Συνήθως προτείνουμε την αντίστροφα χρονολογική μορφή βιογραφικού για δύο λόγους: επιτρέπει στους υπευθύνους εύρεσης προσωπικού να δουν γρήγορα με τι ασχολείστε τώρα και διευκολύνει τη μεταφορά στο σύστημα παρακολούθησης αιτήσεων.
Αυτή η μορφή βιογραφικού επηρεάζει κυρίως το τμήμα του εργασιακού ιστορικού, διότι απαριθμείτε τις θέσεις εργασίας σας από την πιο πρόσφατη προς την πιο παλιά. Ένας οδοντίατρος μπορεί να περιλάβει και τις θέσεις πρακτικής άσκησης στις οποίες έχει εργαστεί.
Αν, όμως, ειδικεύεστε σε έναν ιδιαίτερα περίπλοκο τομέα της οδοντιατρικής, ίσως να προτιμούσατε τη λειτουργική μορφή βιογραφικού, διότι εστιάζει στις δεξιότητες παρά στην πείρα. Οι νέοι οδοντίατροι (συγχαρητήρια!) ή οι πεπειραμένοι επαγγελματίες μπορούν να εξετάσουν μια από τις υβριδικές μορφές τις οποίες συνιστούμε.
Η σύνοψη στο βιογραφικό ενός οδοντιάτρου, γνωστή και ως προφίλ, βρίσκεται στην κορυφή του εγγράφου και προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσετε την προσωπικότητά σας. Η ειδημοσύνη είναι απαραίτητη για τη σταδιοδρομία σας, το ίδιο όμως και οι τρόποι σας. Στη σύνοψη μπορείτε να περιγράψετε πώς προσεγγίζετε τη φροντίδα των ασθενών και τη σχέση μαζί τους. Αν κάνετε αίτηση σε μεγάλο ιατρείο, δίνετε στους άλλους επαγγελματίες την ευκαιρία να αποφασίσουν αν θα ταιριάξετε στην ομάδα.
Μέσα σε 3–4 προτάσεις πρέπει να αποπνεύσετε σιγουριά αλλά όχι υπεροψία. Ξεκινήστε συστήνοντας τον εαυτό και την πορεία σας, και ύστερα δώστε ένα παράδειγμα της καλύτερης δουλειάς σας. Εξηγήστε γιατί είστε καλή επιλογή για το ιατρείο. (Μπορείτε να το πράξετε εκτενέστερα στη συνοδευτική επιστολή).
Ακόμη δεν γνωρίζετε πώς να προχωρήσετε; Διαβάστε το παρακάτω παράδειγμα σύνοψης βιογραφικού. Στη συνέχεια, κοιτάξτε τα σχετικά παραδείγματα βιογραφικού γιατρού. Το παράδειγμα βιογραφικού επαγγελματία της υγείας είναι μια καλή αφετηρία. Κοιτάξτε επίσης το δείγμα βιογραφικού ενδοδοντιστή ή το δείγμα βιογραφικού γιατρού.
Οδοντίατρος με αγάπη για το αντικείμενο και εκτενή πείρα στη διάγνωση και την αποκατάσταση οδοντικών προβλημάτων, στην προσθοδοντική, στις αισθητικές παρεμβάσεις και άλλες διαδικασίες. Εργατική και προσηλωμένη στην παροχή μιας άνετης και ευχάριστης εμπειρίας στους ασθενείς, με άρτιο αποτέλεσμα. Άριστη στη διαχείριση του πόνου και στην καθοδήγηση των ασθενών σε θέματα προληπτικής στοματικής υγιεινής.
Αυτό είναι το κυρίως τμήμα του βιογραφικού ενός οδοντιάτρου. Οι υπεύθυνοι εύρεσης προσωπικού θέλουν συγκεκριμένες πληροφορίες για την πείρα σας, οπότε δώστε τους υλικό. Τα καλύτερα βιογραφικά περιγράφουν την επαγγελματική πορεία και τα προσόντα.
Αρχίστε σημειώνοντας τις ευθύνες και τα επιτεύγματα που είχατε σε κάθε θέση εργασίας. Ύστερα, επιλέξτε όσα ταιριάζουν καλύτερα στη θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση. Θυμηθείτε να προσαρμόζετε τα στοιχεία της λίστας ανάλογα με τον αποδέκτη του βιογραφικού.
Κάθε στοιχείο λίστας σε ένα βιογραφικό οδοντιάτρου έχει σταθερή μορφή:
Οδοντίατρος, Πλατύ Χαμόγελο
Jun 2013 — Oct 2018, Νέο Ηράκλειο
Οδοντίατρος, Happy Teeth
Aug 2009 — May 2013, Μεταμόρφωση
Το τμήμα δεξιοτήτων είναι σαν μια προκαταρκτική εξέταση. Οι υπεύθυνοι εύρεσης προσωπικού θέλουν να αποκτήσουν μια γενική εικόνα, προτού εμβαθύνουν στην καριέρα σας. Επομένως, χρειάζεται να επιλέξετε προσεκτικά ποια γνωρίσματα θα αναδείξετε. Αυτό το τμήμα μπορείτε να το προσαρμόζετε πιο εύκολα από όλα στις διάφορες αγγελίες εργασίας.
Οι οδοντίατροι χρειάζονται πολλές σκληρές δεξιότητες (όσες μαθαίνονται στη σχολή και είναι απαραίτητες στο επάγγελμα), αλλά επίσης χρειάζονται μαλακές δεξιότητες, όπως ευχέρεια στην επικοινωνία (αν γνωρίζετε πολλές γλώσσες, είναι πολύ θετικό!) και προσήλωση στη λεπτομέρεια. Έχοντας κατά νου μια συγκεκριμένη θέση εργασίας, παραθέστε όσα γνωρίσματά σας θα προσελκύσουν την προσοχή των υπευθύνων εύρεσης προσωπικού. Δείτε παρακάτω το παράδειγμα βιογραφικού για το τμήμα δεξιοτήτων.
Για να γίνει κανείς οδοντίατρος απαιτούνται πέντε έτη προπτυχιακών σπουδών και, ενδεχομένως, άλλα τρία για μεταπτυχιακή ειδίκευση. Στο τμήμα εκπαίδευσης του βιογραφικού ενός οδοντιάτρου πρέπει να αναφέρετε με υπερηφάνεια τον κόπο που καταβάλατε.
Παραθέστε τον τίτλο του πτυχίου σας και τον τίτλο του μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης, αν διαθέτετε. Αν είστε αριστούχος, περιλάβετε τον μέσο όρο σας και τυχόν διακρίσεις. Έχετε κατά νου ότι οι πληροφορίες αυτές φθίνουν σε σπουδαιότητα όσο προχωράτε επαγγελματικά.
Επίσης, αναφέρετε όσα άλλα εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης έχετε παρακολουθήσει. Η κλινική πείρα κανονικά υπάγεται στο τμήμα εργασιακού ιστορικού ενός βιογραφικού οδοντιάτρου. Αναφέρετε επίσης σε ποιον οδοντιατρικό σύλλογο ανήκετε. Παρακάτω δίνεται ένα παράδειγμα μορφοποίησης του τμήματος εκπαίδευσης.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μεταπτυχιακό στην Περιοδοντολογία
Sep 2004 — May 2009, Αθήνα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πτυχίο στη Βιολογία
Sep 2000 — May 2004, Αθήνα