1. Ιστολόγιο
  2. Βοήθεια για βιογραφικό
  3. Σκοπός βιογραφικού: πώς να τον δηλωσετε για να βρείτε δουλειά
Κείμενο: Paul DruryPaul Drury

Σκοπός βιογραφικού: πώς να τον δηλωσετε για να βρείτε δουλειά

15 λ. ανάγνωση
Σκοπός βιογραφικού: πώς να τον δηλωσετε για να βρείτε δουλειά
Εικονογράφηση:Evgeniya Skubina
Μάθετε γιατί η δήλωση σκοπού του βιογραφικού μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη, ιδίως όταν επιχειρείτε μια αλλαγή στην καριέρα σας. Διαβάστε αναλυτικά παραδείγματα, χωρισμένα σε 10 διαφορετικές περιπτώσεις, για να αποφασίσετε.

Όταν ο σκοπός ενός βιογραφικού δηλώνεται με τρόπο σαφή και μονοσήμαντο, δίνεται η εντύπωση ότι το άτομο που αναζητά εργασία γνωρίζει τι ακριβώς θέλει. Αν το κείμενό σας ξεκινά με μια ηχηρή δήλωση σκοπού, ο υπεύθυνος εύρεσης προσωπικού θα σχηματίσει μια θετική πρώτη εντύπωση και θα ενδιαφερθεί να διαβάσει τη συνέχεια για να σας γνωρίσει καλύτερα.

Τι σημαίνει «σκοπός βιογραφικού»;

Σκοπός βιογραφικού ή δήλωση σκοπού ονομάζεται το σημείο στο οποίο ο υποψήφιος για μια θέση εργασίας δηλώνει τι θέλει να καταφέρει με την αίτηση εργασίας την οποία υποβάλλει. Με άλλα λόγια, γράφει πού βρίσκεται στην επαγγελματική του πορεία και πώς θέλει να τη συνεχίσει ή πού θέλει να φτάσει.

Παρότι ο σκοπός μπορεί να καταλάβει μια δική του παράγραφο, συνήθως ενσωματώνεται στη λεγόμενη προσωπική δήλωση του βιογραφικού (γνωστή και ως προφίλ ή σύνοψη). Εκεί, ο υποψήφιος προτάσσει τα πιο επιθυμητά προτερήματα και τα σπουδαιότερα επιτεύγματά του, ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του εργοδότη.

Πρέπει οπωσδήποτε το βιογραφικό μου να περιέχει δήλωση σκοπού;

Ο σκοπός του βιογραφικού είναι ιδιαίτερα σημαντικός αν βρίσκεστε σε ένα σταυροδρόμι στην επαγγελματική πορεία σας ή αν θέλετε να κάνετε μια νέα αρχή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προέχει να πείσετε ότι διαθέτετε τις φορητές δεξιότητες και τα υπόλοιπα εφόδια που απαιτούνται για να αντεπεξέλθετε σε έναν νέο και διαφορετικό ρόλο.

Συμβουλή ειδικού

Πότε δίνει κακή εντύπωση η δήλωση σκοπού ενός βιογραφικού;

Είναι καλό και θεμιτό να γράψετε ως σκοπό του βιογραφικού σας ότι επιθυμείτε μια αλλαγή ή μια νέα αρχή. Αν, όμως, στη συνέχεια δεν δείξετε ότι έχετε το απαιτούμενο υπόβαθρο, ίσως απογοητευτείτε. Για να κάνετε τη δουλειά των ονείρων σας πραγματικότητα, πρέπει να πείσετε τον πιθανό εργοδότη ότι είστε άτομο με στοχοπροσήλωση και πείσμα, όχι απλώς μεγάλες ιδέες και βλέψεις ανεδαφικές.

Ποια δομή έχει ένας καλός σκοπός βιογραφικού; 

Σύμφωνα με έμπειρους υπευθύνους προσλήψεων και επαγγελματίες του ανθρώπινου δυναμικού, ένας ιδανικός σκοπός βιογραφικού περιέχει τα εξής στοιχεία:

  • Γνωρίσματα. Ποιες λέξεις θα επιλέγατε για να περιγράψετε τον εαυτό σας; Όταν εξιστορείτε την επαγγελματική πορεία σας στο βιογραφικό σας, τα επίθετα που επιλέγετε δίνουν χρώμα στην αφήγηση. Ξεκινήστε, λοιπόν, την αφήγηση με ένα ή δύο γλαφυρά επίθετα που περιγράφουν το επαγγελματικό ποιόν σας και συνεχίστε δηλώνοντας ρητά τον προορισμό που έχετε κατά νου.
  • Τίτλος (ή μελλοντικός τίτλος). Έπειτα, γράψτε τον τίτλο της θέσης εργασίας την οποία θέλετε να εξασφαλίσετε. Αν διαφέρει από τις προηγούμενες, μπορείτε να τη γράψετε με πιο γενικό τρόπο (π.χ. «επαγγελματίας του μάρκετινγκ» αντί για «ανώτερο στέλεχος ψηφιακού μάρκετινγκ»). Εναλλακτικά, μπορείτε να συνδέσετε την τωρινή με τη μελλοντική θέση (π.χ. «πεπειραμένος δημοσιογράφος αναζητά νέο ρόλο ως κειμενογράφος διαφημίσεων»).
  • Δεξιότητες και πείρα. Σταχυολογώντας τις δεξιότητες και τις εμπειρίες με τη μεγαλύτερη συνάφεια προς τον επιθυμητό στόχο, δείχνετε στον εργοδότη ότι έχετε επιλέξει μια πορεία που σας ταιριάζει. Παράλληλα, δίνετε ιδέες για τα θέματα τα οποία θα μπορούσατε να συζητήσετε σε μια πιθανή συνέντευξη.
  • Υπόσχεση/στόχοι. Για να κλείσετε τη δήλωση σκοπού του βιογραφικού, κάντε μια υπόσχεση προς τον πιθανό εργοδότη –και προς τον εαυτό σας. Δώστε του να καταλάβει τι είδους άτομο θα προσλάβει και πόση αξία θα προσφέρετε, προσπαθώντας καθημερινά να συμβάλετε τα μέγιστα στην επιτυχία της επιχείρησης.

Πώς να γράψω δήλωση σκοπού στο βιογραφικό μου;

Ο σκοπός του βιογραφικού πρέπει ιδανικά να είναι γραμμένος με επαγγελματικό ύφος και μεστές διατυπώσεις, χωρίς περιττά λόγια. Φανταστείτε ότι έχετε απέναντί σας έναν υπεύθυνο προσλήψεων και πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή σας. Με ποιες δύο προτάσεις θα τον πείθατε να ασχοληθεί με την περίπτωσή σας;

Επίσης, καλό είναι να διατυπώσετε τον στόχο σας χρησιμοποιώντας λέξεις από την αγγελία εργασίας ή αντλώντας ιδέες από τον ιστότοπο της επιθυμητής εταιρείας. Μιλώντας σαν τον μελλοντικό εργοδότη, δείχνετε ότι κοιτάζετε το μέλλον από την ίδια οπτική γωνία.

Ως προς τη σύνταξη, η πρώτη πρόταση μπορεί να έχει έναν συνδυασμό επιθέτου και ουσιαστικού και μια αναφορική πρόταση με τα ρήματα στο γ´ πρόσωπο (διότι έχουν ως υποκείμενο το εν λόγω ουσιαστικό και όχι το «εγώ»). Στη δεύτερη πρόταση, τα ρήματα μπορούν να είναι στο α´ πρόσωπο, για να μη δίνουν εικόνα απόμακρη ή υπεροπτική.

Καλό
  • Πεπειραμένος δάσκαλος με ειδίκευση στην ειδική αγωγή αναζητά εργασία σε σχολείο.
  • Μπορώ να επιφέρω διψήφια αύξηση στις πωλήσεις.
Κακό
  • Είμαι πεπειραμένος δάσκαλος, ειδικεύομαι στην ειδική αγωγή και αναζητώ εργασία σε σχολείο.
  • Μπορεί να επιφέρει διψήφια αύξηση στις πωλήσεις.

Πρωτίστως, ο σκοπός του βιογραφικού πρέπει να καταθέτει ποια είναι η αποστολή του υποψηφίου: τι σας δίνει κίνητρο, τι οραματίζεστε, τι προσδοκάτε να κατορθώσετε. Μη διστάσετε: γράψτε ξεκάθαρα, κατηγορηματικά, πειστικά.

10 παραδείγματα σκοπού βιογραφικού

Παρακάτω, ακολουθούν δέκα σενάρια στα οποία θα ήταν χρήσιμο να δηλώσετε ρητά τον σκοπό για τον οποίο υποβάλλετε αίτηση για μια θέση εργασίας.

Σκοπός βιογραφικού για αλλαγή σταδιοδρομίας

Αν θέλετε να αλλάξετε επαγγελματική πορεία, πρέπει ως σκοπό του βιογραφικού σας να δηλώσετε τον επιθυμητό προορισμό σας. Έτσι, δεν θα αφήσετε περιθώριο αμφιβολίας στον υπεύθυνο εύρεσης προσωπικού.

Αντιγράψιμο

Ταλαντούχος επαγγελματίας του λιανικού εμπορίου που θέλει να μεταπηδήσει στον χώρο των logistics, με πέντε έτη έμμεσης πείρας στις διεθνείς παραδόσεις αγαθών. Πολύ καλός στην εξεύρεση προμηθευτών, εντοπίζοντας πάντα την πιο αποδοτική εναλλακτική.

Αντιγράφηκε!

Σκοπός βιογραφικού μετά από κενό

Μετά από ένα διάστημα απουσίας  από την εργασία (π.χ. με άδεια μητρότητας ή πατρότητας), δεν είναι σίγουρο ότι θα θέλετε να επιστρέψετε στα ίδια με πριν. Επομένως, δηλώστε στον σκοπό του βιογραφικού σας ότι θέλετε να κάνετε ένα νέο ξεκίνημα. Οι υπεύθυνοι επιλογής προσωπικού πάντα εκτιμούν την ειλικρίνεια.

Αντιγράψιμο

Ακτιβίστρια του κλίματος και καθηγήτρια γεωλογίας που επιστρέφει μετά από τετραετή απουσία λόγω μητρότητας και επιδιώκει να διδάξει και να εμπνεύσει εντός και εκτός τάξης. Καινοτόμα εκπαιδευτικός που μεταχειρίζεται τις πιο νέες τεχνολογίες για να εμπλουτίσει τη μαθησιακή εμπειρία.

Αντιγράφηκε!
Συμβουλή ειδικού

Πόσο μεγάλη να είναι η δήλωση σκοπού στο βιογραφικό; 

Ιδανικά, ο σκοπός του βιογραφικού πρέπει να εντάσσεται στο τμήμα της σύνοψης και να μην υπερβαίνει τις δύο προτάσεις. Αν γράψετε μόνο τι σκοπεύετε να κάνετε και τίποτε από όσα έχετε ήδη κάνει, ίσως σας θεωρήσουν υπέρμετρα ονειροπόλο και άνθρωπο των λόγων παρά των έργων.

Σκοπός βιογραφικού για προαγωγή

Αν θέλετε ο επόμενος εργοδότης σας να καταλάβει ότι ενδιαφέρεστε να ανελιχθείτε στην ιεραρχία, πρέπει να το δηλώσετε ρητά στον σκοπό του βιογραφικού σας. Δεν χρειάζεται σε αυτό το σημείο να αιτιολογήσετε τη φιλοδοξία σας. Θα μπορέσετε να το πράξετε στη συνέντευξη.

Αντιγράψιμο

Διακεκριμένος επαγγελματίας του μάρκετινγκ που επιζητεί να αναβαθμιστεί σε διευθυντή μάρκετινγκ μετά από οκτώ έτη επιτυχημένων και βραβευμένων εκστρατειών. Κάτοχος μεταπτυχιακού στη διοίκηση επιχειρήσεων, μπορώ να προσφέρω αύξηση κοινού και διψήφια αύξηση πωλήσεων.

Αντιγράφηκε!

Παράδειγμα σκοπού βιογραφικού για ημιαπασχόληση.

Αν θέλετε να μεταβείτε από πλήρη απασχόληση σε ημιαπασχόληση (ή το αντίστροφο), είναι σημαντικό να σας δει υπό το σωστό φως ο αναγνώστης του βιογραφικού. Όταν έχετε εργαστεί και με πλήρες και με μειωμένο ωράριο, πρέπει στον σκοπό του βιογραφικού να αποσαφηνίσετε τι επιθυμείτε για τη συνέχεια.

Αντιγράψιμο

Ορκωτός λογιστής με επταετή πείρα στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που επιθυμεί να μεταβεί σε καθεστώς ημιαπασχόλησης εξαιτίας οικογενειακών υποχρεώσεων. Ως επιδέξιος χρήστης εφαρμογών λογιστικής, μπορώ να εργαστώ εξ αποστάσεως ως πολύτιμο μέλος ομάδας.

Αντιγράφηκε!

Σκοπός βιογραφικού για τηλεργασία

Καθώς η ευέλικτη εργασία διαδίδεται όλο και περισσότερο, μπορείτε άνετα να πείτε στον σκοπό του βιογραφικού σας ότι ψάχνετε για θέση τηλεργασίας. Είναι σημαντικό να αποκλείσετε τις ακατάλληλες θέσεις όσο νωρίτερα γίνεται, οπότε δηλώστε ρητά την πρόθεσή σας για εργασία από το σπίτι.

Αντιγράψιμο

Σύμβουλος προμηθειών που έχει εξοικονομήσει πάνω από 90 εκατ. ευρώ σε άμεσες και έμμεσες δαπάνες για 4 εργοδότες σε είκοσι χώρες, αναζητά εργασία εξ αποστάσεως ως μέλος παγκόσμιας ομάδας αγορών. Έχοντας οκτώ έτη πείρας, διαθέτω πολύτιμη πολιτισμική ευαισθησία και εμπορική ευφυΐα.

Αντιγράφηκε!

Σκοπός βιογραφικού ελεύθερου επαγγελματία

Πλέον, αρκετοί εργαζόμενοι έχουν εμπειρία και ως ελεύθεροι επαγγελματίες και ως υπάλληλοι επιχείρησης. Φροντίστε, λοιπόν, να στηρίξετε τον σκοπό του βιογραφικού σας με κατάλληλες δεξιότητες και παραδείγματα και να πείτε ξεκάθαρα προς τα πού προσανατολίζεστε για το μέλλον.

Συμβουλή ειδικού

Βραβευμένος προγραμματιστής παιχνιδιών με εργασιακή πείρα σε τρεις από τους γνωστότερους τίτλους MMORPG της τελευταίας δεκαετίας αναζητά δεύτερη εργασία ως εξωτερικός συνεργάτης παράλληλα με την απασχόλησή του στην Trackvision. Γνωρίζω 8 γλώσσες προγραμματισμού και χειρίζομαι άνετα τις μεγαλύτερες εφαρμογές σχεδίασης, σύνταξης και δοκιμής κώδικα.

Συμβουλή ειδικού

Πώς είναι ένας καλός στόχος;

Ένας καλός στόχος βιογραφικού πρέπει να είναι ελαφρώς ανώτερος από εκείνον τον οποίο θεωρείτε εφικτό. Ο μελλοντικός εργοδότης πρέπει να νιώσει ότι η φιλοδοξία σας θα σας ωθήσει στα όρια των ικανοτήτων σας.

Σκοπός βιογραφικού πρόσφατου αποφοίτου

Αν αποφοιτήσατε πρόσφατα από το πανεπιστήμιο, πρέπει να εξηγήσετε στον σκοπό του βιογραφικού σας πώς προτίθεστε να ξεκινήσετε την επαγγελματική σταδιοδρομία σας. Οι περισσότεροι στη θέση σας δεν έχουν σαφή εικόνα του τι θέλουν. Ξεχωρίστε περιγράφοντας τις δικές σας επιθυμίες με σαφήνεια.

Αντιγράψιμο

Πρόσφατος απόφοιτος ελληνικής φιλολογίας που φιλοδοξεί να κάνει τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία ως ασκούμενος στη Διαδικτυακή Δημοσιογραφική ΑΕ. Έχοντας γράψει περισσότερα από 80 άρθρα στον ιστότοπο της σχολής και έχοντας επιμεληθεί περισσότερα από 400, πιστεύω ότι θα προσφέρω στην ομάδα ένα εκπαιδευμένο ζευγάρι μάτια και κριτικό πνεύμα.

Αντιγράφηκε!

Σκοπός βιογραφικού για εργασία στο εξωτερικό

Οι προσλήψεις ατόμων από άλλη χώρα είναι ιδιαίτερα επισφαλείς για έναν εργοδότη. Επομένως, στον σκοπό του βιογραφικού σας πρέπει να αποτυπώσετε την απόλυτη αφοσίωσή σας, την ευελιξία και τις γνώσεις σας. Μόνο έτσι θα πείσετε ότι το έχετε πάρει απόφαση να φέρετε τα πάνω κάτω στη ζωή σας με αυτό το νέο επαγγελματικό βήμα.

 Αντιγράψιμο

Νομικός σύμβουλος εταιρειών που μεταναστεύει στην Κύπρο αναζητά θέση σε δικηγορικό γραφείο στη Λεμεσό. Διαθέτω πείρα στο οικογενειακό και το εμπορικό δίκαιο, στην εξωδικαστική επίλυση διαφορών και τη διαιτησία. Διατηρώντας τους πελάτες μου για 6 έτη κατά μέσο όρο, μπορώ να εγγυηθώ μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης.

Αντιγράφηκε!
Συμβουλή ειδικού

Πώς να καταλήξετε στον σκοπό του βιογραφικού σας

Το να αποφασίσετε ποιο θα είναι το επόμενο επαγγελματικό βήμα σας μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα δύσκολο και αγχωτικό. Για να γίνει λίγο πιο εύκολο, μπορείτε να γράψετε όλες τις πιθανότητες που περνούν από το μυαλό σας και ύστερα να τις μειώσετε στις 3–4 επικρατέστερες. Αφού εντοπίσετε τα κοινά στοιχεία τους, θα αρχίσει να διαφαίνεται ο σκοπός σας.

Σκοπός βιογραφικού για εθελοντική εργασία

Οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις θέλουν να γνωρίζουν ότι οι εθελοντές τους έχουν κίνητρο και διάθεση προσφοράς σε βάθος χρόνου. Στον σκοπό του βιογραφικού σας πρέπει να επισημάνετε ποια γνωρίσματα του χαρακτήρα σας και ποιες πεποιθήσεις σας ταιριάζουν με την αποστολή της οργάνωσης και με τον τρόπο δράσης της.

Αντιγράψιμο

Αξιόπιστη φροντίστρια και ημιαπασχολούμενη νοσηλεύτρια που επιθυμεί να συμβάλει εθελοντικά στη διεξαγωγή εράνων για την αρωγή ατόμων με άνοια. Επειδή έχω ιδιαίτερη ευαισθησία προς τα άτομα με αυτήν τη νόσο, θα εκτιμούσα την ευκαιρία να προσφέρω όπως και όσο μπορώ στη βελτίωση της ζωής τους.

Αντιγράφηκε!

Σκοπός βιογραφικού για συνέχιση σπουδών

Όταν κάνετε αίτηση για πρόγραμμα μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών, είναι απαραίτητο να γράψετε ένα ακαδημαϊκό βιογραφικό. Δηλώστε με σαφήνεια ποιο είναι το αντικείμενο που σας ενδιαφέρει και τι θέλετε να καταφέρετε μέσω της συστηματικότερης ενασχόλησης με αυτό.

Αντιγράψιμο

Απόφοιτος μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης στη γνωστική ψυχολογία επιζητεί να συνεχίσει τις σπουδές του διεξάγοντας πρωτογενή έρευνα για την απόκτηση διδακτορικού τίτλου. Η εργασία μου με θέμα την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη γνωστική ανάπτυξη των εφήβων θα αποτελέσει αφετηρία της διατριβής μου.

Αντιγράφηκε!

Τι μπορώ να γράψω στο βιογραφικό μου αντί για δήλωση σκοπού;

Η παραδοσιακή σύνοψη βιογραφικού επικεντρώνεται στα επιτεύγματα, την πείρα, την προσωπικότητα και την ταύτιση με την κουλτούρα του εργοδότη. Αν, για παράδειγμα, είστε διευθύντρια μάρκετινγκ που κάνει αίτηση για παρόμοια θέση, καλύτερα να αναδείξετε την πείρα σας αντί να σπαταλήσετε δύο προτάσεις για να πείτε πόσο θέλετε να συνεχίσετε αυτό που ήδη κάνετε.

Το CVapp.gr προσφέρει πολλούς οδηγούς για τη δημιουργία της τέλειας σύνοψης βιογραφικού. Μπορείτε να τους βρείτε και να τους διαβάσετε στη συλλογή με τα παραδείγματα βιογραφικού.

Συμβουλή ειδικού

Προετοιμαστείτε να στηρίξετε με επιχειρήματα τον σκοπό σας στη συνέντευξη.

Αν δηλώσετε τι σκοπεύετε να πράξετε, πολλοί συνεντευξιαστές θα θελήσουν να δουν πώς θα αντιδράσετε αν ρωτήσουν τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα γίνει αυτό που έχετε κατά νου. Το σημαντικό είναι να προσφέρετε μερικά στιβαρά και εύλογα επιχειρήματα, χωρίς υπεροπτική βεβαιότητα αλλά με μια υγιή δόση μετριοπαθούς επιφύλαξης.

Γιατί θέλετε να εργαστείτε εδώ; Κακές και καλές απαντήσεις σε αυτήν τη δύσκολη ερώτηση συνέντευξης
Σχετικό άρθρο
Γιατί θέλετε να εργαστείτε εδώ; Κακές και καλές απαντήσεις σε αυτήν τη δύσκολη ερώτηση συνέντευξης

«Γιατί θέλετε να εργαστείτε εδώ;». Αυτή είναι μια ερώτηση που γίνεται συχνά σε συνεντεύξεις εργασίας και, αν δεν έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα, ίσως δυσκολευτείτε να βρείτε μια καλή απάντηση.

Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Χρησιμοποιήστε επαγγελματικά, δοκιμασμένα πρότυπα, που ακολουθούν ακριβώς τους «κανόνες βιογραφικού» που αναζητούν οι εργοδότες.
Δημιουργία βιογραφικού
Κοινοποίηση άρθρου
Συνεχίστε την ανάγνωση
Βοήθεια για βιογραφικό4 λ. ανάγνωση
Πώς να γράψετε ένα σπουδαίο βιογραφικό
Πώς να γράψετε ένα σπουδαίο βιογραφικό
Συνοδευτική επιστολή14 λ. ανάγνωση
Πώς να γράψετε ευχαριστήρια επιστολή για προσφορά θέσης εργασίας (με αντιγράψιμα παραδείγματα)
Πώς να γράψετε ευχαριστήρια επιστολή για προσφορά θέσης εργασίας (με αντιγράψιμα παραδείγματα)
Βοήθεια για βιογραφικό15 λ. ανάγνωση
Πώς να γράψετε μια συνοδευτική επιστολή: Οι οδηγίες των ειδικών [2023]
Πώς να γράψετε μια συνοδευτική επιστολή: Οι οδηγίες των ειδικών [2023]
Βοήθεια για βιογραφικό7 λ. ανάγνωση
Εννοιακές δεξιότητες: ορισμός και παραδείγματα
Εννοιακές δεξιότητες: ορισμός και παραδείγματα
Περιήγηση σε όλα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί κούκις για να βελτιώνει την εμπειρία χρήστη και να εκτελεί αναλύσεις και μάρκετινγκ. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συναινείτε προς όλα τα κούκις, όπως ορίζουν η «Πολιτική περί κούκις» και η «Πολιτική ιδιωτικότητας».
Αποδοχή κούκις