1. Ιστολόγιο
  2. Συνοδευτική επιστολή
  3. Τι είναι η συνοδευτική επιστολή;
Κείμενο: Paul DruryPaul Drury

Τι είναι η συνοδευτική επιστολή;

4 λ. ανάγνωση
 Τι είναι η συνοδευτική επιστολή;
Εικονογράφηση:Aleksandra Zabnina
Τι είναι η συνοδευτική επιστολή; Τι πρέπει να περιέχει; Πώς μπορεί ένα μονοσέλιδο κείμενο να αυξήσει την πιθανότητα εξασφάλισης συνέντευξης;

4 συστατικά μιας σπουδαίας συνοδευτικής επιστολής

Μια συνοδευτική επιστολή κρίνεται από το μείγμα των συστατικών της. Για να ξεχωρίσετε, ξεκινήστε με κενή σελίδα και περιλάβετε όλα τα παρακάτω.

Προσωπικότητα

Όταν γράφετε μια συνοδευτική επιστολή, χρειάζεται να καταθέσετε μέρος της ψυχής σας. Ενώ το βιογραφικό περιλαμβάνει στοιχεία για τα επιτεύγματά σας, η συνοδευτική επιστολή ασχολείται περισσότερο με το «γιατί».

Αποκαλύψτε τον εαυτό σας. Εξάλλου, η θέση εργασίας πρέπει να σας ταιριάζει. Αν ένας υπεύθυνος προσλήψεων δεν νιώσει ότι είστε το κατάλληλο άτομο, θα είναι για καλό. Το λάθος άτομο στη λάθος θέση είναι εγγύηση εργασιακής δυστυχίας. Στη συνοδευτική επιστολή, πρέπει να περιγράψετε την προσωπικότητά σας.

Ενθουσιασμός

Ο ενθουσιασμός είναι ένα συναίσθημα που δεν εκτιμάται αρκετά κατά την αναζήτηση εργασίας. Οι υποψήφιοι νιώθουν ότι πρέπει να επικοινωνούν γραπτά και προφορικά με τυπικό και στεγνό, «επαγγελματικό» ύφος. Έτσι, όμως, κρύβεται ο ενθουσιασμός τους για τη θέση εργασίας.

Κάθε υπεύθυνος προσλήψεων θέλει να νιώσει ότι ο υποψήφιος επιθυμεί πραγματικά να πάρει τη δουλειά. Επομένως, εκφράστε ελεύθερα τον ενθουσιασμό σας στη συνοδευτική επιστολή. Μην το παρακάνετε, αλλά ούτε να καταπνίξετε την προθυμία σας. Κάθε εργοδότης επιθυμεί να προσλάβει άτομα που θα τα έχει για καιρό.

Εξατομίκευση

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων θέλουν να νιώθουν ξεχωριστοί. Παρότι οι περισσότεροι υποψήφιοι αφιερώνουν πολύ χρόνο στην τελειοποίηση κάθε λέξης του βιογραφικού τους, οι συνοδευτικές επιστολές συχνά γράφονται πρόχειρα και βιαστικά.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι χρησιμοποιούν τον ίδιο σκελετό για τη συνοδευτική επιστολή κάθε αίτησης, αλλάζοντας μόνο τις κυριότερες λεπτομέρειες. Αυτό δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος, η οποία εντοπίζεται εύκολα. Αν θέλετε πραγματικά τη θέση εργασίας, ξεκινήστε με μια άδεια σελίδα και γράψτε μια εξατομικευμένη επιστολή, ειδικά για τη θέση.

Αμεσότητα ύφους

Γράφοντας με τόνο ζεστό και φιλικό, δημιουργείτε το κλίμα στο οποίο θα συνεχίσετε τη συζήτηση κατά τη συνέντευξη. Μη φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε το πρώτο πρόσωπο (με μέτρο) και φροντίστε η συνοδευτική επιστολή να έχει τη «φωνή» σας. Για να βεβαιωθείτε, ρωτήστε ένα φιλικό πρόσωπο.

Ένας υπεύθυνος προσλήψεων θα διαβάσει την επιστολή και θα φαντάζεται ότι του μιλάτε απευθείας. Τι εντύπωση θέλετε να δώσετε; Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του. Λέτε τις λέξεις που θα θέλατε να ακούσετε; Τι λέει για την προσωπικότητά σας ο τόνος σας;

4 σφάλματα μιας κακής συνοδευτικής επιστολής

Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο μια συνοδευτική επιστολή να είναι τόσο λάθος που καλύτερα να μην την είχατε γράψει καν. Αν μπορείτε, αποφύγετε τα παρακάτω τέσσερα λάθη.

Εγωκεντρισμός

Μια συνοδευτική επιστολή είναι ένα μέσο πειθούς κατά την αναζήτηση εργασίας. Όταν οι ανάγκες ενός εργοδότη ταιριάζουν με τις δυνατότητες ενός υποψηφίου, αξίζει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Πολλές συνοδευτικές επιστολές εστιάζουν στις δυνατότητες του υποψηφίου, χωρίς να αναφέρουν πώς αυτές ανταποκρίνονται στις ανάγκες του εργοδότη. Μην πέσετε στην παγίδα του εγωκεντρισμού· συζητήστε γιατί η πείρα σας θα κάνει τη διαφορά για το μελλοντικό αφεντικό σας.

Αρνητικότητα

Κάθε σταδιοδρομία περιέχει θετικά και αρνητικά στοιχεία. Όταν, όμως, κάθεστε να γράψετε μια συνοδευτική επιστολή, θα ήταν περίεργο να αναφέρετε κάτι που δεν σας κολακεύει. Θα έκανε τον υπεύθυνο προσλήψεων να φανταστεί τι άλλο κρύβεται από πίσω.

Περιττολογία

Μια μακροσκελής και φλύαρη συνοδευτική επιστολή, χωρίς σαφές μήνυμα, δεν πρόκειται να εξασφαλίσει πολλές συνεντεύξεις. Η συνοδευτική επιστολή πρέπει να καταλαμβάνει αυστηρά μία σελίδα. Η έκταση αυτή θεωρείται επαρκής, κι όμως μερικοί καταφέρνουν να μιλήσουν για ελάχιστα θέματα με 300 λέξεις.

Γράψτε με αμεσότητα και μικρές προτάσεις, παραλείποντας τις πολλές λεπτομέρειες για αργότερα –για τη συνέντευξη. Τραβήξτε την προσοχή με δυνατή γλώσσα.

Γενικολογία

Προηγουμένως, αναφέραμε ότι μια συνοδευτική επιστολή πρέπει να είναι εξατομικευμένη. Το ίδιο ισχύει για τις φράσεις τις οποίες μεταχειρίζεστε. Μην μπείτε στον πειρασμό να δανειστείτε εντυπωσιακές φράσεις από παραδείγματα συνοδευτικής επιστολής στο Διαδίκτυο, διότι ίσως χαλάσετε τη ροή του κειμένου σας.

Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Χρησιμοποιήστε επαγγελματικά, δοκιμασμένα πρότυπα, που ακολουθούν ακριβώς τους «κανόνες βιογραφικού» που αναζητούν οι εργοδότες.
Δημιουργία βιογραφικού
Κοινοποίηση άρθρου
Συνεχίστε την ανάγνωση
Βοήθεια για βιογραφικό9 λ. ανάγνωση
100+ δεξιότητες υπολογιστή σε ένα βιογραφικό: Ποιες να αναφέρετε και πού να τις ανανεώσετε
100+ δεξιότητες υπολογιστή σε ένα βιογραφικό: Ποιες να αναφέρετε και πού να τις ανανεώσετε
Βοήθεια για βιογραφικό13 λ. ανάγνωση
Βιογραφικό Europass: τα υπέρ και τα κατά της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού βιογραφικού
Βιογραφικό Europass: τα υπέρ και τα κατά της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού βιογραφικού
Βοήθεια για βιογραφικό15 λ. ανάγνωση
Σκοπός βιογραφικού: πώς να τον δηλωσετε για να βρείτε δουλειά
Σκοπός βιογραφικού: πώς να τον δηλωσετε για να βρείτε δουλειά
Βοήθεια για βιογραφικό7 λ. ανάγνωση
Εννοιακές δεξιότητες: ορισμός και παραδείγματα
Εννοιακές δεξιότητες: ορισμός και παραδείγματα
Περιήγηση σε όλα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί κούκις για να βελτιώνει την εμπειρία χρήστη και να εκτελεί αναλύσεις και μάρκετινγκ. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συναινείτε προς όλα τα κούκις, όπως ορίζουν η «Πολιτική περί κούκις» και η «Πολιτική ιδιωτικότητας».
Αποδοχή κούκις