1. Ιστολόγιο
  2. Συνοδευτική επιστολή
  3. Οι καλύτερες γραμματοσειρές για συνοδευτική επιστολή
Κείμενο: Karl KahlerKarl Kahler

Οι καλύτερες γραμματοσειρές για συνοδευτική επιστολή

14 λ. ανάγνωση
Οι καλύτερες γραμματοσειρές για συνοδευτική επιστολή
Η επιλογή μιας καλής γραμματοσειράς σε μια συνοδευτική επιστολή είναι σημαντική, διότι διευκολύνει την ανάγνωση και βελτιώνει την εμφάνισή της. Διαβάστε στο άρθρο που ετοιμάσαμε τα υπέρ και τα κατά διάφορων γραμματοσειρών, ως προς το είδος και το μέγεθος, ώστε να αποφασίσετε συνειδητά.

Ποιες είναι οι καλύτερες γραμματοσειρές για συνοδευτική επιστολή; Δεν υπάρχει μία και μόνη σωστή απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, αλλά μια σειρά από καλές έως άριστες επιλογές. Βασικά κριτήρια είναι η ελκυστικότητα, η καθαρότητα και η ευκολία ανάγνωσης. Ο σκοπός είναι να έχει ο υπεύθυνος προσλήψεων μπροστά του ένα κείμενο καλαίσθητο, που θα του κάνει καλή εντύπωση και θα το διαβάσει άνετα.

Αν επιλέξετε μια περίεργη, καλλιτεχνική ή «αβάν-γκαρ» γραμματοσειρά, θέλοντας να κάνετε τη συνοδευτική επιστολή σας να ξεχωρίζει, σίγουρα θα τα καταφέρετε: η επιστολή θα ξεχωρίζει, αλλά για τους λάθος λόγους! Ο υπεύθυνος επιλογής προσωπικού μάλλον θα απορήσει και θα σχηματίσει αρνητική πρώτη εντύπωση, αδυνατώντας να καταλάβει γιατί κάνατε τόσο παράταιρη επιλογή γραμματοσειράς.

Επιλογή γραμματοσειράς με πατούρα (serif) ή χωρίς (sans serif)

Η επιλογή της γραμματοσειράς μιας συνοδευτικής επιστολής αφορά κυρίως την παρουσία ή απουσία πατούρας, γνωστής ευρύτερα με τον τυπογραφικό όρο «serif». Έτσι, οι δύο κύριοι τύποι γραμματοσειράς είναι οι εξής:

  • Γραμματοσειρές serif: Η πατούρα είναι ένα μικρό διακοσμητικό στοιχείο, μια μικρή γραμμή που προστίθεται στις άκρες των γραμμάτων. Για παράδειγμα, ένα κεφαλαίο άλφα σε μια γραμματοσειρά serif θα έχει μια μικρή οριζόντια γραμμή στη βάση καθεμιάς από τις δύο διαγώνιες γραμμές του, σαν να «πατά» σε αυτές.
  • Γραμματοσειρές sans serif: Οι γραμματοσειρές αυτές δεν έχουν πατούρα, ώστε θυμίζουν τα γράμματα του αλφαβήτου όπως τα μαθαίνουμε στις πρώτες τάξεις του σχολείου, βλέποντάς τα στα βιβλία ή στον πίνακα. Αν, δηλαδή, γράψετε ένα ιώτα απλώς σαν κατακόρυφη γραμμή, είναι sans serif. Αν το γράψετε σαν ανάποδη μαγκούρα, είναι serif.

Να προτιμήσετε serif ή sans serif γραμματοσειρά για μια συνοδευτική επιστολή;

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Μπορείτε να επιλέξετε serif ή sans serif, αρκεί να μην κουράζει το μάτι και να μην αποσπά την προσοχή του αναγνώστη. Επίσης, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε την ίδια γραμματοσειρά σε όλο το έγγραφο, ίσως εναλλάσσοντάς τη με μια δεύτερη μόνο για τις επικεφαλίδες.

Ας σημειώσουμε, πάντως, ότι σε γενικές γραμμές οι γραμματοσειρές serif θεωρούνται πιο παραδοσιακές, τυπικές ή σοβαρές, ενώ οι sans serif περιγράφονται ως ανάλαφρες, σύγχρονες και καθαρές.

Συμβουλή ειδικού

Ποιες γραμματοσειρές είναι πιο ευανάγνωστες;

Ίσως έχετε ακούσει ότι οι γραμματοσειρές serif είναι πιο ευανάγνωστες. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα. Σύμφωνα με έρευνα, οι γραμματοσειρές serif ίσως αυξάνουν ελάχιστα την ευκολία ανάγνωσης όταν τα γράμματα είναι μικρά ή μακριά μας. Ωστόσο, οι ερευνητές κατέληξαν ότι συνολικά δεν υπάρχει διαφορά στην ευκολία ανάγνωσης μεταξύ γραμματοσειρών serif και sans serif.

Οι 8 κορυφαίες γραμματοσειρές για συνοδευτική επιστολή

Αυτή είναι η δική μας λίστα με τις καλές γραμματοσειρές για συνοδευτικές επιστολές:

  • Arial: Η Arial, που είναι σαν εκσυγχρονισμένη εκδοχή της Helvetica, είναι μια γραμματοσειρά sans serif που φημίζεται για την ευκολία ανάγνωσης και τις καθαρές γραμμές της. Επομένως, είναι μια από τις καλύτερες γραμματοσειρές για μια συνοδευτική επιστολή.

Αυτή είναι η Arial

  • Calibri: Η Calibri είναι επίσης μια καλή επιλογή sans serif, και αποτελεί την προεπιλεγμένη γραμματοσειρά του Microsoft Word.

Αυτή είναι η Calibri

  • Cambria: Μια καλαίσθητη γραμματοσειρά serif σχεδιασμένη για οθόνες υπολογιστή κατά παραγγελία της Microsoft.

Αυτή είναι η Cambria

  • Garamond: Μια κλασική γραμματοσειρά serif, την οποία θα περίμενε κανείς να δει σε ένα ακριβό βιβλίο ενός μεγάλου εκδοτικού οίκου.

Αυτή είναι η Garamond

  • Georgia: Αυτή η serif γραμματοσειρά έχει πολλούς φίλους, που την προτιμούν διότι διαβάζεται εύκολα σε μικρά μεγέθη και μοιάζει αρκετά με την Times New Roman.

Αυτή είναι η Georgia

  • Lato: Μια «σοβαρή αλλά φιλική» γραμματοσειρά sans serif για οθόνες υπολογιστή, η οποία είναι δημιουργημένη από την Google και δεν περιλαμβάνεται στις εφαρμογές του Microsoft Office.

Αυτή είναι η Lato

  • Trebuchet: Μια γραμματοσειρά sans serif από τη Microsoft, που έχει σχεδιαστεί ώστε να δείχνει καλή και στο Διαδίκτυο. Αν αναζητάτε μια από τις καλύτερες γραμματοσειρές για συνοδευτικές επιστολές, πρόκειται για πρώτης τάξεως επιλογή.

Αυτή είναι η Trebuchet

  • Verdana: Ακόμη μία sans serif γραμματοσειρά της Microsoft, η οποία είναι σαν μια πιο «χαλαρή» παραλλαγή της Arial.

Αυτή είναι η Verdana

Γραμματοσειρές προς αποφυγή σε συνοδευτική επιστολή

Αφού είδαμε τις καλύτερες γραμματοσειρές για συνοδευτικές επιστολές, ας κοιτάξουμε και τις χειρότερες:

  • Brush Script: Αν σας αρέσουν οι γραμματοσειρές που θυμίζουν χειρόγραφο, μπορείτε απλώς να πάρετε ένα μαρκαδοράκι και να γράψετε την επιστολή με το χέρι.

Αυτή είναι η Brush Script

  • Comic Sans: Αν σχεδιάζετε κόμικ, επιλέξτε τη. Αν γράφετε συνοδευτική επιστολή, αποφύγετέ τη. Τόσο απλό.

Αυτή είναι η Comic Sans

  • Courier: Ίσως θα ήταν χρήσιμη για να κάνουμε ένα έγγραφο να φαίνεται σαν να έχει βγει από γραφομηχανή της δεκαετίας του 1970. Για μια σύγχρονη συνοδευτική επιστολή, πάντως, δεν κάνει.

Αυτή είναι η Courier

  • Impact: Επιλέγοντας μια τόσο χτυπητή γραμματοσειρά, είναι σαν να θέλετε να αντισταθμίσετε την έλλειψη βάρους του περιεχομένου.

Αυτή είναι η Impact

Γραμματοσειρές για συνοδευτικές επιστολές ανάλογα με την περίσταση

Ορισμένες γραμματοσειρές είναι αμφιλεγόμενες, προκαλώντας διχογνωμία ως προς το αν προσφέρονται για χρήση σε συνοδευτική επιστολή. Μεταξύ αυτών είναι οι παρακάτω, τις οποίες θα μπορούσατε να επιλέξετε αν ανταποκρίνονται στην εικόνα του εργοδότη και στο είδος της δουλειάς:

  • Helvetica: Το μόνο μειονέκτημα που έχει η πιο δημοφιλής γραμματοσειρά στον κόσμο είναι η ηλικία της, εξαιτίας της οποίας πολλοί τη χαρακτηρίζουν ξεπερασμένη.

Αυτή είναι η Helvetica

  • Times New Roman: Το ίδιο ισχύει για αυτήν την κλασική γραμματοσειρά serif: εξακολουθεί να χρησιμοποιείται κατά κόρον, ώστε δεν της έχει απομείνει ίχνος πρωτοτυπίας.

Αυτή είναι η Times New Roman

  • Roboto, Open Sans, Ubuntu: Αυτές είναι καθαρές και ευανάγνωστες γραμματοσειρές που χρησιμοποιούνται ευρέως στον κλάδο της πληροφορικής. Ωστόσο, μάλλον δεν θα ήταν κατάλληλες για μια θέση εργασίας σε πιο παραδοσιακό κλάδο και εργοδότη.

Αυτή είναι η Roboto

Αυτή είναι η Open Sans

Αυτή είναι η Ubuntu

Μέγεθος γραμματοσειράς για συνοδευτική επιστολή και διαστήματα

Σε όποια γραμματοσειρά και αν καταλήξετε, φροντίστε να επιλέξετε και το κατάλληλο μέγεθος: αν τα γράμματα είναι πολύ μεγάλα, θα θυμίζουν παιδικό βιβλίο· αν είναι πολύ μικρά, ο αναγνώστης θα χρειαστεί μεγεθυντικό φακό (ή ζουμ). Επίσης, φροντίστε να υπάρχει καλή αναλογία μεταξύ κενού χώρου και κειμένου, ώστε η σελίδα να μη φαίνεται υπερβολικά αραιογραμμένη ή πυκνογραμμένη.

Ποιο είναι το σωστό μέγεθος γραμματοσειράς για συνοδευτική επιστολή;

Κατά κανόνα, καλή αφετηρία είναι οι 12 στιγμές (12 pt). Το μέγεθος, όμως, εξαρτάται και από το στιλ της γραμματοσειράς: στο ίδιο μέγεθος, μια γραμματοσειρά ίσως φαίνεται μεγαλύτερη από μια άλλη. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν επιλέξετε μονό αριθμό για το μέγεθος (π.χ. 11 pt) ή και δεκαδικό ακόμη (π.χ. 11,3 pt). Κάντε μερικές δοκιμές και σύντομα θα διαπιστώσετε τι λειτουργεί καλύτερα για το έγγραφο.

Διαστήματα και περιθώρια σε συνοδευτική επιστολή

Αφού επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος γραμματοσειράς για τη συνοδευτική επιστολή σας, χρειάζεται να ορίσετε και κατάλληλα περιθώρια σελίδας. Από προεπιλογή, τα περισσότερα προγράμματα αφήνουν κενό 1 ίντσας ή 2,54 εκατοστών πάνω, κάτω, αριστερά και δεξιά, από το κείμενο έως την άκρη της σελίδας.

Άλλη παράμετρος είναι το διάστημα ανάμεσα στις σειρές των γραμμάτων –το διάκενο των αράδων του κειμένου. Με μικρές προσαρμογές αυτού του μεγέθους, μπορείτε να κάνετε τη συνοδευτική επιστολή να χωρέσει σε μία σελίδα, αρκεί να μη φαίνεται ασφυκτικά γεμάτη. Αντιστρόφως, μπορείτε να «απλώσετε» μια επιστολή που έχει βγει μικρή, αρκεί να μη φαίνεται ακόμη πιο άδεια η σελίδα εξαιτίας του κενού.

Συμβουλή ειδικού

Δεν χρειάζεται να μάθετε τυπογραφία για να φτιάξετε μια εμφανίσιμη συνοδευτική επιστολή

Γιατί να πελαγώνετε προσπαθώντας να μάθετε περίπλοκες εφαρμογές σχεδίασης εντύπων και να χάνετε χρόνο κάνοντας μικρορυθμίσεις και βελτιώσεις; Μπορείτε απλώς να εμπιστευτείτε την εφαρμογή δημιουργίας συνοδευτικής επιστολής του cvapp.gr και τη μεγάλη συλλογή από πρότυπα που διαθέτει, όλα τους σχεδιασμένα από ειδικούς, με πολλή φροντίδα.

Κύρια διδάγματα

  1. Η ευκολία ανάγνωσης είναι το κριτήριο βάσει του οποίου πρέπει να επιλέγετε μια γραμματοσειρά για συνοδευτική επιστολή.
  2. Η γραμματοσειρά μιας συνοδευτικής επιστολής χρειάζεται να έχει καθαρές γραμμές, να μην παραφορτώνει τη σελίδα και να μην αποσπά την προσοχή από το περιεχόμενο.
  3. Ορισμένοι κλάδοι, όπως της τέχνης ή της τεχνολογίας, ίσως να προσφέρονται για επιλογή γραμματοσειράς η οποία ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.
  4. Το μέγεθος της γραμματοσειράς, το διάκενο των γραμμών κειμένου και τα περιθώρια της σελίδας πρέπει να συνεκτιμηθούν για το άρτιο αποτέλεσμα.
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Χρησιμοποιήστε επαγγελματικά, δοκιμασμένα πρότυπα, που ακολουθούν ακριβώς τους «κανόνες βιογραφικού» που αναζητούν οι εργοδότες.
Δημιουργία βιογραφικού
Κοινοποίηση άρθρου
Συνεχίστε την ανάγνωση
Βοήθεια για βιογραφικό8 λ. ανάγνωση
Πώς και πότε να περιλάβετε συστάσεις σε ένα βιογραφικό
Πώς και πότε να περιλάβετε συστάσεις σε ένα βιογραφικό
Σταδιοδρομία4 λ. ανάγνωση
Από μηχανικός AI σε ψηφιακό σύμβουλο: μελλοντικές επαγγελματικές τάσεις στην Ελλάδα
Ελλάδα, ανακαλύπτοντας τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος
Συνοδευτική επιστολή8 λ. ανάγνωση
Συνοδευτική επιστολή σε μορφή ιμέιλ
Συνοδευτική επιστολή σε μορφή ιμέιλ
Βοήθεια για βιογραφικό6 λ. ανάγνωση
Πότε να προσθέσετε φωτογραφία στο βιογραφικό σας
Πότε να προσθέσετε φωτογραφία στο βιογραφικό σας
Περιήγηση σε όλα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί κούκις για να βελτιώνει την εμπειρία χρήστη και να εκτελεί αναλύσεις και μάρκετινγκ. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συναινείτε προς όλα τα κούκις, όπως ορίζουν η «Πολιτική περί κούκις» και η «Πολιτική ιδιωτικότητας».
Αποδοχή κούκις