1. Ιστολόγιο
  2. Σταδιοδρομία
  3. Από μηχανικός AI σε ψηφιακό σύμβουλο: μελλοντικές επαγγελματικές τάσεις στην Ελλάδα
Κείμενο: Lotte van RijswijkLotte van Rijswijk

Από μηχανικός AI σε ψηφιακό σύμβουλο: μελλοντικές επαγγελματικές τάσεις στην Ελλάδα

4 λ. ανάγνωση
Ελλάδα, ανακαλύπτοντας τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος
Οι ευκαιρίες απασχόλησης στην Ελλάδα αυξάνονται και αναμένεται να φθάσουν τα 4,7 εκατομμύρια απασχολούμενους το 2035. Τουρισμός, υγεία και τεχνητή νοημοσύνη ανάμεσα στους πιο ενδιαφέροντες τομείς

Νέες προοπτικές απασχόλησης για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Εκτιμάται ότι το 2035 θα απασχολούνται 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι, με σχεδόν 3 εκατομμύρια νέες ευκαιρίες (αν και το 90% αυτών θα είναι αντικαταστάσεις θέσεων εργασίας ατόμων που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση). Και όχι μόνο αυτό: σε αντίθεση με τη μείωση κατά 6% τα τελευταία 15 χρόνια, το εργατικό δυναμικό θα αυξηθεί κατά 1,5%. 

Αυτό προκύπτει από τη μελέτη που εκπόνησε το cvapp.gr, μια διαδικτυακή πλατφόρμα προτύπων βιογραφικών σημειωμάτων, η οποία ανέλυσε τον κόσμο της εργασίας στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, μεταξύ των κλάδων ανάπτυξης οι πιο ελπιδοφόροι είναι ο ηλεκτρισμός (+31%) και η πληροφόρηση και επικοινωνία (24%). Αλλά και τα επαγγέλματα θα υποστούν αλλαγές: η υγειονομική περίθαλψη και η αγορά της φιλοξενίας και του τουρισμού χρειάζονται νέα στοιχεία για να συμβαδίσουν με τις αλλαγές. 

Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν όλο και περισσότερο έναν μηχανικό τεχνικής υποστήριξης (ο οποίος παρέχει βοήθεια στους πελάτες τόσο για το υλικό όσο και για το λογισμικό μέρος ενός υπολογιστή) για να ενημερωθούν για την πληροφορική.  

Η εξατομίκευση της εμπειρίας του πελάτη και η ψηφιοποίηση ωθούν επίσης τις εταιρείες να αναζητήσουν έναν ειδικό εξυπηρέτησης πελατών - για να παρακολουθεί τον χρήστη, να τον υποστηρίζει και να τον βοηθά - και έναν σύμβουλο ψηφιακών επιχειρήσεων - για να αναπτύσσει, να αναλύει και να τροποποιεί την ψηφιακή στρατηγική μιας εταιρείας.

Επομένως, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα αναπτύσσεται, και μάλιστα χάρη στη στήριξη της κυβέρνησης, η οποία έχει υλοποιήσει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης, καθώς και για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Μια δέσμευση που θα οδηγήσει σε 4,36 εκατομμύρια απασχολούμενους το 2024 (60.000 περισσότεροι από πέρυσι). 

Το έργο που επιτελείται με την ψηφιοποίηση είναι ίσως το πιο σαφές παράδειγμα αυτής της αυξανόμενης τάσης. Υπάρχουν 450 έργα που υποστηρίζονται από 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας (που σήμερα κατατάσσεται στην 22η θέση μεταξύ των 27 ευρωπαϊκών χωρών).  

Στόχος είναι να ανταποκριθεί άμεσα στο νέο σενάριο απασχόλησης που δημιουργείται χάρη σε καινοτομίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η έκρηξη της οποίας έχει ήδη δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας (οι λεγόμενες AI Jobs).  

Επιστήμη των δεδομένων, μηχανική της τεχνητής νοημοσύνης, ηθική και πολιτική της τεχνητής νοημοσύνης: μια αγορά 136,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία πρόκειται να γίνει 1,8 τρισεκατομμύρια μέχρι το 2030. Μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί, για την αγορά εργασίας και για την ανάπτυξη ολόκληρης της οικονομίας.

 Ελλάδα, ανακαλύπτοντας τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος

 

Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Χρησιμοποιήστε επαγγελματικά, δοκιμασμένα πρότυπα, που ακολουθούν ακριβώς τους «κανόνες βιογραφικού» που αναζητούν οι εργοδότες.
Δημιουργία βιογραφικού
Κοινοποίηση άρθρου
Συνεχίστε την ανάγνωση
Βοήθεια για βιογραφικό8 λ. ανάγνωση
Πώς και πότε να περιλάβετε συστάσεις σε ένα βιογραφικό
Πώς και πότε να περιλάβετε συστάσεις σε ένα βιογραφικό
Βοήθεια για βιογραφικό15 λ. ανάγνωση
Πώς να γράψετε μια συνοδευτική επιστολή: Οι οδηγίες των ειδικών [2023]
Πώς να γράψετε μια συνοδευτική επιστολή: Οι οδηγίες των ειδικών [2023]
Συνοδευτική επιστολή8 λ. ανάγνωση
Συνοδευτική επιστολή σε μορφή ιμέιλ
Συνοδευτική επιστολή σε μορφή ιμέιλ
Συνοδευτική επιστολή15 λ. ανάγνωση
Πώς να ολοκληρώσετε μια συνοδευτική επιστολή (τα καλύτερα παραδείγματα καταληκτικής παραγράφου)
Πώς να ολοκληρώσετε μια συνοδευτική επιστολή (τα καλύτερα παραδείγματα καταληκτικής παραγράφου)
Περιήγηση σε όλα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί κούκις για να βελτιώνει την εμπειρία χρήστη και να εκτελεί αναλύσεις και μάρκετινγκ. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συναινείτε προς όλα τα κούκις, όπως ορίζουν η «Πολιτική περί κούκις» και η «Πολιτική ιδιωτικότητας».
Αποδοχή κούκις