1. Ιστολόγιο
  2. Συνοδευτική επιστολή
  3. Πώς να γράψετε μια συνοδευτική επιστολή χωρίς πείρα
Κείμενο: Anna MuckermanAnna Muckerman

Πώς να γράψετε μια συνοδευτική επιστολή χωρίς πείρα

5 λ. ανάγνωση
Πώς να γράψετε μια συνοδευτική επιστολή χωρίς πείρα
Εικονογράφηση:Evgeniya Skubina
  Όταν δεν έχετε πολλή πείρα στον κλάδο στον οποίο ζητάτε εργασία, η σύνταξη μιας συνοδευτικής επιστολής μπορεί να φαίνεται δύσκολη υπόθεση. Παρά ταύτα, θα ήταν μεγάλο λάθος να αποφασίσετε να υποβάλετε την αίτησή σας χωρίς συνοδευτική επιστολή.

Μια προσεκτικά γραμμένη συνοδευτική επιστολή μπορεί να σας βοηθήσει να δείξετε σε έναν υπεύθυνο προσλήψεων ότι η έλλειψη πείρας δεν θα αποτελέσει πρόβλημα. Ο λόγος είναι ότι σας επιτρέπει να παραθέσετε τα κίνητρα, τα προσόντα και τους στόχους σας, ακόμη και αν δεν έχετε πείρα. Δείτε τη ως ευκαιρία να εξηγήσετε γιατί σας αξίζει μια ευκαιρία.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε όλες τις πτυχές της σύνταξης μιας συνοδευτικής επιστολής χωρίς πείρα.

Σύνταξη συνοδευτικής επιστολής για την πρώτη δουλειά

Μια συνήθης περίπτωση κατά την οποία τα άτομα που αναζητούν εργασία χρειάζεται να γράψουν μια συνοδευτική επιστολή χωρίς πείρα είναι όταν κάνουν αίτηση για την πρώτη τους δουλειά. Αν βρίσκεστε σε αυτήν τη θέση, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου πως όλοι ξεκίνησαν από κάπου και πως σίγουρα υπάρχει κάτι να γράψετε –κι ας νομίζετε το αντίθετο!

Αντί να αναφέρεται σε προηγούμενες θέσεις εργασίας, η συνοδευτική επιστολή για την πρώτη θέση εργασίας σας πρέπει να εστιάζει στην προθυμία σας να μάθετε και στα γνωρίσματα της προσωπικότητάς σας που σας καθιστούν ιδανικό για τον χώρο. Για παράδειγμα, αν θέλετε να εργαστείτε στην υποδοχή εστιατορίου, η συνοδευτική επιστολή πρέπει να τονίζει την ευθυμία, την υπομονή, την ευστροφία και την εξυπηρετικότητά σας. Προσπαθήστε να θυμηθείτε εθελοντικές ή φοιτητικές δραστηριότητες στις οποίες μπορέσατε να αναδείξετε εμφανώς αυτά τα χαρίσματα. Κατόπιν, απαριθμήστε τες στη συνοδευτική επιστολή, συνδέοντάς τες με τις απαιτήσεις που αναφέρονται στην περιγραφή της θέσης εργασίας.

Άλλο θέμα προς ανάπτυξη στη συνοδευτική επιστολή για την πρώτη σας δουλειά είναι η πηγή του ενδιαφέροντος ή του πάθους σας για το επάγγελμα. Ένας υπεύθυνος προσλήψεων μάλλον δεν θα περιμένει να δουλεύετε ως μπαρίστα όλη σας τη ζωή. Αν, όμως, δείξετε ότι σας ενδιαφέρει η επιστήμη της παρασκευής καλού καφέ –ή, έστω, ότι σας αρέσει να πίνετε καλό καφέ–, ήδη έχετε αποκτήσει προβάδισμα έναντι όσων ζητούν απλώς μια οποιαδήποτε πρώτη θέση εργασίας.

Συνοδευτική επιστολή χωρίς πείρα στο επάγγελμα

Άλλη κατάσταση στην οποία ίσως βρεθείτε στην επαγγελματική πορεία σας είναι να προσπαθείτε να γράψετε μια συνοδευτική επιστολή χωρίς πείρα σε ορισμένο πεδίο. Αυτό μπορεί να συμβεί αν θελήσετε να μεταπηδήσετε σε άλλο επάγγελμα, ιδίως σε ένα για το οποίο δεν έχετε προετοιμαστεί.

Όπως προηγουμένως, ίσως φαντάζει αδύνατη η σύνταξη μιας συνοδευτικής επιστολής. Ωστόσο, είναι απαραίτητη, για να δείξετε σε έναν υπεύθυνο προσλήψεων ότι μπορείτε να αντεπεξέλθετε, ακόμη και χωρίς απτή πείρα στο βιογραφικό σας. Το κυριότερο είναι να αναδείξετε τις δεξιότητες που μπορείτε να μεταφέρετε.

Ανατρέξτε σε περιπτώσεις από την προηγούμενη δουλειά όπου επιστρατεύσατε τις ποιότητες ή δεξιότητες που απαιτούνται στον κλάδο για τον οποίο κάνετε αίτηση. Για παράδειγμα, αν δουλεύατε ως σερβιτόρος σε εστιατόριο και αναζητάτε εργασία στην εξυπηρέτηση πελατών, η ικανότητα να απαντάτε σε ερωτήσεις, να απομνημονεύετε πληροφορίες για προϊόντα και να οργανώνετε τον χρόνο σας αποδοτικά είναι δεξιότητες τις οποίες μπορείτε να μεταφέρετε, ώστε να προσαρμοστείτε γρήγορα στο νέο αντικείμενο.

Συνοδευτική επιστολή για πρακτική χωρίς πείρα

Από τους ασκουμένους δεν απαιτείται να έχουν άμεση πείρα αλλά ενδιαφέρον για τον κλάδο και δεξιότητες τις οποίες μπορούν να μεταφέρουν στη θέση εργασίας. 

Πολλές εταιρείες αναθέτουν στους ασκουμένους απλούστερα καθήκοντα, αλλά όταν περιστοιχίζονται από κορυφαίους επαγγελματίες, σίγουρα μαθαίνουν από την πείρα τους.

Μια συνοδευτική επιστολή ασκουμένου χωρίς πείρα πρέπει να περιλαμβάνει πάθος και λογική σε ίση ποσότητα. Πρέπει να αιτιολογήσετε γιατί η θέση αξίζει σε εσάς έναντι αναρίθμητων άλλων υποψηφίων –η επιχείρηση έχει να λάβει μια σημαντική απόφαση.

Συνοδευτική επιστολή για εκπαιδευτικό χωρίς εργασιακή πείρα

Είναι απολύτως δυνατόν να κάνετε αίτηση στις περισσότερες θέσεις χωρίς πείρα, αλλά η πιθανότητα να λάβετε απάντηση ποικίλλει ανάλογα με τη θέση. Εκτός από τις ασχολίες στις οποίες προσλαμβάνονται εύκολα πρωτόπειροι εργαζόμενοι (π.χ. σερβιτόρος, βοηθός γραφείου, φύλακας), υπάρχουν και πολλά αλλά επαγγέλματα που δέχονται εργαζομένους με λίγη ή μηδενική πείρα.

Συνοδευτική επιστολή χωρίς πείρα μα με διάθεση για μάθηση

Όταν γράφετε μια συνοδευτική επιστολή χωρίς πείρα, είναι πολύ καλή ιδέα να αναφέρετε πόση διάθεση για μάθηση έχετε. Γενικά, έχει καλύτερο αποτέλεσμα σε χαμηλόβαθμες θέσεις, όπου οι υπεύθυνοι προσλήψεων έχουν συνηθίσει να εκπαιδεύουν αρχάριους με κίνητρο. Ωστόσο, αν κάνετε αίτηση για πιο υπεύθυνη θέση, ίσως θα ήταν καλό να παραθέσετε περιπτώσεις κατά τις οποίες αποδείξατε πόσο εύκολα και γρήγορα μαθαίνετε όσο επιτελείτε τα καθήκοντά σας. Θα χρειαστεί να αποδείξετε την αξία σας έναντι όσων ενδιαφερομένων έχουν πείρα, αναδεικνύοντας γνωρίσματα της προσωπικότητάς σας που σας ξεχωρίζουν.

Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Χρησιμοποιήστε επαγγελματικά, δοκιμασμένα πρότυπα, που ακολουθούν ακριβώς τους «κανόνες βιογραφικού» που αναζητούν οι εργοδότες.
Δημιουργία βιογραφικού
Κοινοποίηση άρθρου
Συνεχίστε την ανάγνωση
Συνοδευτική επιστολή4 λ. ανάγνωση
Τι είναι η συνοδευτική επιστολή;
 Τι είναι η συνοδευτική επιστολή;
Βοήθεια για βιογραφικό4 λ. ανάγνωση
Δυνατά και αδύναμα σημεία (και πώς να τα χειριστείτε κατά την αναζήτηση εργασίας)
Δυνατά και αδύναμα σημεία (και πώς να τα χειριστείτε κατά την αναζήτηση εργασίας)
Βοήθεια για βιογραφικό18 λ. ανάγνωση
10 δεξιότητες ηγεσίας για το βιογραφικό σας + παραδείγματα
10 δεξιότητες ηγεσίας για το βιογραφικό σας + παραδείγματα
Βοήθεια για βιογραφικό6 λ. ανάγνωση
Πότε να προσθέσετε φωτογραφία στο βιογραφικό σας
Πότε να προσθέσετε φωτογραφία στο βιογραφικό σας
Περιήγηση σε όλα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί κούκις για να βελτιώνει την εμπειρία χρήστη και να εκτελεί αναλύσεις και μάρκετινγκ. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συναινείτε προς όλα τα κούκις, όπως ορίζουν η «Πολιτική περί κούκις» και η «Πολιτική ιδιωτικότητας».
Αποδοχή κούκις