Μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος μπορεί να ανοίξει πόρτες που αλλιώς ίσως να έμεναν κλειστές.
Δεν είναι πάντα απαραίτητο να υπάρχει θέση εργασίας για εσάς προτού επικοινωνήσετε με έναν δυνητικό εργοδότη. Οι διερευνητικές αιτήσεις δημιουργούν ευκαιρίες, αρκεί να είστε το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη συγκυρία.
Για όποιον λόγο κι αν υποβάλλετε μια διερευνητική αίτηση (π.χ. επειδή σας αρέσει πολύ μια εταιρεία, επειδή ακούσατε ότι θα ανοίξει μια θέση και θέλετε να προλάβετε τον συνωστισμό, επειδή θέλετε να προβληθείτε στο εσωτερικό της επιχείρησης εκτός του πλαισίου μιας τυπικής διαδικασίας), πρέπει να το πράξετε με το πιο πρόσφορο μέσο. Οι εργοδότες έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν συνοδευτικές επιστολές, άρα γιατί να μην τους στείλετε μία για θέση η οποία δεν υπάρχει ακόμη; Αν η επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι καλή, ίσως τη δημιουργήσουν ειδικά για εσάς.
Εδώ, θα εξετάσουμε γιατί μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος ίσως είναι κατάλληλη για εσάς, εστιάζοντας στα εξής:
- Τι είναι η επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και ποιος είναι ο σκοπός της.
- Πότε χρησιμοποιείται μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και πώς να τη μορφοποιήσετε.
- Οι διαφορές μεταξύ επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και συνοδευτικής επιστολής.
- Δείγμα επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μια τυπική κατάσταση.
- Πώς να γράψετε μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τι να προσέξετε.
Μη διστάζετε να μιλήσετε για τις αρετές σας. Όποιος ενδιαφέρεται, το δείχνει. Μια στοχευμένη επιστολή ίσως αλλάξει τη ζωή σας.
Μήπως ενοχληθεί ο υπεύθυνος προσλήψεων αν υποβάλω διερευνητική αίτηση;
Αν έχετε τα κατάλληλα προσόντα για έναν ρόλο και θεωρείτε πιθανό να παρουσιαστεί μια θέση εργασίας που θα σας ταίριαζε γάντι, η επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι ένα ισχυρό εφόδιο στη διάθεσή σας. Καθώς οι υπεύθυνοι προσλήψεων θέλουν να βελτιώνουν διαρκώς τα αποτελέσματα μιας εταιρείας, πάντα αναζητούν ταλέντα στα οποία αξίζει να επενδύσουν.
Αν δεν γνωρίζετε τον υπεύθυνο ή την υπεύθυνη προσλήψεων μιας εταιρείας, καλό είναι να κάνετε προσεκτικά βήματα. Ένα διερευνητικό ιμέιλ με συνημμένη μια στοχευμένη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα, το οποίο μάλλον δεν θα εκληφθεί ως υπέρμετρα διαχυτικό ή απερίσκεπτο. Φροντίστε, όμως, να το ψάξετε για να βεβαιωθείτε.
Ας δούμε, λοιπόν, λεπτομερώς όλα όσα κάνουν τις επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος τόσο αποτελεσματικές ως μέσα αναζήτησης εργασίας.
Τι είναι η επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος;
Η επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι ένα μονοσέλιδο έγγραφο το οποίο αποτυπώνει το ενδιαφέρον σας να αναλάβετε ορισμένο ρόλο σε μια εταιρεία. Εξηγεί πώς η πείρα και η προσωπικότητά σας ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εν λόγω θέσης εργασίας.
Καλό είναι να την προσαρμόσετε στη φυσιογνωμία του επιθυμητού εργοδότη, ώστε να ταιριάζει με την εταιρική κουλτούρα και τα καθήκοντα του ρόλου. Δείχνοντας ότι κατανοείτε τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις, ενισχύετε την πιθανότητα να σας προσκαλέσουν σε συνέντευξη. Προσπαθήστε, λοιπόν, να ερευνήσετε την περίπτωση και να εξατομικεύσετε την επιστολή όσο περισσότερο γίνεται. Θα πάρει χρόνο, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να καταφέρετε κάτι.
Έχετε κατά νου πως το 99% των ανταγωνιστών σας για τη θέση δεν θα δείξουν τόση προθυμία και πρωτοβουλία. Άρα, ακόμη και αρνητική απάντηση αν λάβετε (πολύ πιθανό, εφόσον δεν έχει δημοσιευθεί αγγελία), κάθε άλλο παρά θα βλάψετε τις προοπτικές σας για το μέλλον.
Ποιος είναι ο σκοπός της επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος;
Σκεφτείτε την επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος σαν επιχειρηματική πρόταση: περιγράφετε τη ζήτηση και προτείνετε έναν τρόπο κάλυψής της (τον εαυτό σας!). Μια τέτοιου είδους διερευνητική προσέγγιση πρέπει να εφαρμόζει διακριτικές τεχνικές πωλήσεων, για να πειστεί ο υπεύθυνος προσλήψεων ότι αξίζει να σας κάνει ένα διερευνητικό τηλεφώνημα.
Εδώ, ενυπάρχει ο κίνδυνος να μη γνωρίζετε την εταιρεία αρκετά ώστε να κρίνετε σωστά την ευκαιρία. Αν κάνετε λάθος εκτίμηση, ο υπεύθυνος προσλήψεων θα σχηματίσει κακή εικόνα και ίσως θυμάται το όνομά σας όταν στο μέλλον ανοίξει μια θέση εργασίας. Κινηθείτε προσεκτικά.
Η διερευνητική φύση της επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπαγορεύει ύφος και περιεχόμενο διαφορετικά από της συνοδευτικής επιστολής, η οποία αποστέλλεται μαζί με το βιογραφικό κατά την υποβολή αίτησης για μια δημοσιευμένη θέση εργασίας. Το κυριότερο είναι να γράψετε ευγενικά ότι πιστεύετε ακράδαντα –όχι ότι ελπίζετε– πως μπορείτε να κάνετε τη διαφορά.
Εφόσον δεν θα έχετε περιγραφή θέσης εργασίας, για να βασίσετε πάνω της την επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το κείμενό σας πρέπει να έχει χαρακτήρα διερευνητικό και φιλοπερίεργο, όχι κατηγορηματικό και απαιτητικό.
Αρχίζοντας τις προτάσεις με φράσεις όπως «Αναρωτιέμαι μήπως…» και «Θα με ενδιέφερε να μάθω…», εκφράζετε το ενδιαφέρον σας με πλάγιο τρόπο, κάνοντας τον υπεύθυνο προσλήψεων να νιώσει πως έχει την επιλογή –όχι την υποχρέωση– να απαντήσει. Επιχειρήστε να τον κάνετε να αναρωτηθεί τι άλλο μπορείτε να προσφέρετε, παραλείποντας πληροφορίες λόγω έλλειψης χώρου. Βάλτε του ιδέες που θα τον παροτρύνουν να κάνει ερωτήσεις.
Πότε χρησιμοποιείται μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος;
Οι επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος ονομάζονται επίσης «επιστολές προθέσεων» ή «δηλώσεις ενδιαφέροντος» –ενίοτε και « επιστολές κινήτρων». Όπως συμβαίνει και με τα άλλα έγγραφα της αναζήτησης εργασίας, η ονομασία διαφέρει από τόπο σε τόπο. Παρότι είναι λιγότερο διαδεδομένες από τις συνοδευτικές επιστολές, είναι ένα αρκετά κοινό εργαλείο εύρεσης εργασίας. Ας δούμε, λοιπόν, μερικά κοινά σενάρια χρήσης.
Δείγμα επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κρυφή αγορά εργασίας
Τα στοιχεία για το μέγεθος της «κρυφής αγοράς εργασίας» ποικίλλουν. Όμως, ακόμη κι αν ισχύουν οι κατώτατες εκτιμήσεις του 40%–50%, μιλάμε για πολλές αδημοσίευτες θέσεις εργασίας. Φανταστείτε να είστε αφεντικό έτοιμο να δώσει μια δουλειά σε έναν εργαζόμενο της εταιρείας και να λάβετε μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από έναν εξωτερικό επαγγελματία με καλύτερα προσόντα. Τι θα κάνατε; Μάλλον θα βάζατε σε δεύτερη μοίρα τις εσωτερικές ισορροπίες και θα προσλαμβάνατε το άτομο που θα έκανε τη δουλειά καλύτερα.
Μην υποθέσετε ότι δεν θα παρουσιαστούν άλλοι να επισημάνουν το ενδιαφέρον τους και την καταλληλότητά τους. Αν μπορείτε να γεμίσετε μια σελίδα με συναφείς και πειστικούς λόγους για τους οποίους είστε το καλύτερο πρόσωπο για μια δουλειά (η οποία τυχαίνει να μην «υπάρχει» τυπικά), γιατί να χάσετε την ευκαιρία; Συζητήστε με τις επαφές σας για θέσεις που ίσως ανοίξουν στο εγγύς μέλλον και στρωθείτε στο γράψιμο.
Εκδήλωση ενδιαφέροντος για προαγωγή
Πάει καιρός που λαμβάνετε άριστα στις αξιολογήσεις απόδοσης και βλέπετε τα εργασιακά καθήκοντά σας να διευρύνονται ολοένα. Ωστόσο, ο τίτλος και η αμοιβή σας έχουν παραμείνει στάσιμα. Εδώ, θα μπορούσε να χρησιμεύσει μια δήλωση ενδιαφέροντος για προαγωγή. Αποτυπώστε, λοιπόν, εγγράφως την επιθυμία και την καταλληλότητά σας για επαγγελματική ανέλιξη και νέες προκλήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κοιτάζατε κι αλλού.
Μην πέσετε στην παγίδα να θεωρήσετε πως όλοι λένε πόσο καλά κάνετε τη δουλειά σας και πόσο σας αξίζει μια προαγωγή. Αν δεν στηρίξετε την υποψηφιότητά σας, ίσως δημοσιεύσουν αγγελία για τον ρόλο και αποκτήσετε δριμύ ανταγωνισμό. Άρα, ενεργήστε εγκαίρως, δείχνοντας στον εργοδότη ότι θέλετε να προχωρήσετε τη σταδιοδρομία σας παραμένοντας στην εταιρεία.
Δείγμα επιστολής προθέσεων για εσωτερική θέση εργασίας ή έργο
Μια συνάδελφος έχει ανακοινώσει ότι θα συνταξιοδοτηθεί σύντομα. Παράλληλα, πρόκειται να ξεκινήσει ένα έργο στο οποίο ίσως χρησιμεύσει ένας εργαζόμενος με τις δικές σας δεξιότητες. Στο μεταξύ, ο προϋπολογισμός για προσλήψεις στο τμήμα σας έχει αυξηθεί κατά 50%, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η σχεδιαζόμενη αναδιοργάνωση. Σε μια τέτοια περίπτωση, πώς να εκφράσετε το ενδιαφέρον σας για μια εσωτερική μετακίνηση, σε άλλη θέση στην ίδια εταιρεία;
Αν «πλασαριστείτε» από νωρίς, γράφοντας μια επιστολή προθέσεων που εξηγεί πώς μπορείτε να χρησιμεύσετε, θα αποκτήσετε προβάδισμα. Δεν είναι κακό να επιστήσετε την προσοχή στις αρετές που σας καθιστούν καλή επιλογή για ευκαιρίες τις οποίες δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού. Απεναντίας, δείχνει αποφασιστικότητα, ίσως και ηγετικότητα. Μην αδρανείτε, λοιπόν: διαφημίστε τον εαυτό σας στα κατάλληλα άτομα από νωρίς.
Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρακτική άσκηση
Δεν έχουν όλες οι εταιρείες όριο στον αριθμό ασκουμένων που δέχονται εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος. Οι ασκούμενοι έρχονται και φεύγουν, άρα, αν νιώθετε ότι μπορείτε να κάνετε τη διαφορά, αξίζει να προτείνετε τον εαυτό σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εταιρεία δεν θα έχει πρόβλημα να υπερβεί ελαφρώς τους προβλεπόμενους ασκουμένους, οι οποίοι συνήθως προσμετρώνται σαν εργαζόμενοι με ημιαπασχόληση.
Από τη φύση τους, οι αιτήσεις για πρακτική άσκηση είναι πάντα πιο διερευνητικές. Καθώς οι ασκούμενοι δεν έχουν πάντα μακροσκελές βιογραφικό, μπορούν να παραθέσουν την επιχειρηματολογία τους σε μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Φροντίστε να αναφέρετε τα αποτελέσματα που θα προσφέρει στην εταιρεία η πρακτική σας. Φωτίστε πτυχές της προσωπικότητάς σας και εξηγήστε στον υπεύθυνο προσλήψεων πώς θα συμβάλετε στην εύρυθμη λειτουργία του συνόλου. Άλλωστε, οι ασκούμενοι συχνά αποβαίνουν μια ευχάριστη ένεση ενέργειας και πηγή φρέσκων ιδεών.
Διερευνητική επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Αν δεν ισχύει κανένα από τα προηγούμενα σενάρια, ο μόνος λόγος να γράψετε μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι ο θαυμασμός προς μια εταιρεία και το έργο της. Σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια, καλό είναι να μην το παρακάνετε: αν στέλνετε επιστολή κάθε λίγους μήνες, ίσως νομίσουν πως έχετε νοσηρή εμμονή. Αξίζει, πάντως, να δοκιμάσετε, καθώς πολλές καριέρες έχουν ξεκινήσει επειδή κάτι έτυχε να συμβεί την πιο πρόσφορη στιγμή.
Αν η επιστολή είναι αμιγώς διερευνητική, φροντίστε να έχει το κατάλληλο ύφος, να είναι λίγο πιο σύντομη από ό,τι συνήθως και να μην επακολουθήσουν πολλές υπενθυμίσεις. Καταθέστε την ελπίδα και την επιθυμία σας και περιμένετε να δείτε τι θα βγει, χωρίς να πιέζετε για απάντηση.
Πώς να γράψετε μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για θέση εργασίας
Ας δούμε τώρα πώς να ετοιμάσετε μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επόμενη θέση εργασίας σας. Η κυριότερη παράμετρος είναι οι στόχοι τους οποίους θέλετε να επιτύχετε. Γενικά, μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος καλό είναι να δείχνει ότι:
- Κατανοείτε πλήρως τις απαιτήσεις του δυνητικού ρόλου.
- Κατέχετε τις δεξιότητες και τις εμπειρίες που απαιτούνται για να αριστεύσετε στη θέση.
- Κατανοείτε την εταιρική κουλτούρα και μπορείτε να αφομοιωθείτε αρμονικά.
Καθώς πρόκειται ουσιαστικά για αυτοδιαφήμιση, χρειάζεται να ρίξετε το περισσότερο βάρος στην πειθώ. Προτιμήστε, όμως, τη λογική παρά το συναίσθημα.
Πώς να μορφοποιήσετε μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Όταν κάποιος ρωτά «Πώς να μορφοποιήσω μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος;», συνήθως εννοεί ένα από τα εξής:
- Ποια μορφή πρέπει να έχει μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και ποια στοιχεία να περιλαμβάνει;
- Τι είδους μορφοποίηση να έχει μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να είναι ελκυστική, ευανάγνωστη και να ανταποκρίνεται στις τεχνικές απαιτήσεις;
Ας απαντήσουμε καθεμιά από αυτές τις ερωτήσεις με τη σειρά, πριν εμβαθύνουμε στα επόμενα τμήματα.
Η ευρέως αποδεκτή μορφή μιας επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:
- Χαιρετισμός επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος
- Εισαγωγή επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος
- Κορμός επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος
- Κατακλείδα επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Ως προς τη μορφοποίηση, καλό είναι να τηρήσετε τις βέλτιστες πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε παρόμοια έγγραφα, όπως αιτήσεις και συνοδευτικές επιστολές: αφήστε επαρκή περιθώρια (οι προεπιλογές του Microsoft Word και του Google Docs είναι καλές), μην παραφορτώσετε τη σελίδα με κείμενο (αφήστε κενό χώρο για να μη δυσκολέψετε τα μάτια του αναγνώστη), χρησιμοποιήστε μια ευανάγνωστη γραμματοσειρά (είτε sans serif, όπως Arial ή Calibri, είτε serif, όπως Times ή Georgia).
Αφού καλύψαμε τα βασικά, ας εξετάσουμε μία προς μία τις παραγράφους μιας επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Σε ποιον να απευθύνετε μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος αν δεν γνωρίζετε το άτομο επικοινωνίας
Ίσως να μη γνωρίζετε σε ποιον ή ποια να απευθύνετε την επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Παρότι για τις συνοδευτικές επιστολές προτείνεται να τις απευθύνετε πάντα στον συντάκτη της αγγελίας της θέσης εργασίας, ίσως θα ήταν παράταιρο να γράψετε σε έναν υπεύθυνο προσλήψεων χωρίς να έχει ανακοινώσει μια θέση.
Δική μας πρόταση είναι να συνδεθείτε μαζί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (συνήθως LinkedIn) και να του στείλετε σε άμεσο μήνυμα την επιστολή, στην οποία τον προσφωνείτε ονομαστικά. Τα ψυχρά ιμέιλ (δηλαδή χωρίς να έχει προηγηθεί γνωριμία) δεν προτείνονται, διότι συνήθως δεν διαβάζονται. Με το άμεσο μήνυμα, ακόμη κι αν δεν απαντήσει, θα δείξετε ότι αφιερώσατε χρόνο για να τον ψάξετε και να μάθετε το όνομά του.
Αν δεν ξέρετε το όνομα και στέλνετε σε ένα γενικό γραμματοκιβώτιο, προτιμήστε έναν θερμό χαιρετισμό, όπως «Αγαπητή ομάδα προσλήψεων», αντί για το ψυχρό «Προς κάθε ενδιαφερόμενο».
Πώς να ξεκινήσετε μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Η πρώτη παράγραφος μιας επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος καλό είναι να δηλώνει σαφώς πού ακριβώς και πώς φαντάζεστε να κάνετε τη διαφορά στην εταιρεία.
Επειδή ίσως αναφέρεστε σε ρόλο ο οποίος δεν υπάρχει όπως τον φαντάζεστε, πρέπει να ψάξετε σε βάθος τη δομή και τη λειτουργία της εταιρείας για να βρείτε πού θα ταιριάξετε. Στις τόσο κρίσιμες πρώτες γραμμές, χρειάζεται να περιγράψετε το πρόβλημα και να αυτοπροταθείτε ως λύση. Πράξτε το, όμως, με σεμνότητα –όχι έπαρση.
Εκτός από την επικέντρωση στην εταιρεία, η αρχή της επιστολής πρέπει να έχει και την προσωπική πινελιά σας, όπως γίνεται και στην εισαγωγή μιας συνοδευτικής επιστολής.
- Ξεκινήστε την επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος με ένα επίτευγμα.
- Ξεκινήστε την επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος με μια προσωπική ιστορία.
- Ανοίξτε την επιστολή με ένα συναφές στατιστικό ή γεγονός.
- Αναδείξτε στην εισαγωγή της επιστολής προθέσεων έναν ισχυρό δεσμό με τη θέση εργασίας ή την εταιρεία.
- Ξεκινήστε με μια πεποίθηση ή μια αξία την οποία συμμερίζεται η εταιρεία.
Πώς να γράψετε τον κορμό μιας επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Ο κορμός μιας επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος καλό είναι να ακολουθεί την λογική ροή του επιχειρήματός σας.
Αρχικά, προετοιμάστε το έδαφος. Εξηγήστε γιατί η επιχείρηση χρειάζεται να σας προσλάβει για τον συγκεκριμένο ρόλο. Αναφερθείτε στον χρηματοοικονομικό και στον ανθρώπινο αντίκτυπο. Αποτυπώστε μια εικόνα του πώς τα πράγματα θα γίνονταν λίγο καλύτερα.
Μη δείξετε υπέρμετρη μετριοπάθεια γράφοντας για την πιθανή συμβολή σας. Τεκμηριώστε τους ισχυρισμούς σας με στοιχεία από συναφείς, πρόσφατες εμπειρίες και συγκεκριμενοποιήστε την πιθανή προσφορά σας. Ποσοτικοποιήστε ό,τι μπορείτε. Αν πιστεύετε ότι η συμβολή σας μπορεί να αυξήσει τα έσοδα κατά 300.000 ευρώ, εξηγήστε στον πιθανό εργοδότη πώς σχεδιάζετε να το πράξετε. Αποπνεύστε μια μικρή δόση φιλοδοξίας.
Κάντε τον κορμό της επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατά το δυνατόν πιο συναφή με τον κλάδο, χρησιμοποιώντας κατάλληλη γλώσσα, παραθέτοντας ταιριαστά παραδείγματα και προβάλλοντας στοχευμένες δεξιότητες. Όσο καλύτερα πείσετε ότι είστε ένας ή μία από αυτούς, τόσο πιο πιθανό να περάσετε το κατώφλι της εταιρείας.
Απαριθμήστε τα επιτεύγματά σας σε λίστα με κουκκίδες, για να εξοικονομήσετε χώρο. Παρότι θέλετε το κείμενο να ρέει και να πείθει, η λίστα με τα κυριότερα επιτεύγματά σας στο μεσαίο τμήμα της επιστολής ενδυναμώνει την εντύπωση που θα αφήσετε. Οι κουκκίδες αυτομάτως τραβούν το βλέμμα του αναγνώστη και, αν συνδυαστούν με ισχυρά ρήματα δράσης στην αρχή, τα επιτεύγματά σας δεν πρόκειται να ξεχαστούν σύντομα.
Πώς να κλείσετε μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Ο κύριος στόχος μιας επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι να διεγείρει την περιέργεια του υπευθύνου προσλήψεων. Φυτεύετε έναν σπόρο που ίσως να μη βλαστήσει σύντομα, ώστε θα ήταν καλύτερο να μην κλείσετε με πρόσκληση σε δράση, όπως θα κάνατε σε μια συνοδευτική επιστολή. Είναι απόλυτα θεμιτό, όμως, να ρωτήσετε τον υπεύθυνο προσλήψεων αν θα ήθελε να συζητήσετε κάποια στιγμή.
Διευκολύνετε, λοιπόν, τον υπεύθυνο προσλήψεων να επικοινωνήσει μαζί σας: παραθέστε τη διεύθυνση ιμέιλ και τον αριθμό τηλεφώνου σας και δηλώστε ότι θα χαιρόσαστε αν συνομιλούσατε –τηλεφωνικά, διαδικτυακά ή από κοντά– με την πρώτη ευκαιρία. Σε αυτό το στάδιο, η ευελιξία είναι σημαντική αρετή.
Κάντε το παν για να μπορέσετε να συμμετάσχετε στις προτεινόμενες συνομιλίες και απαντήστε στα ιμέιλ χωρίς χρονοτριβή –όχι αμέσως, για να μη δείξετε ότι βρίσκεστε σε απόγνωση, αλλά εντός μίας ώρας, ιδανικά. Κάντε τη διαδικασία της μεταξύ σας γνωριμίας όσο πιο απροβλημάτιστη γίνεται. Δεν πρόκειται για επίσημη συνάντηση με σαφώς καθορισμένη διαδικασία, οπότε οι συνεννοήσεις απλοποιούνται.
Δείγμα επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Για να καταλάβετε όσα έχουμε προτείνει μέχρι τώρα, το καλύτερο μέσο είναι να διαβάσετε ένα παράδειγμα επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ας υποθέσουμε ότι ο Σωτήρης πληροφορήθηκε πως ίσως ανοίξει μια θέση στο τμήμα μάρκετινγκ και θέλει να καταθέσει το ενδιαφέρον του στον υπεύθυνο προσλήψεων πριν αρχίσουν να καταφτάνουν σωρηδόν οι αιτήσεις.
21/02/25
Αγαπητή κ. Αλευρά,
Αφού συζήτησα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό με τον συνάδελφό σας Γιάννη Μπαλουξή στην πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής TEFL, διαπίστωσα ότι σχεδιάζετε να αυξήσετε τα διαδικτυακά μαθήματα που προσφέρετε κατά την ερχόμενη διετία.
Ως επικεφαλής ενός μεγαλεπήβολου έργου ψηφιακού μετασχηματισμού στην αλυσίδα φροντιστηρίων SpeakEasy, έχω αφιερώσει τρία έτη σκληρής δουλειάς στη διαμόρφωση ενός πλήρους πορτφόλιο online διδασκαλίας. Σκοπεύοντας να μετεγκατασταθώ στη Θεσσαλονίκη, θα ήθελα πολύ να μάθω αν θα μπορούσατε να συνομιλήσουμε για να δούμε αν και πώς θα μπορούσα να συμβάλω στο δικό σας εγχείρημα.
Στην οκταετή επαγγελματική πορεία μου, έχω διδάξει Αγγλικά σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Βλέποντας πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν οι ψηφιακές συσκευές στις ζωές τους, έχω συνειδητοποιήσει ότι το μαθησιακό περιβάλλον πλέον πρέπει να ακολουθεί τον σπουδαστή και να είναι διαθέσιμο όπου κι όποτε αποφασίσει ότι είναι ώρα για μάθηση. Η ψηφιακή εκμάθηση γλωσσών μπορώ να πω ότι με απασχολεί μανιωδώς τα τελευταία τέσσερα έτη, κι έχω διαμορφώσει σαφή προτίμηση για τη μικτή διδασκαλία, όπου το λογισμικό και οι αλγόριθμοι ελέγχονται από άρτια καταρτισμένους εκπαιδευτικούς.
Οι ψηφιακές επιτυχίες μου στη SpeakEasy περιλαμβάνουν τα εξής:
- Εισαγωγή σουίτας ψηφιακής μάθησης η οποία βελτίωσε τους βαθμούς στα τεστ κατά 35%.
- Μετεγκατάσταση του 40% της μάθησης στην ψηφιακή πλατφόρμα, απελευθερώνοντας 10 ώρες/εβδομάδα ανά καθηγητή.
- Απόκτηση βραβείου DigiTeach για την ανασχεδιασμένη εφαρμογή της SpeakEasy για κινητά (20.000 συνδρομητές).
Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα αν μου δίνατε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα σχέδιά σας όποτε ευκαιρέσετε και ελπίζω οι γνώσεις μου να μπορέσουν να συμβάλουν στη μελλοντική επιτυχία σας.
Με εκτίμηση,
Σωτήρης Χαραμής
Μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτήν την επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος ως πηγή έμπνευσης ή να την τροποποιήσετε, βάζοντας τα δικά σας στοιχεία. Φροντίστε, όμως, να την κάνετε προσωπική, διότι με μια γενικόλογη επιστολή μάλλον δεν θα καταφέρετε πολλά.
Συμβουλές γραφής για επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Υπάρχουν μερικές ακόμη λεπτομέρειες τις οποίες πρέπει να έχετε κατά νου όταν γράφετε μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Χρειάζεται να γράψετε ένα κείμενο το οποίο θα ανταποκρίνεται στους συγκεκριμένους στόχους σας, να του δώσετε κατάλληλη έκταση και να το στείλετε με τρόπο που θα μεγιστοποιήσει την πιθανότητα να διαβαστεί.
Η επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η συνοδευτική επιστολή είναι το ίδιο;
Σίγουρα υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα σε μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και μια συνοδευτική επιστολή. Η ειδοποιός διαφορά, όμως, είναι το αν έχει αναγγελθεί μια θέση εργασίας ή αν ο σκοπός σας είναι διερευνητικός. Αυτή η διαφορά καθορίζει το περιεχόμενο και τη γλώσσα κάθε εγγράφου.
Η συνοδευτική επιστολή στέλνεται ως απάντηση σε μια αγγελία θέσης εργασίας, προς επίρρωση του βιογραφικού σας. Η επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι αυτοτελές έγγραφο που έχει ως στόχο να απαντήσει σε εικαζόμενες μελλοντικές ανάγκες του εργοδότη παρά σε υπαρκτή ανάγκη πρόσληψης προσωπικού.
Πόσο μεγάλη να είναι μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος;
Μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος καλό είναι να έχει μικρή έκταση, για να παροτρύνει σε περαιτέρω συζήτηση. Αν μια θέση δεν υπάρχει, δεν έχει νόημα να γεμίσετε 2 σελίδες. Αρκεί να γράψετε όσες λέξεις χρειαστούν για να προσδώσουν βάρος στην επιχειρηματολογία σας. Κατά κανόνα, 200–250 λέξεις είναι μια καλή έκταση επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, άρα ελαφρώς μικρότερη από μια μέση συνοδευτική επιστολή.
Πώς να στείλω μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος;
Όπως προαναφέρθηκε, προτείνεται να επικοινωνήσετε με έναν δυνητικό υπεύθυνο προσλήψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν στείλετε επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για να μην είναι τόσο ξαφνική. Έτσι, θα μπορέσετε να τον προσφωνήσετε ονομαστικά, ενώ ίσως κι εκείνος σας έχει προσέξει σε κάποιο διαδικτυακό μέσο.
Οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων επιτρέπουν την επισύναψη αρχείων, διασφαλίζοντας ότι ο παραλήπτης θα δει την επιστολή σας και δεν θα χαθεί σε μια θάλασσα από ιμέιλ στα εισερχόμενα του γραφείου. Εξίσου καλή ιδέα είναι να επενδύσετε σε έναν premium λογαριασμό στο LinkedIn για όσο διάστημα αναζητάτε εργασία, ώστε να μπορείτε να στείλετε InMail σε πρόσωπα με τα οποία δεν έχετε συνδεθεί.
Κάποιοι ίσως να προτιμήσουν να τηλεφωνήσουν σε πιθανά μελλοντικά αφεντικά για να ενημερώσουν ότι θα στείλουν επιστολή. Αν νιώθετε άνετα με αυτό, φροντίστε το τηλεφώνημα να είναι σύντομο ή να αφήσετε μήνυμα στον τηλεφωνητή. Ποτέ δεν ξέρετε: ίσως πετύχετε τον υπεύθυνο προσλήψεων σε καλή στιγμή και καταφέρετε να ανταλλάξετε μερικές κουβέντες κατευθείαν. Κατόπιν, στείλτε την επιστολή με ιμέιλ και ευχηθείτε για το καλύτερο.
Σε κάθε περίπτωση, μην αρχίσετε τα επανειλημμένα τηλεφωνήματα ή ιμέιλ, διότι θα γίνουν φορτικά.
Όταν καθίσετε να γράψετε μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος:
- Να μεταχειριστείτε τη λογική και την πειθώ
- Να θέσετε ερωτήσεις και να δείξετε περιέργεια
- Να δείξετε ότι κατανοείτε την εταιρεία
- Να εκφράσετε ευγένεια και ελπίδα
- Να φυτέψετε έναν σπόρο που ίσως βλαστήσει αργότερα
- Να γράψετε με ασάφεια και χωρίς συνάφεια
- Να φερθείτε απαιτητικά και επίμονα
- Να μιλήσετε μόνο για τον εαυτό σας
- Να δείξετε υπεροψία και απολυτότητα
- Να περιμένετε να προχωρήσει το θέμα γρήγορα
Οι άλλοι οδηγοί μας, για τις συνοδευτικές επιστολές και τα βιογραφικά, μπορεί να σας προσφέρουν περαιτέρω τροφή για σκέψη. Η σύνταξη μιας επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι σαν όποια άλλη δραστηριότητα αναζήτησης εργασίας: στην αρχή σας δυσκολεύει, αλλά μετά συνειδητοποιείτε πόσα έχετε να γράψετε.
Να θυμάστε: Μόνο αν πιστεύετε στις ικανότητές σας μπορεί να πιστέψουν κι οι άλλοι σε αυτές.
Κύρια διδάγματα
Για να στείλετε μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος χωρίς να γνωρίζετε με σιγουριά αν υπάρχει μια θέση εργασίας, χρειάζεται θάρρος. Αν, όμως, θαυμάζετε μια εταιρεία και πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλετε στην επιτυχία της, η επιστολή δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητη από έναν καλό υπεύθυνο προσλήψεων.
- Βεβαιωθείτε για την καταλληλότητα της αίτησής σας
- Μιλήστε με εμπορικούς όρους για την αξία σας
- Προσπαθήστε να προλάβετε τον καταιγισμό από αιτήσεις
- Μη ζητάτε συγγνώμη: η πρόσληψη είναι μια επιχειρηματική συναλλαγή
- Μη στείλετε το βιογραφικό σας ή άλλα έγγραφα πριν ζητηθούν
Η επιστολή σας θα θεωρηθεί ως επιχειρηματική πρόταση, γι’ αυτό επιχειρηματολογήστε με αυτοπεποίθηση.