Το πρώτο βήμα στη συγγραφή ενός βιογραφικού σεφ είναι να κατανοήσετε ποια τμήματα να περιλάβετε. Το βιογραφικό σας καλό είναι να περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:
Για να διεκδικήσετε με αξιώσεις μια καλοπληρωμένη θέση εργασίας, χρειάζεστε ένα καλοδουλεμένο βιογραφικό σεφ, το οποίο να περιλαμβάνει μόνο τις κορυφαίες δεξιότητες και τα επιτεύγματά σας. Όλα ξεκινούν με τη σύνοψη του βιογραφικού. Προσωπικότητα, δεξιότητες, πείρα: Η σύνοψη του βιογραφικού είναι απλώς μια πρόγευση όσων μπορείτε να κάνετε.
Υπάρχει λόγος που το ορεκτικό έρχεται πριν από το κυρίως. Ανοίγει την όρεξη και προϊδεάζει για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν στα επόμενα πιάτα. Αυτό ακριβώς κάνει και η σύνοψη του βιογραφικού σας στον ιδιοκτήτη ενός εστιατορίου. Πρέπει να αναδεικνύει τα ελκυστικότερα χαρακτηριστικά και τις ειδικότητές σας, και να δίνει μια γενική εικόνα της πείρας σας. Αν αναζητάτε θέση ηγετική, είναι επίσης σημαντικό να αναφέρετε γιατί νιώθετε πως κατέχετε τα προσόντα για να αναλάβετε τις πρόσθετες ευθύνες.
Πεπειραμένος σεφ με πάθος, που έχει εργαστεί σε πλήθος εστιατορίων και εταιρειών, προσφέροντας το καλύτερο δυνατό φαγητό. Αναγνωρισμένος ως οραματιστής, με γνώση των διατροφικών τάσεων και ικανότητα πρωτοτυπίας κατά τον σχεδιασμό μενού. Κατανοεί σε βάθος τις γεύσεις και τις σχέσεις των τροφίμων, παράγοντας λαχταριστά πιάτα και ελκυστικά μενού.
Αυτό το τμήμα δίνει στον υπεύθυνο προσλήψεων να καταλάβει τα προτερήματά σας: μην παραλείψετε κανένα τους. Όταν ένας σεφ δίνει το βιογραφικό του σε έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου, το βλέμμα του συνήθως πέφτει κατευθείαν στο τμήμα της πείρας. Αυτό διότι είναι ο ευκολότερος τρόπος για να εκτιμήσει αν κατέχετε τα απαραίτητα προσόντα.
Σε αυτόν τον κλάδο δεν χωρά αμφιβολία ότι κάθε προηγούμενη θέση σάς έχει διδάξει κάτι καινούργιο και έχει βελτιώσει τις δεξιότητές σας. Φροντίστε να απαριθμήσετε τις εμπειρίες σας σε αντίστροφα χρονολογική σειρά, ξεκινώντας με την πιο πρόσφατη. Αν έχετε μακρά πορεία στον χώρο, μπορείτε να περιλάβετε μόνο όσες θέσεις εργασίας είχατε κατά τα τελευταία χρόνια. Αν ξεκινάτε τώρα, θα χρειαστείτε τουλάχιστον δύο παραδείγματα εργασιακού ιστορικού που να δείχνουν ότι έχετε εργαστεί σε κουζίνα. Περιγράψτε τα καθήκοντά σας με τρόπο απτό, παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς όπου είναι δυνατόν. Μερικά πιθανά αριθμητικά στοιχεία:
Μην παραλείψετε όσες ευθύνες είχατε πλην του μαγειρέματος. Είχατε την ευθύνη της πρόσληψης και εκπαίδευσης προσωπικού; Μήπως σχεδιάζατε μενού; Συμβάλατε στη διαμόρφωση της τραπεζαρίας και της ατμόσφαιρας ενός νέου εστιατορίου; Ίσως είχατε την ευθύνη των παραγγελιών και των αποθεμάτων. Αν διευθύνατε δικό σας εστιατόριο ή επιχείρηση κέτερινγκ, ίσως αναλαμβάνατε και τη διαφήμιση και τις εργασίες γραφείου. Αν απλώς θέλετε να εργαστείτε ως μάγειρας γραμμής, δεν είναι απαραίτητο να αναφερθείτε σε επιχειρηματικές δεξιότητες. Θα μπορούσαν, ωστόσο, να σας βοηθήσουν να παρουσιαστείτε ως πολύπλευρος υποψήφιος.
Εκτελεστικός επικεφαλής σεφ – Πράσινη Χελώνα, Χαλκιδική
August 2016 — Παρόν
Επικεφαλής σεφ - Χρυσή Πιατέλα, Θεσσαλονίκη
Jul, 2014 - Aug, 2016
Βοηθός σεφ - Μαργαριτάρι, Θεσσαλονίκη
Sep, 2010 - Jun, 2014
Παρότι πολλές δεξιότητες ενός σεφ μπορούν να αποκτηθούν στη δουλειά, ένα δυνατό τμήμα εκπαίδευσης μπορεί να σας ξεχωρίσει από τους άλλους υποψηφίους. Πολλοί σεφ ξεκίνησαν ως λαντζέρηδες ή ως μάγειρες γραμμής υπό τις εντολές ενός ατόμου μεγαλύτερης πείρας. Σε αυτόν τον κλάδο, που διέπεται από σαφή ιεραρχία, όλοι πρέπει να ανελιχθούν και να αποδείξουν τις ικανότητές τους σε μικρότερες ευθύνες προτού αναλάβουν μεγαλύτερες. Αυτό, όμως, δεν μειώνει τη σπουδαιότητα του τμήματος της εκπαίδευσης. Η τυπική κατάρτιση μπορεί να σας προωθήσει σε καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να δείξει ότι δεν ενδιαφέρεστε απλώς για μια δουλειά αλλά για σταδιοδρομία.
Πτυχίο μαγειρικής τέχνης, Σχολή μαγειρικής «Chef’s Kiss», Θεσσαλονίκη
July 2005 — May 2009
Απολυτήριο Λυκείου, 20ό Λύκειο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη
September 2002 — June 2005
Δώστε προσοχή στο τμήμα δεξιοτήτων του βιογραφικού σας ως σεφ, για να γίνετε ο κορυφαίος υποψήφιος και στα χαρτιά και στην κουζίνα. Ξεχάσατε τον μεγάλο κύκλο εργασιών, που αναφέραμε στη σύνοψη του προφίλ; Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου σίγουρα δεν τον ξέχασε, και οι δεξιότητές σας τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα.
Το τμήμα των δεξιοτήτων πρέπει να αποπνέει αξιοπιστία και επαγγελματισμό. Οι μαλακές δεξιότητες περιλαμβάνουν τα γνωρίσματα της προσωπικότητάς σας, την ευχέρεια στην επικοινωνία και τη συνεργασία με άλλους. Όλες τους είναι σημαντικές κατά την εργασία σε μια κουζίνα.
Οι σκληρές δεξιότητες είναι εκείνες τις οποίες θα χρησιμοποιείτε όταν μαγειρεύετε συνταγές και στήνετε πιάτα. Καλό είναι να μη βαρύνετε το βιογραφικό σας με υπερβολικές λεπτομέρειες. Χωρίζοντας τις δεξιότητες σε κατηγορίες ή κατά είδος κουζίνας, ο ιδιοκτήτης θα λάβει μια καλή ιδέα όσων μπορείτε να κάνετε.