1. Ιστολόγιο
  2. Βοήθεια για βιογραφικό
  3. Ενδιαφέροντα στο βιογραφικό σας
Κείμενο: Rolf BaxRolf Bax

Ενδιαφέροντα στο βιογραφικό σας

4 λ. ανάγνωση
Ενδιαφέροντα στο βιογραφικό σας
Απαριθμώντας τα ενδιαφέροντά σας στο βιογραφικό, μπορείτε να προσθέσετε μια προσωπική πινελιά για τον χαρακτήρα σας. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε γιατί κάποιες φορές συνιστάται να υπάρχει λίστα με ενδιαφέροντα σε ένα βιογραφικό.

Χρησιμοποιείτε το βιογραφικό για να κάνετε αίτηση για μια θέση εργασίας. Σας δίνει την ευκαιρία να αναδείξετε τα επαγγελματικά προτερήματά σας, αλλά είναι ένα αρκετά στεγνό και τυπικό έγγραφο. Μπορείτε να προσθέσετε μια προσωπική πινελιά στο βιογραφικό, περιλαμβάνοντας λίστα με τα ενδιαφέροντά σας. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε γιατί κάποιες φορές συνιστάται να προσθέσετε στο βιογραφικό τα ενδιαφέροντά σας (μερικά εξ αυτών) και πώς να το πράξετε.

Συμβουλές για τα ενδιαφέροντα σε ένα βιογραφικό

Κάποιες φορές, αξίζει να απαριθμήσετε τα ενδιαφέροντά σας στο βιογραφικό σας· άλλες φορές, όχι. Ίσως να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά όσα σας ενδιαφέρουν εκτός δουλειάς μπορεί να σας χρησιμεύσουν και στη δουλειά. Οι υπεύθυνοι εύρεσης προσωπικού πάντα το κοιτάζουν αυτό και φροντίζουν να διαβάσουν πώς περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους οι υποψήφιοι. 

Παρακάτω θα βρείτε παραδείγματα, τα οποία θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τι μπορεί να συμπεράνει ένας υπεύθυνος εύρεσης προσωπικού από τα ενδιαφέροντά σας. Αν σας αρέσει να ασχολείστε με μοτοσικλέτες, μάλλον έχετε υπομονή και εκτενή τεχνογνωσία. Αν σας αρέσει να ζωγραφίζετε, έχετε παρατηρητικότητα και ζωηρή δημιουργικότητα. Αν έχετε πέντε σκυλιά, μάλλον είστε άτομο περιποιητικό και ιδιαίτερα οργανωτικό. Τα ενδιαφέροντά σας αποκαλύπτουν όσα σας παθιάζουν, για τα οποία θα αφιερώνατε αμέτρητες ώρες. Αν τα γνωρίσματα που απαιτούν τα ενδιαφέροντά σας χρειάζονται και στον τόπο εργασίας, θα εξοικειωθείτε γρήγορα με αυτόν.

Ποια ενδιαφέροντα να αναφέρετε σε ένα βιογραφικό

Ίσως έχετε ενδιαφέροντα που ταιριάζουν με έναν κύκλο μαθημάτων ή ένα πρόγραμμα κατάρτισης που προσφέρει ο μελλοντικός εργοδότης. Ίσως έχετε πάθος για κάτι που θα χρησιμεύσει με κάποιον τρόπο όταν λάβετε προαγωγή. Όπως βλέπετε, αυτά που γράφουμε είναι ελαφρώς ασαφή, διότι τα ενδεχόμενα είναι αναρίθμητα. Επομένως, η συμβουλή μας είναι να προτιμήσετε να αναφέρετε στο βιογραφικό τα λιγότερο κοινά ενδιαφέροντά σας. Όσο άσχετα και αν φαίνονται με τη θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση, ο πιθανός εργοδότης ίσως διαβλέψει σε αυτά την απαρχή της επαγγελματικής σας εξέλιξης.

Ενδιαφέροντα σε βιογραφικό που προκαλούν «κλικ»

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων είναι άνθρωποι. Ίσως το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό σας υπόβαθρο να μην αρκεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους με την πρώτη ματιά. Ωστόσο, ίσως αλλάξουν γνώμη όταν διαβάσουν τα ενδιαφέροντά σας. Εξάλλου, δεν παίζουν όλοι αγωνιστικό φρίσμπι ούτε φροντίζουν πόνι. Τα ενδιαφέροντά σας μπορεί να αποτελέσουν άριστο μέσο για να σπάσει ο πάγος σε μια συνέντευξη εργασίας· στους υπευθύνους εύρεσης προσωπικού αρέσει να ακούν τους υποψηφίους να μιλούν με πάθος για κάτι. Ο συνεντευξιαστής μπορεί στη συνέχεια να συγκρίνει το πάθος και την ευκολία με τα οποία μιλάτε για τα ενδιαφέροντά σας με το ενδιαφέρον που δείχνετε για τη θέση εργασίας.

Πώς να τα απαριθμήσετε στο βιογραφικό σας 

Αν έχετε μόλις εισέλθει στην αγορά εργασίας και θέλετε να ενισχύσετε λιγάκι το βιογραφικό σας, μπορείτε να γράψετε τα ενδιαφέροντά σας σε μορφή λίστας. Με άλλα λόγια, κάθε ενδιαφέρον να καταλαμβάνει μία γραμμή. Το πιθανότερο, όμως, είναι να έχετε επαγγελματική πείρα και να μη θέλετε να σπαταλήσετε τόσο χώρο. Σε αυτήν την περίπτωση, καλύτερα να παραθέσετε τα ενδιαφέροντα το ένα πλάι στο άλλο, όπως στο παρακάτω παράδειγμα.

Ενδιαφέροντα:

Ανατολική Ασία, έπιπλα αντίκες, κοινωνιολογία

Αντιγράφηκε!

Προσωπικά ενδιαφέροντα: τι να μην περιλάβετε

Όσο καλό και αν είναι να προσδώσετε μια προσωπική πινελιά στο βιογραφικό σας, καλό θα ήταν να μην υπερβείτε τα όρια. Παραθέστε ελεύθερα όσα ενδιαφέροντα δεν φαίνονται κακόγουστα ή δεν δίνουν την εντύπωση ότι θα επηρέαζαν δυσμενώς την εργασιακή σας επίδοση. Παράλληλα, όμως, μη δώσετε εικόνα ελαφρότητας. Παραδείγματα ενδιαφερόντων τα οποία θα ήταν καλύτερο να παραλείψετε είναι τα εξής:

  • Ακρόαση χέβι μέταλ
  • Εκτροφή φιδιών και αραχνών
  • Κατανάλωση κρουασάν με σοκολάτα
  • «Πέσιμο» σε γυναίκες
  • Σεξουαλικές πρακτικές BDSM
  • Παίξιμο βιντεοπαιχνιδιών
  • Έξοδοι για διασκέδαση

Σας άρεσε αυτό το περιεχόμενο; Επισκεφθείτε τη σελίδα παραδείγματος βιογραφικού μας και δημιουργήστε το καλύτερο βιογραφικό για εσάς.

Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Χρησιμοποιήστε επαγγελματικά, δοκιμασμένα πρότυπα, που ακολουθούν ακριβώς τους «κανόνες βιογραφικού» που αναζητούν οι εργοδότες.
Δημιουργία βιογραφικού
Κοινοποίηση άρθρου
Συνεχίστε την ανάγνωση
Συνοδευτική επιστολή14 λ. ανάγνωση
Πώς να γράψετε ευχαριστήρια επιστολή για προσφορά θέσης εργασίας (με αντιγράψιμα παραδείγματα)
Πώς να γράψετε ευχαριστήρια επιστολή για προσφορά θέσης εργασίας (με αντιγράψιμα παραδείγματα)
Σταδιοδρομία4 λ. ανάγνωση
Πώς να ζητήσετε αύξηση και να σας πάρουν στα σοβαρά
Πώς να ζητήσετε αύξηση και να σας πάρουν στα σοβαρά
Συνοδευτική επιστολή11 λ. ανάγνωση
Πώς να μορφοποιήσετε μια συνοδευτική επιστολή το 2023: παραδείγματα και συμβουλές
Πώς να μορφοποιήσετε μια συνοδευτική επιστολή το 2023: παραδείγματα και συμβουλές
Συνοδευτική επιστολή5 λ. ανάγνωση
Πώς να γράψετε μια συνοδευτική επιστολή χωρίς πείρα
Πώς να γράψετε μια συνοδευτική επιστολή χωρίς πείρα
Περιήγηση σε όλα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί κούκις για να βελτιώνει την εμπειρία χρήστη και να εκτελεί αναλύσεις και μάρκετινγκ. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συναινείτε προς όλα τα κούκις, όπως ορίζουν η «Πολιτική περί κούκις» και η «Πολιτική ιδιωτικότητας».
Αποδοχή κούκις