1. Ιστολόγιο
  2. Συνοδευτική επιστολή
  3. Πώς να γράψετε ένα βιογραφικό
Κείμενο: Rolf BaxRolf Bax

Πώς να γράψετε ένα βιογραφικό

16 λ. ανάγνωση
Πώς να γράψετε ένα βιογραφικό
Εικονογράφηση:Katya Vakulenko
Συμβουλές, εργαλεία, πρότυπα, παραδείγματα και ό,τι άλλο χρειάζεστε για να μάθετε πώς να γράφετε ένα βιογραφικό το 2023

Μορφές βιογραφικού: Διάρθρωση της ύλης

Αφού εξετάσαμε την εικαστική πτυχή, ας προχωρήσουμε στη μαγεία του κειμένου. Η κυριότερη διαίρεση του κειμένου ενός βιογραφικού βασίζεται στη μορφή παρουσίασης: 

  • Αντίστροφα χρονολογική
  • Λειτουργική
  • Συνδυαστική (συνδυαστικό βιογραφικό)

Η αντίστροφα χρονολογική μορφή δεν είναι μόνο η πιο κοινή αλλά και η ευρύτερα αποδεκτή από τους εργοδότες σε πολυάριθμους κλάδους. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ενός αντίστροφα χρονολογικού βιογραφικού είναι η ξεκάθαρη, εύληπτη, γραμμική δομή του. 

Εμφανίζει την επαγγελματική πείρα και τις προηγούμενες θέσεις εργασίας σας από το πρόσφατο προς το μακρινό παρελθόν. Οι πιο πρόσφατες εμπειρίες σας έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην αίτησή σας. Αυτό συμφέρει όταν έχετε εργασιακό ιστορικό χωρίς κενά και σας επιτρέπει να αναδείξετε μερικές πρόσφατες θέσεις μεγάλης αξίας. Τι γίνεται, όμως, αν έχετε αποφοιτήσει πρόσφατα ή έχετε περάσει ένα μεγάλο διάστημα χωρίς δουλειά; Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμεύουν η λειτουργική και η συνδυαστική μορφή.

Συμβουλή ειδικού: Η αντίστροφα χρονολογική σειρά, αναφέροντας πρώτες τις πιο πρόσφατες και πιο εντυπωσιακές θέσεις σας, ενδείκνυται επίσης για το μικρό διάστημα προσοχής και το φορτωμένο πρόγραμμα των υπευθύνων εύρεσης προσωπικού. Αξιοποιήστε τα 6–7 δευτερόλεπτα της προσοχής τους!

Τμήματα βιογραφικού: τα επαγγελματικά γνωρίσματά σας

Συχνά υπάρχει σύγχυση ως προς το ποια τμήματα πρέπει να περιλαμβάνει ένα βιογραφικό. 

Δεν προκαλεί αίσθηση, διότι η ιεράρχηση μπορεί να ποικίλλει βάσει επαγγέλματος, κλάδου και πείρας. Μπορούμε να διακρίνουμε τα τμήματα σε απαραίτητα και προαιρετικά. Ας υποθέσουμε προς το παρόν ότι χρησιμοποιείτε την αντίστροφα χρονολογική μορφή (χρησιμοποιείται σε 90% και πλέον των βιογραφικών σήμερα).

Στα απαραίτητα τμήματα περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Στοιχεία επικοινωνίας και βασικά προσωπικά στοιχεία
  • Σύνοψη (προσωπική δήλωση, στόχος)
  • Εργασιακό ιστορικό
  • Δεξιότητες
  • Εκπαίδευση

Στα προαιρετικά τμήματα περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Επιτεύγματα και ορόσημα (συχνά αναφέρονται στη σύνοψη ή στο τμήμα για την κοινωφελή και εθελοντική εργασία)
  • Βραβεία, πιστοποιητικά και σωματεία
  • Χόμπι και ενδιαφέροντα

Πρέπει / Δεν πρέπει:
Πρέπει: 

  • Να περιλάβετε τα πιο σημαντικά τμήματα, όσα επιδεικνύουν την επαγγελματική πείρα σας και είναι πιο πιθανό να εντυπωσιάσουν τον εργοδότη.
  • Να αναλύσετε ποια τμήματα είναι πιο σημαντικά στο επάγγελμά σας. Να περιλάβετε προαιρετικές κατηγορίες μόνο αν περισσέψει χώρος.

Δεν πρέπει: 

  • Να περιλάβετε κάθε δυνατό τμήμα, απλώς και μόνο για να καλύψετε όλη την έκταση του βιογραφικού.
  • Να περιλάβετε προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα, αν περιέχουν φωτογραφίες από πάρτι. Περιοριστείτε στα βασικά στοιχεία επικοινωνίας, όπως διεύθυνση ιμέιλ, αριθμός τηλεφώνου και προφίλ στο LinkedIn.
  • Να απαριθμήσετε κάθε ορόσημο ή δραστηριότητα της ζωής σας (δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάθε χόμπι και προσωπικό ενδιαφέρον κ.λπ.), κι ας υπάρχει χώρος.
  • Να αναφέρετε διάκριση σε πτυχίο ή μέσο όρο βαθμολογίας μόνο αν το ζητά ρητά ο εργοδότης ή αν κάνετε αίτηση για θέση εργασίας χωρίς πρότερη εργασιακή πείρα.

Παρά ταύτα, οι παραπάνω κανόνες δεν είναι απόλυτοι. Ενίοτε η σπουδαιότητα ορισμένων τμημάτων μεταβάλλεται ανάλογα με τη θέση εργασίας. Για παράδειγμα, στον οδηγό βιογραφικού νοσηλευτή τονίζουμε ότι η ένταξη σε μια επαγγελματική ένωση είναι πολύ σημαντικότερη από όσο συνήθως. Όταν αποφασίζετε αν θα περιλάβετε ή θα μεταβάλετε το μέγεθος ενός τμήματος, αναρωτηθείτε τα εξής: 

  • Θα αυξήσει την πιθανότητα πρόσληψης;
  • Θα κάνει θετική εντύπωση στον εργοδότη;
  • Αρμόζει στην περιγραφή της θέσης εργασίας;

H2 Επαγγελματική σύνοψη: οι κορυφαίες στιγμές της πορείας σας

Η ανάγκη να διατηρηθεί ένα βιογραφικό σύντομο συχνά κάνει ορισμένα να μοιάζουν αδιάφορα ή ψυχρά. Η επαγγελματική σύνοψη προσφέρει μια άριστη ευκαιρία να προσθέσετε χρώμα, ζωντάνια και προσωπικότητα στο βιογραφικό σας.  Επιδεικνύει την αποφασιστικότητα και τη θετική οπτική σας και προσδίδει συναίσθημα στα στεγνά δεδομένα.

Πρέπει / Δεν πρέπει: 
Πρέπει: 

  • Να γράψετε μια σύνοψη με χαρακτήρα, ενεργητική διατύπωση, ρήματα δράσης και μαλακές/σκληρές δεξιότητες στην περιγραφή του επαγγελματικού εαυτού σας.
  • Να αποφύγετε μακροσκελείς γραμματικές δομές, ώστε η σύνοψη να είναι σύντομη μα περιεκτική, αναδεικνύοντας τις ποιότητες και τα επιτεύγματά σας.

Δεν πρέπει: 

  • Να γράψετε μια σύνοψη υπερβολικά στεγνή ή φλύαρη (σαν χαλαρή αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο).
  • Να παραλείψετε σημαντικά προτερήματα και επιτεύγματα στην αρχή, ποσοτικοποιώντας τα με αριθμούς και συνοδευτικές πληροφορίες όπου αρμόζει.

Η σύνοψη πρέπει να είναι γραμμένη με τρόπο ενεργητικό, για να συλλαμβάνει την προσοχή. Χρησιμοποιήστε ρήματα δράσης και γλαφυρές περιγραφές. Αποφύγετε τις μακροσκελείς προτάσεις με περίπλοκη συντακτική δομή. Έτσι, τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίζουν όσα έχετε καταφέρει. 

Ορισμένοι οδηγοί προτείνουν να γράψετε ποιον στόχο έχει το βιογραφικό, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι η σύνοψη είναι πιο σίγουρη επιλογή με καθολική αποδοχή. 

Ο στόχος μπορεί να χρησιμεύσει σε ορισμένες περιστάσεις, όπως όταν δεν έχετε προϋπηρεσία ή όταν θέλετε να αλλάξετε επάγγελμα. Θα μπορούσατε να εντάξετε έναν στόχο στη σύνοψη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ονομάζαμε το τμήμα αυτό «Στόχο». Ο υπεύθυνος προσλήψεων κατανοεί ότι στόχος σας είναι να πάρετε τη δουλειά –αλλιώς γιατί να κάνατε αίτηση;

Εργασιακή πείρα: επαγγελματική πείρα

Αν έχετε επιλέξει την αντίστροφα χρονολογική μορφή (σε 9 από τα 10 επαγγέλματα αυτήν να επιλέξετε), αυτό το τμήμα είναι η ραχοκοκαλιά του βιογραφικού σας.

Εδώ δεν απαριθμείτε απλώς τις πιο εντυπωσιακές θέσεις απασχόλησης που είχατε στο παρελθόν, αλλά εξειδικεύετε για κάθε θέση, παραθέτοντας σημαντικά γεγονότα, επιτεύγματα και στοιχεία που σας παρουσιάζουν ως λαμπρό επαγγελματία. Δεν χρειάζεται να περιλάβετε το πλήρες εργασιακό ιστορικό σας. Αναφέρετε μόνο όσες θέσεις εργασίας θα εντυπωσιάσουν τον μελλοντικό εργοδότη και όσες έχουν μεγαλύτερη σχέση με την αγγελία για την οποία γράφετε το βιογραφικό. Ταυτόχρονα, το κείμενό σας θα είναι σύντομο, σαφές και περιεκτικό.

Συμβουλή ειδικού: Αν μπορείτε να αναφέρετε ποσοστά, αριθμούς ή συγκεκριμένα έργα που αποδεικνύουν την παραγωγικότητά σας σε προηγούμενες δουλειές, πράξτε το. Βοηθήσατε την εταιρεία να εξοικονομήσει χρήματα; Συμμετείχατε σε μια σημαντική εταιρική πρωτοβουλία; Ηγηθήκατε μιας ομάδας σχεδίασης; Ίσως αυξήσατε τη μέση βαθμολογία από τους χρήστες για μια διαδικτυακή υπηρεσία. Οι υπεύθυνοι εύρεσης προσωπικού εκτιμούν τα συγκεκριμένα δεδομένα.

Κάθε θέση πρέπει να παρουσιάζεται περίπου με αυτήν τη μορφή:

  • Τίτλος θέσης εργασίας, όνομα εταιρείας, τοποθεσία απασχόλησης
  • Μήνας και έτος ανάληψης και εγκατάλειψης της θέσης
  • Από τρία έως έξι σημεία με κουκκίδες που περιγράφουν αδρομερώς τι κάνατε και τι επιτύχατε στην εταιρεία

Μια πολύ καλή ιδέα είναι να τηρείτε σε χωριστό αρχείο μια λίστα με όσα θεωρείτε ορόσημα της πορείας σας, σημαντικά επιτεύγματα, αξιοσημείωτα έργα και μεγέθη. Έτσι, θα έχετε πάντα γεμάτη τη φαρέτρα σας με στοιχεία έτοιμα για χρήση. Εμβαθύνετε και μάθετε περισσότερα για αυτό το σημαντικό τμήμα στον ειδικό οδηγό για την εργασιακή πείρα.

Συμβουλή ειδικού: Λάβατε προαγωγή πρόσφατα; Μην παραλείψετε να το αναφέρετε στο βιογραφικό σας! 

Τμήμα δεξιοτήτων: ικανότητες και υπερδυνάμεις

Το τμήμα με τις δεξιότητες είναι ο κατάλογος των επαγγελματικών χαρακτηριστικών σας, οι υπερδυνάμεις σας, οι ικανότητές σας. 

Εδώ περνάτε το πρώτο «τεστ επάρκειας». Αυτό το τμήμα είναι πιο πεζό από τη σύνοψη, διότι οι υπεύθυνοι εύρεσης προσωπικού και τα αυτόματα συστήματα αξιολογούν τις δεξιότητές σας βάσει συγκεκριμένης λίστας. Αν δεν αναφέρετε ένα προσόν που καταλέγεται στις επιθυμίες ενός υπευθύνου προσλήψεων, σίγουρα στη συνέντευξη θα προσπαθήσει να μάθει αν το έχετε.

Επιπροσθέτως, υπάρχουν ορισμένες σκληρές δεξιότητες (καμιά φορά και μαλακές δεξιότητες –βλ. τους οδηγούς για τους νοσηλευτές και τους εκπαιδευτικούς) που είναι απολύτως απαραίτητες για μια θέση. Επομένως, συμβουλεύουμε να αναλύσετε την περιγραφή της θέσης εργασίας και να ιεραρχήσετε κατάλληλα όσα αναφέρετε ! Για να περιγράψετε τις δεξιότητές σας, μεταχειριστείτε τις λέξεις που χρησιμοποιεί και ο εργοδότης όταν περιγράφει τη θέση εργασίας.

Παρότι ίσως έχετε πολλές δεξιότητες, ο χώρος είναι περιορισμένος. Φροντίστε να περιλάβετε (όσο πιο ψηλά γίνεται) όσες ταιριάζουν με την αγγελία.

Συμβουλή ειδικού: Ακόμη και οι πιο πεπειραμένοι επαγγελματίες συχνά συγχέουν τις σκληρές δεξιότητες με τις μαλακές, διότι σε ορισμένους τομείς η διάκριση δεν είναι ξεκάθαρη. Ο πρακτικός κανόνας λέει ότι οι μαλακές δεξιότητες σχετίζονται κυρίως με τις διαπροσωπικές επαφές, τη συναισθηματική νοημοσύνη, την οργάνωση και την ηγεσία.

Οι σκληρές δεξιότητες είναι αντικειμενικές και συχνά τεχνικές ικανότητες, οι οποίες συνήθως απαιτούνται για την εξασφάλιση μιας θέσης εργασίας. Για παράδειγμα, η γνώση ορισμένης γλώσσας προγραμματισμού για μια θέση προγραμματιστή. Ή η χρήση ορισμένης εφαρμογής λογισμικού για μια θέση διαχειριστή γραφείου. Σχετίζονται με τις καθημερινές υποχρεώσεις και απτές ενέργειες.

Εκπαίδευση: ένα ιστορικό ανάπτυξης και ευφυΐας

Το τμήμα με την εκπαίδευση ποικίλλει σε σπουδαιότητα ανάλογα με το επάγγελμα και τον κλάδο. 

Για παράδειγμα, στον οδηγό για προγραμματιστές εφαρμογών web τονίζουμε ότι η τυπική εκπαίδευση δεν είναι το παν. Πολλοί προγραμματιστές είναι αυτοδίδακτοι έως έναν βαθμό. Ωστόσο, κανένα καλό βιογραφικό δεν είναι πλήρες χωρίς τμήμα για την εκπαίδευση, και πολλοί εργοδότες έχουν σε μεγάλη εκτίμηση ένα τίτλο σπουδών από εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Ως συνήθως, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική ως το τμήμα της εκπαίδευσης. Επαγγέλματα όπως δικηγόροι, γιατροί και θέσεις θετικών επιστημών (χημικός, βιολόγος κ.λπ.) χρειάζονται μεγάλη έμφαση στην τυπική εκπαίδευση. Ίσως θελήσετε να αναφέρετε στο βιογραφικό σας ακόμη και επιστημονικές ή επαγγελματικές δημοσιεύσεις σας (είτε στην εκπαίδευση είτε σε χωριστή κατηγορία). Τα πανεπιστημιακά CV, φυσικά, περιέχουν εκτενή κατάλογο ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων.

Συμβουλή ειδικού: Η αντίστροφα χρονολογική σειρά δεν ισχύει μόνο για το εργασιακό ιστορικό. Η εκπαίδευση πρέπει επίσης να ξεκινά με τα πιο πρόσφατα και πιο εντυπωσιακά επιτεύγματά σας.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι στην εποχή μας, με την εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες και τεχνολογίες, το εκπαιδευτικό ιστορικό σας μπορεί να παραπέμπει σε πιστοποιητικά, σεμινάρια, εργαστήρια και προγράμματα μαθημάτων που είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο. Για να κατανοήσετε πώς να ιεραρχήσετε τα στοιχεία του τμήματος, ανατρέξτε στον ειδικό οδηγό για την εκπαίδευση ή κοιτάξτε προσεκτικά τους οδηγούς και τα παραδείγματα για διάφορα επαγγέλματα.

Να περιλάβετε συστάσεις ή όχι;

Παρότι κάθε βιογραφικό είναι καλό να περιλαμβάνει σύνοψη, εργασιακή πείρα, εκπαίδευση και δεξιότητες, το αν πρέπει να περιλάβετε συστάσεις από προηγούμενους εργοδότες είναι λιγότερο σίγουρο. Ας το εξετάσουμε λεπτομερέστερα.

Αν η περιγραφή της θέσης εργασίας ζητά συστάσεις στο βιογραφικό, τηρήστε το κατά γράμμα. Αν, όμως, δεν ζητούνται συστάσεις, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν καμία θέση στην αίτησή σας.

Επειδή συνιστάται να αξιοποιήσετε τον χώρο του βιογραφικού για να επιτύχετε τον βέλτιστο αντίκτυπο, ακολουθούν μερικές προτάσεις για το πότε θα μπορούσε να ωφελήσουν οι συστάσεις:

Πώς να γράψετε μια συνοδευτική επιστολή για το βιογραφικό σας

Καθώς σκέφτεστε πώς να γράψετε ένα βιογραφικό, μην παραλείψετε να σκεφτείτε πόσο θα ωφελούσε αν το συνδυάζατε με μια καλογραμμένη συνοδευτική επιστολή. 

Στην πραγματικότητα, οι εργοδότες ζητούν συνοδευτική επιστολή σχεδόν πάντα. Και με το δίκιο τους: Ορισμένες πτυχές μιας συνοδευτικής επιστολής καθιστούν το περιεχόμενό της πολύ διαφορετικό από εκείνο του βιογραφικού –και άριστο συμπλήρωμά του.

Αρχικά, μια συνοδευτική επιστολή είναι ένα ελεύθερο κείμενο που επιτρέπει στο άτομο που αναζητά εργασία να αναδείξει τις λεπτομέρειες της αίτησής του. Είναι μια επιχειρηματολογία απευθυνόμενη προσωπικά στον υπεύθυνο προσλήψεων, μπορεί να προσαρμοστεί ιδανικά στη θέση εργασίας και να αποτελέσει αφετηρία για μια μελλοντική συνέντευξη.

Συμβουλή ειδικού: Κάθε πρόταση στη συνοδευτική επιστολή πρέπει να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πρέπει να σας επιλέξουν. Ενώ το βιογραφικό επικαλείται τη λογική για να πείσει ότι πρέπει να προσληφθείτε, η συνοδευτική επιστολή προσφέρει μια πιο συναισθηματική και προσωπική ματιά.

Η μορφή μιας συνοδευτικής επιστολής καλό είναι να ακολουθεί τη δομή κάθε πειστικού επιχειρήματος: η εισαγωγή προετοιμάζει το έδαφος, ο κορμός της συνοδευτικής επιστολής περιέχει τα κυρίως επιχειρήματα, το συμπέρασμα κορυφώνει την ένταση και προσκαλεί σε δράση. Ξεχωρίστε χάρη στο κείμενό σας, όχι αλλάζοντας αυτήν την ευρέως παραδεκτή δομή.

Η συνοδευτική επιστολή διυλίζει το επαγγελματικό ιστορικό σας σε 300–400 λέξεις πειστικού και εστιασμένου λόγου. Το πιθανό μελλοντικό αφεντικό σας πρέπει να μπορέσει να τη διαβάσει και να φανταστεί πώς θα ταιριάξετε στα μελλοντικά του σχέδια. Σε όλους αρέσει μια καλή ιστορία, ιδίως αν νιώθουν ότι μπορεί να γίνει και δική τους ιστορία. Αν ήσαστε στη θέση του εργοδότη, τι θα θέλατε να διαβάσετε;

Η πιο σημαντική πτυχή που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν γράφετε μια συνοδευτική επιστολή είναι αν έχει αντίκτυπο κάθε πρόταση. Ο τρόπος περιγραφής των επιτευγμάτων σας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά:

Συμβουλή ειδικού: Ακολουθούν μερικά πιθανά επιτεύγματα που μπορούν να ενταχθούν σε μια συνοδευτική επιστολή:

  • Αύξηση πωλήσεων ή περιθωρίου κέρδους
  • Μείωση εξόδων, αύξηση εσόδων
  • Αύξηση παραγωγικότητας και επίλυση προβλημάτων
  • Καινοτομίες και ιδέες που επέφεραν αλλαγή
  • Βελτίωση διαδικασιών και δημιουργία νέων
  • Συμβολή στην προσωπική ανάπτυξη των συναδέλφων

Οι συνοδευτικές επιστολές βοηθούν να εξηγήσετε περίπλοκα θέματα της πορείας σας με τρόπο που δεν είναι εφικτός σε ένα βιογραφικό. Τα κύρια επιτεύγματα σίγουρα θα επαναλαμβάνονται σε έναν βαθμό, αλλά σε μια συνοδευτική επιστολή μπορείτε να προσθέσετε μεγάλη δόση προσωπικότητας και συναισθήματος, για να ωθήσετε το μελλοντικό αφεντικό σας στη σωστή κατεύθυνση.

Η τέχνη του γλωσσικού ελέγχου ενός βιογραφικού

Αφού στείλετε το βιογραφικό σας σε έναν πιθανό εργοδότη, δεν μπορείτε να επιστρέψετε και να κάνετε αλλαγές. Πολλοί θα το διαβάσουν κατά τη διαδικασία της συνέντευξης και θα υποθέσουν πως όσα γράφετε είναι ό,τι καλύτερο έχετε να προσφέρετε.

Όταν σκέφτεστε πώς να γράψετε ένα βιογραφικό, είναι πολύ σημαντικό να το ελέγξετε για απρόσεκτα λάθη και διατυπώσεις, που μπορεί να παρεισφρήσουν εξαιτίας του ενθουσιασμού σας να στείλετε την αίτηση.

Ο γλωσσικός έλεγχος ενός τμήματος κειμένου απαιτεί αργή, διερευνητική σκέψη. Κάθε λέξη μετρά και πρέπει να έχετε κατά νου το πώς θα την εκλάβει ο αναγνώστης, όχι το πώς ακούγεται στο κεφάλι σας.

Έχουμε έναν εξαντλητικό, εμπεριστατωμένο οδηγό για τον γλωσσικό έλεγχο (επιμέλεια και διόρθωση) του βιογραφικού. Αν γίνει σωστά, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Ακολουθούν τρεις προτάσεις τις οποίες δεν εφαρμόζουν όλοι οι υποψήφιοι:

Συμβουλή ειδικού: Διαβάστε το βιογραφικό σας μεγαλοφώνως. Παρότι είναι αδύνατον να ρέει το κείμενο σαν προφορική συνομιλία εξαιτίας της κατάτμησης ενός βιογραφικού, είναι σημαντικό να διαβάσετε κάθε πρόταση και κάθε απαρίθμηση μεγαλοφώνως, για να νιώσετε πώς «ακούγεστε». 

Μη βιαστείτε. Η δημιουργικότητα συχνά βελτιώνεται αφού σταματήσουμε να ασχολούμαστε με κάτι για ένα διάστημα. Είναι δελεαστικό να στείλετε την αίτηση αμέσως, αλλά συχνά αξίζει να κάνετε ένα διάλειμμα και να την ξανακοιτάξετε με φρέσκο μάτι. Οι πιθανές βελτιώσεις θα ξεπηδήσουν από τη σελίδα.

Εκτυπώστε τη. Συνήθως το κείμενο στην οθόνη το διαβάζουμε βιαστικά, αλλά εκείνο που έχει τυπωθεί στο χαρτί συνήθως το διαβάζουμε λίγο πιο αργά. Εκτυπώστε το βιογραφικό σας: η αργή ανάγνωση μαζί με έναν καφέ θα σας κάνει να το δείτε αλλιώς.

Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Χρησιμοποιήστε επαγγελματικά, δοκιμασμένα πρότυπα, που ακολουθούν ακριβώς τους «κανόνες βιογραφικού» που αναζητούν οι εργοδότες.
Δημιουργία βιογραφικού
Κοινοποίηση άρθρου
Συνεχίστε την ανάγνωση
Βοήθεια για βιογραφικό3 λ. ανάγνωση
Πώς να ζητήσετε προαγωγή
Πώς να ζητήσετε προαγωγή
Βοήθεια για βιογραφικό5 λ. ανάγνωση
Τεχνικές δεξιότητες για βιογραφικό (οδηγός με παραδείγματα και εξηγήσεις)
Τεχνικές δεξιότητες για βιογραφικό (οδηγός με παραδείγματα και εξηγήσεις)
Σταδιοδρομία16 λ. ανάγνωση
14 δεξιότητες διαχείρισης χρόνου: ορισμοί και παραδείγματα για το βιογραφικό σας
14 δεξιότητες διαχείρισης χρόνου: ορισμοί και παραδείγματα για το βιογραφικό σας
Βοήθεια για βιογραφικό8 λ. ανάγνωση
Πώς να απαριθμήσετε τις σκληρές δεξιότητες στο βιογραφικό σας
Πώς να απαριθμήσετε τις σκληρές δεξιότητες στο βιογραφικό σας
Περιήγηση σε όλα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί κούκις για να βελτιώνει την εμπειρία χρήστη και να εκτελεί αναλύσεις και μάρκετινγκ. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συναινείτε προς όλα τα κούκις, όπως ορίζουν η «Πολιτική περί κούκις» και η «Πολιτική ιδιωτικότητας».
Αποδοχή κούκις