1. Ιστολόγιο
  2. Βοήθεια για βιογραφικό
  3. Πώς να ζητήσετε προαγωγή
Κείμενο: Paul DruryPaul Drury

Πώς να ζητήσετε προαγωγή

3 λ. ανάγνωση
Πώς να ζητήσετε προαγωγή
Εικονογράφηση:Jacopo Riccardi
Πίνακας περιεχομένων
Είναι συναρπαστικό να νιώθει κανείς ότι βρίσκεται κοντά σε προαγωγή, αλλά πολλοί αργούν να κάνουν κίνηση. Διαβάστε παρακάτω πώς να ζητήσετε προαγωγή –και να τη λάβετε!

Πώς να ζητήσετε προαγωγή

Το να ζητήσει κανείς προαγωγή συνήθως είναι πιο αμήχανο από όσο θα έπρεπε. Εντέλει, είναι μια απόφαση της επιχείρησης. Αν το αφεντικό συμφωνεί μαζί σας, μάλλον είναι θέμα χρόνου –ίσως και προϋπολογισμού. Αν δεν ζητήσετε, δεν θα λάβετε. Ωστόσο, προσεγγίστε τη συζήτηση με λογική.

Αναλύστε την κατάσταση

Αν ζητήσετε προαγωγή, υπάρχει πιθανότητα να εξεταστεί το αίτημά σας; Πολλοί περιμένουν μέχρι να θεωρήσουν ότι η απάντηση θα είναι σίγουρα καταφατική, μα τελικά απογοητεύονται εξαιτίας διάφορων εμποδίων τα οποία δεν είχαν αντιληφθεί. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε την απαραίτητη πείρα και την απαραίτητη στήριξη.

Αν βάσει των ικανοτήτων σας αξίζετε προαγωγή αλλά κανείς δεν το έχει συζητήσει μαζί σας, κάτι δεν πάει καλά. Ξεκινήστε το εγχείρημα της προαγωγής προσπαθώντας να κατανοήσετε τα κρυφά εμπόδια που σας κλείνουν τον δρόμο. Θα μπορούσατε να κάνετε μια δοκιμασία επαγγελματικής επάρκειας, για να διαπιστώσετε αν βρίσκεστε στο επίπεδο που νομίζετε.

Αν το πρόβλημα είναι οικονομικό, ίσως να δοκιμάζατε να πάτε αλλού. Αν τη διοικητική ομάδα την προβληματίζουν στοιχεία της προσωπικότητάς σας, αποφασίστε αν θέλετε να καταπιαστείτε με αυτά. 

Κατανοήστε τη θέση

Αν παρουσιαστεί μια ευκαιρία (π.χ. αν πρόκειται να αποχωρήσει ένας συνάδελφος), θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε την ευκαιρία να κατανοήσετε λεπτομερώς τις απαιτήσεις της θέσης την οποία επιζητείτε. Μιλήστε με διάφορους συναδέλφους ή και τον μελλοντικό προϊστάμενο, αλλά μη δείξετε έκδηλο ενδιαφέρον προτού νιώσετε ότι έχετε όσα απαιτεί η θέση.

Το αίτημα προαγωγής σας θα εκληφθεί σοβαρά μόνο αν μπορείτε να επιδείξετε ότι κατανοείτε τι θα αντιμετωπίσετε και ότι κατέχετε τα απαραίτητα προσόντα. Με αυτές τις συζητήσεις ξεκινά το εγχείρημα να ασκήσετε επιρροή στο εσωτερικό της εταιρείας.

Αφηγηθείτε την ιστορία σας

Όταν ζητάτε προαγωγή, η αφήγηση είναι τόσο σημαντική όσο όταν ζητάτε μια θέση εργασίας. Το αφεντικό και οι συνάδελφοί σας θα σας κοιτάζουν υπό το πρίσμα της προηγούμενης θέσης σας, οπότε χρειάζεται να αλλάξετε την αφήγηση. Κεντρικό ρόλο στην επιτυχία παίζει το ταλέντο στην παρουσίαση.

Εξηγήστε πώς η νέα θέση ταιριάζει με τις προσωπικές φιλοδοξίες σας και περιγράψτε τι αντίκτυπο θα έχετε στους γύρω σας από τη νέα θέση. Οι τίτλοι δεν είναι το παν και σίγουρα θα βρεθούν άτομα που θα εκτιμήσουν τη συμβολή σας από την ανώτερη θέση, αλλά δεν είναι κακό να αυτοπροβάλλεστε ελαφρώς πού και πού. 

Τηρήστε τους κανόνες

Η συζήτηση για μια προαγωγή σπάνια γίνεται σε ένα τραπέζι με φαγητό και ποτό. Οι περισσότερες προαγωγές χρειάζεται να περάσουν από τυπική διαδικασία έγκρισης. Επομένως, φροντίστε να πράξετε τα πάντα όπως προβλέπεται. Μην υπαινιχθείτε αλλοίωση της διαδικασίας ή μεροληψία.

Όση σιγουριά και αν έχετε για την έκβαση της υπόθεσης, φροντίστε να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια. Αν αφιερώσετε χρόνο για να παραγάγετε μια εντυπωσιακή παρουσίαση, θα δώσετε πολύ θετική εικόνα στον μελλοντικό προϊστάμενό σας. Αν δεν προβάλετε πειστικά επιχειρήματα, μάλλον θα ανοίξετε την πόρτα σε άλλον υποψήφιο. 

Επιδείξτε υπομονή

Δεν μπορείτε να περιμένετε ότι θα ζητήσετε προαγωγή μια μέρα και θα τη λάβετε την επόμενη. Χρειάζεται χρόνος: επιδείξτε υπομονή. Αν η διαδικασία αργεί περισσότερο από όσο ελπίζατε, κρίνετε πόσο πραγματιστικές είναι οι προσδοκίες σας και αποφασίστε αν αξίζει να περιμένετε.

Αν η προαγωγή δεν συμβεί σύντομα, συμφωνήστε με το αφεντικό σας ποια θα είναι τα επόμενα, ενδιάμεσα βήματα και φροντίστε να παρακολουθείτε την πρόοδό σας. Αν η διαδικασία της προαγωγής φαίνεται να αργεί τόσο που χάνεται στο απώτερο μέλλον, θα μπορούσατε να στραφείτε σε άλλους εργοδότες, για να πραγματώσετε τις επαγγελματικές φιλοδοξίες σας.

Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Χρησιμοποιήστε επαγγελματικά, δοκιμασμένα πρότυπα, που ακολουθούν ακριβώς τους «κανόνες βιογραφικού» που αναζητούν οι εργοδότες.
Δημιουργία βιογραφικού
Κοινοποίηση άρθρου
Συνεχίστε την ανάγνωση
Συνοδευτική επιστολή4 λ. ανάγνωση
Τι είναι η συνοδευτική επιστολή;
 Τι είναι η συνοδευτική επιστολή;
Βοήθεια για βιογραφικό4 λ. ανάγνωση
Ενδιαφέροντα στο βιογραφικό σας
Ενδιαφέροντα στο βιογραφικό σας
Συνοδευτική επιστολή14 λ. ανάγνωση
Γιατί θέλετε να εργαστείτε εδώ; Κακές και καλές απαντήσεις σε αυτήν τη δύσκολη ερώτηση συνέντευξης
Γιατί θέλετε να εργαστείτε εδώ; Κακές και καλές απαντήσεις σε αυτήν τη δύσκολη ερώτηση συνέντευξης
Σταδιοδρομία9 λ. ανάγνωση
6 δεξιότητες συνεργασίας που μπορούν να σας κάνουν καλύτερο ηγέτη
6 δεξιότητες συνεργασίας που μπορούν να σας κάνουν καλύτερο ηγέτη
Περιήγηση σε όλα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί κούκις για να βελτιώνει την εμπειρία χρήστη και να εκτελεί αναλύσεις και μάρκετινγκ. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συναινείτε προς όλα τα κούκις, όπως ορίζουν η «Πολιτική περί κούκις» και η «Πολιτική ιδιωτικότητας».
Αποδοχή κούκις