1. Ιστολόγιο
  2. Βοήθεια για βιογραφικό
  3. Πότε να προσθέσετε φωτογραφία στο βιογραφικό σας
Κείμενο: Susan ShorSusan Shor

Πότε να προσθέσετε φωτογραφία στο βιογραφικό σας

6 λ. ανάγνωση
Πότε να προσθέσετε φωτογραφία στο βιογραφικό σας
ν αμφιβάλλετε για το αν πρέπει να περιλάβετε φωτογραφία στο βιογραφικό σας, θα έλεγα πως η καλύτερη επιλογή είναι να μη βάλετε. Οι αιτήσεις εργασίας σχεδόν ποτέ δεν απαιτούν φωτογραφία, παρά μόνο στο μόντελινγκ και λίγους ακόμη κλάδους.

Αν αμφιβάλλετε για το αν πρέπει να περιλάβετε φωτογραφία στο βιογραφικό σας, η καλύτερη επιλογή θα ήταν να μη βάλετε. 

Οι αιτήσεις εργασίας σχεδόν ποτέ δεν απαιτούν φωτογραφία, παρά μόνο στο μόντελινγκ και στην ηθοποιία. Μάλιστα, οι φωτογραφίες συνήθως κρίνονται ως απρεπείς, ιδίως όταν αναζητάτε θέση εργασίας σε γραφείο. Αν ο δυνητικός εργοδότης σας θελήσει να δει την εμφάνισή σας, μπορεί να κοιτάξει τα προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βέβαια, όταν η θέση εργασίας απαιτεί επικοινωνία διά ζώσης με πελάτες, έχω διαπιστώσει ότι η φωτογραφία στο βιογραφικό καμιά φορά βελτιώνει την πιθανότητα πρόσληψης. Επίσης, θυμηθείτε ότι μάλλον έχετε ήδη μια επαγγελματική φωτογραφία στο προφίλ σας στο LinkedIn, και πολλές αιτήσεις εργασίας ζητούν να παραθέσετε τη σχετική διεύθυνση. 

Αποφύγετε να απαριθμήσετε προφίλ σε μέσα τα οποία εστιάζουν στην κοινωνική ζωή σας και φροντίστε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου σε αυτά, για να μην μπορέσουν οι πιθανοί εργοδότες να δουν κάτι που ίσως θα σας στερούσε την πρόσληψη. Αν έχετε προσωπικό ιστότοπο, παραθέστε τον μόνο αν έχει επαγγελματικό ύφος και θεματολογία. Οι φωτογραφίες του ιστοτόπου μπορούν επίσης να επηρεάσουν την πρώτη εντύπωση του εργοδότη.

Πότε μπορούν να βοηθήσουν οι φωτογραφίες

Η χρήση φωτογραφίας στο βιογραφικό μπορεί να σας ωφελήσει, αν προσβλέπετε σε θέση εργασίας όπου θα επικοινωνείτε από κοντά με πελάτες. Φυσικά, οι ταμίες τράπεζας, οι σερβιτόροι σε εστιατόρια και καφετέριες, οι πωλητές και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι έρχονται σε συχνή επαφή με το κοινό.

Όσοι υποψήφιοι αναζητούν εργασία σε ξένη χώρα, θα ήταν χρήσιμο να περιλάβουν φωτογραφία. Πολλά ευρωπαϊκά πρότυπα βιογραφικού διαθέτουν χώρο για φωτογραφία. Ισχύει το αντίθετο από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες: οι υπεύθυνοι εύρεσης προσωπικού στην Ευρώπη, την Κίνα και την Ιαπωνία προσδοκούν να δουν φωτογραφία.

Παρότι οι εργοδότες δεν πρέπει να προσλαμβάνουν υπαλλήλους βάσει της εμφάνισής τους, τα χαρακτηριστικά του προσώπου ή το προσωπικό σας στιλ θα μπορούσαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον ενός υπευθύνου προσλήψεων. Ξέρω πως ίσως ακούγεται άδικο, αλλά η ανθρώπινη φύση μπορεί να είναι ρηχή. Αν πρόκειται να στείλετε φωτογραφία, πρέπει να είναι επαγγελματική φωτογραφία προσώπου. Επίσης, προτιμήστε μια πρόσφατη φωτογραφία, στην οποία να έχετε ντυθεί συντηρητικά. Σε καμία περίπτωση να μη χρησιμοποιήσετε σέλφι!

Αν επιλέξτε να περιλάβετε φωτογραφία, τα δείγματα βιογραφικού μας θα σας δώσουν μια ιδέα για τον καλύτερο τρόπο να το πράξετε.

Τέλος, έχετε κατά νου ότι οι εταιρικοί κανόνες και τα κοινωνικά ήθη αλλάζουν με τον καιρό. Ίσως στο εγγύς μέλλον να περιλαμβάνουμε όλοι στις αιτήσεις εργασίας το χαμογελαστό μας πρόσωπο. Μέχρι τότε, αν δεν αναζητάτε θέση άμεσης επαφής με το κοινό και δεν υπάγεστε στα δημιουργικά επαγγέλματα, σας συμβουλεύω να κρατήσετε τις φωτογραφίες σας για τα προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι φωτογραφίες βιογραφικού είναι εξαιρετικά σπάνιες. Είναι πιο κοινές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Μια καλή ιδέα είναι να ρωτήσετε μέσω κοινωνικών δικτύων μερικούς ντόπιους υπευθύνους εύρεσης προσωπικού τι προσδοκίες έχουν.

Καλό

Πρέπει:

Να βγάλετε μια φωτογραφία στην οποία έχετε ντυθεί σαν να πηγαίνατε στη δουλειά.

Να προσλάβετε επαγγελματία φωτογράφο για τη λήψη.

Να φροντίσετε να έχετε ουδέτερο φόντο.

Να χρησιμοποιήσετε την ίδια φωτογραφία στο LinkedIn.

Κακό

Δεν πρέπει: 

Να χρησιμοποιήσετε την αγαπημένη σας σέλφι.

Να κάνετε τη λήψη με την κάμερα του τηλεφώνου σας.

Να το παρακάνετε με το μακιγιάζ, το κούρεμα ή το χτένισμα.

Να δώσετε στη φωτογραφία μεγάλη έκταση στη σελίδα.

Να έχετε ακραία συναισθηματική έκφραση στο πρόσωπο.

Επιχειρήματα κατά των φωτογραφιών στα βιογραφικά

Γιατί είναι οι φωτογραφίες στα βιογραφικά συχνά απρόσδεκτες; Πολλές εταιρείες έχουν πολιτικές κατά των διακρίσεων και πιστεύουν όχι μόνο ότι οι φωτογραφίες δεν έχουν θέση σε ένα βιογραφικό αλλά και ότι ίσως προκαλέσουν ανεπίγνωστη μεροληψία εκ μέρους του υπευθύνου προσλήψεων. Επιπροσθέτως, μια επιχείρηση ίσως φοβάται ότι ένας υποψήφιος που απορρίφθηκε θα πιστέψει ότι δεν του προτάθηκε συνέντευξη εξαιτίας μεροληψίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τους κανονισμούς της αμερικανικής Επιτροπής για τις ίσες ευκαιρίες απασχόλησης, είναι παράνομο να ζητήσει ένας πιθανός εργοδότης από έναν υποψήφιο φωτογραφία, για να αποφεύγονται περιστατικά μεροληψίας.

Οι φωτογραφίες ίσως αποκαλύψουν διάφορα χαρακτηριστικά τα οποία δεν πρέπει να αποτελούν κριτήριο πρόσληψης. Όπως δεν πρέπει να γράψετε την ηλικία σας στο βιογραφικό σας, έτσι δεν πρέπει να δείξετε μια φωτογραφία που να την αποκαλύπτει.

Τα κλειδιά για ένα άριστο επαγγελματικό βιογραφικό είναι οι καθαρές γραμμές, η ευκολία ανάγνωσης και η απλότητα. Μια φωτογραφία θα μπορούσε να στερήσει την επαγγελματική όψη από το βιογραφικό.

Πότε να μην περιλάβετε φωτογραφία σε βιογραφικό

Εκτός από τις διακρίσεις και τη μεροληψία, άλλος λόγος παράλειψης φωτογραφίας από ένα βιογραφικό είναι ότι πρέπει να πείσετε με την πείρα σας. Όταν ένα βιογραφικό περιλαμβάνει φωτογραφία, ενώ όλα τα άλλα όχι, ο υπεύθυνος προσλήψεων ίσως υποσυνείδητα νιώσει ότι επιδιώκετε να καλύψετε αδυναμίες σε άλλα σημεία της αίτησής σας. Όσο εντυπωσιακή και αν είναι η εμφάνισή σας, μια φωτογραφία ίσως κάνει την αίτησή σας να ξεχωρίζει για τους λάθος λόγους. Θέλετε ο υπεύθυνος προσλήψεων να κοιτάξει τα προτερήματά σας, όχι να προσπαθήσει να εντοπίσει μειονεκτήματα.

Δεν θέλετε να απομακρύνετε την προσοχή του από τα προσόντα σας. Όση έκπληξη και αν προκαλεί, ο μέσος επαγγελματίας των προσλήψεων αποφασίζει σε μόλις έξι δευτερόλεπτα αν θα αφήσει στην άκρη ένα βιογραφικό ή θα το κοιτάξει με προσοχή. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θέλετε το βλέμμα του να πέσει στα προσόντα σας, όχι στο πρόσωπο ή στα μαλλιά σας.

Τέλος, λάβετε υπόψη ότι ένα σύστημα παρακολούθησης αιτήσεων ίσως να μην εμφανίζει καν τις φωτογραφίες. Για να εξασφαλίσετε συνέντευξη, βασιστείτε στις ιστορίες από την επαγγελματική πορεία σας, όχι στην ελκυστικότητα της φωτογραφίας σας.

Σας άρεσε αυτό το περιεχόμενο; Επισκεφθείτε τη σελίδα παραδείγματος βιογραφικού μας και δημιουργήστε το καλύτερο βιογραφικό για εσάς.

Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Χρησιμοποιήστε επαγγελματικά, δοκιμασμένα πρότυπα, που ακολουθούν ακριβώς τους «κανόνες βιογραφικού» που αναζητούν οι εργοδότες.
Δημιουργία βιογραφικού
Κοινοποίηση άρθρου
Συνεχίστε την ανάγνωση
Σταδιοδρομία9 λ. ανάγνωση
6 δεξιότητες συνεργασίας που μπορούν να σας κάνουν καλύτερο ηγέτη
6 δεξιότητες συνεργασίας που μπορούν να σας κάνουν καλύτερο ηγέτη
Βοήθεια για βιογραφικό4 λ. ανάγνωση
Ενδιαφέροντα στο βιογραφικό σας
Ενδιαφέροντα στο βιογραφικό σας
Συνέντευξη εργασίας5 λ. ανάγνωση
60+ συμπεριφορικές ερωτήσεις συνέντευξης: συμβουλές και παραδείγματα
60+ συμπεριφορικές ερωτήσεις συνέντευξης: συμβουλές και παραδείγματα
Συνοδευτική επιστολή14 λ. ανάγνωση
Γιατί θέλετε να εργαστείτε εδώ; Κακές και καλές απαντήσεις σε αυτήν τη δύσκολη ερώτηση συνέντευξης
Γιατί θέλετε να εργαστείτε εδώ; Κακές και καλές απαντήσεις σε αυτήν τη δύσκολη ερώτηση συνέντευξης
Περιήγηση σε όλα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί κούκις για να βελτιώνει την εμπειρία χρήστη και να εκτελεί αναλύσεις και μάρκετινγκ. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συναινείτε προς όλα τα κούκις, όπως ορίζουν η «Πολιτική περί κούκις» και η «Πολιτική ιδιωτικότητας».
Αποδοχή κούκις