1. Ιστολόγιο
  2. Βοήθεια για βιογραφικό
  3. 100+ δεξιότητες υπολογιστή σε ένα βιογραφικό: Ποιες να αναφέρετε και πού να τις ανανεώσετε
Κείμενο: Paul DruryPaul Drury

100+ δεξιότητες υπολογιστή σε ένα βιογραφικό: Ποιες να αναφέρετε και πού να τις ανανεώσετε

9 λ. ανάγνωση
100+ δεξιότητες υπολογιστή σε ένα βιογραφικό: Ποιες να αναφέρετε και πού να τις ανανεώσετε
Εικονογράφηση:Varya Schuka
Οι δεξιότητες υπολογιστή πρέπει να κυριαρχούν σε πολλά βιογραφικά. Αν, όμως, έχετε πολύ καιρό να τις εξασκήσετε, μήπως χρειάζεται να ανανεώσετε τις γνώσεις σας; Εδώ εξετάζουμε τις πιο δημοφιλείς δεξιότητες υπολογιστή και πού μπορείτε να τις φρεσκάρετε.

Η ικανότητα αποδοτικής επιτέλεσης των περισσότερων εργασιών συνδέεται ολοένα και περισσότερο με τη δυνατότητα κατανόησης –ή, ιδανικά, της χρήσης– της σχετικής τεχνολογίας. Συνεπώς, η περιγραφή των δεξιοτήτων υπολογιστή σε ένα βιογραφικό είναι κρίσιμη στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας.

Αυτό δεν είναι απλή υπόθεση. Ο χώρος σε ένα βιογραφικό είναι πολύτιμος, οπότε πρέπει να αποφασίσετε ποιες δεξιότητες υπολογιστή είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Στη συνέχεια, πρέπει να σκεφτείτε πώς θα τις ενσωματώσετε στην αφήγηση της σταδιοδρομίας σας και να θυμάστε αρκετά για αυτές, ώστε να μπορείτε να συμμετάσχετε σε μια συζήτηση. Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε τα εξής:

  • Τι είναι οι δεξιότητες υπολογιστή και ποιες θα μπορούσατε να αναφέρετε στο βιογραφικό σας;
  • 100+ δεξιότητες υπολογιστή για το βιογραφικό σας και πού να τις ανανεώσετε.
  • Πού να παραθέσετε τις δεξιότητες υπολογιστή στο βιογραφικό σας.

Έχοντας 100+ δεξιότητες υπολογιστή σε αυτόν τον οδηγό, η εξοικείωση με τους υπολογιστές αποκτά μια εντελώς νέα διάσταση. Ποιες από αυτές είναι κρίσιμες για την επιτυχία της σταδιοδρομίας σας;

Συμβουλή ειδικού

Πώς να περιγράψετε τις βασικές δεξιότητες υπολογιστή σε ένα βιογραφικό; Ενώ η απαρίθμηση των βασικών δεξιοτήτων υπολογιστή θα είναι σπατάλη χώρου (η επάρκεια στο Microsoft Word κ.λπ. θεωρείται δεδομένη), υπάρχουν πολλές εξειδικευμένες δεξιότητες υπολογιστή που μπορεί να χρησιμεύσουν στον μελλοντικό σας ρόλο. Επιλέξτε με προσοχή ποιες δεξιότητες θα προβάλετε.

Τι είναι οι δεξιότητες υπολογιστή;

Οι δεξιότητες υπολογιστή είναι ένας όρος που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικής ειδημοσύνης: από δεξιότητες λογισμικού, όπως κωδικογράφηση και ανάλυση δεδομένων, έως δεξιότητες υλισμικού, όπως διαχείριση συστημάτων και ασφάλεια δικτύου.

Πολλές από τις απαιτούμενες δεξιότητες μπορεί να τις θεωρούν δεδομένες οι εργοδότες για έναν υπάλληλο που έχει εργαστεί στο παρελθόν στον κλάδο. Όσοι, όμως, έχουν ιδιαίτερο βάθος δεξιοτήτων ή ασυνήθιστο σύνολο δεξιοτήτων υπολογιστή, θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν από τους άλλους υποψηφίους.

Λείπουν κάποιες δεξιότητες υπολογιστή από το βιογραφικό σας και πιστεύετε με βεβαιότητα ότι οι σχετικές γνώσεις σας είναι το ίδιο φρέσκες όπως όταν τις χρησιμοποιούσατε ενεργά; Ελπίζουμε η παρακάτω λίστα να σας παροτρύνει να ανανεώσετε τις τεχνολογικές γνώσεις σας και να φέρει στην επιφάνεια μνήμες από τη σταδιοδρομία σας.

Λίστα δεξιοτήτων υπολογιστή και πού να τις ανανεώσετε

Δεν αρκεί να απαριθμήσετε δεξιότητες υπολογιστή στο βιογραφικό σας: πρέπει να αναφέρετε και το επιχειρηματικό όφελος που προσέφεραν. Και πάλι, ίσως ένας εργοδότης θελήσει να εμβαθύνει περισσότερο στην επάρκειά σας.

Αν χρησιμοποιήσατε μια δεξιότητα πριν από αρκετό καιρό, μπορεί να μην τη θυμάστε καλά.

Για να βοηθήσουμε στην προετοιμασία σας για συνέντευξη, έχουμε καταρτίσει μια λίστα με 100+ από τα πιο κοινά παραδείγματα δεξιοτήτων υπολογιστή, μαζί με συνδέσμους προς μέρη όπου μπορείτε να ανανεώσετε τις γνώσεις σας. Αν νιώθετε ότι μια συγκεκριμένη δεξιότητα μπορεί να είναι κομβική για την αίτηση, αξίζει να ψάξετε σε αυτούς τους ιστοτόπους και αλλού.

Βασικές δεξιότητες υπολογιστή

  • MS Office
    Word, Excel, Outlook, PowerPoint, Access
  • Google Drive
    Docs, Drive, Forms, Gmail, Sheets
  • Υπολογιστικά φύλλα
    Excel, Google Drive, Open Office, συγκεντρωτικοί πίνακες, κατακόρυφες αναζητήσεις, μακροεντολές
  • Ιμέιλ
    Outlook, Gmail, συγχώνευση αλληλογραφίας, φίλτρα, φάκελοι
  • Παρουσιάσεις
    PowerPoint, Google Slides, Tableau, Keynote
  • Λειτουργικά συστήματα
    MacOS, Microsoft Windows

Εργαλεία Διαδικτύου

  • Κοινωνικά δίκτυα
    LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Hootsuite, TikTok, Pinterest, δημιουργία περιεχομένου
  • Ιστολόγια
    CSS, WordPress, SEO, διαχείριση περιεχομένου, MailChimp, Google Analytics, Moz
  • Συνεργασία ομάδας
    Dropbox, Slack, Zoom, Skype, Trello, Asana

Δεξιότητες λογισμικού

  • Προγραμματισμός/κωδικογράφηση
    Java, Javascript, Python, Ruby on Rails, Perl, PHP, XML, C#, C++, HTML
  • Επιστήμη και ανάλυση δεδομένων
    Apache, MySQL, SAS, JSON, μηχανική μάθηση, εξόρυξη δεδομένων, SQLite, RapidMiner, μηχανική μάθηση, ανοιχτός κώδικας
  • Διαχείριση βάσεων δεδομένων
    MS Access, Oracle, Teradata, MySQL, SQL, IBM DB2, SAP BI
  • Εταιρικά συστήματα
    BCP, CRM, ηλεκτρονικό εμπόριο, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, ERP, Quikbooks, FreshBooks, Xero, επιχειρηματική ευφυΐα
  • Γραφικά και σχέδιο
    Dreamweaver, Illustrator, InDesign, Lightroom, Photoshop, Acrobat, Corel Draw, AutoCAD, Microsoft Publisher

Δεξιότητες υλικού

  • Συντήρηση
    Διαμόρφωση υλικού, διαχείριση συστημάτων, τεχνική υποστήριξη, εγκατάσταση λογισμικού, Linux/Unix
  • Δικτύωση
    Διαμόρφωση δικτύου, ασφάλεια, αυτοματισμός δικτύου, διαχείριση νέφους, WAN/LAN, DNS, DHCP, αποσφαλμάτωση
Συμβουλή ειδικού

Πώς εξηγείτε το επίπεδο επάρκειας στις δεξιότητες υπολογιστή; Εκτός από την τοποθέτηση των δεξιοτήτων στο σωστό πλαίσιο, μία επιλογή είναι να δημιουργήσετε μια ενότητα δεξιοτήτων με κάποιου είδους γραφικό που να δείχνει το επίπεδο επάρκειας. Μπορείτε στη συνέχεια να πείτε περισσότερα για τις κορυφαίες σας δεξιότητες υπολογιστή στη συνέντευξη. Αυτός ο ορατός δείκτης είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να πείτε τι καταφέρνετε πολύ καλά.

Πού να προβάλετε τις δεξιότητες υπολογιστή στο βιογραφικό σας

Αποφύγετε να γράψετε μια μεγάλη λίστα με δεξιότητες υπολογιστή: ο μελλοντικός εργοδότης σας θα ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για το τι πετύχατε με αυτές. Υπάρχουν διάφορα μέρη στο βιογραφικό όπου μπορείτε να μιλήσετε για την ειδημοσύνη σας.

Σύνοψη βιογραφικού

Η σύνοψη πρέπει ιδανικά να περιέχει δύο από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά σας, όπου είναι εύκολο να τονίσετε ποιες δεξιότητες συνέβαλαν σε αυτά. Αν έχετε θέση εργασίας με την τεχνολογία στο επίκεντρο, αυτές οι δεξιότητες μάλλον θα σχετίζονται με τους υπολογιστές, οπότε αξίζει να τις αναφέρετε.

Ορισμένες θέσεις εργασίας μπορεί να μην απαιτούν άριστο χειρισμό υπολογιστή ή συναφών τεχνολογιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, γράψτε άλλες δεξιότητες στη σύνοψη. Για παράδειγμα, ένας νοσηλευτής δεν χρειάζεται να αναφέρει στη σύνοψη ότι χειρίζεται συσκευή ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

Τμήμα δεξιοτήτων

Στις περισσότερες μορφές βιογραφικού υπάρχει αρκετός χώρος για την απαρίθμηση δεξιοτήτων στην πλευρική στήλη –ιδίως αν το βιογραφικό είναι δισέλιδο. Πρέπει να αναφέρετε μόνο γνήσιες, κορυφαίου επιπέδου δεξιότητες που σας ξεχωρίζουν από τους ομοίους σας (μην αναλωθείτε σε λεπτομέρειες) και να γράψετε στην πρώτη σελίδα όσες αφορούν περισσότερο τη σκοπούμενη θέση εργασίας.

Είναι αποδεκτό να αναμείξετε τις δεξιότητες υπολογιστή με άλλους τύπους δεξιοτήτων που απαιτεί η εργασία σας, όπως διάφορες μαλακές δεξιότητες. Ωστόσο, τις δεξιότητες υπολογιστή που σχετίζονται μεταξύ τους (όπως διάφορες γλώσσες προγραμματισμού) πρέπει να τις ομαδοποιήσετε. Θα δείξετε εικόνα πιο ολοκληρωμένου εργαζομένου αν παραθέσετε τη μηχανική μάθηση πλάι στη διαχείριση agile/lean.

Συμβουλή ειδικού

Πώς επισημαίνετε τις δεξιότητες υπολογιστή σε ένα βιογραφικό; Η τεχνολογία αποτελεί ολοένα και πιο σημαντικό κομμάτι των περισσότερων επαγγελμάτων, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη για ειδικό τμήμα δεξιοτήτων υπολογιστή ή ιδιαίτερη ετικέτα. Οι δεξιότητες υπολογιστή πρέπει να διατρέχουν όλο το βιογραφικό, διατηρώντας στην πρώτη σελίδα όσες είναι πιο σχετικές με την επιθυμητή θέση εργασίας.

Εργασιακή πείρα

Στο τμήμα της εργασιακής πείρας προβάλλετε την πλειονότητα των δεξιοτήτων σας. Δεν χρειάζεται να διευκρινίσετε αναλυτικά τις δεξιότητες υπολογιστή που συνέβαλαν σε κάθε επίτευγμα καθώς οποιοσδήποτε με πείρα στον κλάδο θα καταλάβει τι απαιτείται. Ωστόσο, αν υπάρχει συγκεκριμένη δεξιότητα υπολογιστή που έκανε τεράστια διαφορά σε ένα συγκεκριμένο έργο, μπορείτε να την αναδείξετε εδώ. 

Η επανάληψη δεξιοτήτων στα διάφορα τμήματα του βιογραφικού μπορεί να έχει δύναμη, οπότε μη φοβηθείτε να επιμείνετε αν υπάρχουν δεξιότητες υπολογιστή για τις οποίες έχετε πάθος και οι οποίες προσδίδουν μοναδικότητα στο έργο σας.

Κύρια διδάγματα

  • Στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον, πολλές θέσεις εργασίας απαιτούν τουλάχιστον βασικές δεξιότητες υπολογιστή για την αποδοτική επιτέλεση των καθηκόντων.
  • Ορισμένες βασικές δεξιότητες θεωρούνται δεδομένες, οπότε δεν χρειάζεται να σπαταλήσετε πολύτιμο χώρο για ικανότητες όπως η χρήση του Microsoft Word.
  • Αν εργάζεστε σε θέση με την τεχνολογία στο επίκεντρο, θα χρειαστεί να αποδείξετε προηγμένες δεξιότητες, οπότε φροντίστε να δώσετε προτεραιότητα στις πιο σημαντικές για τον εργοδότη.
  • Υπάρχουν πολλά σημεία στο βιογραφικό όπου μπορείτε να τοποθετήσετε δεξιότητες υπολογιστή, οπότε σκεφτείτε να προσθέσετε τις απαραίτητες στη σύνοψη και/ή το εργασιακό ιστορικό, εκτός από το τμήμα δεξιοτήτων.
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Χρησιμοποιήστε επαγγελματικά, δοκιμασμένα πρότυπα, που ακολουθούν ακριβώς τους «κανόνες βιογραφικού» που αναζητούν οι εργοδότες.
Δημιουργία βιογραφικού
Κοινοποίηση άρθρου
Συνεχίστε την ανάγνωση
Συνοδευτική επιστολή11 λ. ανάγνωση
Πώς να μορφοποιήσετε μια συνοδευτική επιστολή το 2023: παραδείγματα και συμβουλές
Πώς να μορφοποιήσετε μια συνοδευτική επιστολή το 2023: παραδείγματα και συμβουλές
Βοήθεια για βιογραφικό7 λ. ανάγνωση
Εννοιακές δεξιότητες: ορισμός και παραδείγματα
Εννοιακές δεξιότητες: ορισμός και παραδείγματα
Συνοδευτική επιστολή4 λ. ανάγνωση
Τι είναι η συνοδευτική επιστολή;
 Τι είναι η συνοδευτική επιστολή;
Συνέντευξη εργασίας9 λ. ανάγνωση
20 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο τέλος μιας συνέντευξης
20 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο τέλος μιας συνέντευξης
Περιήγηση σε όλα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί κούκις για να βελτιώνει την εμπειρία χρήστη και να εκτελεί αναλύσεις και μάρκετινγκ. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συναινείτε προς όλα τα κούκις, όπως ορίζουν η «Πολιτική περί κούκις» και η «Πολιτική ιδιωτικότητας».
Αποδοχή κούκις