Πώς να δημιουργήσετε λίστα με τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία σας
Πρώτα, αναλογιστείτε τις ικανότητές σας. Δεν μπορείτε να απαντήσετε στην ερώτηση αν δεν γνωρίζετε ποια είναι τα δυνατά σημεία σας. Συλλογιστείτε σε βάθος, όχι μόνο τις τεχνικές γνώσεις και τις γνώσεις για τον κλάδο, αλλά ό,τι σας καθιστά άξιο εργαζόμενο. Αντλήστε υπερηφάνεια από τα προτερήματά σας. Έτσι, όχι μόνο θα καταρτίσετε μια καλύτερη λίστα αλλά και θα αποπνέετε αυτοπεποίθηση όταν εξηγείτε τα δυνατά σημεία σας στη συνέντευξη.
Επαναλάβετε τη διαδικασία για τα μειονεκτήματα. Όλοι έχουμε τομείς στους οποίους προσπαθούμε να βελτιωθούμε· αναλογιστείτε τους με κριτική διάθεση. Έπειτα, ζητήστε από έμπιστους φίλους και συναδέλφους να σας δώσουν μια ειλικρινή απάντηση. Η περίσταση δεν προσφέρεται για ευθιξία. Ζητήστε τους να σας πουν ό,τι χειρότερο μπορούν. Έτσι, μπορείτε να αποφασίσετε τι θα πείτε στον εργοδότη –και ίσως μάθετε κάτι που δεν γνωρίζατε.
Τώρα που έχετε τη λίστα, τι να την κάνετε;
Αν δεν γνωρίζετε σε ποια προτερήματα και μειονεκτήματα να εστιάσετε, κοιτάξτε τα παραδείγματα που παραθέτουμε παρακάτω. Ας αρχίσουμε με τα προτερήματα.
Ενδεικτικές απαντήσεις στην ερώτηση «Ποια είναι τα πιο δυνατά σημεία σας;»
Πλέον έχετε μια λίστα προτερημάτων. Όμως, ο συνεντευξιαστής δεν θέλει για απάντηση μία ή δύο λέξεις. Χρειάζεται να πείτε μια ιστορία που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό σας. Οι καλύτερες απαντήσεις εξηγούν γιατί τα προτερήματά σας σάς κάνουν ιδανική επιλογή για τη θέση εργασίας. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τρεις ενδεικτικές απαντήσεις στην ερώτηση «Ποιο είναι το πιο δυνατό σας σημείο;».
1. Ολιστικός τρόπος σκέψης
Το δυνατότερο σημείο μου είναι ότι μπορώ να βλέπω τη συνολική εικόνα. Σκέφτομαι με τρόπο ολιστικό. Στην τωρινή μου θέση, μου ζητήθηκε να αναθεωρήσω το υλικό τεκμηρίωσης για μια εφαρμογή λογισμικού. Βρήκα έναν τρόπο βελτιστοποίησης της διαδικασίας αναθεώρησης για όλο το υλικό τεκμηρίωσης και τον παρουσίασα στον επικεφαλής της ομάδας.
2. Συναδελφικότητα
Είμαι άτομο συναδελφικό. Και δεν εννοώ απλώς ότι μου αρέσει να συνεργάζομαι αρμονικά με τους συναδέλφους. Με ικανοποιεί να χτίζω γέφυρες. Ενεργώ ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα τμήματα ανάπτυξης προϊόντων και μάρκετινγκ. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, κατάφερα να ξεδιαλύνω μια παρεξήγηση για ένα προϊόν η οποία ίσως οδηγούσε σε μια παραπλανητική εκστρατεία μάρκετινγκ.
3. Πολυμέρεια
Παρομοιάζω τον εαυτό μου με πολυεργαλείο, διότι είμαι ιδιαίτερα πολυσχιδής. Μπορώ να κάνω σχεδόν κάθε δουλειά στο τμήμα μου. Μάλιστα, τους τελευταίους έξι μήνες έχω αντικαταστήσει δύο άτομα που έλειψαν εξαιτίας ασθένειας, ενώ συνέχιζα να ασχολούμαι και με τον δικό μου φόρτο εργασίας.
Ενδεικτικές απαντήσεις στην ερώτηση «Ποιο είναι το πιο αδύναμο σημείο σας;»
Δεν πειράζει να περιγράψετε ένα περιστατικό κατά το οποίο δεν είχατε άριστη επίδοση στη δουλειά, αρκεί να υπάρχει ένα ηθικό δίδαγμα.
Ακολουθούν τρεις ενδεικτικές απαντήσεις στη δύσκολη ερώτηση «Ποιο είναι το πιο αδύνατο σημείο σας;».
1. Φόβος ομιλίας σε ακροατήριο
Αγχώνομαι πολύ όταν είναι να κάνω παρουσίαση σε μεγάλο ακροατήριο. Την πρώτη φορά που το δοκίμασα, το αφεντικό μου χρειάστηκε να διαβάσει ο ίδιος την παρουσίασή μου, διότι δεν μπορούσα να αρθρώσω λέξη. Πλέον, τα καταφέρνω αρκετά καλά, αρκεί να μιλώ στους άμεσους συναδέλφους μου. Όταν υπάρχει μεγαλύτερο ακροατήριο, εξασκούμαι πολύ για να αποκτήσω άνεση, μα και πάλι με πιάνει άγχος.
2. Ακατάστατο γραφείο.
Α! Πρέπει να δείτε το γραφείο μου στο σπίτι. Είναι γεμάτο αυτοκόλλητες σημειώσεις! Όταν δούλευα σε εταιρεία, ήταν ακόμη χειρότερα. Οι συνάδελφοί μου απειλούσαν να τραβήξουν ένα έγγραφο από το κάτω μέρος της στοίβας, για να καταρρεύσει όλη. Ευτυχώς, πλέον υπάρχουν πολύ λιγότερα τυπωμένα έγγραφα, οπότε μου είναι πολύ πιο εύκολο να οργανώνω την επιφάνεια εργασίας μου. Έχω αποκτήσει τη συνήθεια να μαζεύω όλες τις σημειώσεις στο τέλος της ημέρας και να κάνω όποια εργασία παραμένει ανολοκλήρωτη.
3. Σκληρή αυτοκριτική
Στο παρελθόν, σκεφτόμουν κάθε μικρό λάθος ή ατόπημα που έκανα και έλεγα ότι είμαι σκέτη αποτυχία. Αυτό με καθήλωνε, στον βαθμό που έχασα μία-δύο προθεσμίες διότι ανησυχούσα για μικρολεπτομέρειες. Με τον καιρό, έχω μάθει ότι είναι καλό να εξετάζεις τα λάθη σου και να προσπαθείς να βελτιώνεσαι, αλλά όχι να κολλάς σε αυτά. Σε αυτό συνέβαλε η εξής ρήση ενός μέντορά μου: «Η τελειότητα είναι ο εχθρός της προόδου».