Η κεφαλίδα του βιογραφικού στο πάνω μέρος της σελίδας περιέχει τα απαραίτητα στοιχεία σας: όνομα, επάγγελμα, διεύθυνση, αριθμός τηλεφώνου, ιμέιλ. Εκτός του ότι προσφέρει στους εργοδότες τα στοιχεία επικοινωνίας σας, η κεφαλίδα αποτελεί επίσης σημαντικό σχεδιαστικό στοιχείο, αφού προσδίδει στο βιογραφικό οπτικό ενδιαφέρον. Δεν πρέπει να είναι επιδεικτική ή φανταχτερή, αλλά να αξιοποιεί δημιουργικά τις γραμματοσειρές, τον κενό χώρο, τη διάταξη, τη σχεδίαση, ίσως και λίγο χρώμα.
Η κεφαλίδα είναι εύκολο να γραφεί, αφού έχετε όλες τις πληροφορίες στη μνήμη σας, αλλά είναι το τμήμα του βιογραφικού το πιο δύσκολο να σχεδιαστεί. Γι’ αυτό, συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε μια προσχεδιασμένη κεφαλίδα με έτοιμη διάταξη. Χρειάζεται μόνο να συμπληρώσετε τα στοιχεία επικοινωνίας και να πατήσετε ένα κουμπί, ώστε να εμφανιστεί μια ελκυστική κεφαλίδα στο πάνω μέρος της σελίδας.
Η σύνοψη του βιογραφικού, επίσης γνωστή ως προφίλ ή προσωπική δήλωση, είναι σαν τη σύνοψη στην αρχή μιας επιστημονικής εργασίας. Συνοψίζει επιγραμματικά όσα ακολουθούν.
Ποιο είναι το κυριότερο προσόν σας; Είτε πρόκειται για τα έτη πείρας σας ως εκπαιδευτικού είτε για την αποφοίτησή σας με summa cum laude είτε για την ανατρεπτική διατριβή σας με θέμα τη σεξουαλική ζωή των βατράχων, σίγουρα έχετε κάτι ξεχωριστό. Αναδείξτε το εδώ, σε λίγες γραμμές στην κορυφή του βιογραφικού, για να συνοψίσετε γιατί κάνετε καλά αυτό που κάνετε.
Αν αναζητάτε εργασία στον πανεπιστημιακό κλάδο, ίσως έχετε ήδη συναφές εργασιακό ιστορικό. Μπορεί να μην είχατε αναλάβει τη διεύθυνση τμήματος πανεπιστημίου για 10 έτη, αλλά σίγουρα έχετε καταφέρει κάτι. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτό.
Αν έχετε πορεία σε πανεπιστημιακές θέσεις εργασίας, παραθέστε τες εδώ με αντίστροφη χρονολογική σειρά, αναφέροντας το όνομα και τον τόπο κάθε εργοδότη, πόσα έτη εργαστήκατε εκεί και τι καταφέρατε. Απαριθμήστε συγκεκριμένα γεγονότα με αριθμούς και μετρήσιμα επιτεύγματα, όπου είναι δυνατόν.
Όταν έλθει η ώρα να γράψετε το τμήμα του βιογραφικού για την εκπαίδευση, πρέπει να νιώθετε στο στοιχείο σας. Αν έχετε Ph.D., παραθέστε το πρώτο. Αν έχετε μεταπτυχιακό, γράψτε το δεύτερο. Αν έχετε μόνο πτυχίο, αλλά ταυτόχρονα ήσαστε στην παράταξη που διοργάνωνε τα καλύτερα πάρτι, αναφέρετε μόνο το πτυχίο.
Τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα είναι προφανώς σημαντικά σε ένα πανεπιστημιακό βιογραφικό, ώστε αξίζει να αναφερθείτε σε αυτά λίγο εκτενέστερα. Αν είχατε άριστο μέσο όρο, αν ανήκατε σε φοιτητικούς συλλόγους με σημαντική προσφορά ή αν είχατε αναλάβει την αρχισυνταξία της φοιτητικής εφημερίδας, μην παραλείψετε να το αναφέρετε.
Κάθε βιογραφικό είναι καλό να περιέχει μια σύντομη μα προσεκτικά επιλεγμένη λίστα δεξιοτήτων. Η λίστα αυτή θα διαφέρει ανάλογα με το πεδίο του καθενός.
Συνήθως, περιλαμβάνει σκληρές δεξιότητες (τεχνικές ικανότητες που αποκτήθηκαν μέσω μάθησης και πείρας) και μαλακές δεξιότητες (εγγενείς «ανθρώπινες» δεξιότητες που καθιστούν το άτομο καλό στην επικοινωνία ή στην ηγεσία). Εσείς γνωρίζετε το πεδίο σας, οπότε αναδείξτε τους λόγους για τους οποίους είστε άξιο μέλος του.