Ένα καλό βιογραφικό μπορεί να σας φέρει πιο κοντά στην πρόσληψη. Ορισμένα σημεία του, όμως, κρύβουν παγίδες. Μεταξύ τους, το τμήμα του εργασιακού ιστορικού, όπου απαριθμείτε πρόσφατες θέσεις εργασίας σας. Πόσες και ποιες να περιλάβετε; Με ποιο κριτήριο; Αυτά τα θέματα θα μας απασχολήσουν παρακάτω.
Το μεγαλύτερο λάθος σε ένα βιογραφικό είναι να μην το προσαρμόσετε στις απαιτήσεις της θέσης εργασίας την οποία διεκδικείτε. Πολλά άτομα που αναζητούν εργασία στέλνουν το ίδιο βιογραφικό σε όσο περισσότερους εργοδότες μπορούν, νομίζοντας πως έτσι θα βρουν δουλειά πιο γρήγορα.
Αυτό, όμως, δεν ισχύει. Απεναντίας, δείχνει προχειρότητα, αδιαφορία, ίσως και απάθεια. Δεν πρόκειται να εντυπωσιαστεί ο υπεύθυνος προσλήψεων αν χρειαστεί να διαβάσει έναν μακρύ κατάλογο πρώην εργοδοτών, καθηκόντων και δεξιοτήτων που δεν πρόκειται να χρησιμεύσουν στη θέση εργασίας την οποία ψάχνει να καλύψει.
Φροντίστε, λοιπόν, να φιλτράρετε από την ιστορία της επαγγελματικής ζωής σας μόνο όσα περιστατικά θα τραβήξουν το ενδιαφέρον της εταιρείας που θα λάβει το βιογραφικό σας.
Βέβαια, αν αποφοιτήσατε πρόσφατα, πρέπει να βρείτε κάτι άλλο να γράψετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να απαριθμήσετε θέσεις εθελοντικής εργασίας, δράσεις στις οποίες συμμετείχατε στο πανεπιστήμιο, διαστήματα πρακτικής άσκησης, ακόμη και καλοκαιρινές δουλειές. Όλα αυτά θα δείξουν όρεξη και διάθεση για προσφορά.
Γράψτε μόνο όσες πληροφορίες είναι χρήσιμες «εδώ και τώρα», όχι «πάντα και παντού». Το βιογραφικό είναι ένα στιγμιότυπο: ένα έγγραφο σύντομο, συγκεκριμένο, για ειδικό σκοπό, όχι μια μακροσκελής βιογραφία.
Αν σε μερικές παλιότερες θέσεις εργασίας δεν μείνατε για αρκετό καιρό, ίσως θα ήταν καλύτερο να τις παραλείψετε. Εκτός του ότι ίσως δώσετε κακή εντύπωση για την υπομονή και την επιμονή σας, θα δημιουργήσετε και αχρείαστο «θόρυβο» στην προσπάθεια του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού να ερευνήσει το παρελθόν σας.
Εκείνο που ενδιαφέρει τους υπευθύνους προσλήψεων είναι να επικοινωνήσουν με τις συστάσεις του βιογραφικού σας, ίσως και με την τελευταία εταιρεία στην οποία εργαστήκατε για ικανό διάστημα. Φροντίστε, λοιπόν, να τηλεφωνήσουν στα κατάλληλα άτομα, που θα μιλήσουν για εσάς με τα καλύτερα λόγια.
Αν έχετε υπερδεκαετή πείρα, ίσως να μην ξέρετε τι να κρατήσετε και τι να παραλείψετε. Και σε αυτήν την περίπτωση, το κριτήριό σας πρέπει να είναι η συνάφεια. Αξίζει πραγματικά να γράψετε για κάτι που καταφέρατε πριν από δεκαπέντε έτη; Παραμένει ακόμη εντυπωσιακό ή μήπως έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας;
Η μόνη περίπτωση κατά την οποία θα μπορούσατε να αναφέρετε έναν ρόλο που είχατε πριν από δέκα ή δεκαπέντε έτη είναι αν επιχειρείτε να αλλάξετε αντικείμενο. Αν θέλετε να ασχοληθείτε με κάτι νέο ή να επιστρέψετε σε κάτι που κάνατε παλιότερα, σημασία δεν έχει το πόσο πρόσφατα κάνατε κάτι αλλά το πόσο κοντά είναι στο γνωστικό αντικείμενο ή στον κλάδο που σας ενδιαφέρει.
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στα πολυάριθμα παραδείγματα βιογραφικού της συλλογής του CVapp.gr, η αντίστροφα χρονολογική μορφή είναι η πιο κοινή. Ο λόγος είναι ότι συνήθως όσο περνά ο χρόνος τόσο βελτιωνόμαστε και τόσο περισσότερα καταφέρνουμε στην επαγγελματική ζωή μας. Αυτή ακριβώς η βελτιωμένη εκδοχή σας ενδιαφέρει τον εργοδότη περισσότερο.
Πότε να προτιμήσετε μια διαφορετική μορφή βιογραφικού
Αν δεν έχετε πολλή εργασιακή πείρα ή αν επιδιώκετε να κάνετε μια νέα αρχή, με μια ριζική αλλαγή καριέρας, τότε θα μπορούσατε να δοκιμάσετε άλλες μορφές βιογραφικού –π.χ. τη λειτουργική, που δίνει έμφαση στις δεξιότητες.
Αυτή είναι άλλη μία ερώτηση στην οποία η απάντηση είναι: «Εξαρτάται». Αν απολυθήκατε διότι διαπιστώσατε ότι το αντικείμενο της δουλειάς δεν ήταν για εσάς ή διότι συγκρουστήκατε με το αφεντικό, μην την αναφέρετε.
Αν, πάλι, απολυθήκατε από μια θέση εργασίας μετά από μακροχρόνια θητεία, θα ήταν λάθος να την παραλείψετε. Αναφερθείτε σε αυτήν, αλλά ετοιμάστε και μια απάντηση στην αναπόφευκτη ερώτηση: «Γιατί φύγατε από αυτήν τη δουλειά;». Μην πείτε ψέματα: αν επικοινωνήσουν με τον πρώην εργοδότη, θα μάθουν την αλήθεια. Με απόλυτη ειλικρίνεια, μπορείτε να πείτε ότι ψάχνατε για νέες ευκαιρίες, ότι θέλατε να δοκιμαστείτε σε κάτι νέο και διαφορετικό.
Από τη μία, δεν χρειάζεται να γράψετε όλους τους προηγούμενους επαγγελματικούς ρόλους σας. Από την άλλη, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γράψετε ρόλους που δεν είχατε. Παρότι η ελληνική εργατική νομοθεσία δεν προβλέπει λύση σχέσης εργασίας λόγω ψεύδους στο βιογραφικό, η εμπιστοσύνη του εργοδότη θα πληγεί ανεπανόρθωτα, ώστε θα επιδιώξει να σας απολύσει με την πρώτη ευκαιρία.
Την τελική απόφαση για το περιεχόμενο του βιογραφικού σας την έχετε εσείς και μόνο. Κριτήριο επιτυχίας είναι αν καταφέρατε να καταθέσετε όλα τα δυνατά σημεία σας με τρόπο σύντομο και περιεκτικό. Μην ξεχνάτε ότι ιδανική έκταση για ένα βιογραφικό είναι η μία σελίδα, όπως μπορείτε να δείτε στα πρότυπα βιογραφικού του CVapp.
Τι γίνεται με τις αιτήσεις εργασίας μέσω Διαδικτύου;
Το σπουδαιότερο μέλημά σας όταν ετοιμάζετε ένα βιογραφικό το οποίο θα υποβάλετε διαδικτυακά είναι οι λέξεις-κλειδί. Γράψτε αυτολεξεί τις λέξεις-κλειδί της αγγελίας εργασίας, διότι αυτές αναζητούν τα αυτόματα συστήματα παρακολούθησης αιτήσεων, τα οποία κάνουν την πρώτη διαλογή των υποψηφίων για μια θέση.
Εφόσον τονίσετε όσα στοιχεία μπορούν να πείσουν ότι είστε το κατάλληλο άτομο για τη θέση εργασίας, μπορείτε να παραλείψετε καθετί δευτερεύον. Προσέξτε, όμως, να μην αφήσετε μεγάλα χρονικά κενά, διότι ίσως τραβήξουν αρνητική προσοχή. Η ερώτηση: «Πώς εξηγείτε αυτό το κενό στο βιογραφικό σας;» δεν είναι ανέκδοτο· όντως θα σας ρωτήσουν στη συνέντευξη, και πρέπει να απαντήσετε ικανοποιητικά.
Πλέον, έχοντας διαβάσει αυτό το άρθρο και έχοντας ως πολύτιμο βοήθημα τα παραδείγματα και πρότυπα βιογραφικού, τους οδηγούς και το εργαλείο δημιουργίας βιογραφικού του CVapp.gr, κρίνουμε ότι έχετε εφοδιαστεί κατάλληλα για να αναζητήσετε με αυτοπεποίθηση τη δουλειά των ονείρων σας!