Έχοντας μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να εντυπωσιάσετε, χρειάζεται να πείτε γρήγορα γιατί είστε το κατάλληλο άτομο για τη θέση προγραμματιστή που ονειρεύεστε! Εδώ κάνετε την αρχή, συνοψίζοντας τα μεγαλύτερα και σχετικότερα επιτεύγματά σας. Είναι χρήσιμο να προσπαθήσετε να σκεφτείτε όσο περισσότερα μπορείτε, προτού γράψετε τη σύνοψη.
Στο τμήμα της σύνοψης (γνωστό επίσης ως προφίλ ή προσωπική δήλωση), πρέπει να αναφέρετε ακροθιγώς αυτά τα επιτεύγματα και να καυχηθείτε ελαφρώς. Μην υπερβάλετε, απλώς εκφράστε την υπερηφάνειά σας για όσα έχετε καταφέρει επαγγελματικά. Επίσης, αυτό είναι το μόνο τμήμα του βιογραφικού που αφήνει περιθώριο δημιουργικότητας. Επειδή η δημιουργικότητα εκτιμάται ως δεξιότητα στους προγραμματιστές, φροντίστε να την κάνετε φανερή στη σύνοψη.
Καινοτόμος προγραμματιστής και επιχειρηματίας του Διαδικτύου που αγωνίζεται να φέρνει τους ανθρώπους του κόσμου πιο κοντά. Άτομο με δημιουργική σκέψη και χάρισμα στην ανάπτυξη λογισμικού και στην εργασία με διάφορες δομές δεδομένων.
Η πρώτη σας απόφαση εδώ είναι αν τα επιτεύγματα της σταδιοδρομίας σας προσφέρονται καλύτερα για ένα συμβατικό εργασιακό ιστορικό ή ένα τμήμα με κατάλογο έργων. Για να αποφασίσετε, απαντήστε στα εξής ερωτήματα:
Εργασιακό ιστορικό
Το τμήμα του εργασιακού ιστορικού απαριθμεί τις προηγούμενες θέσεις εργασίας, χωρισμένες κατά εργοδότη. Καλό είναι να βρίσκονται σε αντίστροφα χρονολογική σειρά, ξεκινώντας με την πιο πρόσφατη.
Καθώς περιγράφετε κάθε θέση, μην αναφέρετε απλώς τα καθήκοντά σας. Εξηγήστε με ποια έργα ασχοληθήκατε και πώς αντεπεξήλθατε σε δύσκολες προκλήσεις.
Προγραμματιστής – Πρωτοβουλία «Ψηφιακό Σχολείο», Θεσσαλονίκη
December 2015 — Παρόν
Προγραμματιστής – Kindlinks, Θεσσαλονίκη
February 2004 — September 2015
Οι περισσότεροι προγραμματιστές υπολογιστών έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρότι είναι δυνατόν να προσληφθούν και χωρίς αυτό. Σπάνια, μπορεί να προσληφθεί προγραμματιστής χωρίς σπουδές στο αντικείμενο, αλλά με εξόχως εντυπωσιακό βιογραφικό και χαρτοφυλάκιο.
Πολλοί έχουν παρακολουθήσει πολύμηνα σεμινάρια που εστιάζουν αποκλειστικά στην εκμάθηση της συγγραφής κώδικα. Αυτή η δεξιότητα απαιτεί συχνή ενημέρωση, καθώς οι γλώσσες και τα εργαλεία του επαγγέλματος αλλάζουν ολοένα. Σε αυτό το τμήμα, περιλάβετε όσα σεμινάρια, εργαστήρια και άλλα μαθήματα επαγγελματικής εξέλιξης έχετε ολοκληρώσει επιτυχώς.
Μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Υπολογιστών , Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη
August 2001 — June 2004
Η λίστα των δεξιοτήτων σας, τονισμένη ποικιλοτρόπως, είναι η ουσία του βιογραφικού σας. Αν αναλογιστείτε τις δεξιότητες, έχετε μια καλή αφετηρία για να γράψετε το βιογραφικό σας. Αρχικά, χωρίς να περιοριστείτε, καταρτίστε μια λίστα με όσες δεξιότητές σας μπορείτε να σκεφτείτε –όχι μόνο όσες θεωρείτε σχετικές με την επιθυμητή θέση εργασίας. Επίσης, απαριθμήστε τα έργα, τις προκλήσεις και τους θριάμβους σας. Φυλάξτε αυτήν τη γενική λίστα, για να ανατρέχετε σε αυτήν και να την επαυξάνετε όσο πλουτίζετε τις εμπειρίες σας.
Οι μαλακές δεξιότητες περιλαμβάνουν τομείς όπως επικοινωνία, οργάνωση, κίνητρο, μαζί με όσες συνήθειες και ποιότητες σας καθιστούν πιο χρήσιμο σε μια ομάδα και σε έναν εργοδότη. Παρότι πολλοί θεωρούν ότι οι προγραμματιστές υπολογιστών και οι μηχανικοί λογισμικού δεν έχουν διαπροσωπικές δεξιότητες, η συναισθηματική νοημοσύνη (η ικανότητα να κατανοείτε τον εαυτό σας και να συμπάσχετε με τους γύρω σας) μπορεί να σας κάνει να ξεχωρίσετε. Αυτές οι δεξιότητες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, διότι θέλετε οι υπεύθυνοι εύρεσης προσωπικού να καταλάβουν πόσο χρήσιμο είναι να έχουν υπαλλήλους από τον τόπο τους, που εργάζονται διά ζώσης, στο γραφείο. Έτσι, θα αποκτήσετε πλεονέκτημα έναντι υποψηφίων από μακρινές περιοχές, σε άλλη ζώνη ώρας, που καθιστά δύσκολη την άμεση επικοινωνία.
Καθώς απαριθμείτε τις δεξιότητές σας, εξετάστε επίσης το ενδεχόμενο να αναφέρετε παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο τις χρησιμοποιήσατε στις προηγούμενες θέσεις εργασίας σας. Αυτό θα χρησιμεύσει όταν ξεκινήσετε να γράφετε το τμήμα του εργασιακού ιστορικού. Φυσικά, δεν πρέπει να παραμελήσετε τις σκληρές δεξιότητες που απαιτούνται για τη συγγραφή κομψού κώδικα. Η Dev, μια κοινότητα προγραμματιστών λογισμικού, παραθέτει αυτές τις τεχνικές δεξιότητες ως απαραίτητες για κάθε προγραμματιστή: