1. Ιστολόγιο
  2. Συνοδευτική επιστολή
  3. Πώς να γράψετε εισαγωγή συνοδευτικής επιστολής το 2024
Κείμενο: Anna MuckermanAnna Muckerman

Πώς να γράψετε εισαγωγή συνοδευτικής επιστολής το 2024

14 λ. ανάγνωση
Πώς να γράψετε εισαγωγή συνοδευτικής επιστολής το 2024
Η εισαγωγή μιας συνοδευτικής επιστολής ίσως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας αλλά και το πιο χρήσιμο. Έτσι, είναι απαραίτητο να δώσετε τη δέουσα προσοχή. Ενημερωθείτε από τους καλύτερους στο χρήσιμο άρθρο που σας παρουσιάζουμε.

Επειδή οι περισσότεροι υπεύθυνοι προσλήψεων συνήθως έχουν πολύ λίγο χρόνο για να αξιολογήσουν κάθε αίτηση για μια θέση εργασίας, πρέπει η συνοδευτική επιστολή σας να ξεχωρίζει από την πρώτη πρόταση. Πρέπει εξαρχής να τραβήξετε την προσοχή, να αναδείξετε μια ιδιαίτερη ικανότητα ή ένα σπουδαίο επίτευγμά σας και να αφήσετε να διαφανεί ένα κομμάτι της προσωπικότητάς σας.

Η μέθοδος επίτευξης του στόχου εν πολλοίς εξαρτάται από το είδος της δουλειάς και τον εργοδότη. Παρακάτω, εξετάζουμε διάφορες επιλογές, για να μπορέσετε να αποφασίσετε ποια εισαγωγή θα ήταν καλύτερη για τη συνοδευτική επιστολή την οποία θέλετε να γράψετε.

Οδηγίες και παραδείγματα για εισαγωγή συνοδευτικής επιστολής

Ας αρχίσουμε παρουσιάζοντας 5 δοκιμασμένες μεθόδους ανοίγματος μιας συνοδευτικής επιστολής, τις οποίες μπορείτε να προσαρμόσετε στις ανάγκες σας:

  1. Ξεκινήστε τη συνοδευτική επιστολή με ένα επίτευγμα
  2. Πείτε την ιστορία σας
  3. Καταθέστε ένα σχετικό στατιστικό ή γεγονός
  4. Εξηγήστε το σημείο επαφής σας
  5. Διατυπώστε τις πεποιθήσεις σας

Πάμε να εξετάσουμε κάθε επιλογή αναλυτικότερα.

Ξεκινήστε τη συνοδευτική επιστολή με ένα επίτευγμα

Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε από την αρχή, προτιμήστε να ανοίξετε με ένα επίτευγμα. Αυτή η προσέγγιση λειτουργεί καλά σε πεδία προσανατολισμένα στους στόχους, όπως οι πωλήσεις ή τα κτηματομεσιτικά. Για να αποφύγετε να δώσετε την εντύπωση υπερόπτη, φροντίστε να τεκμηριώσετε τον ισχυρισμό σας με αριθμούς και ποσοστά.

Άλλος σημαντικός παράγοντας τον οποίο πρέπει να λάβετε υπόψη όταν ξεκινάτε με επίτευγμα είναι η σχέση του με τον σκοπούμενο εργοδότη. Ο μήνας κατά τον οποίο σπάσατε ένα προσωπικό ρεκόρ ίσως είναι αξιοσημείωτος, αλλά όχι αν το ρεκόρ δεν έχει σχέση με τα καθήκοντα της θέσης για την οποία κάνετε αίτηση. Σε αυτήν την περίπτωση, θα ήταν προτιμότερο να επιλέξτε είτε άλλο επίτευγμα είτε άλλη εισαγωγή.

Συμβουλή ειδικού

Πώς να συστηθείτε σε μια συνοδευτική επιστολή;

Θυμηθείτε ότι συστήνετε τον εαυτό σας ως επαγγελματία. Όπως πάντα, φροντίστε να προσαρμόσετε τις συστάσεις στην επιθυμητή θέση εργασίας. Καθεμιά από τις πέντε εισαγωγές συνοδευτικής επιστολής που παρουσιάζουμε εδώ μπορεί να εμφανίσει το τμήμα της προσωπικότητάς σας που αφορά περισσότερο τον αναγνώστη –τον υπεύθυνο επιλογής προσωπικού.

Στόχος αυτής της εισαγωγής: Να κάνει τον εργοδότη να οραματιστεί ότι θα έχετε ανάλογες επιτυχίες στη δική του εταιρεία.

Παράδειγμα

Εισαγωγή συνοδευτικής επιστολής εστιασμένη σε επίτευγμα

Στα τέσσερα έτη μου ως κτηματομεσίτη, έγινα άριστος στο να ανοίγω πόρτες και να κλείνω συμφωνίες. Από τα επτά διαμερίσματα που πούλησα το προηγούμενο έτος, οι αγοραστές των πέντε δεν αποτάθηκαν σε άλλο μεσιτικό γραφείο. Χάρη σε αυτήν την επιτυχία, ο διευθυντής με προσκάλεσε να κάνω παρουσίαση σε όλους τους μεσίτες του γραφείου με θέμα τη συγκράτηση των πελατών.

Αντιγράφηκε!

Πείτε την ιστορία σας

Ένας ολοένα συνηθέστερος τρόπος εισαγωγής συνοδευτικής επιστολής συνίσταται στη χρήση ενός πιο προσωπικού τόνου ευθύς εξαρχής. Παρότι η συνοδευτική επιστολή χρειάζεται επαγγελματικό ύφος, γράφοντας για την πορεία σας και το πώς αγαπήσατε το αντικείμενο, μπορείτε να έρθετε πιο κοντά με τον υπεύθυνο προσλήψεων, δείχνοντας ότι έχετε κοινά στοιχεία.

Το μυστικό σε αυτού του είδους την εισαγωγή είναι να κατανοήσετε την κουλτούρα της εταιρείας. Διαβάζοντας τον ιστότοπό της, καταλαβαίνετε ότι νοιάζονται για τον ανθρώπινο παράγοντα; Μια συνοδευτική επιστολή που εστιάζει στην επαγγελματική πορεία του ατόμου συνήθως αρμόζει σε κλάδους δημιουργικούς ή καινοτομικούς, καθώς και σε αιτήσεις φοιτητών για πρακτική άσκηση ή υποτροφία.

Συμβουλή ειδικού

Πώς να γράψω μια συνοδευτική επιστολή που θα ξεχωρίσει;

Η συνοδευτική επιστολή σας πρέπει να ξεχωρίσει για το περιεχόμενό της. Μια δυνατή εισαγωγή θα παροτρύνει τον υπεύθυνο επιλογής προσωπικού να διαβάσει παρακάτω. Έπειτα, στον κορμό της επιστολής, πρέπει να εξηγήσετε γιατί ακριβώς θα αποτελέσετε άριστη επιλογή για την επιθυμητή θέση. Εκτός αυτού, καλό είναι να εφαρμόσετε στη συνοδευτική επιστολή την ίδια σχεδίαση που χρησιμοποιήσατε στο βιογραφικό, ώστε να φαίνεται ότι τα δύο έγγραφα πάνε μαζί.

Στόχος αυτής της εισαγωγής: Να προσφέρει μια προσωπική πινελιά και να προκαλέσει ανθρώπινη σύνδεση, εξηγώντας την πηγή του ενδιαφέροντος και του ενθουσιασμού σας για το αντικείμενο.

Παράδειγμα

Εισαγωγή συνοδευτικής επιστολής εστιασμένη στην ιστορία σας

Το κουτάβι ήταν άσχημα χτυπημένο όταν το βρήκα μπλεγμένο στον φράχτη πίσω από το σπίτι μου. Είχα κάνει πολλά σχέδια για εκείνο το καλοκαίρι, που θα τελείωνα το Λύκειο, αλλά τελικά πέρασα τον περισσότερο καιρό φροντίζοντας την ανάρρωση του Ρούντι. Τον Αύγουστο, πια, είχα πειστεί ότι ήθελα να σπουδάσω κτηνιατρική.

Αντιγράφηκε!
Πώς να γράψετε ευχαριστήρια επιστολή για προσφορά θέσης εργασίας (με αντιγράψιμα παραδείγματα)
Σχετικό άρθρο
Πώς να γράψετε ευχαριστήρια επιστολή για προσφορά θέσης εργασίας (με αντιγράψιμα παραδείγματα)

Συγχαρητήρια για την προσφορά θέσης εργασίας! Δεν υπάρχει καλύτερο τονωτικό διάθεσης και ενέργειας, ανεξάρτητα από το πόσο εξαντλητική μπορεί να ήταν η διαδικασία πρόσληψης. Για αυτό, είναι η καλύτερη στιγμή να γράψετε και να στείλετε μια ευχαριστήρια επιστολή για την προσφερόμενη θέση. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να γράψετε μια απλή επιστολή, θα επιτύχετε πολλούς στόχους επικοινωνίας.

Καταθέστε ένα σχετικό στατιστικό ή γεγονός

Αν θέλετε να δείξετε σε έναν υπεύθυνο προσλήψεων ότι βλέπετε σοβαρά τον κλάδο και τη θέση της εταιρείας σε αυτόν, προτιμήστε να αρχίσετε τη συνοδευτική επιστολή με ένα σχετικό στατιστικό ή γεγονός. Αυτού του είδους η εισαγωγή μπορεί να δώσει εικόνα προσηλωμένου επαγγελματία. Είναι ιδανική για θέσεις απασχόλησης στους κλάδους των οικονομικών, του μάρκετινγκ ή της διοίκησης επιχειρήσεων.

Αναφέρετε με συντομία το στατιστικό ή το γεγονός, περιλαμβάνοντας την πηγή. Έπειτα, εξηγήστε πώς αυτή η πληροφορία διαμορφώνει το πώς προσεγγίζετε την επιθυμητή θέση εργασίας ή τον κλάδο γενικότερα. Αυτό το άνοιγμα λειτουργεί πολύ καλά για θέσεις ανώτερου ή εκτελεστικού στελέχους, καθώς δείχνει ότι έχετε αντίληψη της ευρύτερης εικόνας της εταιρείας και του περιβάλλοντός της.

Στόχος αυτής της εισαγωγής: Να δώσει χρήσιμες και σχετικές πληροφορίες ως πρώτη ένδειξη της εμβριθούς γνώσης που έχετε για τον κλάδο και της κατανόησης του ρόλου σας εντός αυτού.

Παράδειγμα

Εισαγωγή συνοδευτικής επιστολής με γεγονός

Πέρυσι, περισσότερες από τις μισές διαδικτυακές αναζητήσεις έγιναν σε τηλέφωνα, σύμφωνα με μέτρηση του Statcounter. Κατανοώ απόλυτα τι σημαίνει αυτή η μετάβαση για τον κλάδο της εστίασης. Για αυτό, ως COO του Ομίλου Λούκουλος, χάραξα μια πολυετή στρατηγική αύξησης της διαδικτυακής παρουσίας μας και βελτίωσης της ευχρηστίας των ιστοτόπων μας σε κινητές συσκευές.

Αντιγράφηκε!

Εξηγήστε το σημείο επαφής σας

Οι επαφές είναι απαραίτητες στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Αν ήδη έχετε ένα σημείο επαφής με την εταιρεία, ίσως θα ήταν καλό να το αναδείξετε στην εισαγωγή της συνοδευτικής επιστολής. Το μυστικό εδώ είναι να αποφύγετε να κατονομάσετε πρόσωπα ευθέως. Αντ’ αυτού, εστιάστε σε όσα έχετε συζητήσει και όσα έχετε μάθει από την επαφή μαζί τους.

Βέβαια, το σημείο επαφής δεν είναι απαραίτητα πρόσωπο: θα μπορούσε να είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδέεστε με τον κλάδο ή τον τόπο της εταιρείας. Απαραίτητο εδώ είναι να γράψετε ανεπιτήδευτα, με ειλικρίνεια και ευθύτητα, για να μη φανεί πως προσπαθείτε να κερδίσετε τη θέση με κολακείες.

Στόχος αυτής της εισαγωγής: Να δηλώσετε μια υπάρχουσα σχέση σας με την εργοδότρια εταιρεία, για να εξηγήσετε από πού πηγάζει το ενδιαφέρον σας για αυτή ή για τον κλάδο.

Παράδειγμα

Εισαγωγή συνοδευτικής επιστολής με σημείο επαφής

Μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια της οποίας και οι δύο γονείς ήταν δάσκαλοι, έμαθα να εκτιμώ πόσο σπουδαίο ρόλο μπορεί να παίξει ένας προσηλωμένος εκπαιδευτικός στην εξέλιξη ενός παιδιού. Χάρη σε αυτό το υπόβαθρο και τις παραστάσεις, νιώθω μεγάλη άνεση στη σχολική αίθουσα και μπορώ να προσεγγίζω τους μαθητές και να συνδέομαι μαζί τους από τις πρώτες μέρες της γνωριμίας μας.

Αντιγράφηκε!

Διατυπώστε τις πεποιθήσεις σας

Η εισαγωγή με δήλωση των πεποιθήσεών σας είναι πολύ καλή για να εξηγήσετε τα κίνητρά σας και την ευθυγράμμισή σας με την αποστολή της εταιρείας. Αυτού του είδους η εισαγωγή είναι ιδανική για θέσεις με συναισθηματικό στοιχείο, όπως νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί λειτουργοί. Αν η δουλειά σας χρειάζεται αυτοθυσία, η δήλωση πεποιθήσεων είναι ιδανική για να καταθέσετε το πάθος που σας κινεί.

Πρώτα, όμως, φροντίστε να ερευνήσετε τον επιθυμητό εργοδότη, για να μάθετε τι τον ενδιαφέρει περισσότερο. Αν δίνει προβάδισμα στο συναίσθημα, τότε γράψτε τα πιστεύω σας. Αν, πάλι, δίνει προτεραιότητα στη μεγιστοποίηση του κέρδους, προτιμήστε άλλου είδους εισαγωγή.

Στόχος αυτής της εισαγωγής: Να επιδείξετε τον ενθουσιασμό και την αποφασιστικότητά σας, περιγράφοντας τι σας ωθεί να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας στη συγκεκριμένη θέση εργασίας ή στο αντικείμενο γενικότερα.

Παράδειγμα

Εισαγωγή συνοδευτικής επιστολής με δήλωση πεποιθήσεων

Μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια της οποίας ο ένας γονιός είχε κινητικό πρόβλημα, έμαθα να εκτιμώ και να θαυμάζω την αξία του έργου του κοινωνικού λειτουργού. Για αυτό ακριβώς θέλω να καταθέσω το πάθος και την επιμονή μου, εντασσόμενη στο προσωπικό του κέντρου αποκατάστασης «Καλλιστράτη», προετοιμάζοντας παιδιά με ειδικές ανάγκες για ένα βιώσιμο μέλλον.

Αντιγράφηκε!
Συμβουλή ειδικού

Να γράψω στο άνοιγμα της συνοδευτικής επιστολής γιατί ψάχνω για δουλειά;

Γενικά, δεν χρειάζεται να πείτε στον εργοδότη για ποιον λόγο αναζητάτε εργασία. Θα μπορούσατε, όμως, να γράψετε ότι θέλετε μια νέα πρόκληση ή κάτι άλλο που να δείχνει διάθεση για πρόοδο.

Κοινές ερωτήσεις για την εισαγωγή συνοδευτικής επιστολής

Η εισαγωγή μιας συνοδευτικής επιστολής περιλαμβάνει και τον χαιρετισμό. Επειδή είναι σημαντικό, ας δούμε επιγραμματικά πώς ενδείκνυται να απευθυνθείτε στο άτομο που θα διαβάσει το κείμενό σας.

Ποιος είναι ο καλύτερος χαιρετισμός συνοδευτικής επιστολής;

Παρότι δεν υπάρχει μία λύση για όλες τις περιπτώσεις, η τυπική προσφώνηση «Αγαπητέ» ή «Αγαπητή» ακολουθούμενη από το το «κ.» (για κύριο ή κυρία) ή το «Δρ» (για διδάκτορα πανεπιστημίου) και το επώνυμο του παραλήπτη ή της παραλήπτριας είναι η ασφαλέστερη επιλογή. Αν, λοιπόν, δεν συντρέχουν λόγοι χρήσης εναλλακτικής μεθόδου, χρησιμοποιήστε αυτόν τον καθιερωμένο χαιρετισμό.

Συμβουλή ειδικού

Χρειάζεται χαιρετισμό μια συνοδευτική επιστολή;

Ναι, ασφαλώς! Όπως δεν θα ήταν ωραίο να συναντήσετε κάποιον στον δρόμο και να μη χαιρετήσετε, έτσι και στη συνοδευτική επιστολή. Ίσως, μάλιστα, ακόμη περισσότερο εδώ, καθώς απευθύνεστε σε άγνωστο άτομο και πρέπει να τηρήσετε τους τύπους που ορίζουν ο επαγγελματισμός και η ευγένεια.

Καλό
  • Προσφωνήστε τον υπεύθυνο προσλήψεων ονομαστικά αν είναι δυνατόν.
  • Επιλέξτε έναν τυπικό χαιρετισμό σε περίπτωση αμφιβολίας.
  • Χρησιμοποιήστε ένα περιληπτικό ουσιαστικό αν οι παραλήπτες είναι πολλοί.
Κακό
  • Μαντέψτε αν απευθύνεστε σε κύριο, κυρία ή δεσποινίδα.
  • Χρησιμοποιήστε την απρόσωπη φράση «Προς κάθε ενδιαφερόμενο».
  • Προσφωνήστε τον παραλήπτη με το μικρό όνομα μόνο, χωρίς να γνωρίζεστε ή χωρίς να ταιριάζει στο ύφος της επιχείρησης.

Πώς να γράψετε εισαγωγή συνοδευτικής επιστολής χωρίς όνομα

Η χρήση του ονόματος του υπευθύνου προσλήψεων στον χαιρετισμό της συνοδευτικής επιστολής βοηθά στην ανθρώπινη επαφή με τον παραλήπτη του εγγράφου και δείχνει ότι έχετε ενδιαφερθεί και ενημερωθεί για την εταιρεία. Παρά ταύτα, ίσως κάποιες φορές χρειαστεί να ξεκινήσετε χωρίς όνομα. Σε τέτοια περίπτωση, έχετε κατά νου τα εξής:

  1. Αποφασίστε αν η επιστολή πρόκειται να διαβαστεί από ένα ή περισσότερα άτομα.
  2. Σκεφτείτε αν ο αναγνώστης θα είναι από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού ή όχι.
  3. Αξιολογήστε το ύφος και την τυπικότητα/επισημότητα του εργασιακού περιβάλλοντος.

Καθένας από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εναλλακτικών, ώστε να επιλέξετε τον χαιρετισμό που αρμόζει καλύτερα στην κατάσταση. Ας δούμε μερικές επιλογές.

Αν απευθύνεστε σε ένα ή περισσότερα άτομα από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού:

  • Αγαπητέ υπεύθυνε προσλήψεων της τάδε εταιρείας
  • Αγαπητή υπεύθυνη προσλήψεων της τάδε εταιρείας
  • Αγαπητή ομάδα προσλήψεων της τάδε εταιρείας

Αν απευθύνεστε σε ένα ή περισσότερα άτομα εκτός τμήματος ανθρώπινου δυναμικού:

  • Αγαπητέ πρόεδρε της επιτροπής υποτροφιών του δείνα οργανισμού
  • Αγαπητή πρόεδρε της επιτροπής υποτροφιών του δείνα οργανισμού
  • Αγαπητή επιτροπή υποτροφιών του δείνα οργανισμού
  • Αγαπητέ διευθυντή της τάδε εταιρείας
  • Αγαπητή διευθύντρια της τάδε εταιρείας

Αν απευθύνεστε σε εταιρεία με πιο χαλαρό εργασιακό περιβάλλον:

  • Γεια χαρά, οικογένεια της τάδε εταιρείας
  • Γεια, ομάδα της τάδε εταιρείας
Συνοδευτική επιστολή σε μορφή ιμέιλ
Σχετικό άρθρο
Συνοδευτική επιστολή σε μορφή ιμέιλ

Αν αναζητάτε εργασία, ίσως βρείτε μια αγγελία που ζητά να στείλετε συνοδευτική επιστολή μέσω ιμέιλ. Ακόμη και στην εποχή των διαδικτυακών πυλών υποβολής αίτησης, πολλοί υπεύθυνοι προσλήψεων αλληλεπιδρούν με τους υποψηφίους μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Μια συνοδευτική επιστολή σε μορφή ιμέιλ έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με μια τυπωμένη, αλλά και ορισμένες κύριες διαφορές.

Συμβουλή ειδικού

Ποια είναι τα χειρότερα λάθη σε μια συνοδευτική επιστολή;

Ανάμεσα στα συνηθέστερα λάθη στην εισαγωγή μιας συνοδευτικής επιστολής συγκαταλέγονται οι γλωσσικές αβλεψίες (ορθογραφικά, γραμματικά, συντακτικά λάθη) και το ανάρμοστο ύφος (είτε υπερβολικά τυπικό είτε υπερβολικά οικείο).

Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Χρησιμοποιήστε επαγγελματικά, δοκιμασμένα πρότυπα, που ακολουθούν ακριβώς τους «κανόνες βιογραφικού» που αναζητούν οι εργοδότες.
Δημιουργία βιογραφικού
Κοινοποίηση άρθρου
Συνεχίστε την ανάγνωση
Σταδιοδρομία9 λ. ανάγνωση
6 δεξιότητες συνεργασίας που μπορούν να σας κάνουν καλύτερο ηγέτη
6 δεξιότητες συνεργασίας που μπορούν να σας κάνουν καλύτερο ηγέτη
Βοήθεια για βιογραφικό6 λ. ανάγνωση
Πότε να προσθέσετε φωτογραφία στο βιογραφικό σας
Πότε να προσθέσετε φωτογραφία στο βιογραφικό σας
Σταδιοδρομία16 λ. ανάγνωση
14 δεξιότητες διαχείρισης χρόνου: ορισμοί και παραδείγματα για το βιογραφικό σας
14 δεξιότητες διαχείρισης χρόνου: ορισμοί και παραδείγματα για το βιογραφικό σας
Βοήθεια για βιογραφικό9 λ. ανάγνωση
Να βάλω όλες τις προηγούμενες θέσεις εργασίας στο βιογραφικό
Να βάλω όλες τις προηγούμενες θέσεις εργασίας στο βιογραφικό
Περιήγηση σε όλα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί κούκις για να βελτιώνει την εμπειρία χρήστη και να εκτελεί αναλύσεις και μάρκετινγκ. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συναινείτε προς όλα τα κούκις, όπως ορίζουν η «Πολιτική περί κούκις» και η «Πολιτική ιδιωτικότητας».
Αποδοχή κούκις