1. Ιστολόγιο
  2. Βοήθεια για βιογραφικό
  3. Πώς να απαριθμήσετε τις σκληρές δεξιότητες στο βιογραφικό σας
Κείμενο: Karl KahlerKarl Kahler

Πώς να απαριθμήσετε τις σκληρές δεξιότητες στο βιογραφικό σας

8 λ. ανάγνωση
Πώς να απαριθμήσετε τις σκληρές δεξιότητες στο βιογραφικό σας
Εικονογράφηση:Veronika Kiriyenko
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει «ανειδίκευτος εργάτης»: όλοι μας είμαστε καλοί σε κάτι. Όποιος και αν είναι ο κλάδος σας, χρειάζεται να γνωρίζετε πώς να απαριθμήσετε τις σκληρές δεξιότητες στο βιογραφικό σας, ώστε οι εργοδότες να μάθουν τι μπορείτε να κάνετε.

Τι είναι οι σκληρές δεξιότητες σε ένα βιογραφικό;

Σκληρές δεξιότητες είναι οι τεχνικές δεξιότητες που απαιτούν τεχνογνωσία αποκτημένη με εκπαίδευση, κατάρτιση ή εργασιακή πείρα. Είναι πρακτικές, απτές δεξιότητες που διαφέρουν ανάλογα με το επάγγελμα.

Οι σκληρές δεξιότητες συνήθως χρειάζονται για την επιτέλεση ορισμένης εργασίας: επισκευή ενός καυστήρα, καλωδίωση κουζίνας, οδήγηση κλαρκ, ρετουσάρισμα φωτογραφίας, καλλωπισμός σκύλου. Οι σκληρές δεξιότητες συνήθως –αλλά όχι πάντα– περιγράφουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε ατομικά, και συχνά –αλλά όχι πάντα– γίνονται με εξειδικευμένες γνώσεις ή εργαλεία (ψηφιακά ή χειροπιαστά).

Οι σκληρές δεξιότητες διακρίνονται από τις μαλακές δεξιότητες, οι οποίες έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο (π.χ. επικοινωνία, ενσυναίσθηση, ηγετικότητα). Με λίγες εξαιρέσεις (π.χ. διαχείριση χρόνου), οι μαλακές δεξιότητες περιγράφουν τους τρόπους με τους οποίους αλληλεπιδράτε με τους άλλους.

Παραδείγματα σκληρών δεξιοτήτων

Οι σκληρές δεξιότητες διαφέρουν όσο και τα επαγγέλματα, αφού τελικά αναπαριστούν σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να πράξει κανείς σε μια θέση εργασίας. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα σκληρών δεξιοτήτων:

  • Υπολογιστές: προγράμματα λογισμικού, γλώσσες προγραμματισμού, δικτύωση υπολογιστών, συσκευές υλικού, διαχείριση βάσεων δεδομένων, υπολογιστική νέφους
  • Τέχνες: γραφιστική, εικονογράφηση, φωτογραφία, επεξεργασία φωτογραφίας, σχεδίαση ιστοτόπων, Photoshop, Illustrator
  • Οικονομικά: λογιστική, χρηματοοικονομικά, τήρηση βιβλίων, φορολογική νομοθεσία
  • Μάρκετινγκ: διαφήμιση, δημόσιες σχέσεις, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, SEO, Facebook, διαδικτυακές διαφημίσεις, διαχείριση περιεχομένου
  • Γραφή: τεχνική γραφή, αρθρογραφία, κειμενογραφία, επιμέλεια κειμένου, γραφή για SEO
  • Μηχανική: δομική ανάλυση, πολεοδομικοί κανονισμοί, επιθεωρήσεις ασφάλειας, εξοπλισμός ηλεκτρολόγου μηχανικού
  • Κατασκευές: σκυροδέτηση, ξυλουργική, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, τοποθέτηση στέγης
  • Επισκευές: επισκευές αυτοκινήτου, οικιακές επισκευές, εμπορικές επισκευές
  • Λιανικό εμπόριο: παραγγελιοδοσία, οργάνωση βιτρίνας, χειρισμός ταμειακής, εξυπηρέτηση πελατών

Προφανώς, αυτά τα παραδείγματα σκληρών δεξιοτήτων δεν αποτελούν εξαντλητική λίστα· στις περισσότερες περιπτώσεις, χρειάζεται να τα εξειδικεύσετε και να τα προσαρμόσετε. Τα παραδείγματα παρατίθενται ως σημείο αφετηρίας και έμπνευσης για τις σκληρές δεξιότητες του βιογραφικού σας.

Πώς να απαριθμήσετε τις σκληρές δεξιότητες στο βιογραφικό σας

Κάθε βιογραφικό πρέπει να περιλαμβάνει λίστα σκληρών δεξιοτήτων, για να δείξει ότι ο υποψήφιος μπορεί να αντεπεξέλθει στα εργασιακά καθήκοντα. 

Ορισμένα βιογραφικά απαριθμούν τις σκληρές δεξιότητες χωριστά από τις μαλακές δεξιότητες, αν και δεν είναι απαραίτητο. Η ικανότητα να μιλάτε ξένες γλώσσες είναι η μόνη δεξιότητα που συνήθως αναγράφεται χωριστά, στο ίδιο τμήμα αλλά κάτω από την επικεφαλίδα «Γλώσσες».

Μια σκληρή δεξιότητα μπορεί να ονομαστεί με μία έως τρεις λέξεις, ώστε μπορεί εύκολα να περιληφθεί σε μια κατακόρυφη λίστα με κουκκίδες. Πολλά σχέδια βιογραφικού απαριθμούν τις δεξιότητες σε «πηγάδι»: έναν στενό, κατακόρυφο χώρο στα δεξιά ή στα αριστερά του κυρίως βιογραφικού, συχνά κάτω από τα στοιχεία επικοινωνίας του ατόμου.

Σκληρές δεξιότητες στο βιογραφικό σας

Οι συντάκτες βιογραφικού μερικές φορές αναφέρουν σε τι βαθμό διαθέτουν κάθε δεξιότητα («άριστο», «προηγμένο», «μεσαίο» επίπεδο κ.λπ.) ή δίνουν την πληροφορία με ένα γραφικό (π.χ. ραβδόγραμμα). Δεν είναι απαραίτητο να δώσετε τόση λεπτομέρεια, αλλά ούτε βλάπτει.

Πώς να ετοιμάσετε μια λίστα σκληρών δεξιοτήτων για το βιογραφικό σας

Πώς, λοιπόν, να ετοιμάσετε μια λίστα σκληρών δεξιοτήτων για το βιογραφικό σας;

Ξεκινήστε με έναν «καταιγισμό ιδεών». Σκεφτείτε όσα γνωρίζετε να κάνετε ως επαγγελματίας και καταγράψτε τα. Μερικές δεξιότητες ίσως τις θεωρήσετε απολύτως φυσικές και ανάξιες αναφοράς, αλλά ίσως είναι πολύ σημαντικές για έναν εργοδότη. 

Συνεχίστε να γράφετε, όσο μεγάλη και αν γίνει η λίστα· θα τη συμμαζέψετε αργότερα. Στον καταιγισμό ιδεών όλες οι ιδέες έχουν αξία και πρέπει να καταγραφούν. Κρατήστε αυτήν την «κύρια λίστα», για να απομονώνετε όσα στοιχεία χρειάζεστε ανάλογα με τον εργοδότη στον οποίο απευθύνεται κάθε παραλλαγή του βιογραφικού σας. 

Η λίστα με τις 20 κορυφαίες σκληρές δεξιότητες για το 2021

Ακολουθεί μια λίστα με τις 20 κορυφαίες σκληρές δεξιότητες (από διάφορους κλάδους ή γενικές), την οποία καταρτίσαμε βάσει έρευνας το 2021 και βάσει της πείρας μας στα βιογραφικά:

Γενικές σκληρές δεξιότητες:

  1. Λογισμικό υπολογιστή (εξειδικεύστε ανάλογα με τη δουλειά)
  2. Έρευνα (έρευνα στον Ιστό ή σε έργα ανοικτού πηγαίου κώδικα)
  3. Ξένες γλώσσες
  4. Γνώση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (γενικά)
  5. Διοικητικές εργασίες

Σκληρές δεξιότητες στο μάρκετινγκ και τις πωλήσεις:

  1. Διαχείριση μέσων κοινωνικής δικτύωσης
  2. Δημιουργία και οπτικοποίηση περιεχομένου
  3. SEO
  4. Στρατηγική μάρκετινγκ/περιεχομένου
  5. Διαφημίσεις της Facebook/Google

Σκληρές δεξιότητες στη διαχείριση:

  1. Συστήματα διαχείρισης έργου
  2. Χρήση λογισμικού CRM ή CMS
  3. Επιχειρηματικός σχεδιασμός/ανάλυση
  4. Τεχνικές «Six Sigma»
  5. Agile/scrum

Σκληρές δεξιότητες στο σχέδιο:

  1. Adobe Creative Suite: Illustrator, InDesign, Photoshop
  2. Figma
  3. Επεξεργασία φωτογραφίας
  4. Σχεδίαση ιστοτόπων και/ή σχεδίαση UX
  5. Storyboard

Συχνές ερωτήσεις για τις σκληρές δεξιότητες

Ακολουθούν μερικές συχνές ερωτήσεις με θέμα την απαρίθμηση των σκληρών δεξιοτήτων σε ένα βιογραφικό:

Να γράψω τις σκληρές δεξιότητες χωριστά από τις μαλακές δεξιότητες στο βιογραφικό;

Ίσως είναι καλύτερο να μη γράψετε χωριστές επικεφαλίδες για τις σκληρές και τις μαλακές δεξιότητες. Κάποιες δεξιότητες εμπίπτουν σε μια γκρίζα περιοχή ανάμεσα στις δύο κατηγορίες, και ο διαχωρισμός τους δεν βοηθά τους εργοδότες.

Η διγλωσσία θεωρείται σκληρή δεξιότητα;

Η διγλωσσία συνήθως θεωρείται σκληρή δεξιότητα, αν και ορισμένοι την εντάσσουν στις μαλακές δεξιότητες. Δεν έχει μεγάλη σημασία, πάντως. Αν επιλέξετε να γράψετε χωριστές επικεφαλίδες για τις σκληρές και τις μαλακές δεξιότητες, γράψτε και μια τρίτη για τις γλώσσες. 

Η εξυπηρέτηση πελατών θεωρείται σκληρή ή μαλακή δεξιότητα;

Η εξυπηρέτηση πελατών είναι σκληρή δεξιότητα, διότι αποκτιέται με κατάρτιση και πείρα, παρότι στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις μαλακές δεξιότητες της επικοινωνίας, της ακρόασης και της ενσυναίσθησης. 

Να γράψω στο βιογραφικό ότι εργάζομαι σκληρά;

Όχι. Αποφύγετε ασαφείς, πομπώδεις και κλισέ φράσεις όπως «ιδρώνω τη φανέλα» ή «παίζω ομαδικά». Γενικά, προσπαθήστε να γράψετε δεξιότητες συγκεκριμένες και μετρήσιμες.

Πώς να αναφέρω τις δεξιότητές μου στη δακτυλογράφηση;

Προτιμήστε τον όρο «πληκτρολόγηση» αντί για «δακτυλογράφηση» και, αν είναι δυνατόν, αναφέρετε πόσες λέξεις το λεπτό μπορείτε να γράψετε: «Πληκτρολόγηση κειμένου: 75 λέξεις το λεπτό».

Χρειάζεται να βάλω κουκκίδες στις δεξιότητες του βιογραφικού;

Τα περισσότερα σχέδια βιογραφικού έχουν κουκκίδα ( • ) πριν από κάθε δεξιότητα. Προτιμήστε μια απλή μαύρη κουκκίδα αντί για ασυνήθιστα γραφικά, όπως σημάδια ελέγχου (✓).  

Το CVapp.gr είναι ένας κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος προτύπων βιογραφικού, ειδικών παραδειγμάτων βιογραφικού και οδηγών γραφής για διάφορα επαγγέλματα. Όταν ετοιμάζετε το βιογραφικό σας, θέστε γερές βάσεις με ένα δοκιμασμένο πρότυπο έτοιμο για χρήση. Εσείς γνωρίζετε τις δεξιότητές σας· εμείς θα σας δείξουμε πού να τις γράψετε.

Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Χρησιμοποιήστε επαγγελματικά, δοκιμασμένα πρότυπα, που ακολουθούν ακριβώς τους «κανόνες βιογραφικού» που αναζητούν οι εργοδότες.
Δημιουργία βιογραφικού
Κοινοποίηση άρθρου
Συνεχίστε την ανάγνωση
Βοήθεια για βιογραφικό4 λ. ανάγνωση
Πώς να γράψετε ένα σπουδαίο βιογραφικό
Πώς να γράψετε ένα σπουδαίο βιογραφικό
Βοήθεια για βιογραφικό5 λ. ανάγνωση
Τεχνικές δεξιότητες για βιογραφικό (οδηγός με παραδείγματα και εξηγήσεις)
Τεχνικές δεξιότητες για βιογραφικό (οδηγός με παραδείγματα και εξηγήσεις)
Συνοδευτική επιστολή14 λ. ανάγνωση
Πώς να γράψετε ευχαριστήρια επιστολή για προσφορά θέσης εργασίας (με αντιγράψιμα παραδείγματα)
Πώς να γράψετε ευχαριστήρια επιστολή για προσφορά θέσης εργασίας (με αντιγράψιμα παραδείγματα)
Βοήθεια για βιογραφικό6 λ. ανάγνωση
Μαλακές δεξιότητες για βιογραφικά
Μαλακές δεξιότητες για βιογραφικά
Περιήγηση σε όλα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί κούκις για να βελτιώνει την εμπειρία χρήστη και να εκτελεί αναλύσεις και μάρκετινγκ. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συναινείτε προς όλα τα κούκις, όπως ορίζουν η «Πολιτική περί κούκις» και η «Πολιτική ιδιωτικότητας».
Αποδοχή κούκις