Οι 5 κορυφαίες συμβουλές μας για τη σύνταξη βιογραφικού
1. Γράψτε μια σύνοψη που θα τους κάνει να συνεχίσουν την ανάγνωση.
Η σύνοψη, γνωστή και ως προφίλ, προσωπική δήλωση ή εργασιακός στόχος, είναι μάλλον το δυσκολότερο τμήμα που πρέπει να γράψετε στο βιογραφικό. Οι λίγες γραμμές κειμένου κάτω από την επικεφαλίδα πρέπει να χρησιμεύσουν ως επαγγελματική αυτοπροσωπογραφία και αυτοδιαφήμιση, προβάλλοντας τον εαυτό σας ως το κατάλληλο άτομο για τη θέση εργασίας.
Πρώτο σας μέλημα πρέπει να είναι η βραχυλογία. Δεν χρειάζεται να πείτε πώς ονομάζεστε (το όνομα υπάρχει ήδη στην κεφαλίδα) ούτε να γράψετε πλήρεις προτάσεις με υποκείμενο, ρήμα, αντικείμενο. Αν γράψετε «Ανώτερος μηχανικός UNIX με 12 χρόνια πείρας», ο υπεύθυνος προσλήψεων θα καταλάβει ότι αναφέρεστε στον εαυτό σας.
Η σύνοψη πρέπει να περιγράφει το αντικείμενο και τις περγαμηνές σας –ίσως και τη θέση εργασίας που αναζητάτε, αν δεν είναι προφανές. Αν όλη η σύνοψη λέει ότι έχετε εργαστεί ως βρεφοκόμος, δεν χρειάζεται να δηλώσετε ότι αναζητάτε εργασία ως βρεφοκόμος. Αν, όμως, η σύνοψη αναφέρει διάφορες παλιότερες θέσεις εργασίας, ίσως χρειαστεί να αποσαφηνίσετε τι είδους θέση εργασίας αναζητάτε.
2. Παραθέστε στο εργασιακό ιστορικό τα πιο εντυπωσιακά εργασιακά επιτεύγματά σας.
Απαριθμήστε όσες σχετικές θέσεις εργασίας είχατε στον κλάδο σας τα προηγούμενα 10 με 15 χρόνια, αναφέροντας το όνομα και τον τόπο της εταιρείας, τον τίτλο της θέσης εργασίας και τα έτη απασχόλησης. Έπειτα, παραθέστε επιγραμματικά, με κουκκίδες, τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματά σας σε αυτές τις θέσεις εργασίας.
Αποφύγετε να γράψετε «Είχα την ευθύνη για…» ή «Τα καθήκοντά μου περιλάμβαναν…»· εστιάστε σε όσα πραγματικά επιτύχατε. Γράψτε συγκεκριμένα, με στοιχεία και αριθμούς, όπως ποσοστό αύξησης εσόδων, αριθμός πελατών που εξυπηρετήσατε, αριθμός υπαλλήλων τους οποίους επιβλέψατε.
3. Προσαρμόστε το τμήμα της εκπαίδευσης ανάλογα με τη σπουδαιότητά του για τη σταδιοδρομία σας.
Απαριθμήστε τα εκπαιδευτικά επιτεύγματά σας σε αντίστροφα χρονολογική σειρά (αρχίζοντας με το ανώτατο πτυχίο). Κατονομάστε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα πτυχία που αποκτήσατε και τα έτη παρακολούθησης.
Μπορείτε επίσης να περιλάβετε κουκκίδες κάτω από κάθε στοιχείο, αν θέλετε να αναφέρετε έναν άριστο μέσο όρο, τη συμμετοχή σε φοιτητικές οργανώσεις (όχι πολιτικές παρατάξεις) ή άλλες διακρίσεις.
Αν, όμως, έχετε πολλή εργασιακή πείρα, η εκπαίδευση είναι λιγότερο σημαντική και πρέπει να της δοθεί λιγότερος χώρος. Από την άλλη, αν έχετε λίγη εργασιακή πείρα (π.χ. επειδή αποφοιτήσατε πρόσφατα), θα μπορούσατε να επεκτείνετε αυτό το τμήμα και να το βάλετε πιο ψηλά στη σελίδα.
4. Τονίστε τα πιο εντυπωσιακά ταλέντα σας στη λίστα δεξιοτήτων.
Περιλάβετε τις σκληρές και μαλακές δεξιότητές σας που έχουν τη μεγαλύτερη αξία στην αγορά εργασίας. Σκληρές δεξιότητες είναι τα τεχνικά προσόντα που σχετίζονται με ένα εργασιακό αντικείμενο, όπως προγραμματισμός υπολογιστών, περιποίηση σκύλων ή εκτέλεση απαιτητικών συνταγών σε μια πολυάσχολη κουζίνα. Μαλακές δεξιότητες είναι τα μη τεχνικά προσόντα, όπως ευχέρεια στη διοίκηση ή τη διαχείριση χρόνου.
Προσοχή στα κλισέ, τα οποία δυστυχώς εμφανίζονται συχνά στο τμήμα των δεξιοτήτων. Πολλοί επιμένουν να γράφουν «ευχέρεια στην επικοινωνία», παρότι η εν λόγω δεξιότητα είναι τόσο τετριμμένη που έχει χάσει το νόημά της. Ομοίως, μη γράψετε για «ομαδικό παιχνίδι» ή «καινοτόμο τρόπο σκέψης». Αποφύγετε όσες εκφράσεις ακούγονται εντυπωσιακές αλλά στερούνται περιεχομένου. Επιλέξτε προσεκτικά τις λέξεις σας, για να γράψετε κάτι που οι υπεύθυνοι εύρεσης προσωπικού δεν έχουν δει άλλες χίλιες φορές.
5. Σκεφτείτε προσεκτικά πριν περιλάβετε κάτι άλλο.
Προσέξτε ότι πιο πάνω έχουμε αναφέρει πέντε τμήματα βιογραφικού, όχι έξι. Κεφαλίδα, σύνοψη, εργασιακό ιστορικό, εκπαίδευση, δεξιότητες. Αυτά χρειάζεστε. Πριν περιλάβετε οτιδήποτε άλλο, σκεφτείτε το καλά.
Τι να αποφύγετε σε ένα βιογραφικό; Ορισμένοι ίσως σας πουν ότι αξίζει να περιλάβετε ένα τμήμα με χόμπι και ενδιαφέροντα, αλλά καλύτερα να μην το πράξετε. Αν έχετε χόμπι που σχετίζονται με τη θέση εργασίας την οποία αναζητάτε, τότε εντάξει. Κατά τα άλλα, κάθε τμήμα του βιογραφικού σας πρέπει να έχει ως στόχο να αναφέρει δεξιότητες οι οποίες δείχνουν ότι κάνετε καλά τη δουλειά σας. Άρα, αποφύγετε καθετί άσχετο.