1. Ιστολόγιο
  2. Βοήθεια για βιογραφικό
  3. Η καλύτερη μορφή βιογραφικού για το 2023
Κείμενο: Paul DruryPaul Drury

Η καλύτερη μορφή βιογραφικού για το 2023

20 λ. ανάγνωση
Η καλύτερη μορφή βιογραφικού για το 2022
Η μορφή του βιογραφικού σας θα ορίσει ποια τμήματά του θα προσέξει περισσότερο ο εργοδότης.

Η επιτυχία της μορφοποίησης ενός βιογραφικού εξαρτάται από το πρότυπο βιογραφικού που επιλέγετε και τον τρόπο με τον οποίο η μορφή του βιογραφικού αναδεικνύει την πείρα, τις δεξιότητες και τα επιτεύγματά σας.

Μορφοποιήστε το βιογραφικό σημείωμά σας καλά, ώστε να βρουν ό,τι ακριβώς αναζητούν ο υπεύθυνος εύρεσης προσωπικού αλλά και το σύστημα παρακολούθησης αιτήσεων. 

Τι, λοιπόν, να εξετάσετε κατά τη μορφοποίηση ενός βιογραφικού; Παρότι οι γραμματοσειρές και τα γραφικά έχουν εικαστική σπουδαιότητα, υπάρχουν βαθύτερα ζητήματα, τα οποία αφορούν στη διάρθρωση. 

Σε ποιες περιπτώσεις να τονίσετε τις δεξιότητες περισσότερο από την πείρα; Υπάρχει όφελος στην τήρηση των μορφικών κανόνων; Πώς επηρεάζει τη δομή των προτύπων βιογραφικού το τοπίο της αναζήτησης εργασίας του έτους 2022; Θα καταπιαστούμε με τα εξής θέματα:

  • Τρόπος μορφοποίησης βιογραφικού: αποδεκτές νόρμες
  • Αντίστροφα χρονολογική μορφή βιογραφικού
  • Λειτουργική μορφή βιογραφικού
  • Συνδυαστική μορφή βιογραφικού
  • Μορφή βιογραφικού Europass
  • Τρεις επιρροές του 2022 στη μορφοποίηση βιογραφικού

Το πώς θα μορφοποιήσετε το βιογραφικό σας θα εξαρτηθεί από τις πτυχές της υποψηφιότητάς σας τις οποίες θέλει να δει στην αίτησή σας ο μελλοντικός εργοδότης, αλλά και από τις πραγματικότητες της πρότερης σταδιοδρομίας σας.

Αρχικά, ας εξετάσουμε μερικά γενικότερα ερωτήματα για τη μορφοποίηση ενός βιογραφικού:

Συμβουλή ειδικού

Συμβουλή ειδικού: Προσαρμόστε και τη μορφή και το περιεχόμενο. Παρότι θα δούμε πώς οι περιστάσεις της επαγγελματικής πορείας σας μπορεί να επιβάλουν ορισμένη μορφή, πρέπει να σχεδιάσετε το βιογραφικό σας ώστε να δείχνει βέλτιστα την καταλληλότητά σας για τη θέση εργασίας. Αν η περιγραφή μιας θέσης εργασίας ορίζει αυστηρά τις ζητούμενες δεξιότητες, ένα λειτουργικό βιογραφικό επικεντρωμένο στις δεξιότητες είναι πολύ πιο κατάλληλο από ένα βιογραφικό με την παραδοσιακή, αντίστροφα χρονολογική μορφή.

Τρόπος μορφοποίησης βιογραφικού: αποδεκτές νόρμες

Υπάρχουν ορισμένοι ευρέως αποδεκτοί κανόνες για τη μορφοποίηση ενός βιογραφικού, τους οποίους δεν πρέπει να αγνοούν όσοι αναζητούν εργασία. Όσο «ρηξικέλευθη» και αν θεωρείτε την αίτησή σας, οι παρακάτω απλοί κανόνες μορφοποίησης βιογραφικού θεωρούνται σχεδόν απαρέγκλιτοι:

  • Επιλέξτε μια γραμματοσειρά με επαγγελματική εμφάνιση (Calibri, Arial, Times New Roman)
  • Επιλέξτε μέγεθος γραμματοσειράς 11–12 στιγμές, ανάλογα με τη γραμματοσειρά
  • Οι επικεφαλίδες πρέπει να είναι 4–6 στιγμές μεγαλύτερες από το κυρίως κείμενο
  • Χρησιμοποιήστε περιθώριο 2,5 εκατοστών και στις τέσσερις πλευρές
  • Το βιογραφικό σας δεν πρέπει να καταλαμβάνει περισσότερες από δύο σελίδες
  • Δεν είθισται να περιλαμβάνεται φωτογραφία, ιδίως στα βρετανικά και αμερικανικά βιογραφικά
  • Αποθηκεύστε το βιογραφικό σημείωμα σε μορφή PDF, για να εμφανίζεται απαράλλαχτο σε κάθε συσκευή (εκτός αν η αγγελία ζητά ρητά αρχείο του Word).

Παρότι έχετε πολλές επιλογές να κάνετε ως προς τη μορφή του βιογραφικού, ποτέ μην παρεκκλίνετε πολύ από τον κανόνα στα παραπάνω θέματα. Θέλετε ο υπεύθυνος εύρεσης προσωπικού να προσέξει τις δεξιότητες και την πείρα σας, όχι να απορεί με την περίεργη γραμματοσειρά που χρησιμοποιήσατε.

Συμβουλή ειδικού

Συμβουλή ειδικού: Επιλέξτε μια γραμματοσειρά την οποία έχουν συνηθίσει να διαβάζουν οι δυνητικοί εργοδότες. Η αλλαγή της γραμματοσειράς σε ένα βιογραφικό δεν είναι δύσκολη. Οπότε, ένας έξυπνος τρόπος για να δείξετε υπόρρητα στον εργοδότη ότι ομονοείτε είναι να επιλέξτε μια γραμματοσειρά την οποία έχει συνηθίσει να βλέπει. Κοιτάξτε τα ιμέιλ που στέλνει και το εταιρικό υλικό που εκδίδει η εταιρεία. Ποια γραμματοσειρά χρησιμοποιεί; Ίσως να μην το θεωρήσετε σημαντικό, αλλά μπορεί να επηρεάσει τον αναγνώστη υποσυνείδητα.

Αφού έχουμε καλύψει τα βασικά, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι βιογραφικού:

  • Αντίστροφα χρονολογικό (παραδοσιακό) βιογραφικό
  • Λειτουργικό (επικεντρωμένο στις δεξιότητες) βιογραφικό
  • Συνδυαστικό βιογραφικό

Συνήθως χρησιμοποιούνται ως εξής:

  • Το αντίστροφα χρονολογικό εστιάζει στην εργασιακή πείρα.
  • Το λειτουργικό αναδεικνύει τις δεξιότητες και την εκπαίδευση.
  • Το συνδυαστικό δίνει στις δεξιότητες μεγαλύτερη έμφαση από όσο συνήθως.

Η αντίστροφα χρονολογική μορφή (γνωστή και ως «παραδοσιακή» ή απλώς «χρονολογική») είναι ευρέως αποδεκτή ως ο καλύτερος τρόπος για να δείξει κανείς ότι αξίζει να προσληφθεί.

Οι πιο πρόσφατες θέσεις και εμπειρίες θεωρούνται οι πιο συναφείς με μια νέα θέση εργασίας, οι πρόσφατοι εργοδότες θα διερευνηθούν με ενδιαφέρον, ενώ ακόμη και το χρονικό διάστημα για το οποίο παραμείνατε στην τελευταία θέση θα συνεκτιμηθεί ως κριτήριο καταλληλότητας.

Η μορφή αυτή παρουσιάζει τις θέσεις εργασίας από την πιο πρόσφατη προς την πιο παλιά. Αν και δεν χρειάζεται να παραθέσετε τις πολύ παλιές θέσεις, καλό είναι να αποφύγετε τα χάσματα, διότι διακρίνονται εύκολα σε ένα αντίστροφα χρονολογικό βιογραφικό.

Συμβουλή ειδικού

Συμβουλή ειδικού: Η οικειότητα στρέφει την προσοχή του αναγνώστη στο περιεχόμενο. Η αντίστροφα χρονολογική μορφή βιογραφικού είναι τόσο διαδεδομένη για πολλούς λόγους. Αν έχετε εργασιακή πείρα, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να στρέψετε την προσοχή αλλού, επιλέγοντας μια λιγότερο κοινή μορφή.

Τμήματα σε ένα βιογραφικό με την παραδοσιακή, αντίστροφα χρονολογική σειρά:

Κάθε αντίστροφα χρονολογική μορφή βιογραφικού πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:

  1. Κεφαλίδα βιογραφικού
  2. Προσωπική δήλωση (σύνοψη βιογραφικού ή προφίλ βιογραφικού)
  3. Εργασιακή πείρα (ή εργασιακό ιστορικό)
  4. Δεξιότητες βιογραφικού
  5. Εκπαίδευση

Ας κοιτάξουμε κάθε τμήμα αναλυτικότερα.

1. Κεφαλίδα βιογραφικού

Τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας αναμένεται να βρίσκονται στην κεφαλίδα ενός βιογραφικού, ανεξαρτήτως μορφής. Φροντίστε να μην καταλαμβάνουν πάρα πολύ χώρο και επιλέξτε χρώματα και σχέδια που να μην αποσπούν την προσοχή από το κυρίως περιεχόμενο.

  • Περιλάβετε το όνομα, τη διεύθυνση ιμέιλ, τον αριθμό κινητού σας και τη διεύθυνση του προσωπικού ιστοτόπου σας, αν έχετε.
  • Παραθέστε και τη διεύθυνση του προφίλ σας στο LinkedIn (διαβάστε συμβουλές για τη βελτίωσή του σε αυτόν τον οδηγό για τα προφίλ στο LinkedIn).
  • Παραλείψτε την ημερομηνία γέννησης, την οικογενειακή κατάσταση και τον αυτοπροσδιορισμό σας ως προς το φύλο.

2. Προσωπική δήλωση

Κάθε μορφή βιογραφικού περιλαμβάνει μια σύντομη εισαγωγική περιγραφή του ατόμου (σύνοψη βιογραφικού). Είναι ένα ελεύθερο κομμάτι κειμένου που προσαρμόζεται στην εκάστοτε επιθυμητή θέση και πρέπει να τραβά την προσοχή του υπευθύνου εύρεσης προσωπικού με τον προσωπικό της τόνο.

  • Φροντίστε τα κίνητρά σας να αντιστοιχούν στις απαιτήσεις της θέσης.
  • Αναδείξτε τα επιτεύγματά σας με ρήματα δράσης και ποσοτικοποιημένες δηλώσεις.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να δηλώσετε σε τι αποσκοπεί το βιογραφικό σας, αν κάνετε στροφή στην καριέρα σας ή επιζητείτε προαγωγή.

3. Εργασιακή πείρα

Το κόλπο με την εργασιακή πείρα σε αντίστροφα χρονολογική σειρά είναι να γράψετε ισόποσο περιεχόμενο για τις 2–3 τελευταίες θέσεις. Έτσι, η πείρα σας θα φαίνεται πιο σημαντική από ό,τι αν γράψετε πολλά για την πιο πρόσφατη θέση και λιγότερα για τις προηγούμενες. Απλώστε την πείρα την οποία θέλετε να επιδείξετε.

  • Αναφέρετε πρώτη την πιο πρόσφατη θέση και το όνομα του εργοδότη για όλες τις θέσεις.
  • Απαριθμήστε τις θέσεις με κουκκίδες, γράψτε ρήματα δράσης σε παρελθοντικό χρόνο.
  • Εστιάστε μόνο σε όσα επιτεύγματα έχουν συνάφεια με την επιθυμητή θέση εργασίας.

4. Εκπαίδευση

Αν σπουδάζετε ή αποφοιτήσατε πρόωρα, πρέπει να περιλάβετε το τμήμα με την εκπαίδευση πάνω από την εργασιακή πείρα. Η εκπαίδευση προσφέρει μια σημαντική ένδειξη των δυνατοτήτων ενός ατόμου που βρίσκεται στην αρχή της σταδιοδρομίας του. Αν δεν έχετε πολλή εργασιακή πείρα, εξετάστε τα πλεονεκτήματα ενός λειτουργικού βιογραφικού.

  • Εκτός από το πτυχίο, παραθέστε άλλες βεβαιώσεις τις οποίες λάβατε στη διάρκεια των σπουδών.
  • Αναφερθείτε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μόνο αν αποφοιτήσατε από το σχολείο πρόσφατα.
  • Αναφέρετε τον πλήρη τίτλο του πτυχίου σας και επιλεγμένα μαθήματα.

5. Τμήμα δεξιοτήτων

Παρότι σε ορισμένα πρότυπα βιογραφικού το τμήμα με τις δεξιότητες δεν είναι τελευταίο, κανονικά δεν είναι ιδιαίτερα προβεβλημένο. Το τμήμα με την εργασιακή πείρα θα περιέχει πολλές από τις κύριες δεξιότητες και τα προσόντα που αναζητά ένας εργοδότης, άρα το τμήμα με τις δεξιότητες είναι ένα πρόσθετο όφελος (ιδανικά δεν πρέπει να επαναλαμβάνει όσα έχουν αναφερθεί στις πρόσφατες θέσεις εργασίας).

  • Αναφορά σε δεξιότητες πρέπει να γίνει σε χωριστό τμήμα, καθώς και στη σύνοψη και στην εργασιακή πείρα. Πλαισιώστε τις δεξιότητές σας με όσο περισσότερα ποσοτικά στοιχεία μπορείτε.
  • Περιλάβετε τις σκληρές και τις μαλακές δεξιότητες που υπονοούνται στην περιγραφή της θέσης εργασίας.
  • Οι δεξιότητες είναι σημαντικές ακόμη και σε ένα χρονολογικό βιογραφικό, οπότε επιλέξτε τη μορφή που σας εξυπηρετεί.
Στατιστική γνώση

Στατιστική γνώση: Ο υπεύθυνος προσλήψεων θα παρατηρήσει τη μορφή πριν από το περιεχόμενο, οπότε οι μορφικές επιλογές σας θα διαμορφώσουν την πρώτη εντύπωση. Η καθαρή μορφοποίηση και η απουσία γραμματικών λαθών είναι από τα πρώτα πράγματα που προσέχουν οι υπεύθυνοι εύρεσης προσωπικού όταν κοιτάζουν ένα βιογραφικό, σύμφωνα με το Mashable.

Λειτουργική μορφή βιογραφικού

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δεξιότητες και οι ικανότητές σας θα είναι πιο σημαντικές για να εξασφαλίσετε την επόμενη θέση εργασίας σας από όσο οι προηγούμενες εργασιακές εμπειρίες σας. Μια λειτουργική μορφή βιογραφικού μπορεί να αναδείξει τις δεξιότητες στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Ειδικευμένοι τεχνίτες και ελεύθεροι επαγγελματίες με καλοδουλεμένες δεξιότητες.
  • Περιστασιακοί εργαζόμενοι που θέλουν να δώσουν έμφαση στις δεξιότητες παρά στο ιστορικό απασχόλησης.
  • Άτομα που θέλουν να αλλάξουν καριέρα και επιχειρούν να πείσουν ότι κατέχουν τις απαιτούμενες δεξιότητες.
  • Φοιτητές και πρόσφατοι απόφοιτοι.

Σε περιπτώσεις όπου το παρελθόν δεν αποτελεί την καλύτερη ένδειξη της μελλοντικής σας εξέλιξης (ίσως διότι δεν είχατε την ευκαιρία να εξασκήσετε επαρκώς τις δεξιότητές σας) ή όπου οι δεξιότητές σας ποικίλλουν τόσο που δεν ταιριάζουν στο τμήμα της εργασιακής πείρας, προτιμήστε τη λειτουργική μορφή βιογραφικού.

Κορυφαία 3 οφέλη της εστίασης στις δεξιότητες με ένα λειτουργικό βιογραφικό

1. Ξεφεύγει από τον κανόνα, άρα θα ξεχωρίσετε.

Όταν γράφετε ένα λειτουργικό βιογραφικό με μεγάλη έμφαση στις δεξιότητες, το βιογραφικό σας θα διαφέρει από το υπόλοιπο 95%. Αν οι δεξιότητές σας είναι αρκούντως εντυπωσιακές, μόνο όφελος μπορείτε να έχετε από αυτό.

2. Μπορείτε να πείτε την ιστορία πίσω από τις δεξιότητές σας αργότερα.

Κανείς δεν παίρνει μια δουλειά απλώς μπαίνοντας σε μια συνέντευξη και απαριθμώντας έναν κατάλογο δεξιοτήτων. Θα χρειαστεί να πείτε πώς προέκυψαν αυτές οι δεξιότητες. Αναδεικνύοντάς τες, όμως, στο βιογραφικό, προσκαλείτε τον υπεύθυνο εύρεσης προσωπικού σε περαιτέρω διερεύνηση. Προετοιμαστείτε να μιλήσετε για αυτές.

3. Δεν θα αρέσει στους υπευθύνους εύρεσης προσωπικού, αλλά θα τους κάνει να ρίξουν μια δεύτερη ματιά.

Όσο ανορθόδοξο και αν φαίνεται, βάζοντας την εργασιακή πείρα αργότερα στο βιογραφικό, ένας υπεύθυνος εύρεσης προσωπικού ή ένας υπεύθυνος προσλήψεων αναγκάζεται να διαβάσει τις δεξιότητες πρώτες. Θέλετε να διαβάσει όσο μεγαλύτερο μέρος του βιογραφικού σας γίνεται, οπότε αυτή η ανάποδη προσέγγιση μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

Καλό

Πρέπει: 

  • Να επιλέξετε μια λειτουργική μορφή βιογραφικού αν οι δεξιότητες είναι η πιο σημαντική πτυχή της δουλειάς σας και το στοιχείο που σας διακρίνει από τους υπόλοιπους υποψηφίους.

 

Κακό

Δεν πρέπει:

  • Να δημιουργήσετε ένα λειτουργικό βιογραφικό αν απλώς δεν έχετε εργασιακή πείρα σε έναν κλάδο που παραδοσιακά απαιτεί χρονολογικό βιογραφικό.

Συνδυαστική μορφή βιογραφικού

Χάρη στη μορφή πολλών προτύπων βιογραφικού, είναι δυνατόν να έχετε ένα ιδιαίτερα ορατό τμήμα δεξιοτήτων παράλληλα με εργασιακό ιστορικό σε αντίστροφα χρονολογική σειρά.

Η συνδυαστική μορφή βιογραφικού αξιοποιεί στο μέγιστο τον χώρο των δεξιοτήτων και τονίζει πόσο μεγάλο εύρος δεξιοτήτων κατέχει ο υποψήφιος. 

Κανονικά, θα αναφέρατε 5–6 δεξιότητες σε ένα βιογραφικό, ώστε να κυριαρχεί η εργασιακή πείρα. Όμως, σε ένα συνδυαστικό βιογραφικό μπορείτε να κάνετε και τα δύο. Ένα συνδυαστικό βιογραφικό ίσως φαίνεται περισσότερο φορτωμένο οπτικά από τις δύο άλλες μορφές βιογραφικού. Αν, όμως, έχετε πολλά να πείτε για τον εαυτό σας, γιατί να μην το πράξετε;

Συμβουλή ειδικού

Συμβουλή ειδικού: Κατανοήστε την αξία του κενού χώρου. Η μορφή ενός επιτυχημένου βιογραφικού βελτιστοποιεί την ισορροπία ανάμεσα στον κενό χώρο και το κείμενο. Χρειάζεται να δώσετε στον αναγνώστη ένα πνευματικό διάλειμμα πριν προχωρήσει στο επόμενο τμήμα, γι’ αυτό φροντίστε να μην καταλήξετε με ένα συμπαγές τείχος κειμένου. Δώστε μια πρόγευση· για να μάθουν περισσότερα, ας σας προσκαλέσουν σε συνέντευξη.

Μορφή βιογραφικού Europass

Το σύστημα βιογραφικού σημειώματος Europass είναι μια καλοπροαίρετη πρωτοβουλία τυποποίησης των εγγράφων που χρησιμοποιούνται για την αναζήτηση εργασίας στην Ευρώπη. Είναι ένα διαδικτυακό σύστημα δωρεάν παραγωγής ενός ηλεκτρονικού εγγράφου το οποίο περιέχει στοιχεία επικοινωνίας, εργασιακή πείρα, εκπαίδευση και άλλα προσόντα σχετικά με την εύρεση απασχόλησης.  

Ας σημειωθεί ότι δεν το χρησιμοποιούν πολλά άτομα που αναζητούν εργασία στην Ευρώπη, για διάφορους λόγους:

  • Είναι μια ακαλαίσθητη μορφή, που σπαταλά πολύ χώρο.
  • Η διαδικτυακή εφαρμογή είναι δύσχρηστη και βρίθει σφαλμάτων.
  • Οι περισσότεροι εργοδότες θα αναρωτηθούν γιατί δεν προτιμήσατε κάτι καλύτερο.

Παρά ταύτα, υπάρχουν οργανισμοί που ζητούν βιογραφικό Europass (συχνά στον δημόσιο τομέα). Αν, όμως, δεν έχει ζητηθεί ρητά, αποφύγετε αυτήν τη μορφή βιογραφικού πάση θυσία. 

Συμβουλή ειδικού

Συμβουλή ειδικού: Μη διστάσετε να δοκιμάσετε διάφορες μορφές. Ορισμένες αιτήσεις εργασίας ίσως απαιτούν περισσότερες πληροφορίες για τις δεξιότητες, ενώ άλλες ίσως χρειάζονται εμβάθυνση στην εργασιακή πείρα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωτικό να επιμένετε στην ίδια μορφή βιογραφικού για κάθε θέση εργασίας. Όταν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή δημιουργίας βιογραφικού, μπορείτε να δοκιμάσετε όσες μορφές επιθυμείτε. Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας, για να αποφασίσετε ποια είναι η καταλληλότερη.

Τρεις τάσεις του 2022 στη μορφοποίηση βιογραφικού 

Το 2022 έφερε ριζικές αλλαγές, οι οποίες θα έχουν μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας. Παρότι το αντίστροφα χρονολογικό βιογραφικό αποτελεί σταθερή αξία για πολύ καιρό, η αγορά απασχόλησης δημιουργεί θύλακες δραστηριότητας όπου ένα λειτουργικό βιογραφικό μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό. Οι 3 κορυφαίες τάσεις που αφορούν τη μορφή των βιογραφικών το 2022 (βάσει της πείρας και της έρευνάς μας) είναι οι εξής:

  • Άνοδος των βιογραφικών ελεύθερων επαγγελματιών
  • Αύξηση των βιογραφικών ιδιαίτερα ειδικευμένων ατόμων
  • Πλήθος βιογραφικών από πρόσφατους αποφοίτους (λιγότερη πείρα, περισσότερες δυνατότητες)

1. 2022: η συνεχιζόμενη άνοδος του ελεύθερου επαγγελματία

Σύμφωνα με το CNBC, η αγορά των ελεύθερων επαγγελμάτων διογκώνεται γοργά: περισσότεροι από το ένα τρίτο των Αμερικανών στράφηκαν σε αυτά το 2022, ενώ πολλοί εργοδότες αναζητούν ελεύθερους επαγγελματίες, ιδίως στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στη σχεδίαση ιστοτόπων και εφαρμογών για κινητές συσκευές.

Για όσους ελεύθερους επαγγελματίες επιζητούν να επαυξήσουν τις δεξιότητές τους, ένα λειτουργικό βιογραφικό είναι άριστο, για να παρουσιάσουν σε βάθος τις δεξιότητές τους, ιδίως εφόσον προωθούν τις υπηρεσίες τους χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς μπορεί να τους ζητηθεί.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες συχνά έχουν πολλούς πελάτες ταυτόχρονα. Έτσι, αντί να τους παραθέσουν όλους με αντίστροφα χρονολογική σειρά, ίσως είναι πιο οικονομικό να απαριθμήσουν την πείρα τους κατά δεξιότητα ή τομέα ειδημοσύνης.

2. 2022: η απαρχή του βαθιά ειδικευμένου

Σύμφωνα με τη McKinsey, η ειδίκευση θα αποτελεί μονόδρομο στο μέλλον. Όσοι εργαζόμενοι μπορούν να επιτελέσουν μία εργασία καλά έχουν καλύτερη τύχη μακροπρόθεσμα έναντι όσων γνωρίζουν να κάνουν πολλά μα επιφανειακά.

Όταν έχετε εμβαθύνει πολύ σε έναν τομέα, συνήθως χρειάζεστε περισσότερο χώρο στο βιογραφικό, για να αποτυπώσετε τις γνώσεις σας. Αν παράλληλα έχετε σημειώσει μεγάλες επαγγελματικές επιτυχίες, ένα συνδυαστικό βιογραφικό ίσως αποδώσει μια πιο πιστή εικόνα του εαυτού σας.

3. 2022: απόφοιτοι με λίγη πείρα, που εστιάζουν στις δυνατότητες

Οι περισσότεροι απόφοιτοι ίσως αντεπεξήλθαν στις αντιξοότητες της περιόδου 2020–2022, αλλά λίγοι θα έχουν κάνει πρακτική άσκηση ή θα έχουν εργαστεί εθελοντικά, όπως κανονικά κάνουν οι τελειόφοιτοι ή οι πρόσφατοι απόφοιτοι.

Επομένως, οι εργοδότες δείχνουν κατανόηση και δεν περιμένουν τόση εργασιακή πείρα. Οπότε, όσοι κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά εργασίας καλό είναι να προτιμήσουν ένα λειτουργικό ή συνδυαστικό βιογραφικό, για να αναδείξουν τις δυνατότητές τους. Σύμφωνα με το Forbes, περισσότεροι από το 70% των ρόλων σήμερα έχουν λιγότερες απαιτήσεις σε σύγκριση με πέρυσι.

Συμβουλή ειδικού

Συμβουλή ειδικού: Πώς να μορφοποιήσω το βιογραφικό μου για ένα σύστημα παρακολούθησης αιτήσεων;

Όταν ένας αλγόριθμος συστήματος παρακολούθησης αιτήσεων σαρώνει ένα βιογραφικό για λέξεις-κλειδί, χρειάζεται να επιλέξετε μια μορφή της οποίας κάθε τμήμα περιέχει τις συνήθεις επικεφαλίδες και τις λέξεις-κλειδί διάσπαρτες στο έγγραφο. Η σειρά των επικεφαλίδων δεν έχει σημασία, αλλά ακόμη και στα πιο ακραία λειτουργικά βιογραφικά πρέπει να υπάρχει τμήμα εργασιακής πείρας.

Κύρια διδάγματα 

Τα βασικά που πρέπει να έχετε κατά νου, για να επιλέξετε την καλύτερη μορφή βιογραφικού:

  1. Η μορφή πρέπει να έχει καλή οργάνωση και να μπορεί να σαρωθεί εύκολα από τον αναγνώστη ή το σύστημα παρακολούθησης αιτήσεων.
  2. Η μορφή του βιογραφικού πρέπει να ταιριάζει στη σταδιοδρομία σας, όχι το αντίστροφο.
  3. Η αίτηση εργασίας σας πρέπει να αναδεικνύει τα προτερήματά σας, γι’ αυτό επιλέξτε μια μορφή βιογραφικού με τόλμη.
  4. Δεν πειράζει να ξεφύγετε από την πεπατημένη στο βιογραφικό σας, αρκεί να έχετε καλό λόγο για να το πράξετε.

Ενίοτε η αναζήτηση εργασίας μπορεί να είναι δύσκολη. Αν σας έχουν απορρίψει μερικές φορές και δεν καταλαβαίνετε γιατί, ίσως αξίζει να δοκιμάσετε μια ελαφρώς διαφορετική μορφή βιογραφικού. Για να αποφύγετε τη σύγχυση και την αβεβαιότητα, χρησιμοποιήστε τα δικά μας πρότυπα βιογραφικού, τα οποία έχουν εγκρίνει υπεύθυνοι εύρεσης προσωπικού –θα γλιτώσετε χρόνο και θα έχετε κορυφαίο αποτέλεσμα!

Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Χρησιμοποιήστε επαγγελματικά, δοκιμασμένα πρότυπα, που ακολουθούν ακριβώς τους «κανόνες βιογραφικού» που αναζητούν οι εργοδότες.
Δημιουργία βιογραφικού
Κοινοποίηση άρθρου
Συνεχίστε την ανάγνωση
Συνοδευτική επιστολή5 λ. ανάγνωση
Πώς να γράψετε μια επιστολή κινήτρων
Πώς να γράψετε μια επιστολή κινήτρων
Βοήθεια για βιογραφικό9 λ. ανάγνωση
Να βάλω όλες τις προηγούμενες θέσεις εργασίας στο βιογραφικό
Να βάλω όλες τις προηγούμενες θέσεις εργασίας στο βιογραφικό
Σταδιοδρομία4 λ. ανάγνωση
Πώς να ζητήσετε αύξηση και να σας πάρουν στα σοβαρά
Πώς να ζητήσετε αύξηση και να σας πάρουν στα σοβαρά
Βοήθεια για βιογραφικό3 λ. ανάγνωση
Πώς να ζητήσετε προαγωγή
Πώς να ζητήσετε προαγωγή
Περιήγηση σε όλα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί κούκις για να βελτιώνει την εμπειρία χρήστη και να εκτελεί αναλύσεις και μάρκετινγκ. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συναινείτε προς όλα τα κούκις, όπως ορίζουν η «Πολιτική περί κούκις» και η «Πολιτική ιδιωτικότητας».
Αποδοχή κούκις