Δυνατά σημεία σε ένα βιογραφικό: πώς να τονίσετε τις αρετές σας

Σε ένα καλό βιογραφικό, τα δυνατά σημεία του υποψηφίου πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο. Μη γράψετε απλώς τι μπορείτε να κάνετε και τι γνώσεις έχετε. Πείτε τι σας κάνει να ξεχωρίζετε και να υπερέχετε, ώστε να εντυπωθείτε στο μυαλό του υπευθύνου προσλήψεων ως το κατάλληλο άτομο για τη δουλειά.
Anna Muckerman
Κειμενογράφος για το CVapp.gr
Ενημέρωση: 30 May 2024

Σε αυτό το άρθρο, θα γράψουμε όσα χρειάζεται να ξέρετε για να δηλώσετε ποια είναι τα δυνατά σημεία σας στο βιογραφικό σας. Μεταξύ άλλων, θα δούμε ποια προτερήματα αξίζει να αναφέρετε και ποια να παραλείψετε, καθώς και ποιο είναι το πιο κατάλληλο σημείο για να το πράξετε.

Συμβουλή ειδικού

Η φράση «δυνατά σημεία του χαρακτήρα» μπορεί να οδηγήσει σε αμφισημία και σύγχυση με τις λεγόμενες «24 δυνάμεις του χαρακτήρα». Αξίζει, λοιπόν, να διευκρινίσουμε ότι εδώ μιλάμε για προτερήματα που αφορούν την εργασία και την επαγγελματική εξέλιξη, όχι για αρετές του ατόμου που αφορούν την καθημερινότητα και την προσωπική του εξέλιξη.

Τι είναι τα δυνατά σημεία σε ένα βιογραφικό;

Δυνατά σημεία –γνωστά και ως ισχυρά σημεία, θετικά στοιχεία ή προτερήματα— είναι τα γνωρίσματα που κρίνετε ότι θα εκτιμήσει ως τα πιο επιθυμητά ένας εργοδότης. Μπορεί να είναι έμφυτα ή επίκτητα, να πηγάζουν από τον χαρακτήρα σας ή να έχουν αποκτηθεί μέσω μάθησης ή εργασιακής πείρας.

Στατιστική γνώση

Σύμφωνα με έναν οδηγό του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη σύνταξη βιογραφικού, οι υπεύθυνοι επιλογής προσωπικού αφιερώνουν από μισό έως δύο λεπτά στην εξέταση κάθε βιογραφικού. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τα πιο δυνατά σας σημεία να τραβούν το βλέμμα και να διαβάζονται εύκολα και γρήγορα.

30+ θετικά στοιχεία για το βιογραφικό ενός ατόμου που αναζητά εργασία

Κάθε άτομο σίγουρα θα έχει πολλά να πει για να πείσει ότι αξίζει μια θέση εργασίας. Παρά ταύτα, πρέπει να περιοριστείτε στα κυριότερα και σε όσα μπορείτε να στηρίξετε με στοιχεία. Μην ξεχνάτε: αν όλα πάνε καλά και σας καλέσουν σε συνέντευξη, θα σας ζητήσουν να αποδείξετε όσα ισχυρίζεστε!

Παρακάτω, απαριθμούμε πέντε γενικά δυνατά σημεία τα οποία θα ταίριαζαν στο βιογραφικό σχεδόν οποιουδήποτε ατόμου ενδιαφέρεται για μια θέση εργασίας. Επειδή, όμως, πρέπει να αποφύγετε την αοριστία και την ασάφεια, κάθε σημείο αναλύεται περαιτέρω, σε πιο συγκεκριμένα προτερήματα.

Στρατηγικός σχεδιασμός

Δείχνοντας στον υπεύθυνο προσλήψεων ότι μπορείτε να εξετάσετε με κριτική διάθεση τους στόχους της εταιρείας και τον δικό σας ρόλο στην επίτευξή τους, θα πείσετε ότι η προτίμησή του θα ανταμειφθεί. 

Μερικές ικανότητες που υπάγονται στον στρατηγικό σχεδιασμό είναι οι εξής:

  1. Οργανωτικότητα
  2. Διορατικότητα
  3. Επιχειρηματική οξύνοια
  4. Αναλυτική σκέψη
  5. Κριτική σκέψη
  6. Καινοτομικότητα
  7. Αίσθηση της αγοράς

Επικοινωνία

Οι καλές επικοινωνιακές δεξιότητες είναι πάντα επιθυμητές, καθώς διευκολύνουν τη συνεργασία και κάθε άλλου είδους ανθρώπινη συναναστροφή. Ως απτή απόδειξη του ότι έχετε ταλέντο στην επικοινωνία μπορεί να χρησιμεύσει το ίδιο σας το βιογραφικό, αν είναι γραμμένο με κατάλληλο ύφος και χωρίς λάθη.

Αναλυτικότερα, η επιτυχής επικοινωνία προϋποθέτει δεξιότητες σαν τις εξής:

  1. Ενεργητική ακρόαση
  2. Ακλόνητη προσοχή
  3. Χειρισμός του γραπτού λόγου
  4. Χειρισμός του προφορικού λόγου
  5. Σαφής διατύπωση ιδεών
  6. Πειστική διατύπωση επιχειρημάτων
  7. Εκφορά ουσιαστικών ερωτήσεων
  8. Εκφορά εποικοδομητικών απαντήσεων

Ευρηματικότητα

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές αγγελίες εργασίας περιγράφουν τον ιδανικό υποψήφιο ως άτομο ικανό στην επίλυση προβλημάτων. Για να μπορείτε να αντεπεξέρχεστε σε δυσκολίες και προκλήσεις, άλλοτε χρειάζεται να ανακαλύψετε δυσδιάκριτες διεξόδους και άλλοτε να επινοήσετε ολότελα καινούργιες.

Για να κατανοήσετε καλύτερα τι είναι η ευρηματικότητα, έχετε υπόψη τα εξής:

  1. Αποδοτική διαχείριση πόρων
  2. Ευφυής συνδυασμός γνώσεων
  3. Δημιουργική σκέψη
  4. Ανάληψη πρωτοβουλίας
  5. Παραγωγική εργασία

Ομαδικότητα

Η ομαδικότητα είναι άλλη μια αρετή που χαίρει εκτίμησης διαχρονικά. Ακόμη και αν αναφέρεται ως «συνεργατικότητα» ή «ομαδικό πνεύμα», σημαίνει ότι μπορείτε να προσαρμοστείτε στις απαιτήσεις ενός έργου, αναλαμβάνοντας είτε ρόλο ηγέτη είτε ρόλο απλού μέλους, με γνώμονα το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Πέντε σημαντικές πτυχές της ομαδικότητας, κατάλληλες για ένα βιογραφικό, είναι οι εξής:

  1. Ηγετικότητα
  2. Διαχείριση έργου
  3. Λήψη αποφάσεων
  4. Επίλυση συγκρούσεων
  5. Διαπραγμάτευση

Συναισθηματική νοημοσύνη

Αυτό το επιθυμητό προτέρημα το συναντάμε όλο και πιο συχνά στις περιγραφές θέσεων εργασίας. Το ζητούμενο για τον εργοδότη είναι να μπορείτε να διαχειριστείτε τα συναισθήματα τα δικά σας και των γύρω σας, ώστε να κάνετε τα εξής: 

  1. Στήριξη των συναδέλφων
  2. Παροχή εποικοδομητικών παρατηρήσεων
  3. Κατανόηση των άλλων (ενσυναίσθηση)
  4. Διατήρηση της ψυχραιμίας υπό πίεση
  5. Παροχή κινήτρου
  6. Αντικειμενική σκέψη

Τα 10 κορυφαία δυνατά σημεία για το βιογραφικό ενός ατόμου χωρίς πείρα

Αν έχετε μόλις αποφοιτήσει από το σχολείο ή το πανεπιστήμιο και θέλετε να βρείτε την πρώτη σας δουλειά, ίσως να μην ξέρετε πώς να πείσετε ότι αξίζει να σας προσλάβουν. Εδώ, το σημαντικότερο είναι να επικεντρωθείτε σε προτερήματα της προσωπικότητάς σας, είτε έμφυτα είτε αποκτημένα μέσω της παιδείας.

Πιο συγκεκριμένα, τα καλύτερα θετικά στοιχεία για το βιογραφικό ενός ατόμου χωρίς εργασιακή πείρα είναι τα εξής:

  1. Προθυμία μάθησης
  2. Δημιουργικότητα
  3. Θετική διάθεση
  4. Προσωπικό κίνητρο
  5. Αυτενέργεια
  6. Υπομονετικότητα
  7. Ειλικρίνεια
  8. Εργατικότητα
  9. Στοχοπροσήλωση
  10. Διαπροσωπική επικοινωνία
Σχετικό άρθρο
Πώς να γράψετε μια συνοδευτική επιστολή χωρίς πείρα
  Όταν δεν έχετε πολλή πείρα στον κλάδο στον οποίο ζητάτε εργασία, η σύνταξη μιας συνοδευτικής επιστολής μπορεί να φαίνεται δύσκολη υπόθεση. Παρά ταύτα, θα ήταν μεγάλο λάθος να αποφασίσετε να υποβάλετε την αίτησή σας χωρίς συνοδευτική επιστολή.

Δυνατά σημεία προς αποφυγή

Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε σε ένα βιογραφικό είναι να γράψετε τα θετικά στοιχεία σας με τρόπο αόριστο και ασαφή. Για παράδειγμα, τι σημαίνει ότι είστε «ομαδικός παίκτης» ή ότι σκέφτεστε «έξω από τα στεγανά» (ή «έξω από το κουτί», όπως λένε πολλοί, μιμούμενοι το αγγλικό «out of the box»); 

Αν δεν μπορείτε να δώσετε συγκεκριμένο περιεχόμενο σε μια τετριμμένη φράση σαν αυτές, αν δεν μπορείτε να εξηγήσετε ξεκάθαρα τι εννοείτε σε έναν που θα σας ρωτήσει (π.χ. στον υπεύθυνο επιλογής προσωπικού στη συνέντευξη), καλύτερα να μην τη γράψετε. Προτιμήστε την ουσία παρά τον εντυπωσιασμό.

Σχετικό άρθρο
Δυνατά και αδύναμα σημεία (και πώς να τα χειριστείτε κατά την αναζήτηση εργασίας)
Έχετε προγραμματίσει συνέντευξη για τη δουλειά των ονείρων σας. Περίφημα! Θέλετε πολύ να διαπρέψετε. Γνωρίζετε πως σίγουρα θα σας ρωτήσουν ποια είναι τα δυνατά σημεία σας και ποια τα αδύναμα, και επιθυμείτε να απαντήσετε κατάλληλα.
Συμβουλή ειδικού

Αν στη συνέντευξη σας ρωτήσουν ποια θεωρείτε πως είναι τα αδύνατα σημεία σας, φροντίστε να έχετε έτοιμη την απάντηση. Παρουσιάστε ένα-δύο μειονεκτήματα με τα οποία θα δείξετε την απαραίτητη μετριοπάθεια αλλά δεν θα ζημιώσετε τον στόχο σας –την πολυπόθητη πρόσληψη. Με άλλα λόγια, μην πείτε ότι δεν διαθέτετε στοιχεία που είναι κρίσιμης σημασίας για τη θέση εργασίας.

Σε ποιο τμήμα του βιογραφικού ανήκουν τα δυνατά σημεία

Αρχικά, αναρωτηθείτε ποια δυνατά στοιχεία θα εκτιμήσει ο επιθυμητός εργοδότης. Άλλα θετικά στοιχεία θα περιμένει να δει μια εταιρεία σε έναν πωλητή, άλλα σε έναν τεχνικό υπολογιστών και άλλα σε έναν επαγγελματία του ανθρώπινου δυναμικού.

Κατόπιν, σκεφτείτε πώς και πού θα ήταν καλύτερο να τα αναφέρετε. Σε γενικές γραμμές, τα πιο κατάλληλα τμήματα ενός βιογραφικού για να αναφέρετε τι σας κάνει να υπερέχετε είναι τα εξής:

  1. Σύνοψη: Εδώ, μιλάτε απευθείας στον υπεύθυνο προσλήψεων, επιχειρώντας να κερδίσετε το ενδιαφέρον του. Άρα, είναι ιδανικό σημείο για να στρέψετε την προσοχή του στα κορυφαία επιθυμητά στοιχεία σας.
  2. Εργασιακό ιστορικό: Αυτό το τμήμα προσφέρεται για να γράψετε όσα δυνατά σημεία σας μπορείτε να τεκμηριώσετε με αφηγήσεις, απτά στοιχεία και εντυπωσιακούς –αλλά αληθινούς– αριθμούς.
  3. Τμήμα δεξιοτήτων: Αν έχετε ισχυρά σημεία που κρίνετε ότι αρκεί να τα αναφέρετε επιγραμματικά, αυτό το σημείο του βιογραφικού –που συχνά παρουσιάζεται σε μια πλευρική στήλη– είναι η καλύτερη επιλογή. Φροντίστε μόνο να συνδυάσετε σκληρές και μαλακές δεξιότητες.

Για να γνωρίσετε καλύτερα τα διάφορα τμήματα ενός βιογραφικού, ανατρέξτε στη μεγάλη συλλογή παραδειγμάτων βιογραφικού του CVapp.gr.

Καλό

Γράψτε τα δυνατά σημεία σας ακριβώς όπως διατυπώνονται στην αγγελία εργασίας. Έτσι, θα διευκολύνετε το αυτόματο σύστημα παρακολούθησης αιτήσεων, που συνήθως κάνει την πρώτη διαλογή των αιτήσεων εργασίας τις οποίες λαμβάνει μια εταιρεία.

Κακό

Μη γεμίσετε το βιογραφικό σας με προσόντα τα οποία δεν κατέχετε ή δεν έχουν σχέση με το τμήμα στο οποίο τα αναφέρετε ή –ακόμη χειρότερα– με τη ζητούμενη θέση εργασίας.

Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Χρησιμοποιήστε επαγγελματικά, δοκιμασμένα πρότυπα, που ακολουθούν ακριβώς τους «κανόνες βιογραφικού» που αναζητούν οι εργοδότες.
Δημιουργία βιογραφικού