Οι σπουδές σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα εγνωσμένου κύρους μπορούν να συντομεύσουν τη διαδρομή προς τη δουλειά των ονείρων σας. Για να επιδείξετε τις σπουδές σας στους υπευθύνους πρόσληψης, πρέπει να γνωρίζετε πώς να αναφέρετε ένα πτυχίο στο βιογραφικό σας. Ευτυχώς, υπάρχει μια απλή και δοκιμασμένη μέθοδος, την οποία παρουσιάζουμε στον οδηγό που ακολουθεί.
Αφού αφιερώσατε κάποια χρόνια της ζωής σας στις σπουδές, είναι σημαντικό να αναφέρετε τον τίτλο σπουδών που αποκτήσατε. Επίσης, αφού πλέον τα περισσότερα επαγγέλματα απαιτούν πτυχίο πανεπιστημίου ή δίπλωμα σχολής επαγγελματικής κατάρτισης, δεν υπάρχει λόγος να παραλείψετε ένα τόσο θεμελιώδες προσόν. Ειδάλλως, ίσως ο πιθανός εργοδότης να μη διαβάσει καν το βιογραφικό σας.
Δείχνοντας ότι έχετε κάνει σπουδές που θα χρησιμεύσουν, άμεσα ή έμμεσα, ώστε να ανταποκρίνεστε στις απαιτήσεις του ρόλου σας, κερδίζετε την προσοχή του υπευθύνου εύρεσης προσωπικού. Όσο πιο συναφείς με το εργασιακό αντικείμενο και όσο υψηλότερου επιπέδου είναι οι σπουδές (και όσο πιο φημισμένο είναι το εκπαιδευτικό ίδρυμα που χορήγησε τον τίτλο σπουδών), τόσο υψηλότερα θα καταλήξετε στην κατάταξη των υποψηφίων για τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει.
Η κατοχή πτυχίου δείχνει κίνητρο, θέληση και προσήλωση. Παρά ταύτα, υπάρχουν θέσεις εργασίας ή κλάδοι ολόκληροι που δεν απαιτούν τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συνήθως, πρόκειται για πιο πρακτικά επαγγέλματα, τεχνικά ή χειρωνακτικά. Σε αυτά, ίσως να αρκεί βεβαίωση παρακολούθησης ενός προγράμματος μαθητείας, για να δείξετε ότι έχετε καταρτιστεί στο αντικείμενο.
Για να παραθέσετε ένα ή περισσότερα πτυχία σε ένα βιογραφικό, υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος. Πριν, λοιπόν, αρχίσετε να ετοιμάζετε μια αίτηση εργασίας, καλό είναι να γνωρίζετε πώς να μορφοποιήσετε τη σχετική λίστα –έστω κι αν περιέχει ένα μόνο στοιχείο.
Όταν αναφέρετε ένα πτυχίο στο βιογραφικό σας, χρειάζεται να είναι σαφές και απλό. Ο χρόνος των υπευθύνων πρόσληψης είναι πολύτιμος. Πρέπει να τους διευκολύνετε, ώστε να μπορέσουν να εντοπίσουν γρήγορα όσες πληροφορίες χρειάζονται.
Ευτυχώς, υπάρχει μια πρότυπη μορφή, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάθε φορά. Αυτή περιλαμβάνει τα εξής:
Αν, τώρα, θέλετε να ενισχύσετε το εκπαιδευτικό προφίλ του βιογραφικού σας, μπορείτε να προσθέσετε στοιχεία όπως τα εξής:
Αν ήσαστε μέλος ενός φοιτητικού συλλόγου (π.χ. λέσχη ανάγνωσης ή ρητορικής, όχι πολιτική παράταξη), θα μπορούσατε να το αναφέρετε, αν υπάρχει χώρος και αν κρίνετε ότι θα σας ωφελήσει.
Ας δούμε ένα παράδειγμα:
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πτυχίο Κλασικής Φιλολογίας
Οκτώβριος 2008 – Ιούνιος 2012
Μήπως είστε «φοιτητής κατά συρροή»; Αν έχετε περισσότερα από ένα πτυχία, από ένα ή περισσότερα πανεπιστήμια, θα μπορούσατε να αναδείξετε στο βιογραφικό σας αυτήν τη δίψα για μάθηση και ακαδημαϊκή πρόοδο. Η συνήθης πρακτική ορίζει ότι πρέπει να ξεκινήσετε από τον πιο πρόσφατο και ανώτερο τίτλο σπουδών και να συνεχίσετε με παλιότερους, χαμηλότερου επιπέδου.
Βέβαια, όλοι οι κανόνες έχουν εξαιρέσεις. Στην περίπτωσή μας, αν η θέση εργασίας για την οποία ετοιμάζετε αίτηση έχει περισσότερη σχέση με το πρώτο πτυχίο σας παρά με ένα μεταγενέστερο μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης, τότε αρμόζει να αλλάξτε τη συνήθη σειρά.
Τέλος, όπως είναι φυσικό, ο κατάλογος των πτυχίων ανήκει στο τμήμα εκπαιδευτικού ιστορικού του βιογραφικού. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μορφοποίηση· κάθε πληροφορία –εκπαιδευτικό ίδρυμα, τίτλος σπουδών, χρονολογίες– καταλαμβάνει τη δική της γραμμή, όπως φαίνεται παρακάτω:
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Εφαρμοσμένα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά
Οκτώβριος 2018 – Μάιος 2020
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πτυχίο Οικονομικής Επιστήμης
Οκτώβριος 2014 – Ιούνιος 2018
Επαναλαμβάνουμε ότι μπορείτε, προαιρετικά, να προσθέσετε συμπληρωματικές πληροφορίες. Αν, όμως, δεν φτάνει ο χώρος, περιοριστείτε στα απολύτως απαραίτητα, κρατώντας τις λεπτομέρειες και τις εξειδικεύσεις για αλλού. Για παράδειγμα, αν αποφοιτήσατε με διάκριση summa cum laude, θα μπορούσατε να το γράψετε στη συνοδευτική επιστολή ή να το αναφέρετε αργότερα, όταν σας καλέσουν για συνέντευξη.
Αν αποφοιτήσατε από ξένο πανεπιστήμιο ή αν σκοπεύετε να εργαστείτε στο εξωτερικό, τότε το βιογραφικό σας θα περιέχει τον τίτλο σπουδών με τον ξενόγλωσσο τίτλο του. Ας αναφερθούμε, λοιπόν, στους αγγλικούς τίτλους των πτυχίων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται διεθνώς, όχι μόνο στις αγγλόφωνες χώρες.
Το πρώτο πτυχίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι γνωστό ως Bachelor. Ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών, διακρίνεται περαιτέρω, σε Bachelor of Arts, Bachelor of Science κ.λπ., όπως φαίνεται παρακάτω, μαζί με τις αντίστοιχες συντομογραφίες:
Αν ο χώρος το επιτρέπει, προτιμήστε να γράψετε τον πλήρη τίτλο. Αν, πάλι, πασχίζετε να μην ξεπεράσετε την έκταση της μίας σελίδας ή αν γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι ο υπεύθυνος προσλήψεων γνωρίζει τι δηλώνει η συντομογραφία, προτιμήστε τη. Αν, για παράδειγμα, κάνετε αίτηση για πρόσληψη σε σχολείο, τότε είναι μάλλον ασφαλές να υποθέσετε ότι θα καταλάβουν τι είδους πτυχίο είναι το «BEd».
Ας δούμε κι ένα ολοκληρωμένο παράδειγμα, το οποίο θα έγραφε ένας μεταφραστής που απευθύνει το βιογραφικό του σε ένα ξένο μεταφραστικό γραφείο:
Ionian University
BA in Translation
October 2004 – June 2010
Αφού αποκτήσετε το Bachelor, μπορείτε να προχωρήσετε σε μεταπτυχιακές σπουδές, για να κατακτήσετε ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης, διεθνώς γνωστό ως Master. Όπως προηγουμένως, οι κυριότερες κατηγορίες είναι τα Master of Arts και Master of Science. Παρακάτω ακολουθούν οι πιο γνωστοί μεταπτυχιακοί τίτλοι μαζί με τις αντίστοιχες βραχυγραφίες:
Ας δούμε κι ένα παράδειγμα το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια γλωσσολόγος η οποία θα ήθελε να εργαστεί στο εξωτερικό ή να συνεχίσει ως υποψήφια διδάκτορας σε ξένο πανεπιστήμιο:
University of Athens
MA in Applied Linguistics
October 2012 – May 2014