας βιογραφικού Europass απευθείας ή μέσω της αρχικής σελίδας του Europass, το οποίο αποτελεί επίσημο ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μήνυμα καλωσορίσματος βεβαιώνει τον επισκέπτη ότι μπορεί να δημιουργήσει εύκολα ένα βιογραφικό για να υποβάλει αίτηση για θέση εργασίας, πρόγραμμα σπουδών ή κατάρτισης, ή εθελοντική απασχόληση.
Συγκεκριμένα, το πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσει ο χρήστης ένα «προφίλ» Europass, το οποίο περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία, εργασιακή πείρα, εκπαίδευση/κατάρτιση και δεξιότητες. Αυτό συνιστά τη βάση για τη δημιουργία όσων βιογραφικών επιθυμεί, επιλέγοντας ποιες πληροφορίες θα περιλάβει και ποιο σχέδιο προτιμά.
Η αλήθεια είναι πως το κυριότερο σενάριο στο οποίο χρησιμεύει το Europass είναι όταν ένας υποψήφιος δεν έχει χρόνο ή χρήμα να επενδύσει σε ένα καλό βιογραφικό και ο υπεύθυνος προσλήψεων δεν νοιάζεται για την ποιότητα ή τη σχεδίαση του βιογραφικού όσο για άλλους παράγοντες.
Αφήνοντας κατά μέρος τη σχεδίαση, τουλάχιστον έχετε πλήρη έλεγχο επί του κειμένου που γράφετε σε ένα βιογραφικό Europass. Γράψτε με τρόπο σύντομο μα συναρπαστικό, χρησιμοποιώντας δυνατά ρήματα δράσης και ζωηρά επίθετα για να περιγράψετε τα προσόντα σας για τη δουλειά, τα επιτεύγματα του εργασιακού ιστορικού σας και τις ειδικές δεξιότητές σας. Για να σας βοηθήσουμε, έχουμε καταρτίσει έναν κατάλογο με 300+ δυνατά ρήματα δράσης που είναι κατάλληλα για ένα βιογραφικό.
Αποφύγετε τετριμμένες πληροφορίες, όπως ότι αναλαμβάνετε πρωτοβουλίες, ότι παίζετε ομαδικά ή ότι παράγετε καινοτόμες ιδέες. Επιδιώξτε να γράψετε ένα κείμενο φρέσκο, πρωτότυπο, το οποίο δεν θα έχουν ξαναδεί χίλιες φορές οι υπεύθυνοι εύρεσης προσωπικού. Αποφύγετε την κενολογία, δηλαδή τη χρήση εκφράσεων που εντυπωσιάζουν μα στερούνται νοήματος.
Παραθέστε συγκεκριμένες πληροφορίες, με στοιχεία και αριθμούς όπου είναι δυνατόν, για να ποσοτικοποιήσετε όσα έχετε επιτύχει σε παλιότερες θέσεις εργασίας. Και αποφύγετε την επανάληψη λέξεων, ιδίως σε μικρή απόσταση, όπως: «Βελτίωσα τη ροή εργασιών, μεταξύ άλλων βελτιώσεων στην παραγωγικότητα».
Στο βιογραφικό Europass η βραχυλογία είναι κλειδί επιτυχίας. Προσπαθήστε να περιορίσετε το βιογραφικό Europass σε μία ή δύο σελίδες. Επιδιώξτε την απλότητα και επικεντρώστε στα απαραίτητα στοιχεία των δεξιοτήτων και των εμπειριών σας.
Επειδή η σχεδίαση του βιογραφικού Europass σπαταλά χώρο, θα χρειαστεί να μειώσετε όσο περισσότερο μπορείτε την έκταση του κειμένου, για να χωρέσει όλο σε μία σελίδα. Μία λύση είναι να αλλάξετε το κείμενο ώστε να μην υπάρχουν γραμμές με μία μόνο λέξη (οι λεγόμενες «ορφανές» λέξεις), που σπαταλούν χώρο. Παραλείποντας μία ή δύο λέξεις ή προτιμώντας μικρότερες, συνήθως μπορείτε να εξαλείψετε το πρόβλημα.
Πολλοί εργοδότες, όταν βλέπουν ένα ακόμη βιογραφικό Europass στο γραφείο τους, επιλέγουν να το αφήσουν στην άκρη και να κοιτάξουν ένα βιογραφικό με επαγγελματική σχεδίαση και ελκυστική εμφάνιση. Επομένως, μερικές φορές η χρήση ενός βιογραφικού Europass μπορεί μάλλον να βλάψει παρά να ωφελήσει. Τα σχεδιαστικά ελαττώματά του εξηγούν γιατί υπάρχουν τόσα άρθρα στο Διαδίκτυο με τίτλους όπως: «Γιατί το Europass βλάπτει τις εργασιακές προοπτικές σας».
Θα είχατε καλύτερη τύχη, αν επιλέγατε σχεδόν οτιδήποτε άλλο. Προτιμήστε μια επαγγελματική υπηρεσία σύνταξης βιογραφικού, όπου θα πληρώσετε μα θα έχετε άρτιο αποτέλεσμα. Θα βρείτε περισσότερα πρότυπα, πιο εύχρηστα εργαλεία δημιουργίας και πιο εύκολη διαδικασία επεξεργασίας. Και το σημαντικότερο: θα παραγάγετε ένα πολύ καλύτερο τελικό προϊόν.
Αν, πάλι, γνωρίζετε από σχεδίαση εγγράφων, φτιάξτε ένα βιογραφικό ξεκινώντας από το μηδέν. Φυσικά, μπορείτε να αντλήσετε έμπνευση από μεγάλο πλήθος δειγμάτων στο Διαδίκτυο. Ανοίξτε το Microsoft Word και στρωθείτε στη δουλειά. Δύσκολα θα φτιάξετε κάτι χειρότερο από το Europass.
Έχοντας αναφερθεί ειδικά στο πρότυπο βιογραφικού Europass, ας δούμε τώρα γενικότερα την «ευρωπαϊκή μορφή βιογραφικού» πέρα από το Europass. Πώς διαφέρουν τα ευρωπαϊκά βιογραφικά από εκείνα άλλων περιοχών του κόσμου;
Αν έχετε συνηθίσει στα πρότυπα των ΗΠΑ για τη σχεδίαση βιογραφικού, πρέπει να προσέξετε ορισμένες διαφορές με εκείνα της Ευρώπης.
Εδώ, θέλουμε να αναφερθούμε στις μικρές διαφορές ανάμεσα στα «συνηθισμένα» ευρωπαϊκά βιογραφικά (γνωστά ως «CV» [σιβί]) και τα αμερικανικά (γνωστά ως «resume» [ρέζουμε]).
Για παράδειγμα, είναι πιο κοινό στην Ευρώπη παρά στη Β. Αμερική να υπάρχει φωτογραφία του ατόμου. (Εξαίρεση αποτελεί το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σπάνια χρησιμοποιείται φωτογραφία σε βιογραφικό).
Σε ορισμένες χώρες πιστεύεται ότι η εμφάνιση του ατόμου που κάνει αίτηση δεν πρέπει να επηρεάσει την πιθανότητα να βρει δουλειά, γι’ αυτό παραλείπεται η φωτογραφία. Σε άλλες χώρες θεωρείται αβλαβές να περιλαμβάνεται φωτογραφία του ατόμου σε ένα έγγραφο του οποίου αποτελεί κεντρικό θέμα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυστηρούς κανόνες κατά των διακρίσεων με βάση το φύλο, την ηλικία ή την εθνικότητα, γι’ αυτό τα αμερικανικά βιογραφικά σπάνια αναφέρουν το φύλο, την ημερομηνία γέννησης, την εθνικότητα ή άλλα προσωπικά δεδομένα. Στις χώρες της Ευρώπης γενικά ισχύουν οι ίδιοι κανόνες κατά των διακρίσεων, αλλά δεν είναι σπάνιο να αναφέρει ένα βιογραφικό το φύλο, την ημερομηνία γέννησης ή την εθνικότητα.
Οι εργοδότες στην Ευρώπη ίσως έχουν συνηθίσει σε βιογραφικά με έκταση μεγαλύτερη της μίας σελίδας, ενώ ο χρυσός κανόνας στις ΗΠΑ είναι να μην υπερβαίνει τη μία σελίδα παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις (π.χ. για ανώτερες διοικητικές θέσεις). Παρά ταύτα, σας λέμε με βεβαιότητα πως, αν ένας Ευρωπαίος υπεύθυνος προσλήψεων λάβει ένα μονοσέλιδο βιογραφικό, δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθεί ότι δεν είναι αρκετά μεγάλο! Απεναντίας, θα κοιτάξει ευνοϊκότερα την αίτησή σας, διότι δεν θα σπαταλήσει τον χρόνο του.