Πώς να αναφέρετε ένα πτυχίο στο βιογραφικό σας: εύκολος και γρήγορος οδηγός

Για να πάρετε πτυχίο, μάλλον δουλέψατε σκληρά. Στην αναζήτηση εργασίας, είναι καιρός να το αξιοποιήσετε. Παρότι δεν είναι δύσκολο να αναφέρετε ένα πτυχίο στο βιογραφικό σας, έχουμε ετοιμάσει μερικές πολύτιμες συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να το πράξετε ιδανικά.
Misty Pathuis
Κειμενογράφος
Ενημέρωση: 08 October 2024

Οι σπουδές σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα εγνωσμένου κύρους μπορούν να συντομεύσουν τη διαδρομή προς τη δουλειά των ονείρων σας. Για να επιδείξετε τις σπουδές σας στους υπευθύνους πρόσληψης, πρέπει να γνωρίζετε πώς να αναφέρετε ένα πτυχίο στο βιογραφικό σας. Ευτυχώς, υπάρχει μια απλή και δοκιμασμένη μέθοδος, την οποία παρουσιάζουμε στον οδηγό που ακολουθεί.

Γιατί να αναφέρετε ένα πτυχίο στο βιογραφικό σας;

Αφού αφιερώσατε κάποια χρόνια της ζωής σας στις σπουδές, είναι σημαντικό να αναφέρετε τον τίτλο σπουδών που αποκτήσατε. Επίσης, αφού πλέον τα περισσότερα επαγγέλματα απαιτούν πτυχίο πανεπιστημίου ή δίπλωμα σχολής επαγγελματικής κατάρτισης, δεν υπάρχει λόγος να παραλείψετε ένα τόσο θεμελιώδες προσόν. Ειδάλλως, ίσως ο πιθανός εργοδότης να μη διαβάσει καν το βιογραφικό σας.

Δείχνοντας ότι έχετε κάνει σπουδές που θα χρησιμεύσουν, άμεσα ή έμμεσα, ώστε να ανταποκρίνεστε στις απαιτήσεις του ρόλου σας, κερδίζετε την προσοχή του υπευθύνου εύρεσης προσωπικού. Όσο πιο συναφείς με το εργασιακό αντικείμενο και όσο υψηλότερου επιπέδου είναι οι σπουδές (και όσο πιο φημισμένο είναι το εκπαιδευτικό ίδρυμα που χορήγησε τον τίτλο σπουδών), τόσο υψηλότερα θα καταλήξετε στην κατάταξη των υποψηφίων για τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει.

Συμβουλή ειδικού

Η κατοχή πτυχίου δείχνει κίνητρο, θέληση και προσήλωση. Παρά ταύτα, υπάρχουν θέσεις εργασίας ή κλάδοι ολόκληροι που δεν απαιτούν τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συνήθως, πρόκειται για πιο πρακτικά επαγγέλματα, τεχνικά ή χειρωνακτικά. Σε αυτά, ίσως να αρκεί βεβαίωση παρακολούθησης ενός προγράμματος μαθητείας, για να δείξετε ότι έχετε καταρτιστεί στο αντικείμενο. 

Για να παραθέσετε ένα ή περισσότερα πτυχία σε ένα βιογραφικό, υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος. Πριν, λοιπόν, αρχίσετε να ετοιμάζετε μια αίτηση εργασίας, καλό είναι να γνωρίζετε πώς να μορφοποιήσετε τη σχετική λίστα –έστω κι αν περιέχει ένα μόνο στοιχείο.

Πώς να αναφέρετε ένα πτυχίο στο βιογραφικό σας: γενική μορφή

Όταν αναφέρετε ένα πτυχίο στο βιογραφικό σας, χρειάζεται να είναι σαφές και απλό. Ο χρόνος των υπευθύνων πρόσληψης είναι πολύτιμος. Πρέπει να τους διευκολύνετε, ώστε να μπορέσουν να εντοπίσουν γρήγορα όσες πληροφορίες χρειάζονται.

Ευτυχώς, υπάρχει μια πρότυπη μορφή, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάθε φορά. Αυτή περιλαμβάνει τα εξής:

  • Όνομα πανεπιστημίου
  • Μήνας και έτος εγγραφής και αποφοίτησης
  • Τύπος πτυχίου
  • Αντικείμενο σπουδών

Αν, τώρα, θέλετε να ενισχύσετε το εκπαιδευτικό προφίλ του βιογραφικού σας, μπορείτε να προσθέσετε στοιχεία όπως τα εξής:

  • Διακρίσεις
  • Τίτλοι εργασιών
  • Γενικός μέσος όρος
  • Εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες

Αν ήσαστε μέλος ενός φοιτητικού συλλόγου (π.χ. λέσχη ανάγνωσης ή ρητορικής, όχι πολιτική παράταξη), θα μπορούσατε να το αναφέρετε, αν υπάρχει χώρος και αν κρίνετε ότι θα σας ωφελήσει. 

Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Παράδειγμα

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Πτυχίο Κλασικής Φιλολογίας

Οκτώβριος 2008 – Ιούνιος 2012

  • Αποφοίτηση με Άριστα 9,25
Σχετικό άρθρο
Πώς να γράψετε ένα βιογραφικό
Συμβουλές, εργαλεία, πρότυπα, παραδείγματα και ό,τι άλλο χρειάζεστε για να μάθετε πώς να γράφετε ένα βιογραφικό το 2023

Πώς να αναφέρετε περισσότερα από ένα πτυχία στο βιογραφικό σας

Μήπως είστε «φοιτητής κατά συρροή»; Αν έχετε περισσότερα από ένα πτυχία, από ένα ή περισσότερα πανεπιστήμια, θα μπορούσατε να αναδείξετε στο βιογραφικό σας αυτήν τη δίψα για μάθηση και ακαδημαϊκή πρόοδο. Η συνήθης πρακτική ορίζει ότι πρέπει να ξεκινήσετε από τον πιο πρόσφατο και ανώτερο τίτλο σπουδών και να συνεχίσετε με παλιότερους, χαμηλότερου επιπέδου.

Βέβαια, όλοι οι κανόνες έχουν εξαιρέσεις. Στην περίπτωσή μας, αν η θέση εργασίας για την οποία ετοιμάζετε αίτηση έχει περισσότερη σχέση με το πρώτο πτυχίο σας παρά με ένα μεταγενέστερο μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης, τότε αρμόζει να αλλάξτε τη συνήθη σειρά.

Τέλος, όπως είναι φυσικό, ο κατάλογος των πτυχίων ανήκει στο τμήμα εκπαιδευτικού ιστορικού του βιογραφικού. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μορφοποίηση· κάθε πληροφορία –εκπαιδευτικό ίδρυμα, τίτλος σπουδών, χρονολογίες– καταλαμβάνει τη δική της γραμμή, όπως φαίνεται παρακάτω:

Παράδειγμα

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Εφαρμοσμένα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά
Οκτώβριος 2018 – Μάιος 2020


Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πτυχίο Οικονομικής Επιστήμης
Οκτώβριος 2014 – Ιούνιος 2018

Επαναλαμβάνουμε ότι μπορείτε, προαιρετικά, να προσθέσετε συμπληρωματικές πληροφορίες. Αν, όμως, δεν φτάνει ο χώρος, περιοριστείτε στα απολύτως απαραίτητα, κρατώντας τις λεπτομέρειες και τις εξειδικεύσεις για αλλού. Για παράδειγμα, αν αποφοιτήσατε με διάκριση summa cum laude, θα μπορούσατε να το γράψετε στη συνοδευτική επιστολή ή να το αναφέρετε αργότερα, όταν σας καλέσουν για συνέντευξη. 

Σχετικό άρθρο
Συνοδευτική επιστολή σε μορφή ιμέιλ
Αν αναζητάτε εργασία, ίσως βρείτε μια αγγελία που ζητά να στείλετε συνοδευτική επιστολή μέσω ιμέιλ. Ακόμη και στην εποχή των διαδικτυακών πυλών υποβολής αίτησης, πολλοί υπεύθυνοι προσλήψεων αλληλεπιδρούν με τους υποψηφίους μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Μια συνοδευτική επιστολή σε μορφή ιμέιλ έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με μια τυπωμένη, αλλά και ορισμένες κύριες διαφορές.

Πώς να αναφέρετε ένα Bachelor στο βιογραφικό σας

Αν αποφοιτήσατε από ξένο πανεπιστήμιο ή αν σκοπεύετε να εργαστείτε στο εξωτερικό, τότε το βιογραφικό σας θα περιέχει τον τίτλο σπουδών με τον ξενόγλωσσο τίτλο του. Ας αναφερθούμε, λοιπόν, στους αγγλικούς τίτλους των πτυχίων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται διεθνώς, όχι μόνο στις αγγλόφωνες χώρες.

Το πρώτο πτυχίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι γνωστό ως Bachelor. Ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών, διακρίνεται περαιτέρω, σε Bachelor of Arts, Bachelor of Science κ.λπ., όπως φαίνεται παρακάτω, μαζί με τις αντίστοιχες συντομογραφίες:

  • BS = Bachelor of Science
  • BA = Bachelor of Arts
  • BEd = Bachelor of Education
  • BBA = Bachelor of Business Administration
  • BLA = Bachelor of Liberal Arts
  • BSW = Bachelor of Social Work
  • BFA = Bachelor of Fine Arts

Αν ο χώρος το επιτρέπει, προτιμήστε να γράψετε τον πλήρη τίτλο. Αν, πάλι, πασχίζετε να μην ξεπεράσετε την έκταση της μίας σελίδας ή αν γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι ο υπεύθυνος προσλήψεων γνωρίζει τι δηλώνει η συντομογραφία, προτιμήστε τη. Αν, για παράδειγμα, κάνετε αίτηση για πρόσληψη σε σχολείο, τότε είναι μάλλον ασφαλές να υποθέσετε ότι θα καταλάβουν τι είδους πτυχίο είναι το «BEd».

Ας δούμε κι ένα ολοκληρωμένο παράδειγμα, το οποίο θα έγραφε ένας μεταφραστής που απευθύνει το βιογραφικό του σε ένα ξένο μεταφραστικό γραφείο:

Παράδειγμα

Ionian University

BA in Translation
October 2004 – June 2010

Σχετικό άρθρο
Πώς να αναφέρετε βραβεία σε ένα βιογραφικό (με παραδείγματα)
«Η απόκτηση ενός βραβείου από έναν εργοδότη ή ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα ίσως ακούγεται σαν καλοδεχούμενη κίνηση ενθάρρυνση. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να εντυπωσιάσει έναν υπεύθυνο προσλήψεων».

Πώς να αναφέρετε ένα Master στο βιογραφικό σας

Αφού αποκτήσετε το Bachelor, μπορείτε να προχωρήσετε σε μεταπτυχιακές σπουδές, για να κατακτήσετε ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης, διεθνώς γνωστό ως Master. Όπως προηγουμένως, οι κυριότερες κατηγορίες είναι τα Master of Arts και Master of Science. Παρακάτω ακολουθούν οι πιο γνωστοί μεταπτυχιακοί τίτλοι μαζί με τις αντίστοιχες βραχυγραφίες:

  • MS (or MSc) = Master of Science
  • MA = Master of Arts
  • MEd = Master of Education
  • MBA = Master of Business Administration
  • ME = Master of Engineering
  • MIB = Master of International Business
  • MFA = Master of Fine Arts
  • MAT = Master of Arts in Teaching
  • MH = Master of Humanities

Ας δούμε κι ένα παράδειγμα το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια γλωσσολόγος η οποία θα ήθελε να εργαστεί στο εξωτερικό ή να συνεχίσει ως υποψήφια διδάκτορας σε ξένο πανεπιστήμιο:

Παράδειγμα

University of Athens

MA in Applied Linguistics
October 2012 – May 2014

Σχετικό άρθρο
Δυνατά σημεία σε ένα βιογραφικό: πώς να τονίσετε τις αρετές σας
Σε ένα καλό βιογραφικό, τα δυνατά σημεία του υποψηφίου πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο. Μη γράψετε απλώς τι μπορείτε να κάνετε και τι γνώσεις έχετε. Πείτε τι σας κάνει να ξεχωρίζετε και να υπερέχετε, ώστε να εντυπωθείτε στο μυαλό του υπευθύνου προσλήψεων ως το κατάλληλο άτομο για τη δουλειά.

Κύρια διδάγματα

  • Τα πτυχία μπορούν να σας δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη διαδικασία επιλογής υποψηφίων για μια θέση εργασίας. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί ειδικοί των προσλήψεων που πλέον δίνουν προβάδισμα στις ουσιαστικές δεξιότητες παρά στα τυπικά προσόντα.
  • Μορφοποιήστε τη λίστα των πτυχίων όσο πιο απλά μπορείτε. Στόχος είναι να εντοπίσει ο εργοδότης γρήγορα την πληροφορία που ψάχνει, όχι να απολαύσει μια περίτεχνη γραμματοσειρά.
  • Περιλάβετε τις βασικές πληροφορίες: όνομα πανεπιστημίου, μήνας και έτος εγγραφής και αποφοίτησης, τύπος πτυχίου, αντικείμενο σπουδών.
  • Αν περισσεύει χώρος στη σελίδα, μπορείτε να προσθέσετε λεπτομέρειες, όπως διακρίσεις, υψηλή βαθμολογία, συμμετοχή σε εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες ή συλλόγους.
  • Μην περιπλέξετε τη διάταξη και τη ροή των πληροφοριών, διότι ίσως μπερδέψετε το σύστημα παρακολούθησης αιτήσεων (Applicant Tracking System, ATS) και δεν εντοπίσει τις λέξεις-κλειδί τις οποίες αναζητεί για να σας πριμοδοτήσει.
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Χρησιμοποιήστε επαγγελματικά, δοκιμασμένα πρότυπα, που ακολουθούν ακριβώς τους «κανόνες βιογραφικού» που αναζητούν οι εργοδότες.
Δημιουργία βιογραφικού