1. Ιστολόγιο
  2. Συνέντευξη εργασίας
  3. Πώς να αναφέρετε βραβεία σε ένα βιογραφικό (με παραδείγματα)
Κείμενο: Paul DruryPaul Drury

Πώς να αναφέρετε βραβεία σε ένα βιογραφικό (με παραδείγματα)

10 λ. ανάγνωση
Πώς να αναφέρετε βραβεία σε ένα βιογραφικό (με παραδείγματα)
Εικονογράφηση:Katya Vakulenko
«Η απόκτηση ενός βραβείου από έναν εργοδότη ή ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα ίσως ακούγεται σαν καλοδεχούμενη κίνηση ενθάρρυνση. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να εντυπωσιάσει έναν υπεύθυνο προσλήψεων».

Η αναγνώριση είναι ένα σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση ανθρώπων. Συνεπώς, όταν ένας υπεύθυνος προσλήψεων εξετάζει τα θετικά της σταδιοδρομίας κάποιου, θα εκτιμήσει την αντικειμενική φύση των εξωτερικών βραβείων. Τα επιτεύγματά σας μπορεί να μιλούν από μόνα τους. Αν, όμως, έχετε λάβει αναγνώριση για την εξαιρετική συμβολή σας, ίσως αξίζει να το συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας.

Κάθε επιτυχημένος υπάλληλος θα έχει πιθανώς συγκεντρώσει διάφορα βραβεία κατά τη σταδιοδρομία του. Χρειάζεται να εξετάσετε προσεκτικά ποια αξίζει να συμπεριλάβετε.

Θα δούμε τα εξής όσον αφορά το πώς να τα απαριθμήσετε:

  • Γιατί να αναφέρετε βραβεία στο βιογραφικό σας.
  • Ποια βραβεία ίσως θελήσετε να συμπεριλάβετε.
  • Πού να απαριθμήσετε τα βραβεία και πώς να τα περιγράψετε.
  • Παραδείγματα τρόπου γραφής για μέγιστο αντίκτυπο.

Η αναζήτηση εργασίας είναι η στιγμή που αυτά τα εκπαιδευτικά, επαγγελματικά και κλαδικά βραβεία θα μπορούσαν πραγματικά να αποδώσουν. Πάνω που νομίζατε ότι είχαν απλώς διακοσμητική αξία…

Συμβουλή ειδικού

Τα βραβεία διαφέρουν από τα επιτεύγματα.

Τα επιτεύγματα είναι όσα πετύχατε σε μια θέση εργασίας, ενώ τα βραβεία είναι η αναγνώριση που λάβατε από άλλους για το ότι κάνατε τη διαφορά. Τα βραβεία (εκπαιδευτικά, επαγγελματικά ή κλαδικά) αποτελούν φάρο που φωτίζει το μέγεθος των επιτευγμάτων σας.

Πώς να γράψετε ένα βιογραφικό
Σχετικό άρθρο
Πώς να γράψετε ένα βιογραφικό

Συμβουλές, εργαλεία, πρότυπα, παραδείγματα και ό,τι άλλο χρειάζεστε για να μάθετε πώς να γράφετε ένα βιογραφικό το 2023

Γιατί να αναφέρετε βραβεία στο βιογραφικό σας

Όσοι αναζητούν εργασία αφιερώνουν πολύ χρόνο μιλώντας για τον εαυτό τους. Η αναφορά βραβείων αποκαλύπτει την αξία τους μέσα από τα μάτια των άλλων και προσδίδει λάμψη σε όσα άλλα γράφουν.

Ένα βραβείο υποδεικνύει ότι επιδιώκετε να ξεχωρίσετε και να έχετε κορυφαία επίδοση. Αν συμπεριλάβετε τα πιο σημαντικά βραβεία στο βιογραφικό σας, δεν θα θεωρηθεί καυχησιολογία –αλλά απλώς ένδειξη αφοσίωσης.

Ένα βιογραφικό χωρίς βραβεία ή εξέχοντα επιτεύγματα υποδεικνύει μια σταδιοδρομία στην οποία η μετριότητα είναι αποδεκτή και οι προκλήσεις αποφεύγονται. Δείξτε ότι εκτιμάτε την επιτυχία.

Συμβουλή ειδικού

Δεν χρειάζεστε ξεχωριστό τμήμα για τα βραβεία.

Αν δεν είστε δεσπόζουσα φυσιογνωμία του χώρου σας, είναι απίθανο να έχετε πολλά βραβεία μεγάλου κύρους. Ένα χωριστό τμήμα βραβείων σε ένα βιογραφικό είναι σπάνιο: συνήθως αναφέρονται μαζί με την εκπαίδευση και την εργασιακή πείρα.

Ποια βραβεία μπορείτε να συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας;

Αν και ένα βιογραφικό πρέπει να αφορά κυρίως τις δεξιότητες και τα επιτεύγματα που θα σας επιτρέψουν να προοδεύσετε στην επόμενη θέση εργασίας σας, υπάρχουν αρκετά βραβεία που ίσως επιθυμείτε να συμπεριλάβετε. Επιλέξτε προσεκτικά, το πολύ 3 ή 4.

Κριτήριο επιλογής ενός βραβείου είναι η συνάφεια και ο χρόνος λήψης του.

Εκπαιδευτικά βραβεία

  • Υποτροφίες
  • Ακαδημαϊκά επιτεύγματα
  • Πανεπιστημιακός έπαινος
  • Υποτροφίες
  • Ηγετικές θέσεις σε φοιτητικούς συλλόγους
  • Υψηλός μέσος όρος πτυχίου
Παράδειγμα
  • Η διατριβή μου με θέμα το blockchain βαθμολογήθηκε με άριστα και δημοσιεύτηκε σε διεθνή επιστημονική επιθεώρηση.
  • Έλαβα πλήρως χρηματοδοτούμενη υποτροφία για έρευνα στη γενετική μηχανική.
  • Εξελέγην πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών από 450 συμφοιτητές για δύο συνεχόμενα έτη (2014–2016).
Αντιγράφηκε!

Επαγγελματικά βραβεία

  • Προσόντα και πιστοποιήσεις
  • Υπάλληλος του μήνα
  • Επίτευξη βασικών δεικτών επίδοσης
  • Βραβεία καλύτερου εργαζομένου
  • Βραβεία καινοτομίας
Παράδειγμα
  • Βραβεύτηκα ως υπάλληλος του μήνα εννέα φορές σε διάστημα 3 ετών, περισσότερες από κάθε άλλον.
  • Βραβεύτηκα από τον πρόεδρο διότι ξεπέρασα τον τριμηνιαίο προϋπολογισμό εισπράξεων κατά 157%, ποσοστό-ρεκόρ για την εταιρεία.
  • Πέρασα τις εξετάσεις πιστοποίησης λογιστών με άριστα.
Αντιγράφηκε!

Κλαδικά βραβεία

  • Αναφορές σε έντυπα του κλάδου
  • Βραβεία κλαδικών ενώσεων
  • Δημοσιευμένα βιβλία ή άρθρα
Παράδειγμα
  • Περισσότερα από 20 έντυπα του χώρου έχουν περιλάβει το προσωπικό μου ιστολόγιο σε λίστες απαραίτητων αναγνωσμάτων.
  • Βραβείο ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας έτους 2020 για εκπόνηση καινοτομικής έρευνας.
  • Βραβεύτηκα ως «Καλύτερος νεοεισερχόμενος» στο διεθνές συνέδριο RecTech.
Αντιγράφηκε!

Άλλα βραβεία

  • Βραβεία κοινωνικά ή πολιτικά
  • Βραβεία φιλανθρωπικού ή εθελοντικού έργου
  • Βραβεία τεχνών και πολιτισμού
  • Αθλητικά βραβεία
Παράδειγμα
  • Βραβεύτηκα από τον δήμο μου για τη φιλανθρωπική προσφορά της χρονιάς, έχοντας συμβάλει στη συγκέντρωση 50.000 ευρώ.
  • Προβλήθηκα ως αξιοσημείωτη προσωπικότητα στην ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση της πόλης μου.
Αντιγράφηκε!
Συμβουλή ειδικού

Τι αντίκτυπο έχει η αναφορά άσχετων βραβείων; 

Κάθε υπεύθυνος προσλήψεων θέλει να διαβάσει ένα βιογραφικό και να αισθανθεί ότι γράφτηκε για αυτόν. Αν συμπεριλάβετε ένα βραβείο άσχετο με τον ρόλο, όσο εντυπωσιακό και αν είναι, ίσως αισθανθεί ότι στέλνετε το ίδιο γενικό βιογραφικό για κάθε θέση. Προσπαθήστε να φανταστείτε τι θα σκεφτεί ένα μελλοντικό αφεντικό για κάθε βραβείο.

Τα καλύτερα σημεία για να συμπεριλάβετε βραβεία σε ένα βιογραφικό

Όλο το βιογραφικό σας πρέπει να είναι γεμάτο με επιτεύγματα, οπότε υπάρχουν αρκετές επιλογές για να συμπεριλάβετε τα βραβεία σας:

Τμήμα εκπαίδευσης

Το τμήμα εκπαίδευσης του βιογραφικού είναι προφανώς κατάλληλο μόνο για εκπαιδευτικά βραβεία –αρκεί, πάντα, να είναι εντυπωσιακά. 

Δεν είναι απαραίτητο να γράψετε μέσο όρο βαθμολογίας ή λεπτομέρειες όπως τίτλος διατριβής, οπότε σκεφτείτε προσεκτικά πόσο χώρο επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε. Οι υποτροφίες και οι ηγετικοί ρόλοι συχνά συμπεριλαμβάνονται.

Εργασιακή πείρα

Οι πιο πρόσφατες επαγγελματικές εμπειρίες στο βιογραφικό σας θα περιλαμβάνουν αρκετά στοιχεία με κουκκίδες. Οπότε, ένας ιδανικός τρόπος για να προσδώσετε κύρος στην καριέρα σας είναι να αφιερώσετε ένα από αυτά σε ένα βραβείο. 

Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μόνο βραβεία από τις πιο πρόσφατες θέσεις: τα παλαιότερα βραβεία είναι λιγότερο εντυπωσιακά, διότι ίσως δώσουν την εντύπωση ότι δεν έχετε τίποτε πρόσφατο να αναφέρετε.

Τμήμα σύνοψης

Κανονικά, οι 4–5 γραμμές της σύνοψης του βιογραφικού είναι μόνο για τις κορυφαίες στιγμές της σταδιοδρομίας σας. Αν, όμως, υπάρχει ένα βραβείο που σας ξεχωρίζει ως έναν από τους κορυφαίους υποψηφίους, τότε αξίζει να το συμπεριλάβετε. 

Η εξωτερική αναγνώριση την οποία προσφέρει ένα βραβείο με κύρος θα προσδώσει βαρύτητα στη σύνοψη.

Χωριστό τμήμα βραβείων

Είναι σπάνιο να υπάρχει χωριστό τμήμα βραβείων σε ένα βιογραφικό. Συμπεριλαμβάνοντάς τα στην εργασιακή πείρα ή την εκπαίδευση, ο υπεύθυνος προσλήψεων μπορεί να τα εξετάσει εντός περικειμένου.

Υπάρχουν ορισμένα επαγγέλματα όπου τα βραβεία είναι πιο συνήθη. Τα ακαδημαϊκά βιογραφικά είναι ένα παράδειγμα όπου τα βραβεία και οι αναφορές είναι ιδιαίτερα σημαντικά και απαιτούν ειδικό τμήμα. 

Συμβουλή ειδικού

Αποφύγετε τα αμφιλεγόμενα βραβεία.

Συμπεριλάβετε βραβεία μόνο εάν γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι ο υπεύθυνος προσλήψεων θα τα θεωρήσει αξιόλογα. Τα θρησκευτικά ή πολιτικά βραβεία μπορεί να σημαίνουν πολλά για εσάς, αλλά δεν μπορείτε να ξέρετε αν ο υπεύθυνος προσλήψεων εμφορείται από τις ίδιες πεποιθήσεις. 

Πώς να περιγράψετε τα βραβεία στο βιογραφικό σας

Όταν περιγράφετε ένα βραβείο, συχνά χρειάζεται να αφιερώσετε αρκετές λέξεις για να το περιγράψετε. Αντιμετωπίστε ένα βραβείο όπως οποιοδήποτε άλλο επίτευγμα: χρησιμοποιήστε ένα ισχυρό ρήμα δράσης για να το τονίσετε και πείτε στον υπεύθυνο προσλήψεων γιατί τον αφορά.

Συμπεριλάβετε τα βασικά

Ιδανικά, όταν αναφέρετε ένα βραβείο στο βιογραφικό σας, πρέπει να γράψετε τα εξής:

  • Πώς ονομάζεται
  • Πότε το λάβατε
  • Ποιος σας το έδωσε
  • Γιατί σας το έδωσε
  • Σε ποιο πεδίο εντάσσεται και κάθε πότε απονέμεται

Για να γράψετε όλα αυτά με συντομία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παρενθέσεις και παύλες. Δεν απαιτούνται πλήρεις προτάσεις με συνδέσμους μεταξύ τους.

Ποσοτικοποιήστε την αναγνώριση

Αν επιλεχθήκατε για ένα βραβείο ανάμεσα σε 500 υποψηφίους, θα μπορούσατε να ποσοτικοποιήσετε το επίτευγμά σας. Μην ντραπείτε· απολαύστε την αριστεία σας. Τι χρειάστηκε να κάνετε για να το λάβετε; Ήταν βραβείο εθνικό ή μήπως διεθνές; Όπου είναι δυνατόν, προσθέστε με συντομία πληροφορίες περικειμένου.

Δηλώστε τον αντίκτυπο του βραβείου

Τι σήμαινε το επίτευγμα για τους γύρω σας και πώς άλλαξε την πορεία της σταδιοδρομίας σας; Περιγράψτε τον αντίκτυπο με γεγονότα και αντισταθείτε στον πειρασμό της υπερβολής. Δώστε στο μελλοντικό σας αφεντικό την αίσθηση ότι μετά το βραβείο προχωρήσατε σε ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα. Δεν θα θέλει να προσλάβει ένα άτομο που αναπαύεται στις δάφνες του.

Κύρια διδάγματα

Τα βραβεία είναι το αποκορύφωμα μιας πειστικής επαγγελματικής ιστορίας. Αν το βιογραφικό σας έχει έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με βραβεία, ρισκάρετε να φανείτε σαν να περιαυτολογείτε κάπως υπερβολικά. Αυτό που σκέφτονται οι άλλοι για εσάς έχει σημασία. Συνοπτικά:

  1. Συμπεριλάβετε ένα μείγμα βραβείων, αλλά μόνο αν έχουν άμεση συνάφεια.
  2. Γράψτε το υπόβαθρο και το περικείμενο ενός βραβείου, όπου είναι δυνατόν.
  3. Διασπείρετε τα βραβεία σε όλη την έκταση του βιογραφικού –δεν χρειάζεται χωριστό τμήμα.
  4. Πριν συμπεριλάβετε ένα βραβείο, σκεφτείτε προσεκτικά αν θα εντυπωσιάσει το μελλοντικό σας αφεντικό.

Δικαιούστε να νιώθετε υπερηφάνεια για τα βραβεία που έχετε λάβει στη σταδιοδρομία σας. Απλώς μην παρασυρθείτε και πάρετε τα τρόπαια μαζί σας στη συνέντευξη! Αν χρειάζεστε περισσότερη έμπνευση για το πώς να ενσωματώσετε ένα βραβείο στο βιογραφικό σας, ρίξτε μια ματιά στα δείγματα και τα πρότυπα βιογραφικού μας. 

Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Χρησιμοποιήστε επαγγελματικά, δοκιμασμένα πρότυπα, που ακολουθούν ακριβώς τους «κανόνες βιογραφικού» που αναζητούν οι εργοδότες.
Δημιουργία βιογραφικού
Κοινοποίηση άρθρου
Συνεχίστε την ανάγνωση
Βοήθεια για βιογραφικό4 λ. ανάγνωση
Πώς να γράψετε ένα σπουδαίο βιογραφικό
Πώς να γράψετε ένα σπουδαίο βιογραφικό
Συνέντευξη εργασίας5 λ. ανάγνωση
60+ συμπεριφορικές ερωτήσεις συνέντευξης: συμβουλές και παραδείγματα
60+ συμπεριφορικές ερωτήσεις συνέντευξης: συμβουλές και παραδείγματα
Συνοδευτική επιστολή5 λ. ανάγνωση
Πώς να γράψετε μια επιστολή κινήτρων
Πώς να γράψετε μια επιστολή κινήτρων
Βοήθεια για βιογραφικό13 λ. ανάγνωση
Βιογραφικό Europass: τα υπέρ και τα κατά της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού βιογραφικού
Βιογραφικό Europass: τα υπέρ και τα κατά της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού βιογραφικού
Περιήγηση σε όλα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί κούκις για να βελτιώνει την εμπειρία χρήστη και να εκτελεί αναλύσεις και μάρκετινγκ. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συναινείτε προς όλα τα κούκις, όπως ορίζουν η «Πολιτική περί κούκις» και η «Πολιτική ιδιωτικότητας».
Αποδοχή κούκις