Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την αναζήτηση εργασίας, πρέπει να γνωρίζετε πού υπάρχουν δουλειές και πώς να τις στοχεύσετε καλύτερα. Φυσικά, όταν πρόκειται για τη δουλειά του μάγειρα, στο νου έρχεται το εστιατόριο. Οι μάγειρες, όμως, εργάζονται σε πολλούς τόπους οι οποίοι δεν θεωρούνται εστιατόρια. Τραπεζαρία υπάρχει σε πολλά γραφεία μεγάλων εταιρειών, όπως επίσης σε νοσοκομεία, μουσεία, πάρκα αναψυχής και κέντρα πολιτισμού.
Όταν αναζητάτε εργασία, μπορείτε να θέσετε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις πριν γράψετε το βιογραφικό σας ως μάγειρα ή μαγείρισσας:
Η προσωπικότητα είναι σημαντική σε μια κουζίνα η οποία απαιτεί ομαδική εργασία. Στη σύνοψη πρέπει να τονίσετε τη συνεργατική φύση σας και τις άριστες δεξιότητές σας στην επικοινωνία. Η σύνοψη μπορεί επίσης να δίνει μια ιδέα για την πείρα σας, την εκπαίδευση (αν είναι συναφής) και τις κορυφαίες μαγειρικές δεξιότητες.
Έχετε περίπου 3–5 προτάσεις στο τμήμα της σύνοψης, ανάλογα με τον χώρο, για να περιγράψετε τον εαυτό σας επαγγελματικά και να συνοψίσετε τα κορυφαία σημεία της επαγγελματικής πείρας σας. Πώς τα πηγαίνετε με το υπόλοιπο προσωπικό της κουζίνας; Έχετε καλή διάθεση ακόμη και όταν πιέζεστε; Βοηθάτε στα δύσκολα; Διατηρείτε την ψυχραιμία σας ακόμη και στις περιόδους αιχμής; Ως μάγειρας, πρέπει με το βιογραφικό σας να ανοίξετε την όρεξη του υπευθύνου προσλήψεων! Περιγράψτε τη σπεσιαλιτέ σας, αν έχετε. Μεταχειριστείτε γλώσσα δημιουργική, περιγραφική.
Εργατικός μάγειρας με πολλά χρόνια παρουσίας σε κουζίνες με γρήγορους ρυθμούς. Άριστος στη συνεργασία με άλλους μάγειρες για την επίτευξη στόχων και την ικανοποίηση της πελατείας. Προσηλωμένος στην υγιεινή και την ασφάλεια, καθώς και στην οργάνωση και την καθαριότητα του χώρου εργασίας. Γνώση χειρισμού διάφορων συσκευών και εργαλείων μαγειρικής. Σωστή εκτέλεση προχωρημένων παρασκευών και σερβίρισμα πεντανόστιμου φαγητού χωρίς καθυστέρηση.
Στο τμήμα του εργασιακού ιστορικού σε ένα βιογραφικό μάγειρα απαριθμείτε όσες δεξιότητες έχετε κατακτήσει στην επαγγελματική πορεία σας, αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα να γράψετε τις θέσεις εργασίας σε λίστα με κουκκίδες. Αντ’ αυτού, ένα επαγγελματικό βιογραφικό πρέπει να δείχνει στον πιθανό εργοδότη τι σας διακρίνει από τους άλλους μάγειρες και τι έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα.
Για να το επιτύχετε, κοιτάξτε το εργασιακό ιστορικό σας στις μαγειρικές τέχνες ως μια σειρά προκλήσεων τις οποίες χρειάστηκε να υπερβείτε. Ίσως έχετε ήδη ανέβει στην ιεραρχία και δεν είστε απλώς μάγειρας γραμμής. Ίσως, πάλι, προσπαθείτε να κάνετε αυτό το βήμα τώρα. Για να προχωρήσετε, πρέπει να αποδείξετε ότι ήδη έχετε τις απαραίτητες δεξιότητες και ότι μπορείτε να εξελίσσεστε και να βελτιώνεστε διαρκώς.
Μάγειρας, Αχιβάδα, Λουτράκι
September 2012 — September 2019
Μάγειρας, Στελλίνα, Κόρινθος
July 2007 — August 2012
Βοηθός μάγειρα, Jimmy’s, Λουτράκι
September 2005 — June 2007
Επειδή μπορείτε να γίνετε μάγειρας ακόμη και με απολυτήριο Λυκείου, το τμήμα της εκπαίδευσης ίσως να μην καταλαμβάνει πολύ χώρο στο βιογραφικό σας, και δεν πειράζει. Το σημαντικό είναι να μάθει ο διευθυντής ενός εστιατορίου αν έχετε παρακολουθήσει μαθήματα μαγειρικής ή άλλο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης. Πολλές σχολές προσφέρουν μαθήματα μαγειρικής, στα οποία μπορείτε να γνωρίσετε τα βασικά της ασφάλειας τροφίμων, του χειρισμού μαχαιριών και της υλοποίησης συνταγών. Αν έχετε παρακολουθήσει ένα σχετικό μάθημα και βρίσκεστε στην αρχή της πορείας σας, παραθέστε το εδώ.
Η εκπαίδευση εν ώρα εργασίας μετρά πολύ στη σταδιοδρομία σας, όπως και τυχόν μαθήματα που έχετε παρακολουθήσει για να εξοικειωθείτε με τις κουζίνες διάφορων τόπων.
Αν έχετε ολοκληρώσει πρόγραμμα κατάρτισης σεφ, αναφερθείτε και σε αυτό. Αναλογιστείτε όσα μαθήματα μαγειρικής έχετε παρακολουθήσει, ιδίως αν έχετε μάθει μια ιδιαίτερη κουζίνα ή μαγειρική τεχνική. Τέλος, στην εκπαίδευση μπορείτε να προσθέστε προγράμματα με θέμα την ασφάλεια και την υγιεινή κατά τον χειρισμό τροφίμων.
Πτυχίο στη Μαγειρική Τέχνη, ΙΕΚ «Ύψιλον», Πάτρα
July 2005 — May 2009
Απολυτήριο Λυκείου, 4ο Λύκειο Κορίνθου, Κόρινθος
September 2001 — May 2005
Το τμήμα των δεξιοτήτων πρέπει να αναδεικνύει τα καλύτερα ταλέντα και γνωρίσματά σας. Όπως θα σερβίρατε μεγάλη ποικιλία φαγητών σε ένα μενού δειγματισμού, φροντίστε να εμφανίσετε ποικιλία δεξιοτήτων.
Περιλάβετε 5–10 από τα κορυφαία ταλέντα σας, και ας μη σχετίζονται όλα με τη μαγειρική. Παρότι είναι σημαντικό ότι εκτιμάτε το φαγητό καλής ποιότητας, η ικανότητα καλής διαχείρισης του χρόνου μπορεί επίσης να σας καταστήσει πιο επιθυμητό υπάλληλο.
Γράψτε μια «κύρια λίστα» με όλες τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας που σας ενδιαφέρει. Στη συνέχεια, κατηγοριοποιήστε τες σε σκληρές δεξιότητες, τις οποίες έχετε μάθει διά των εμπειριών σας, και μαλακές δεξιότητες, οι οποίες είναι απαραίτητες σε πολλών ειδών επαγγελματίες και χαρακτηρίζουν έναν καλό υπάλληλο. Για παράδειγμα, αν συνεργάζεστε άρτια με συναδέλφους σε ομάδα ή αν έχετε ταλέντο στην επικοινωνία ή στην οργάνωση, αξίζει να το αναφέρετε.