1. Ιστολόγιο
  2. Βοήθεια για βιογραφικό
  3. Τα 20 καλύτερα χόμπι και ενδιαφέροντα για ένα βιογραφικό
Κείμενο: Paul DruryPaul Drury

Τα 20 καλύτερα χόμπι και ενδιαφέροντα για ένα βιογραφικό

10 λ. ανάγνωση
Τα 20 καλύτερα χόμπι και ενδιαφέροντα για ένα βιογραφικό
Εικονογράφηση:Sasha Serdyukova
Πολλοί αναρωτιούνται αν πρέπει να γράψουν στο βιογραφικό τι κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους. Η απάντηση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ανακαλύψτε τους σε αυτό το άρθρο, μαζί με τα πιο κατάλληλα χόμπι και ενδιαφέροντα για ένα βιογραφικό που θα σας παρουσιάσει ως άτομο δραστήριο, πολυσχιδές και πολυπράγμον.

Όποια γραφή και αν προτιμάτε, τα χόμπι ή χόμπυ (ή hobbies!) αποτελούν συχνά πηγή προβληματισμού για όσους αναζητούν εργασία και καλούνται να συντάξουν ένα βιογραφικό. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε αν τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα έχουν θέση σε ένα βιογραφικό και προτείνουμε τα είκοσι κορυφαία, από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε τα πιο κατάλληλα για την περίπτωσή σας.

Γιατί και πότε να γράψετε για χόμπι και ενδιαφέροντα στο βιογραφικό

Από τη μία, τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα ίσως αποτυπώνουν δεξιότητες, γνώσεις και στοιχεία της προσωπικότητας που δεν φαίνονται σε άλλα σημεία του βιογραφικού. Αυτά θα μπορούσαν να σας δώσουν το προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών σας για μια θέση εργασίας σε περίπτωση «ισοβαθμίας» ως προς τα τυπικά προσόντα. Επίσης, ίσως δείξουν ότι ταιριάζετε με τη λεγόμενη «εταιρική κουλτούρα» και αποτελέσουν αφετηρία συζήτησης στην πολυπόθητη συνέντευξη

Από την άλλη, σημαντικός λόγος για να παραλείψετε τις προσωπικές σας ενασχολήσεις είναι ακριβώς το ότι είναι προσωπικές και όχι επαγγελματικές. Γιατί να σπαταλήσετε έστω και λίγες γραμμές του βιογραφικού σας σε όσα κάνετε εκτός ωραρίου εργασίας, δεδομένου ότι ιδανική έκταση ενός βιογραφικού είναι η 1 σελίδα; Εκτός από τον χώρο, ίσως σπαταλήσετε και τον περιορισμένο χρόνο του υπευθύνου προσλήψεων.

Ενδιαφέροντα στο βιογραφικό σας
Σχετικό άρθρο
Ενδιαφέροντα στο βιογραφικό σας

Απαριθμώντας τα ενδιαφέροντά σας στο βιογραφικό, μπορείτε να προσθέσετε μια προσωπική πινελιά για τον χαρακτήρα σας. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε γιατί κάποιες φορές συνιστάται να υπάρχει λίστα με ενδιαφέροντα σε ένα βιογραφικό.

Πώς και πού να αναφέρετε τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα στο βιογραφικό

Αν αποφασίσετε να γράψετε τα χόμπι σας, μην τα απαριθμήσετε απλώς σε μια λίστα με κουκκίδες. Επειδή θέλετε να δείξετε πώς συνδέονται με τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει, εξηγήστε πλάι στο καθένα πώς έχει ωφελήσει την προσωπικότητά σας και πώς σας έχει προσφέρει τα κατάλληλα εφόδια για την επαγγελματική καταξίωση.

Ως προς το κατάλληλο σημείο για να τα αναφέρετε, παρατηρείται συναίνεση μεταξύ των ειδικών της εύρεσης εργασίας. Για παράδειγμα, ένας οδηγός βιογραφικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτείνει να γράψετε τα «προσωπικά ενδιαφέροντα επιτεύγματα, χόμπι» αμέσως πριν από τις συστάσεις. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να τα αναφέρετε κάτω από τις δεξιότητες και τις γλώσσες, στην πλευρική στήλη που θα βρείτε σε πολλά πρότυπα βιογραφικού του CVapp.gr.

Ποια είναι τα πιο κατάλληλα χόμπι για ένα βιογραφικό

Εδώ, προτείνουμε είκοσι χόμπι και ενδιαφέροντα για βιογραφικό, χωρισμένα σε δέκα κατηγορίες, μαζί με μια επιγραμματική εξήγηση του λόγου για τον οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσουν. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν πρέπει να γράψετε τόσα. Καλό θα ήταν να περιοριστείτε σε τρία ή πέντε χόμπι το πολύ. Δεν θα θέλατε η λίστα των προσωπικών ενδιαφερόντων να είναι μεγαλύτερη από τη λίστα των επαγγελματικών δεξιοτήτων!

Άθληση

Η άθληση μπορεί να καλλιεργήσει επιμονή, συγκέντρωση και ανθεκτικότητα, καθώς και την πεποίθηση ότι οι ήττες έχουν αξία διδακτική.

  1. Η γιόγκα μπορεί να σας εφοδιάσει με καθαρό μυαλό, απαραίτητο για τη λήψη αποφάσεων υπό πίεση.
  2. Ο χορός απαιτεί έντονη συγκέντρωση και ομαδικό συντονισμό, όπως πολλά επαγγέλματα.

Φύση

Για να αντεπεξέλθετε στα απρόοπτα της φύσης, εκτός από καλή προετοιμασία χρειάζονται γρήγορη σκέψη και ευρηματικότητα.

  1. Η ορειβασία χρειάζεται ακλόνητη πίστη στις δυνάμεις σας και λήψη αποφάσεων χωρίς δεύτερες σκέψεις.
  2. Η κηπουρική απαιτεί υπομονή, διαρκή φροντίδα και προσαρμογή στις αντιξοότητες.
10 δεξιότητες ηγεσίας για το βιογραφικό σας + παραδείγματα
Σχετικό άρθρο
10 δεξιότητες ηγεσίας για το βιογραφικό σας + παραδείγματα

Η αναφορά των δεξιοτήτων ηγεσίας σας είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσετε τη δουλειά των ονείρων σας, οπότε ποιες να προβάλετε στο βιογραφικό σας και πώς να μιλήσετε για αυτές

Μουσική

Εκτός από δημιουργικότητα και «αφτί», η ενασχόληση με τη μουσική απαιτεί πειθαρχία και αφοσίωση, όπως και ατελείωτες ώρες εξάσκησης, σε μια προσπάθεια διαρκούς βελτίωσης.

  1. Αν παίζετε μουσικό όργανο σε συγκρότημα ή ορχήστρα, θα γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι η συμβολή κάθε μέλους μιας ομάδας στην επίτευξη ενός κοινού στόχου.
  2. Αν, πάλι, προτιμάτε το τραγούδι, μάλλον έχετε αποκτήσει άνεση για παρουσιάσεις μπροστά σε ακροατήριο.
Συμβουλή ειδικού

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα χόμπι και τα ενδιαφέροντα;

Όταν μιλάμε για χόμπι, αναφερόμαστε σε όσα ήδη κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας, δηλαδή σε δεξιότητες τις οποίες ήδη κατέχουμε και εξασκούμε. Από την άλλη, τα ενδιαφέροντα είναι εκείνα με τα οποία ίσως θα θέλαμε να ασχοληθούμε στο μέλλον. Είναι, δηλαδή εν δυνάμει χόμπι, πράγματα για τα οποία έχουμε γνώσεις αλλά ίσως όχι και τις απαιτούμενες δεξιότητες.

Εθελοντισμός

Η εθελοντική προσφορά ενός ατόμου μπορεί να πει πολλά για τον χαρακτήρα, τις ευαισθησίες και τα ιδανικά του, καθώς και την προσήλωσή του σε υψηλούς σκοπούς.

  1. Η εθελοντική εργασία σε φιλανθρωπικό σωματείο μπορεί να δείξει σε έναν εργοδότη ότι είστε το κατάλληλο άτομο για μια θέση που απαιτεί καθημερινή επαφή με κόσμο.
  2. Η συμμετοχή σε μια περιβαλλοντική οργάνωση μπορεί να πείσει ότι ενδιαφέρεστε για το κοινό καλό της ανθρωπότητας, όχι μόνο για το ατομικό συμφέρον σας.

Τέχνη

Οι καλλιτεχνικές ασχολίες δείχνουν ότι μπορείτε να περάσετε πολλές ώρες ατομικής εργασίας με αδιάσπαστη προσοχή και δημιουργικό οίστρο.

  1. Η ενασχόληση με τη φωτογραφία ή το βίντεο μπορεί να χρησιμεύσει με τρόπο άμεσο σε πλήθος επαγγελμάτων, από το μάρκετινγκ και τη δημοσιογραφία μέχρι τον τουρισμό και τη μαγειρική.
  2. Το σχέδιο, γραμμικό ή ελεύθερο, μπορεί να προσφέρει επιθυμητές δεξιότητες για θέσεις που έχουν ως αντικείμενο την ελκυστική παρουσίαση προϊόντων και υπηρεσιών.

Συγγραφή

Αν γράφετε για ευχαρίστηση στον ελεύθερο χρόνο σας, θα έχετε πλήθος «φορητών δεξιοτήτων» με άμεση εφαρμογή στην εργασία.

  1. Όσοι ασχολούνται με το blogging δεν διστάζουν να εκτεθούν και να δεχθούν σχόλια και παρατηρήσεις.
  2. Όσοι καταπιάνονται με τη δημοσιογραφία συνήθως είναι καλοί στην έρευνα και τη σύνθεση πληροφοριών.

Πληροφορική

Αν ασχολείστε με την τεχνολογία υπολογιστών, τους αλγόριθμους και την τεχνητή νοημοσύνη, προετοιμάζετε τον εαυτό σας ώστε να συμβαδίζει με τις ραγδαίες εξελίξεις στον κόσμο της εργασίας.

  1. Ο προγραμματισμός, ως χρήσιμος σχεδόν σε όλους τους κλάδους, μπορεί να σας κάνει περιζήτητο.
  2. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων κατακόρυφα.

Διαδίκτυο

Η εξοικείωση με τις τεχνολογίες του παγκόσμιου Ιστού μπορεί να ωφελήσει κάθε εταιρεία, αξιοποιώντας τα οφέλη του και αποφεύγοντας τις κακοτοπιές. 

  1. Αν σας αρέσει το vlogging, η τηλεργασία, με τις συσκέψεις μέσω κάμερας, θα είναι για εσάς παιχνιδάκι.
  2. Αν έχετε μεγάλο κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνετε ότι παίζετε στα δάχτυλα την επικοινωνία.

Ψυχαγωγία

Όσοι ασχολούνται με τις παραστατικές τέχνες, εκτός από γενική καλλιέργεια έχουν και συμπεριφορικές δεξιότητες τις οποίες μπορούν να επιστρατεύσουν στον χώρο εργασίας.

  1. Όσοι έχουν για χόμπι την ηθοποιία γνωρίζουν πού αρχίζει και πού τελειώνει ένας ρόλος, ώστε να διαχωρίζουν την επαγγελματική από την προσωπική ζωή.
  2. Όσοι έχουν μεράκι για τη σκηνοθεσία είναι καλοί στο να οραματίζονται και να καθοδηγούν τους άλλους για την υλοποίηση του οράματος.

Ταξίδι

Η επιθυμία για ταξίδια δείχνει μια ακατανίκητη περιέργεια και εξωστρέφεια, ποιότητες επιθυμητές σε αναρίθμητους τομείς.

  1. Η διάθεση για γνωριμία με πολιτισμούς φανερώνει άτομο φιλοπερίεργο και φιλομαθές, με ανοιχτούς ορίζοντες.
  2. Η μάθηση γλωσσών, ακόμη και αν δεν οδηγεί στην απόκτηση πιστοποιητικού επάρκειας, δείχνει άτομο που λατρεύει να ανακαλύπτει εναλλακτικές μεθόδους επίτευξης ενός στόχου –της επικοινωνίας, εν προκειμένω.
Συμβουλή ειδικού

Ποια ενδιαφέροντα και χόμπι να αποφύγετε

  • Όσα είναι παράνομα ή υπερβολικά επικίνδυνα: δείχνουν έλλειψη σωφροσύνης.
  • Όσα σχετίζονται με θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις: δείχνουν δογματικότητα.
  • Όσα είναι ασαφή ή ασυνήθιστα: δεν θα τα καταλάβει κανείς.
  • Όσα είναι τετριμμένα: όλοι διαβάζουν βιβλία, ακούν μουσική και βλέπουν ταινίες.
Δυνατά και αδύναμα σημεία (και πώς να τα χειριστείτε κατά την αναζήτηση εργασίας)
Σχετικό άρθρο
Δυνατά και αδύναμα σημεία (και πώς να τα χειριστείτε κατά την αναζήτηση εργασίας)

Έχετε προγραμματίσει συνέντευξη για τη δουλειά των ονείρων σας. Περίφημα! Θέλετε πολύ να διαπρέψετε. Γνωρίζετε πως σίγουρα θα σας ρωτήσουν ποια είναι τα δυνατά σημεία σας και ποια τα αδύναμα, και επιθυμείτε να απαντήσετε κατάλληλα.

Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Χρησιμοποιήστε επαγγελματικά, δοκιμασμένα πρότυπα, που ακολουθούν ακριβώς τους «κανόνες βιογραφικού» που αναζητούν οι εργοδότες.
Δημιουργία βιογραφικού
Κοινοποίηση άρθρου
Συνεχίστε την ανάγνωση
Βοήθεια για βιογραφικό9 λ. ανάγνωση
Να βάλω όλες τις προηγούμενες θέσεις εργασίας στο βιογραφικό
Να βάλω όλες τις προηγούμενες θέσεις εργασίας στο βιογραφικό
Βοήθεια για βιογραφικό3 λ. ανάγνωση
Πώς να ζητήσετε προαγωγή
Πώς να ζητήσετε προαγωγή
Συνοδευτική επιστολή14 λ. ανάγνωση
Πώς να γράψετε ευχαριστήρια επιστολή για προσφορά θέσης εργασίας (με αντιγράψιμα παραδείγματα)
Πώς να γράψετε ευχαριστήρια επιστολή για προσφορά θέσης εργασίας (με αντιγράψιμα παραδείγματα)
Βοήθεια για βιογραφικό5 λ. ανάγνωση
Τεχνικές δεξιότητες για βιογραφικό (οδηγός με παραδείγματα και εξηγήσεις)
Τεχνικές δεξιότητες για βιογραφικό (οδηγός με παραδείγματα και εξηγήσεις)
Περιήγηση σε όλα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί κούκις για να βελτιώνει την εμπειρία χρήστη και να εκτελεί αναλύσεις και μάρκετινγκ. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συναινείτε προς όλα τα κούκις, όπως ορίζουν η «Πολιτική περί κούκις» και η «Πολιτική ιδιωτικότητας».
Αποδοχή κούκις