Ποια είναι τα βασικά συστατικά μιας συνοδευτικής επιστολής; Τι πρέπει να περιέχει και τι πρέπει να επιτυγχάνει; Ας ρίξουμε μια ματιά.
Η προτιμώμενη διάρθρωση μιας καλής συνοδευτικής επιστολής και τα απαραίτητα συστατικά της είναι τα εξής:
Τώρα, ας δούμε λεπτομερώς κάθε συστατικό της συνοδευτικής επιστολής ενός σεφ.
Αγαπητέ κ. Τριανταφυλλίδη,
Έχοντας περάσει τέσσερα έτη υπό την καθοδήγηση του σπουδαίου σούσι σεφ Maru Himura, ξεκίνησα τη δική μου διαδρομή ως σεφ σούσι και μπέντο στο διακεκριμένο Bashi το 2016, λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές για το fusion μενού με τα τοπικά, εποχικά υλικά. Κανένα εστιατόριο της περιοχής δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί την εφοδιαστική αλυσίδα μας, και ευελπιστώ να αξιοποιήσω τις γνωριμίες μου με τους εφοδιαστές ως εργαζόμενος και στο δικό σας εστιατόριο.
Το μεγαλύτερο επίτευγμά μου ήταν ο ανασχεδιασμός του μεσημεριανού μενού, ώστε να είναι δυνατή η διανομή του στο σπίτι –το οποίο γνωρίζω πως είναι σημαντικό για τη μελλοντική στρατηγική σας. Βρισκόμασταν σε κεντρική γειτονιά και είχαμε για πελάτες πολλούς εργαζομένους από τα γύρω γραφεία, αλλά η ζήτηση για διανομή ήταν πολύ μεγαλύτερη.
Εξετάσαμε διάφορες εναλλακτικές, ώσπου τελικά αποφασίσαμε το μενού της διανομής να καθορίσει εκείνο της τραπεζαρίας. Αυτό επέφερε 29% συνολική αύξηση στις πωλήσεις και 15% άνοδο στο λειτουργικό κέρδος, διότι είχαμε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα τραπεζιών και μειωμένα έξοδα διανομής ανά παραγγελία, χάρη στους μεγάλους πελάτες.
Είμαι υπερήφανος απόφοιτος της σχολής μαγειρικής Culinaire και εφαρμόζω στην κουζίνα μου τις τελευταίες τεχνολογικές και μεθοδολογικές καινοτομίες του χώρου μας. Μετά τις σπουδές μου, πέρασα έξι μήνες στο Τόκιο, όπου διατηρώ επαφή με πολλούς μάγειρες φίλους μου, με τους οποίους ανταλλάσσουμε απόψεις για τις νέες τάσεις.
Μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση να υπερβαίνω τις προσδοκίες των πελατών, και ήδη οι κριτικές μας στο Trip Adviser μάς κατατάσσουν στο κορυφαίο 10% των εστιατορίων της πόλης (ανάμεσα σε 80 καταστήματα). Εσωκλείω μια επιλογή κριτικών από ειδικούς και είμαι πεπεισμένος ότι μπορώ να έχω εξίσου καλές επιδόσεις στο δικό σας εστιατόριο.
Ανυπομονώ να μου δώσετε την ευκαιρία να σας ετοιμάσω ένα γεύμα, για να δοκιμάσετε το ταλέντο και τις ικανότητές μου. Η ιαπωνική μαγειρική είναι το πάθος μου.
Με εκτίμηση,
Γιώργος Τσάνος
Η κεφαλίδα μιας συνοδευτικής επιστολής έχει σκοπό ταυτόχρονα πρακτικό και αισθητικό. Πρέπει να είναι ελκυστική και ευανάγνωστη, ώστε να τραβά το βλέμμα χωρίς να αποσπά από το περιεχόμενο της επιστολής. Πρέπει να μένει στη μνήμη του αναγνώστη, ώστε να θυμάται ποιος την έγραψε, και να περιέχει τα στοιχεία επικοινωνίας που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο εργοδότης.
Αυτή είναι η γραμμή της συνοδευτικής επιστολής που γράφει «Αγαπητέ» ή «Αγαπητή», τη συντομογραφία «κ.» («κύριος» ή «κυρία») και το επώνυμο του παραλήπτη ή της παραλήπτριας. Δεν χρειάζεται να παραλλάξετε αυτόν τον κλασικό τρόπο χαιρετισμού και προσφώνησης των επιστολών.
Αν τυχαίνει να γνωρίζετε το άτομο προς το οποίο γράφετε, τότε αλλάζει το πράγμα. Αν είναι φίλη σας η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Τα μεζεδάκια της Φρόσως», ίσως της φανεί υπερβολικά τυπικός κάθε άλλος χαιρετισμός πέρα από το «Αγαπητή Φρόσω».
Αντίστοιχα, αν δεν γνωρίζετε τον παραλήπτη της επιστολής με την οποία ζητάτε εργασία, φροντίστε να μην έχετε υπερβολικά οικείο ύφος.
Η δύναμη των ονομάτων και των στοχευμένων χαιρετισμών
Προσπαθείτε πάντα να απευθύνετε μια συνοδευτική επιστολή σε ορισμένο άτομο ονομαστικά –στο άτομο που είναι επιφορτισμένο με τις προσλήψεις στη στοχευόμενη εταιρεία. Σύμφωνα με μελέτες της νευροεπιστήμης, οι άνθρωποι επιδεικνύουν μεγαλύτερη προσοχή όταν προσφωνούνται με το όνομά τους. Αυτό συμβαίνει διότι είμαστε πλάσματα κατεξοχήν κοινωνικά και συναισθηματικά. Θυμηθείτε ότι μια συνοδευτική επιστολή ενέχει επίκληση στο συναίσθημα και αποσκοπεί στην επίτευξη ψυχικής σύνδεσης.
Αν απαντάτε σε αγγελία που δεν αναφέρει άτομο επικοινωνίας, συχνά αξίζει να τηλεφωνήσετε για να μάθετε πώς ονομάζεται το αρμόδιο άτομο. Εφόσον σεβαστείτε τα όρια των ατόμων και των εταιρειών, αυτή η πρακτική είναι πολύ θετική και παραγωγική: μιλάτε με ανθρώπους πριν καν πάτε σε συνέντευξη.
Μετά την παραπάνω προετοιμασία, είναι στιγμή να παρουσιάσετε κάτι. Αποφεύγοντας τα κλισέ, τις κενολογίες και τις υπερβολές, θέλετε να ξεκινήσετε με μια δήλωση ενδιαφέρουσα και πειστική, που να παροτρύνει τον αναγνώστη να διαβάσει τη συνέχεια.
Ιδανικά, θα αναφερθείτε στα προσόντα σας. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε γράφοντας: «Μετά από τέσσερα έτη ως βοηθός σεφ στο φημισμένο εστιατόριο “Καβουράκια” στη Γλυφάδα…».
Είναι σημαντικό να βρείτε τον κατάλληλο τόνο για τη συνοδευτική επιστολή σας. Καλό είναι να λάβετε υπόψη τον τόνο που χρησιμοποιεί ο παραλήπτης όταν απευθύνεται στο κοινό του ιστοτόπου του ή των σελίδων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό το ύφος πρέπει να επιχειρήσετε να μεταχειριστείτε, ώστε να συνεννοηθείτε με την επιθυμητή τυπικότητα ή οικειότητα.
Θυμηθείτε ότι θέλετε να δείξετε ικανότητα και αυτοπεποίθηση (να «πουλήσετε» τον εαυτό σας) αλλά όχι υπεροψία (πάντα κάνει αλγεινή εντύπωση).
Αγαπητέ κ. Τριανταφυλλίδη,
Έχοντας περάσει τέσσερα έτη υπό την καθοδήγηση του σπουδαίου σούσι σεφ Maru Himura, ξεκίνησα τη δική μου διαδρομή ως σεφ σούσι και μπέντο στο διακεκριμένο Bashi το 2016, λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές για το fusion μενού με τα τοπικά, εποχικά υλικά. Κανένα εστιατόριο της περιοχής δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί την εφοδιαστική αλυσίδα μας, και ευελπιστώ να αξιοποιήσω τις γνωριμίες μου με τους εφοδιαστές ως εργαζόμενος και στο δικό σας εστιατόριο.
Οι κεντρικές δύο-τρεις παράγραφοι της επιστολής πρέπει να περιέχουν τις ουσιαστικές πληροφορίες για την πείρα, την κατάρτιση, τις δεξιότητες και τα λοιπά προσόντα σας για τη θέση εργασίας.
Μη γράψετε απλώς πού έχετε εργαστεί και για πόσο, αλλά περιγράψτε τι κάνατε σε κάθε θέση. Αφηγηθείτε συγκεκριμένα περιστατικά και ιδιαίτερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίσατε και πείτε πώς τις ξεπεράσατε. Όπου είναι δυνατόν, παραθέστε στοιχεία και αριθμούς, όπως για πόσα άτομα μαγειρεύατε σε μια μέση βάρδια, πόσα μεικτά έσοδα είχε το εστιατόριο κάθε μέρα και άλλες σχετικές πληροφορίες.
Αν έχετε σπουδάσει μαγειρικές τέχνες ή έχετε λάβει άλλη συναφή κατάρτιση, πιστοποιήσεις ή βραβεία, εδώ πρέπει να τα αναφέρετε και αυτά.
Το μεγαλύτερο επίτευγμά μου ήταν ο ανασχεδιασμός του μεσημεριανού μενού, ώστε να είναι δυνατή η διανομή του στο σπίτι –το οποίο γνωρίζω πως είναι σημαντικό για τη μελλοντική στρατηγική σας. Βρισκόμασταν σε κεντρική γειτονιά και είχαμε για πελάτες πολλούς εργαζομένους από τα γύρω γραφεία, αλλά η ζήτηση για διανομή ήταν πολύ μεγαλύτερη.
Εξετάσαμε διάφορες εναλλακτικές, ώσπου τελικά αποφασίσαμε το μενού της διανομής να καθορίσει εκείνο της τραπεζαρίας. Αυτό επέφερε 29% συνολική αύξηση στις πωλήσεις και 15% άνοδο στο λειτουργικό κέρδος, διότι είχαμε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα τραπεζιών και μειωμένα έξοδα διανομής ανά παραγγελία, χάρη στους μεγάλους πελάτες.
Είμαι υπερήφανος απόφοιτος της σχολής μαγειρικής Culinaire και εφαρμόζω στην κουζίνα μου τις τελευταίες τεχνολογικές και μεθοδολογικές καινοτομίες του χώρου μας. Μετά τις σπουδές μου, πέρασα έξι μήνες στο Τόκιο, όπου διατηρώ επαφή με πολλούς μάγειρες φίλους μου, με τους οποίους ανταλλάσσουμε απόψεις για τις νέες τάσεις.
Μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση να υπερβαίνω τις προσδοκίες των πελατών, και ήδη οι κριτικές μας στο Trip Adviser μάς κατατάσσουν στο κορυφαίο 10% των εστιατορίων της πόλης (ανάμεσα σε 80 καταστήματα). Εσωκλείω μια επιλογή κριτικών από ειδικούς και είμαι πεπεισμένος ότι μπορώ να έχω εξίσου καλές επιδόσεις στο δικό σας εστιατόριο.
Στην τελευταία παράγραφο, ολοκληρώστε την επιχειρηματολογία σας προσκαλώντας σε δράση. Δηλαδή, πείτε ότι θα περιμένετε με αγωνία απάντηση, ότι θα χαιρόσαστε ιδιαίτερα αν σας προσκαλούσαν σε συνέντευξη ή ακόμη ότι θα επισκεφθείτε το εστιατόριο για να δειπνήσετε και θα θέλατε πολύ να χαιρετήσετε τον ιδιοκτήτη ή την ιδιοκτήτρια αν έχει χρόνο.
Επιχειρήστε να κάνετε τον αναγνώστη να μην μπορεί να αγνοήσει την επιστολή σας. Περάστε του την ιδέα ότι θα ήταν καλό να απαντήσει και ότι προσβλέπετε σε αυτό.
Ανυπομονώ να μου δώσετε την ευκαιρία να σας ετοιμάσω ένα γεύμα, για να δοκιμάσετε το ταλέντο και τις ικανότητές μου. Η ιαπωνική μαγειρική είναι το πάθος μου.
Με εκτίμηση,
Γιώργος Τσάνος
Κλείστε γράφοντας: «Με εκτίμηση», «Μετά τιμής» ή κάτι ανάλογο, και μετά το ονοματεπώνυμό σας. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ψηφιακή υπογραφή, αν επιθυμείτε. Αν σκοπεύετε να στείλετε την επιστολή εκτυπωμένη, υπογράψτε με το χέρι.