Το πρώτο βήμα στη συγγραφή ενός βιογραφικού σερβιτόρου είναι να κατανοήσετε ποια τμήματα να περιλάβετε. Το βιογραφικό σας καλό είναι να περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:
Επειδή οι θέσεις εργασίας στη φιλοξενία βασίζονται στις δεξιότητες, πολλοί που ζητούν να εργαστούν ως σερβιτόροι δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο στο βιογραφικό τους. Παρότι αυτό είναι λάθος εκ μέρους τους, σημαίνει ότι με λίγο χρόνο και προσπάθεια μπορείτε εύκολα να ξεπεράσετε τον ανταγωνισμό και να αποδείξετε τον επαγγελματισμό σας σε έναν διευθυντή εστιατορίου.
Το πρώτο βήμα για τη σύνταξη ενός σπουδαίου βιογραφικού σερβιτόρου είναι η έρευνα. Ακόμη και αν έχετε πολυετή πείρα στην εστίαση, κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική, άρα είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε τι είδους εργασιακό περιβάλλον υποβάλλετε αίτηση. Φροντίστε να ερευνήσετε το εστιατόριο στο Διαδίκτυο και να το επισκεφθείτε διά ζώσης, αν γίνεται. Σημειώστε τα πιάτα του μενού, την τοποθεσία και τον τύπο πελατών του. Τι φορούν οι σερβιτόροι; Είναι ο εσωτερικός διάκοσμος κομψός και κυριλέ ή πιο καθημερινός και κατάλληλος για οικογένειες; Πόσο μεγάλος είναι ο κατάλογος και σε τι επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές; Όσο απλοϊκές και αν φαίνονται αυτές οι ερωτήσεις, μπορούν να σας βοηθήσουν να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας στις ακριβείς ανάγκες του εργοδότη, αυξάνοντας την πιθανότητα πρόσληψης.
Η σύνοψη του βιογραφικού είναι το πρώτο τμήμα μετά την κεφαλίδα. Περιέχει 3 έως 5 προτάσεις οι οποίες χρησιμεύουν ως εισαγωγή και αναδεικνύουν τις κορυφαίες δεξιότητες και εμπειρίες σας. Στη δουλειά του σερβιτόρου, η προσωπικότητα και η ικανότητα να κάνετε καλή πρώτη εντύπωση είναι απαραίτητες. Η σύνοψη του βιογραφικού είναι το καλύτερο σημείο για να αποδείξετε ότι έχετε την κατάλληλη προσωπικότητα για τη θέση.
Φροντίστε να μεταχειριστείτε περιγραφική γλώσσα και ρήματα δράσης, για να δείξετε ότι μπορείτε να εξυπηρετείτε με χάρη και αποτελεσματικότητα. Αναφέρετε τα κορυφαία σας γνωρίσματα στη σύνοψη και αφήστε τις λεπτομέρειες για αλλού. Αν τα πάτε καλά σε αυτό το τμήμα, ο εργοδότης θα διαβάσει ευχαρίστως τη συνέχεια. Δείτε παρακάτω ένα προσαρμόσιμο παράδειγμα βιογραφικού.
Προσηλωμένος, ενθουσιώδης σερβιτόρος με χάρισμα στην παροχή άριστης εξυπηρέτησης σε εστιατόρια υψηλής κατηγορίας. Ιδιαίτερα ικανός στη γνήσια επαφή με τους πελάτες, η οποία προκαλεί ευχαρίστηση και ικανοποίηση και τους κάνει να επισκέπτονται το κατάστημα κατ’ επανάληψη.
Το τμήμα του εργασιακού ιστορικού είναι το κυρίως πιάτο του βιογραφικού σας. Εδώ θα γράψετε λεπτομέρειες για τις προηγούμενες θέσεις εργασίας σας ως σερβιτόρου ή άλλες θέσεις στον κλάδο της φιλοξενίας ή της εστίασης. Για κάθε στοιχείο της λίστας, γράψτε τον τίτλο της θέσης εργασίας, τον εργοδότη, το χρονικό διάστημα απασχόλησης και τον τόπο. Έπειτα, προσθέστε 4 με 5 προτάσεις με τα καθήκοντα, τις δεξιότητες και τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά σας (π.χ. ανάδειξη σε εργαζόμενο του μήνα ή ρεκόρ πωλήσεων).
Αντί να γράψετε απλώς τι κάνατε, προσπαθήστε κάθε στοιχείο της λίστας να δείχνει την αξία σας για την επιχείρηση και να πείθει τον ενδεχόμενο εργοδότη ότι θα μπορούσατε να κάνετε τα ίδια και για το δικό του εστιατόριο. Οι αριθμοί, τα στατιστικά και οι συγκεκριμένες πληροφορίες μπορούν να δώσουν βαρύτητα στα γραφόμενα. Για να καταλάβετε καλύτερα, δείτε το παρακάτω δείγμα εργασιακού ιστορικού βιογραφικού.
Σερβιτόρος – Αριστοτεχνικόν Κρεατοφαγείον, Νέα Φιλαδέλφεια
June 2018 — April 2023
Επικεφαλής σερβιτόρος – Tu Takeshi, Νέα Ιωνία
January 2014 — May 2018
Σερβιτόρος – Coucou-Vaounes, Μεταμόρφωση
January 2012 — January 2014
Οι δεξιότητες βρίσκονται στο προσκήνιο της δουλειάς ενός σερβιτόρου, γι’ αυτό φροντίστε να γράψετε αυτό το τμήμα του βιογραφικού προσεκτικά. Πρώτα, ξαναδιαβάστε την περιγραφή της θέσης εργασίας, αν υπάρχει, και διακρίνετε ποια καθήκοντα ή ποιες γνώσεις τονίζει ο εργοδότης. Επειδή το τμήμα των δεξιοτήτων συνήθως έχει τη μορφή λίστας με κουκκίδες, επιλέξτε τις 4 με 5 κορυφαίες δεξιότητές σας, όσες έχουν μεγαλύτερη συνάφεια με τη θέση για την οποία κάνετε αίτηση.
Ένας σερβιτόρος είναι πολύ σημαντικό να έχει και σκληρές και μαλακές δεξιότητες. Σκληρές δεξιότητες είναι οι τεχνικές γνώσεις, όπως bartending, συστήματα POS και διαχείριση αποθήκης. Μαλακές δεξιότητες είναι τα γνωρίσματα της προσωπικότητας, όπως φιλόξενη διάθεση, προσοχή, εξυπηρετικότητα, χάρη στα οποία μπορείτε να προσφέρετε στους πελάτες μια άριστη εμπειρία εστίασης.
Ένα από τα πλεονεκτήματα της δουλειάς ενός σερβιτόρου ή μιας σερβιτόρας είναι ότι μπορεί να εξασφαλίσει σταθερό εισόδημα χωρίς να έχει πτυχίο. Ωστόσο, το βιογραφικό πρέπει να περιλαμβάνει τμήμα εκπαίδευσης, ακόμη και αν δεν είναι πλούσιο.
Όπως κάνατε και στο τμήμα του εργασιακού ιστορικού, απαριθμήστε τις εκπαιδευτικές εμπειρίες σας από την πιο πρόσφατη προς την πιο παλιά. Περιλάβετε το όνομα του τίτλου σπουδών, το όνομα του σχολείου / της σχολής, το χρονικό διάστημα παρακολούθησης και τον τόπο. Κάτω από κάθε στοιχείο μπορείτε να αναφέρετε ό,τι θα μπορούσε να έχει σχέση με την εργασία ενός σερβιτόρου: ομάδες στις οποίες είχατε ηγετικό ρόλο, μαθήματα με θέμα τη φιλοξενία, διακρίσεις… Δείτε το παρακάτω παράδειγμα βιογραφικού.
Πτυχίο ηθοποιίας, Θεατρική σχολή Γεραμάνη, Αθήνα
January 2007 — May 2011
Τα πρότυπα βιογραφικού που έχουν σχεδιαστεί από επαγγελματίες μπορούν να σας βοηθήσουν να δοκιμάσετε γρήγορα διάφορα στιλ ή να δημιουργήσετε πολλές παραλλαγές του βιογραφικού σας, όταν κάνετε αίτηση για περισσότερες από μία θέσεις εργασίας.