1. Ιστολόγιο
  2. Συνοδευτική επιστολή
  3. Πώς να γράψετε ευχαριστήρια επιστολή για προσφορά θέσης εργασίας (με αντιγράψιμα παραδείγματα)
Κείμενο: Debbie BrideDebbie Bride

Πώς να γράψετε ευχαριστήρια επιστολή για προσφορά θέσης εργασίας (με αντιγράψιμα παραδείγματα)

14 λ. ανάγνωση
Πώς να γράψετε ευχαριστήρια επιστολή για προσφορά θέσης εργασίας (με αντιγράψιμα παραδείγματα)
Εικονογράφηση:Vika Shibaeva
Συγχαρητήρια για την προσφορά θέσης εργασίας! Δεν υπάρχει καλύτερο τονωτικό διάθεσης και ενέργειας, ανεξάρτητα από το πόσο εξαντλητική μπορεί να ήταν η διαδικασία πρόσληψης. Για αυτό, είναι η καλύτερη στιγμή να γράψετε και να στείλετε μια ευχαριστήρια επιστολή για την προσφερόμενη θέση. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να γράψετε μια απλή επιστολή, θα επιτύχετε πολλούς στόχους επικοινωνίας.

Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από μια προσφορά θέσης εργασίας για να σας ανεβάσει το ηθικό –ιδίως αν ακολουθεί μια εντατική αναζήτηση εργασίας. Ακόμη κι αν έχετε αποφασίσει να απορρίψετε μια ευκαιρία, η ανταμοιβή για τον κόπο σας παραμένει πηγή ευχαρίστησης. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να γράψετε μια ευχαριστήρια επιστολή το συντομότερο δυνατό. Υποσχόμαστε ότι δεν θα πάρει πολύ χρόνο ούτε θα σας δυσκολέψει. Έχουμε περιγράψει μια σειρά από απλά βήματα και τα έχουμε συνοδεύσει με συμβουλές, πρότυπα και παραδείγματα, για να σας καθοδηγήσουμε. Σε αυτό το άρθρο θα καλύψουμε τα εξής:

  • Τι είναι μια ευχαριστήρια επιστολή για προσφορά θέσης εργασίας;
  • Ποιους σκοπούς εξυπηρετεί;
  • Πώς να γράψετε μια ευχαριστήρια επιστολή για προσφορά θέσης εργασίας
  • Πρότυπα και παραδείγματα

Τι είναι μια ευχαριστήρια επιστολή για προσφορά θέσης εργασίας;

Μπορεί να είναι αυτονόητο, αλλά ο κύριος σκοπός μιας ευχαριστήριας επιστολής για προσφορά θέσης εργασίας είναι να εκφράσετε γραπτώς την ευγνωμοσύνη σας στον εργοδότη. 

Ταυτόχρονα, σε αυτού του είδους την ευχαριστήρια επιστολή συνήθως δηλώνετε εάν αποδέχεστε ή απορρίπτετε την προσφερόμενη θέση εργασίας. Μπορείτε επίσης να περιλάβετε ερωτήσεις σχετικά με τη θέση ή να ζητήσετε κάτι προτού οριστικοποιήσετε τις λεπτομέρειες της πρόσληψης.

Συνήθως, ο παραλήπτης στον οποίο απευθύνεται ο χαιρετισμός στην ευχαριστήρια επιστολή είναι το πρόσωπο που σας προσέφερε τη θέση –ίσως ο υπεύθυνος προσλήψεων με τον οποίο επικοινωνείτε από την υποβολή αίτησης για τη θέση εργασίας.

Συμβουλή ειδικού

Πώς είναι μια ευχαριστήρια επιστολή για προσφορά θέσης εργασίας και πώς στέλνεται

Οποιοσδήποτε από τους παρακάτω τρόπους δημιουργίας και αποστολής μιας ευχαριστήριας επιστολής για προσφορά θέσης εργασίας είναι αποδεκτός:

  • Στο κυρίως μέρος ενός ιμέιλ, αναγράφοντας το όνομά σας και τη λέξη «ευχαριστώ» ή «ευχαριστία» στη γραμμή θέματος
  • Με χωριστό έγγραφο μορφοποιημένο ως επαγγελματική επιστολή:
    • Που επισυνάπτεται σε ιμέιλ ή συνδέεται με αυτό
    • Που τυπώνεται και στέλνεται ταχυδρομικά ή παραδίδεται ιδιοχείρως

Σε όλες τις περιπτώσεις, φροντίστε να χαιρετίσετε τον παραλήπτη με το όνομά του: «Αγαπητή κ. Τάδε». Επίσης, κλείστε με μια ευγενική αποφώνηση (π.χ. «Με εκτίμηση» ή «Μετά τιμής») συν το όνομά σας. 

Γιατί είναι σημαντική και χρήσιμη μια ευχαριστήρια επιστολή για προσφορά θέσης εργασίας;

Με μια πρώτη ματιά, μια ευχαριστήρια επιστολή για προσφορά θέσης εργασίας είναι απλώς μια ένδειξη επαγγελματικής ευγένειας. Δείχνετε εκτίμηση όχι μόνο για την προσφορά της ευκαιρίας εργασίας αλλά και για τον χρόνο και την προσοχή που έλαβε η αίτησή σας κατά τη διαδικασία πρόσληψης. Με μια δεύτερη ματιά, όμως, αυτό το απλό εργαλείο επικοινωνίας αποδεικνύεται πολλαπλά χρήσιμο. 

Αποδοχή προσφοράς

Η ευχαριστήρια επιστολή είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποδεχτείτε επίσημα μια θέση γραπτώς. Συνιστάται ακόμη κι αν έχετε ήδη αποδεχτεί προφορικά μέσω τηλεφώνου ή διά ζώσης. Αν επανέλθετε στο θέμα με μια επιστολή, θέτετε τα θεμέλια για μελλοντικές επικοινωνίες εργαζομένου–εργοδότη που τηρούνται στο αρχείο. Αν και δεν προορίζεται ως υποκατάστατο σύμβασης απασχόλησης και δεν είναι νομικά δεσμευτική, εξυπηρετεί έναν χρήσιμο οργανωτικό σκοπό.

Οι ευχαριστήριες επιστολές για προσφορά θέσης εργασίας παρέχουν επίσης την ευκαιρία να θέσετε ερωτήσεις σχετικά με τη θέση, να επιβεβαιώσετε λεπτομέρειες της σύμβασης εργασίας και να συζητήσετε περαιτέρω πριν οριστικοποιηθεί η πρόσληψη.

Απόρριψη προσφοράς

Από την άλλη, οι ευχαριστήριες επιστολές για προσφορά θέσης εργασίας επιτρέπουν να απορρίψετε ευγενικά την ευκαιρία, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη σας. Έτσι, οι πρόσφατες αλληλεπιδράσεις σας με τον εργοδότη τελειώνουν με θετικό τρόπο, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή για περαιτέρω επικοινωνία. 

Δεδομένου του χρόνου και του κόπου που επένδυσαν αμφότερες οι πλευρές της διαδικασίας πρόσληψης, μια σεβαστική και προσεκτικά διατυπωμένη επιστολή απόρριψης δεν πρέπει να δίνει σε κανέναν την αίσθηση ότι δεν άξιζε η προσπάθεια. Στην πραγματικότητα, είναι μια κομψή τελευταία πινελιά στην εντύπωση που δημιουργήσατε και διατηρήσατε από την αρχή για να κερδίσετε τη δουλειά.

Πώς να γράψετε μια ευχαριστήρια επιστολή μετά από μια προσφορά θέσης εργασίας

Σας διαβεβαιώσαμε ότι αυτή η επιστολή δεν θα ήταν δύσκολο να γραφτεί ούτε θα έπαιρνε πολύ χρόνο. Ως ένα από τα συντομότερα και απλούστερα έγγραφα με θέμα την αναζήτηση εργασίας, πρέπει να περιλαμβάνει αυτά τα μέρη με τη σειρά:

  1. Έκφραση ευχαριστίας.
  2. Αποδοχή ή απόρριψη της προσφερόμενης θέσης εργασίας.
  3. Ερώτηση για λεπτομέρειες και για τα επόμενα βήματα.
  4. Παροχή στοιχείων επικοινωνίας και επανάληψη της ευχαριστίας.

Τώρα θα ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά σε όσα πρέπει να πείτε σε κάθε βήμα.

1. Έκφραση ευχαριστίας

Μπείτε απευθείας στο θέμα: ευχαριστήστε για την προσφορά θέσης εργασίας. Ιδιαίτερα αν πρόκειται για μεγάλη εταιρεία, φροντίστε να ευχαριστήσετε τον εργοδότη ονομαστικά –ίσως και το αρμόδιο τμήμα– και να αναφέρετε τον τίτλο της θέσης. 

Γράψτε σύντομα πληροφορίες περικειμένου καθώς εκφράζετε την εκτίμησή σας για την προσοχή που δόθηκε σε εσάς ως υποψήφιο εργαζόμενο. Εάν ένα άτομο εκτός από τον παραλήπτη της επιστολής αναμείχθηκε σε προηγούμενο στάδιο (π.χ. εξέτασε την αίτησή σας, συμμετείχε σε μια συνέντευξη ή επικοινώνησε μαζί σας αργότερα), κατονομάστε και το εν λόγω άτομο.

2. Αποδοχή ή απόρριψη της προσφερόμενης θέσης εργασίας

Έπειτα, πρέπει να απαντήσετε ευθέως αν αποδέχεστε ή απορρίπτετε την προσφορά θέσης εργασίας. Στην πρώτη περίπτωση, δεν πειράζει καθόλου να εκδηλώσετε τον ενθουσιασμό σας! Φροντίστε, όμως, να το κάνετε με φυσικότητα, χωρίς υπερβολή και λυρισμό.

Η απόρριψη μιας προσφοράς θέσης εργασίας απαιτεί λίγο περισσότερο τακτ. Προσπαθήστε να εκφράσετε ευγένεια, σεβασμό και επαγγελματισμό, με μια προσωπική νότα. Το άμεσο είναι καλύτερο από το απόμακρο, αρκεί να μην είναι απότομο. Εκτός αυτού, μη δείξετε ψυχρότητα, αποστασιοποίηση, υπεκφυγή ή τεχνητή τυπικότητα. 

Θα μπορούσατε να δηλώσετε συνοπτικά γιατί δεν αποδέχεστε τη θέση, αλλά δεν υπάρχει λόγος να επεκταθείτε. Υποδείξτε την επιθυμία να παραμείνετε σε επαφή με τον εργοδότη, προσβλέποντας σε μελλοντικές ευκαιρίες.

3. Ερώτηση για λεπτομέρειες και για τα επόμενα βήματα

Η αποδοχή της προσφερόμενης θέσης εργασίας μπορεί να προηγείται ερωτήσεων ή δηλώσεων που επιβεβαιώνουν την κατανόησή σας για όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής. Γράψτε μόνο όσα χρειάζεται για να προκαλέσετε περαιτέρω συζήτηση για διευκρίνιση και οριστικοποίηση των λεπτομερειών της θέσης εργασίας και της πρόσληψης. Μπορείτε απλώς να υποδείξετε τη διαθεσιμότητά σας για συνάντηση ή τηλεφωνική συνδιάλεξη όπου θα ασχοληθείτε με αυτά τα ζητήματα.

4. Επανάληψη της ευχαριστίας

Κλείστε την επιστολή διευκολύνοντας τον εργοδότη να επικοινωνήσει ξανά μαζί σας. Γράψτε τα στοιχεία επικοινωνίας σας στην κατακλείδα, ακολουθούμενα από μια τελική έκφραση ευχαριστίας για την ευκαιρία.

Συμβουλή ειδικού

Ξαναδιαβάστε και τελειοποιήστε

Η συνηθέστερη συμβουλή μας για τη συγγραφή δεν είναι λιγότερο σημαντική σε μια ευχαριστήρια επιστολή για προσφορά θέσης εργασίας, παρά τη μικρή της έκταση. Πριν τη στείλετε, φροντίστε να την ελέγξετε διεξοδικά και να διορθώσετε τυχόν λάθη. 

Εδώ δεν χωρούν ολισθήματα ως προς την ορθογραφία και τη γραμματική, την καθαρότητα και συνέπεια της μορφοποίησης, τη σαφήνεια και περιεκτικότητα της έκφρασης και την ευγένεια του ύφους. Προπάντων, ελέγξτε το όνομα του παραλήπτη και την ορθογραφία του.

Πρότυπα και παραδείγματα ευχαριστήριας επιστολής για προσφορά θέσης εργασίας

Μπορείτε να προσαρμόσετε τα παρακάτω πρότυπα και παραδείγματα με τις δικές σας διατυπώσεις. Είναι ευχαριστήριες επιστολές που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε όταν αποδέχεστε ή απορρίπτετε μια προσφορά θέσης εργασίας. Η μία εκδοχή έχει μορφοποιηθεί για ενσωμάτωση στον κορμό ενός ιμέιλ και η άλλη για χωριστή επιστολή που επισυνάπτεται σε ιμέιλ ή συνδέεται με αυτό. Η δεύτερη θα μπορούσε επίσης να εκτυπωθεί, να υπογραφεί και να ταχυδρομηθεί. 

1: Ευχαριστία και αποδοχή προσφοράς θέσης εργασίας: ενσωμάτωση σε ιμέιλ

Προσαρμόσιμο πρότυπο ιμέιλ: ευχαριστία και αποδοχή προσφοράς θέσης εργασίας 

Θέμα: <Το όνομά σας>: ευχαριστία και αποδοχή

Αγαπητέ/ή <όνομα παραλήπτη>,

Σας ευχαριστώ που μου προσφέρατε την ευκαιρία να εργαστώ στην εταιρεία <όνομα εργοδότη> ως <τίτλος ή περιγραφή θέσης>. Εκτιμώ τον χρόνο και την προσοχή που έλαβε η αίτησή μου <εξειδικεύστε αν χρειάζεται>.

Με χαρά αποδέχομαι τη θέση και ανυπομονώ να <πείτε κάτι σχετικά με τη θέση εργασίας, τον χώρο εργασίας ή την ημερομηνία έναρξης>.

Προς το παρόν, θα ήθελα να αποσαφηνίσουμε <πείτε ένα θέμα για το οποίο έχετε απορίες ή το οποίο θέλετε να επιβεβαιώσετε>. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο <τηλέφωνο και/ή ιμέιλ> για να συζητήσουμε όποτε σας εξυπηρετεί και να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα.

Και πάλι, θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτήν την ευκαιρία. Ανυπομονώ να ξεκινήσω στην εταιρεία <όνομα εργοδότη>!

Μετά τιμής,


<Το όνομά σας>

Αντιγράφηκε!

Το ακόλουθο δείγμα ευχαριστίας και αποδοχής προσφοράς θέσης εργασίας βασίζεται στο παραπάνω πρότυπο ιμέιλ.

Προσαρμόσιμο δείγμα ιμέιλ: ευχαριστία και αποδοχή προσφοράς θέσης εργασίας 

Θέμα: Δήμητρα Διαβάτη: ευχαριστία και αποδοχή

Αγαπητέ κ. Μπαλή,

Σας ευχαριστώ που μου προσφέρατε την ευκαιρία να εργαστώ στην Άγρια Φύση ως βοηθός έρευνας στο πρόγραμμα επανεισαγωγής παπαγάλων Μακάο. Είμαι πολύ ευγνώμων για τον χρόνο και την προσοχή που έλαβε η αίτησή μου από την επιτροπή προσλήψεων.

Με χαρά αποδέχομαι τη θέση και ανυπομονώ να ενταχθώ στην ομάδα βιολόγων και ειδικών διατήρησης πανίδας του καταφυγίου.

Προς το παρόν, θα ήθελα να αποσαφηνίσω μια λεπτομέρεια για τη διαδικασία υποβολής αίτησης για επιδοτούμενη έρευνα: συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την πρώτη δυνατή ημερομηνία έναρξής μου (15 Αυγούστου). Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο 690 11 22 345 για να συζητήσουμε όποτε σας εξυπηρετεί και να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα.

Και πάλι, θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτήν την εξαιρετική επαγγελματική ευκαιρία. Ανυπομονώ να ξεκινήσω στην Άγρια Φύση!

Μετά τιμής,


Δήμητρα Διαβάτη

Αντιγράφηκε!

2: Ευχαριστία και απόρριψη προσφοράς θέσης εργασίας: χωριστή επιστολή

Προσαρμόσιμο πρότυπο επιστολής: ευχαριστία και απόρριψη προσφοράς θέσης εργασίας

<Το όνομά μου> 
<Η διεύθυνσή μου> 
<Ο αριθμός τηλεφώνου μου>
<Το ιμέιλ μου>

<Ημερομηνία>

<Όνομα παραλήπτη> 
<Θέση παραλήπτη>
<Όνομα εργοδότη> 
<Διεύθυνση παραλήπτη>

Αγαπητέ/ή <όνομα παραλήπτη>,

Σας ευχαριστώ που μου προσφέρατε την ευκαιρία να εργαστώ στην εταιρεία <όνομα εργοδότη> ως <τίτλος ή περιγραφή θέσης>. Εκτιμώ τον χρόνο και την προσοχή που έλαβε η αίτησή μου <εξειδικεύστε αν χρειάζεται>.

Δυστυχώς, αποφάσισα να απορρίψω τη θέση αυτήν τη στιγμή. Όταν μου παρουσιάστηκε μια διαφορετική επιλογή <εξειδικεύστε αν θέλετε>, μου φάνηκε πιο κατάλληλη στην παρούσα περίσταση.

Έχοντας την ευκαιρία να <νέες γνώσεις ή ιδέες που ήρθαν στο φως κατά τη διαδικασία πρόσληψης>, έμεινα περισσότερο <αντίκτυπος> από ποτέ με <κάτι εντυπωσιακό για την εταιρεία>. Εξακολουθώ να ενδιαφέρομαι για <κάτι σχετικό με τις δραστηριότητες ή τα επιτεύγματα της εταιρείας> και ελπίζω να παραμείνουμε σε επαφή.

Και πάλι, θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτήν την ευκαιρία εργασίας στην εταιρεία <όνομα εργοδότη>.

Μετά τιμής,


<Το όνομά μου>

Αντιγράφηκε!

Το ακόλουθο δείγμα ευχαριστίας και απόρριψης προσφοράς θέσης εργασίας βασίζεται στο παραπάνω πρότυπο επιστολής.

Προσαρμόσιμο δείγμα επιστολής:  ευχαριστία και απόρριψη προσφοράς θέσης εργασίας

Αντώνης Μήλιος
Λεωφόρος Δέντρων 123
Αχλαδούπολη 121 00

20 Ιουλίου 2023

Δρ Λεωνίδας Βαρούχας
Εκτελεστικός Διευθυντής
entAxis
Μακρυγιάννη 19
Ωραιόπολη 123 45

Αγαπητέ Δρ Βαρούχα,

Σας ευχαριστώ που μου προσφέρατε την ευκαιρία να εργαστώ στην εταιρεία «entAxis» ως εργοθεραπευτής. Εκτιμώ τον χρόνο και την προσοχή που έλαβε η αίτησή μου, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης την περασμένη εβδομάδα με το τμήμα προσωπικού.

Δυστυχώς, αποφάσισα να απορρίψω τη θέση αυτήν τη στιγμή. Όταν μου παρουσιάστηκε μια διαφορετική επιλογή για εν μέρει άσχετους λόγους, μου φάνηκε πιο κατάλληλη στην παρούσα περίσταση.

Έχοντας την ευκαιρία να αποκτήσω άμεση εικόνα των καινοτόμων προσεγγίσεών σας στη φροντίδα των θεραπευομένων και της ζωντανής ομαδικής ατμόσφαιρας, έμεινα περισσότερο εντυπωσιασμένος από ποτέ με την αριστεία για την οποία φημίζεται η entAxis. Εξακολουθώ να ενδιαφέρομαι για τις ιστορίες επιτυχίας σας και ελπίζω να παραμείνουμε σε επαφή.

Και πάλι, θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτήν την ευκαιρία εργασίας στην εταιρεία «entAxis».

Μετά τιμής,

Αντώνης Μήλιος

Αντιγράφηκε!

Κύρια διδάγματα για τις ευχαριστήριες επιστολές για προσφορές θέσης εργασίας

  • Η σύνταξη ευχαριστήριας επιστολής μετά τη λήψη προσφοράς για θέση εργασίας είναι πάντα σωστή κίνηση, την οποία πρέπει να κάνετε αμέσως.
  • Εκτός από την έκφραση εκτίμησης για τον εργοδότη, είναι ιδανική για να αποδεχθείτε ή να απορρίψετε επίσημα την προσφερόμενη θέση εργασίας. Η ευχαριστήρια επιστολή σας και η αποδοχή μπορούν να περιλαμβάνουν ερωτήσεις σχετικά με τη θέση ή κάτι που θέλετε να συζητήσετε πριν οριστικοποιήσετε τις περαιτέρω λεπτομέρειες. Αν απορρίπτετε τη θέση, και πάλι αρμόζει να εκφράσετε ευγνωμοσύνη και επιθυμία να κρατήσετε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.
  • Η σύνταξη μιας ευχαριστήριας επιστολής για προσφορά θέσης εργασίας είναι απλή και απαιτεί λίγα, ξεκάθαρα βήματα. Τα προσαρμόσιμα πρότυπα και παραδείγματα που προσφέρουμε την κάνουν ακόμη πιο εύκολη.
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Χρησιμοποιήστε επαγγελματικά, δοκιμασμένα πρότυπα, που ακολουθούν ακριβώς τους «κανόνες βιογραφικού» που αναζητούν οι εργοδότες.
Δημιουργία βιογραφικού
Κοινοποίηση άρθρου
Συνεχίστε την ανάγνωση
Βοήθεια για βιογραφικό7 λ. ανάγνωση
Εννοιακές δεξιότητες: ορισμός και παραδείγματα
Εννοιακές δεξιότητες: ορισμός και παραδείγματα
Βοήθεια για βιογραφικό6 λ. ανάγνωση
Μαλακές δεξιότητες για βιογραφικά
Μαλακές δεξιότητες για βιογραφικά
Βοήθεια για βιογραφικό8 λ. ανάγνωση
Πώς να απαριθμήσετε τις σκληρές δεξιότητες στο βιογραφικό σας
Πώς να απαριθμήσετε τις σκληρές δεξιότητες στο βιογραφικό σας
Συνοδευτική επιστολή16 λ. ανάγνωση
Πώς να γράψετε ένα βιογραφικό
Πώς να γράψετε ένα βιογραφικό
Περιήγηση σε όλα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί κούκις για να βελτιώνει την εμπειρία χρήστη και να εκτελεί αναλύσεις και μάρκετινγκ. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συναινείτε προς όλα τα κούκις, όπως ορίζουν η «Πολιτική περί κούκις» και η «Πολιτική ιδιωτικότητας».
Αποδοχή κούκις