1. Παραδείγματα βιογραφικού
 2. Κειμενογράφος
Κείμενο: Debbie BrideDebbie Bride

Κειμενογράφος: παράδειγμα και οδηγός σύνταξης βιογραφικού

Οδηγός σύνταξης βιογραφικού με παράδειγμα, δοκιμασμένα και στοχευμένα, για να βρείτε μια νέα θέση εργασίας το 2024. Μπορείτε να επεξεργαστείτε αυτό το παράδειγμα βιογραφικού για τη θέση εργασίας «Κειμενογράφος», για να ετοιμάσετε γρήγορα και εύκολα ένα τέλειο βιογραφικό σε λίγα λεπτά. Απλώς συμπληρώστε τα στοιχεία σας, κατεβάστε το νέο σας βιογραφικό και ξεκινήστε μια αίτηση εργασίας σήμερα!
4.1
Μέση βαθμολογία
46 άτομα το έχουν βαθμολογήσει ήδη
Κειμενογράφος: παράδειγμα και οδηγός σύνταξης βιογραφικού
Επεξεργασία αυτού του βιογραφικού

Ας είμαστε ειλικρινείς: κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά αυτή είναι ουσιαστικά η εντύπωση που πρέπει να δημιουργήσετε όταν υποβάλλετε βιογραφικό ως κειμενογράφος. Για να έχει πιθανότητα να περάσει το βιογραφικό σας στη βραχεία λίστα, δεν αρκεί η τελειότητα με την έννοια της άψογης χρήσης της γλώσσας και του κειμένου χωρίς δακτυλογραφικά λάθη. 

Ως μια εικονική δοκιμή που ταυτόχρονα δείχνει και λέει τα καλύτερα γνωρίσματα της γραφής σας, το βιογραφικό σας ως κειμενογράφου μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει πόρτες πρόσληψης γρηγορότερα από ό,τι για υποψήφιους σε άλλα επαγγέλματα. Έχοντας θέσει ψηλά τον πήχη του εντυπωσιασμού νωρίτερα, δεν είναι περίεργο να σας κατακλύσει άγχος επίδοσης όταν το θέμα αυτού του κειμένου είστε εσείς. 

Επιτρέψτε μας να σας βοηθήσουμε να αξιοποιήσετε με σιγουριά την ευκαιρία να εκφραστείτε και να εντυπωσιάσετε τους εργοδότες με ένα βιογραφικό που σας ταιριάζει άψογα. Όση πείρα και αν έχει, ένας κειμενογράφος έχει προβάδισμα στην παρουσίαση των γνώσεων, των ταλέντων και των επιτευγμάτων του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε για να ξεκινήσετε την αναζήτηση εργασίας μπορείτε να το βρείτε στο CVapp.gr: από συμβουλές για όλα τα θέματα έως πάνω από 350 παραδείγματα βιογραφικών και οδηγούς γραφής. Ο παρών οδηγός θα σας καθοδηγήσει βήμα προς βήμα στη διαδικασία σύνταξης του βιογραφικού σας. Θα καλύψουμε τα εξής:

 • Τι κάνουν οι κειμενογράφοι, πόσα βγάζουν και τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.
 • Πώς να αποφύγετε την απόρριψη από ένα σύστημα παρακολούθησης αιτήσεων.
 • Υποστήριξη για τη σύνταξη του βιογραφικού τμήμα προς τμήμα.
 • Συμβουλές για ελκυστική μορφοποίηση και σχεδίαση του βιογραφικού για την καλύτερη εντύπωση.

Τι κάνει ένας κειμενογράφος;

Ο τίτλος «κειμενογράφος» δεν είναι λάθος αλλά ούτε ιδιαίτερα ακριβής, καθώς δεν διακρίνει τις διάφορες επαγγελματικές θέσεις στον τομέα της συγγραφής. Κάποτε, ο όρος «συγγραφέας» κάλυπτε τα πάντα. Πλέον, κάθε μορφής γραπτό συνήθως ονομάζεται «περιεχόμενο», οπότε απαντούν και οι τίτλοι «συγγραφέας περιεχομένου» ή «συντάκτης περιεχομένου», ως λέξη προς λέξη μετάφραση του αγγλικού «content writer». 

Από την εμφάνιση του Διαδικτύου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έχουν αλλάξει πολλά, μεταξύ τους και οι επιλογές επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Έτσι, η ανάγκη για κειμενογράφους παρουσιάστηκε σε έναν κλάδο που συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Με βάση τον σημερινό ορισμό, οι θέσεις εργασίας στη συγγραφή περιεχομένου αφορούν επαγγελματίες που δημιουργούν γραπτό υλικό για χρήση στο Διαδίκτυο. Τα κείμενα αυτά πρέπει να τηρούν τις οδηγίες ύφους και τις απαιτήσεις του εργοδότη και να ενημερώνουν, να πείθουν, να κεντρίζουν το ενδιαφέρον και συναίσθημα των αναγνωστών με τρόπο σαφή, παρακινώντας σε δράση. Η ικανότητα χάραξης στρατηγικής και ανάλυσης συνδυάζονται με την προσαρμογή του περιεχομένου σε συγκεκριμένους αναγνώστες, ώστε να εκπληρώνονται σαφώς καθορισμένοι στόχοι.

Οι θέσεις εργασίας στη συγγραφή περιεχομένου αφορούν σχεδόν όλους τους κλάδους, συχνά σε ρόλους μάρκετινγκ ή πληροφορικής. Οι κειμενογράφοι μπορούν να παραγάγουν κάθε είδους ψηφιακό περιεχόμενο, είτε ως υπάλληλοι εταιρείας είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες: άρθρα, αναρτήσεις σε ιστολόγια, σε κοινωνικά δίκτυα, σε ιστοτόπους, περιεχόμενο SEO, κείμενα διαφήμισης και μάρκετινγκ, ενημερωτικά δελτία, ηλεκτρονικά βιβλία, εταιρικές επικοινωνίες, δελτία τύπου, εκθέσεις, κείμενα σε ηλεκτρονικά καταστήματα και πολλά άλλα.

Πολλές θέσεις κειμενογράφου απαιτούν μεγάλη εξοικείωση με το Διαδίκτυο και ευχέρεια στη βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης. Συνήθως χρειάζεται συνεργασία με άλλα μέλη μιας ομάδας περιεχομένου, που περιλαμβάνει επαγγελματίες μάρκετινγκ, διευθυντές έργου και εκτελεστικούς βοηθούς.

Παρόλο που μπορεί να υπάρχει επικάλυψη με άλλες θέσεις εργασίας στη συγγραφή, όπως copywriter και technical writer, από τους κειμενογράφους συχνά αναμένεται μεγαλύτερη ευελιξία, καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Ορισμένες από τις θέσεις εργασίας που απαιτούν την περισσότερη έρευνα ζητούν κειμενογράφους πολυτάλαντους, που όμως να μπορούν να καλύψουν εξειδικευμένα θέματα, τα οποία ίσως να τους είναι εντελώς άγνωστα όταν τους ανατίθενται.

Συμβουλή ειδικού

Οι περισσότεροι κειμενογράφοι δεν γράφουν απλώς, αλλά κάνουν πολύ περισσότερα. Έτσι ισχυρίζεται ο Nick Kakolowski, του οποίου το ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο «What is a Content Writer?» παρουσιάζει στους αναγνώστες μια τυπική ημέρα εργασίας στην Brafton, μια εταιρεία με αντικείμενο το μάρκετινγκ περιεχομένου.

Για τον Kakolowski, κάθε κομμάτι περιεχομένου ξεκινάει με στρατηγική, ενημερωμένη από τη συνεργασία με τον πελάτη και ανεξάρτητη έρευνα. Ο στόχος δεν αλλάζει ποτέ: Να διηγηθείς μια ιστορία που είναι συναρπαστική για τον αναγνώστη, χρήσιμη για τον πελάτη και σχεδιασμένη στρατηγικά για να προσελκύσει την προσοχή στο Διαδίκτυο.

Πώς να γράψετε ένα βιογραφικό σημείωμα κειμενογράφου

Όλα ξεκινούν με μια στέρεη δομή. Για να ξεκινήσετε με το βιογραφικό σημείωμα κειμενογράφου, βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε τα παρακάτω στοιχεία: 

 • Κεφαλίδα
 • Σύνοψη (προφίλ / προσωπική δήλωση)
 • Τμήμα εργασιακού ιστορικού
 • Τμήμα δεξιοτήτων
 • Τμήμα εκπαίδευσης

Όλα όσα έχετε μάθει και εξασκήσει ώσπου να γίνετε καλός συγγραφέας θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα αξιόλογο βιογραφικό σημείωμα κειμενογράφου. Αυτό που σας καθιστά ιδιαίτερα καλό στη συγγραφή ετοιμόχρηστου περιεχομένου είναι το μυστικό σας όπλο. 

Το αν θα πείσετε τους πιθανούς εργοδότες ότι έχετε αυτό που χρειάζεται για τη δουλειά εξαρτάται από το αν θα δουν σε εσάς την εν λόγω ποιότητα. Το βιογραφικό σημείωμα ενός κειμενογράφου είναι το πιο σημαντικό εφόδιο που έχετε σε αυτό το στάδιο για να αποκτήσετε τη δουλειά που θέλετε. Χρειάζεται να προσφέρετε ουσία και στιλ ταυτόχρονα. 

Προσαρμογή του τόνου του βιογραφικού σας

Θυμηθείτε τον χρυσό κανόνα των επιτυχημένων βιογραφικών: καθένα πρέπει να προσαρμόζεται στον εργοδότη. Ο τόνος και ο τρόπος επικοινωνίας στο βιογραφικό σημείωμα κειμενογράφου δεν αποτελούν εξαίρεση. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι γνωρίζετε περισσότερα για τη συγγραφή περιεχομένου από το άτομο που διαβάζει το βιογραφικό σας, το οποίο είναι προς όφελός σας. Ξέρετε να γράφετε πάντα για το κοινό σας, προσφέροντας περιεχόμενο που είναι συναρπαστικό, εύστοχο, πειστικό και –πάνω από όλα– σκόπιμο. Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις «Για ποιον γράφω;» και «Γιατί γράφω;» καθορίζουν τη στρατηγική σας. 

Γνωρίζετε επίσης ότι για να γίνετε καλός συγγραφέας δεν αρκεί μόνο η ικανότητα να χρησιμοποιείτε λέξεις και ότι οι σωστές λέξεις δεν έρχονται πάντα αυτόματα. Η επιμέλεια είναι το εργαλείο που διαμορφώνει και βελτιώνει τη γραφή σας, για να την καταστήσει ελκυστικά απέριττη, σαφή, σύντομη, αποτελεσματική και εστιασμένη. Ουκ εν τω πολλώ το ευ, ιδίως όταν γράφετε ένα βιογραφικό σημείωμα.

Διασφάλιση εμφανισιακής αρτιότητας του βιογραφικού σας

Η δημιουργία ενός βιογραφικού σημειώματος δημιουργεί μια αντίθεση. Οι διατυπώσεις πρέπει να σας κάνουν να φανείτε αρκετά ξεχωριστός για να προσελκύσετε την προσοχή ενός υπευθύνου εύρεσης προσωπικού. Εμφανισιακά, όμως, το βιογραφικό σας πρέπει να έχει τυπική μορφή, δομή και έκταση. Οι λόγοι είναι τόσο πρακτικοί όσο και αισθητικοί. 

Βασικά, ένα βιογραφικό σημείωμα πρέπει να περιέχει πληροφορίες εύκολα αντιληπτές και ευανάγνωστες. Κάθε στοιχείο πρέπει να ξεχωρίζει, χωρίς να αφαιρεί από τα υπόλοιπα. Το όνομά σας και τα στοιχεία επικοινωνίας σας ανήκουν σε μια εντυπωσιακή κεφαλίδα ή πλευρική στήλη. Τα άλλα τυπικά τμήματα του βιογραφικού σημειώματος είναι η σύνοψη (ή προφίλ), το εργασιακό ιστορικό, η εκπαίδευση και οι δεξιότητες.

Με λίγες εξαιρέσεις, όλα αυτά τα τμήματα πρέπει να χωράνε σε μία μόνο σελίδα, με αρκετό κενό χώρο, που να αντισταθμίζει την πυκνότητα του κειμένου. Ένας μέγιστος αριθμός 250 λέξεων γενικά αρκεί, όπως δείχνει το συνημμένο παράδειγμα.

Κατά τα άλλα, οι παραλλαγές στις βασικές αρχές μορφοποίησης και σχεδίασης του βιογραφικού σημειώματος είναι ατελείωτες. Να συμπεριλάβετε φωτογραφία; Επιτρέπονται ασύμμετρες διατάξεις και γραφικά στο περιθώριο; Αυτές οι επιλογές στιλ είναι δική σας ευθύνη. Είναι σαν να ντύνεστε για επιτυχία. Δεν υπάρχει απόλυτα σωστό ή λάθος ντύσιμο, υπάρχει μόνο η καλύτερη επιλογή για εσάς. Ρίξτε μια ματιά στα πρότυπα βιογραφικών που προτείνουν οι ειδικοί σε τέσσερα σχέδια: απλό, δημιουργικό, επαγγελματικό, μοντέρνο.

Πώς να βελτιστοποιήσετε το βιογραφικό σας για συστήματα παρακολούθησης αιτήσεων 

Ακόμα και αν ήδη έχετε ένα εξαιρετικό βιογραφικό σημείωμα για θέση κειμενογράφου, πρέπει να βελτιστοποιήσετε τη χρήση των λέξεων-κλειδί για τα συστήματα παρακολούθησης αιτήσεων. Αυτό είναι σημαντικό όταν υποβάλλετε το βιογραφικό σας στο Διαδίκτυο, αφού το σύστημα παρακολούθησης αιτήσεων θα παρεμβληθεί ανάμεσα σε εσάς και τους υπευθύνους προσλήψεων.

Τα συστήματα παρακολούθησης αιτήσεων (ΣΠΑ) είναι ευλογία ή κατάρα, ανάλογα με το πόσο εκτιμάτε τη σημασία του να προσαρμόζετε το βιογραφικό σας σε κάθε θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση. Ένα προσαρμόσιμο έγγραφο βιογραφικού που μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα για κάθε νέα ευκαιρία ανέκαθεν ήταν έξυπνη ιδέα. Πλέον είναι αναγκαιότητα. Αν η επιπρόσθετη προσπάθεια δεν αποδώσει με την πρώτη, σίγουρα θα βελτιώσει τις πιθανότητές σας μια επόμενη φορά.

Το ΣΠΑ είναι σαν τους ρομποτικούς βοηθούς που οι φίλοι της επιστημονικής φαντασίας πριν από 50 χρόνια προέβλεπαν ότι θα αντικαθιστούσαν τους υπαλλήλους σε τμήματα προσωπικού τον 21ο αιώνα. Παλιότερα, συνήθως ένας υπάλληλος υποδοχής άνοιγε και ταξινομούσε την αλληλογραφία κάθε πρωί ή ένας βοηθός διοικητικού στελέχους εξέταζε δεκάδες έγγραφα και τα χώριζε σε στοίβες με τίτλο «ναι», «όχι», «ίσως» πάνω στο γραφείο του υπευθύνου προσλήψεων. Αυτές οι χρονοβόρες και κοπιαστικές εργασίες καταργούνται σταδιακά από την τεχνολογία.

Φυσικά, η ανθρώπινη ματιά και γνώση εξακολουθούν να παίζουν ρόλο, αλλά πολλά βιογραφικά για μια θέση εργασίας δεν φτάνουν ποτέ σε αυτό το στάδιο. Για τις περισσότερες μεγάλες εταιρείες, το σύστημα παρακολούθησης αιτήσεων περιφρουρεί όσα υποβάλλονται διαδικτυακά. Οι αλγόριθμοι σαρώνουν κάθε βιογραφικό σημείωμα για λέξεις-κλειδί –συνήθως σε αντιπαραβολή με την αγγελία της θέσης– και το κατατάσσουν σε σχέση με τα υπόλοιπα. Μόνο τα βιογραφικά σημειώματα που είναι ψηλότερα στην κατάταξη περνούν από αυτό το ψηφιακό φίλτρο για να ελεγχθούν από το τμήμα προσλήψεων. Τα υπόλοιπα απορρίπτονται μεμιάς.

Το να αποφύγετε αυτήν τη μοίρα δεν είναι όσο δύσκολο φαίνεται. Καλό είναι να ξανακοιτάξετε τις αναφερόμενες απαιτήσεις της θέσης εργασίας, δίνοντας προσοχή στον τρόπο διατύπωσής τους. Ενσωματώστε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα ουσιαστικά, τα ρήματα και τα επίθετα στο κείμενο του βιογραφικού σας, αλλά όχι με τρόπο ασυνάρτητο. Πρέπει ο λόγος να ρέει φυσικά και να έχει σχέση με τα προσόντα σας. Και να λέει την αλήθεια. Εάν η περιγραφή της θέσης εργασίας απαιτεί άριστη γνώση WordPress αλλά εσείς έχετε στοιχειώδη γνώση, αναφέρετέ το, ώστε ο αλγόριθμος να εντοπίσει τη λέξη-κλειδί «WordPress».

Συμβουλή ειδικού

Τα σύννεφα λέξεων είναι γρήγορα και διασκεδαστικά. 

Εάν μπερδευτείτε με τις λέξεις-κλειδί μιας περιγραφής θέσης εργασίας, αξιοποιήστε τα σύννεφα λέξεων. Μεταβείτε σε έναν ιστότοπο όπως το wordclouds.com ή το worditout.com, και επικολλήστε το κείμενο της περιγραφής της θέσης εργασίας που σας προβληματίζει. Αμέσως θα εμφανιστεί ένα πολύχρωμο γραφικό με τις πιο συχνές λέξεις. Οι μεγαλύτερες εξ αυτών είναι όσες πρέπει να υπάρχουν στο βιογραφικό σας. Ποιος θα το πίστευε ότι θα ήταν τόσο εύκολο, γρήγορο και διασκεδαστικό να ανακαλύπτετε ποιες λέξεις-κλειδί του βιογραφικού σας θα κατατροπώσουν το σύστημα παρακολούθησης αιτήσεων;

Επιλογή της καλύτερης μορφής βιογραφικού για κειμενογράφο

Συνήθως, η αντίστροφα χρονολογική μορφή ταιριάζει σε αυτόν τον τύπο βιογραφικού. Αυτή η δομή σάς επιτρέπει να ξεκινήσετε με την πιο πρόσφατη πείρα και προσόντα σας. Καθώς κατεβαίνετε στη σελίδα, γυρίζετε πίσω στο χρόνο. Οι υπεύθυνοι εύρεσης προσωπικού προτιμούν αυτήν την προσέγγιση, καθώς μπορούν να δουν γρήγορα εάν ικανοποιείτε τις απαιτήσεις. 

Εάν, όμως, είστε νέος στον τομέα της συγγραφής περιεχομένου, μπορείτε να εξετάσετε και άλλες επιλογές. Για παράδειγμα, ένα λειτουργικό βιογραφικό αναδεικνύει τις δεξιότητές σας αντί για την πείρα σας.

Παράδειγμα σύνοψης βιογραφικού 

Η υιοθέτηση της εικόνας, της φωνής και της προσωπικότητας ενός εργοδότη ή πελάτη είναι καθημερινή πρακτική για πολλούς κειμενογράφους. Η σύνοψη του βιογραφικού –γνωστή και ως «προφίλ»– είναι το μέρος όπου λάμπει η δική σας επαγγελματική και προσωπική ουσία. Η συνήθης τοποθέτησή της ακριβώς κάτω από την κεφαλίδα προσδίδει σημασία και αμεσότητα στην επικοινωνία σας με τους υπευθύνους προσλήψεων.

Ο περιορισμένος χώρος της σελίδας του βιογραφικού περιορίζει τον αριθμό λέξεων στη σύνοψη, αλλά μην περιοριστείτε ασφυκτικά. Εσείς θα κρίνετε πόσα θα πείτε εδώ και πώς θα τα πείτε –συνοπτικά αλλά πειστικά. Έχετε μόνο δύο ή τρεις σχεδόν πλήρεις προτάσεις για να κάνετε αίσθηση. Η καλή είδηση είναι πως οι προτάσεις μπορεί να είναι γραμμένες «τηλεγραφικά». Ο σαφής, περιγραφικός και δυναμικός λόγος είναι φίλος σας. Χρησιμοποιήστε ενεργητικά ρήματα που επικεντρώνονται στα αποτελέσματα: «έπεισα» αντί για «παρουσίασα», «πρωτοστάτησα» αντί για «ηγήθηκα».

Ως σύνοψη πληροφοριών που βρίσκονται αλλού στο βιογραφικό σας, η σύνοψη ούτε αντιγράφει ούτε υποτιμά τα κύρια σημεία των πεπραγμένων σας. Το ποιόν σας πρέπει επίσης να διαφαίνεται εκεί που εξηγείτε γιατί είστε ο σωστός υποψήφιος, πέρα από τις ικανότητες και τα επιτεύγματά σας. Οι πιθανοί εργοδότες ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά που σας καθιστούν καλό σε αυτό που κάνετε. Να πώς μπορείτε να το πείτε με μια απλή πρόταση: «Πάντα τηρούσα αυστηρές προθεσμίες, παρέχοντας υψηλής ποιότητας περιεχόμενο».

Μια τέλεια σύνοψη βιογραφικού περιέχει έναν ισορροπημένο συνδυασμό υπερβολής και σεμνότητας ως προς την αξία σας. Μην το παρακάνετε με τη μετριοφροσύνη ούτε όμως με την περιαυτολογία. Δώστε τα εύσημα και σε άλλους για τις επιτυχίες σας, στο πλαίσιο της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς. Μια σίγουρη συνταγή είναι να δείξετε σιγουριά, αυτοπεποίθηση και ενεργητικότητα. Οι αλαζονεία και η κομπορρημοσύνη απαγορεύονται αυστηρά. Πρωτίστως, να είστε σοβαροί και αυθεντικοί.

Δείτε ένα παράδειγμα σύνοψης βιογραφικού κειμενογράφου:

Προσαρμόσιμο δείγμα σύνοψης βιογραφικού

Πεπειραμένος κειμενογράφος, άριστος στην έρευνα, τη συγγραφή και τη δημοσίευση πειστικού περιεχομένου. Προσηλωμένος στο αποτέλεσμα και επιδέξιος στην καθοδήγηση της παραγωγής σημαίνοντος και πρωτοτύπου υλικού για πλατφόρμες και πελάτες στον κλάδο των ΜΜΕ.

Αντιγράφηκε!

Δείγμα εργασιακού ιστορικού

Η οργάνωση του τμήματος του εργασιακού ιστορικού του βιογραφικού σας πρέπει να είναι απλή αν έχετε συναπτά έτη πείρας στη συγγραφή περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένης ίσως της τρέχουσας θέσης σας. Η συνήθης συνιστώμενη χρονολογική δομή θα λειτουργήσει καλά. 

Οι νέοι κειμενογράφοι που αναζητούν εργασία –όσοι αποφοίτησαν πρόσφατα ή σπουδάζουν ακόμη– μπορούν να εξετάσουν τις υβριδικές μορφές βιογραφικού αντί για τη χρονολογική.

Χρονολογική μορφή σημαίνει αντίστροφα χρονολογική σειρά: η τρέχουσα / πιο πρόσφατη θέση εμφανίζεται πρώτη και η παλιότερη θέση τελευταία. Εάν υπάρχουν κενά στο εργασιακό ιστορικό σας ή διαστήματα απασχόλησης σε άλλο αντικείμενο, πάντα αναφέρετε πρώτα τις σχετικές θέσεις εργασίας, και πάλι σε αντίστροφα χρονολογική σειρά.

Κάθε αναφερόμενη θέση εργασίας ξεκινά με το όνομα του εργοδότη, την τοποθεσία και το χρονικό διάστημα που εργαστήκατε εκεί. Από κάτω ακολουθεί μια λίστα με κουκκίδες που περιγράφει όσα προσφέρατε. Να είστε συγκεκριμένοι και να χρησιμοποιήσετε δυναμικά ρήματα δράσης στον αόριστο ή στον ενεστώτα: για παράδειγμα, «δημιούργησα το Χ» αντί για «υπεύθυνος για τη δημιουργία του Χ». Ο λόγος σας πρέπει να αναδεικνύει τις επιτυχίες σας αντί να αναφέρει τις ευθύνες σας. 

Μιλώντας για επιτυχίες, επικεντρωθείτε στα αποτελέσματα και τις εκβάσεις όποτε είναι δυνατόν. Υπήρξε επίδραση στην κίνηση στο Διαδίκτυο ή στα έσοδα; Πείστηκαν ή επηρεάστηκαν οι αναγνώστες από μια πρόσκληση σε δράση; Οι κειμενογράφοι συχνά έχουν το προνόμιο να μπορούν να ποσοτικοποιήσουν τις επιτυχίες τους. Κάθε φορά που μπορείτε να επιβεβαιώσετε τα εργασιακά επιτεύγματά σας, το βιογραφικό σας γίνεται πιο πλούσιο.

Συμβουλή ειδικού

Σύμφωνα με το monster.com, ακόμη και οι έμπειροι συγγραφείς χρειάζονται συχνά βοήθεια με τα βιογραφικά τους. Οι συμβουλές για την καριέρα περιλαμβάνουν αυτό το δείγμα επιτευγμάτων στο εργασιακό ιστορικό:

 • Πέτυχα το 120% του στόχου απόκτησης πελατών, καταγράφοντας 7.500 νέους συνδρομητές σε έξι μήνες μετά την ανάπτυξη και την έναρξη μιας εξειδικευμένης εκστρατείας μάρκετινγκ.
 • Δημιούργησα ενημερωτικά έντυπα και υποστηρικτικά υλικά που συνέβαλαν στη μέγιστη συμμετοχή σε εκδηλώσεις επίδειξης προϊόντων για έναν κορυφαίο πάροχο λύσεων τεχνολογίας.
 • Συνέβαλα ώστε μια εταιρεία ιατρικών υπηρεσιών να κυριαρχήσει στην αγορά της ΒΑ Ελλάδας με επιτυχημένες πρωτοβουλίες δημόσιων σχέσεων.
 • Έγραψα δελτία Τύπου που δημοσιεύτηκαν σε περίοπτη θέση σε εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας.

Συνήθως στο βιογραφικό σας πρέπει να περιλαμβάνονται μόνο θέσεις εργασίας με αντικείμενο τη συγγραφή περιεχομένου. Μια εξαίρεση θα μπορούσε να είναι γνώσεις ή πείρα από μια θέση εργασίας που δεν σχετίζεται με τη συγγραφή όταν στοχεύετε σε εργοδότη του εν λόγω κλάδου. Ίσως έχετε το βλέμμα σας στραμμένο σε μια δουλειά συγγραφής άρθρων σε ιστολόγιο για θέματα κηπουρικής. Αν ένα καλοκαίρι εργαστήκατε σε φυτώριο, αξίζει να το αναφέρετε.

Η επαγγελματίας συγγραφέας και μέντορας Elna Cain προσφέρει χρήσιμες συμβουλές για την προσαρμογή του βιογραφικού ενός ελεύθερου επαγγελματία κειμενογράφου στο elnacain.com.

Δείτε ένα παράδειγμα εργασιακού ιστορικού κειμενογράφου:

Προσαρμόσιμο παράδειγμα εργασιακού ιστορικού βιογραφικού

Κειμενογράφς, Synergis Creative , Αθήνα
February 2021 — Παρόν

 • Συνεργαζόμουν με άτομα εντός και εκτός εταιρείας, χαράσσοντας και εφαρμόζοντας στρατηγικές περιεχομένου.
 • Ανταποκρινόμουν καλά στις απαιτήσεις και τις προθεσμίες των έργων.
 • Δημιουργούσα περιεχόμενο ενδελεχώς μελετημένο και ενδιαφέρον.
 • Συνεργαζόμουν με τα μέλη της ομάδας για να υπερβαίνουμε τους στόχους των έργων.

 

Κειμενογράφος, The Swan Group, Αθήνα
July 2018 — February 2021

 • Ερευνούσα και δημιουργούσα ενδιαφέρον περιεχόμενο για διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ των οποίων Facebook, LinkedIn, Instagram.
 • Συνεργαζόμουν ένας προς έναν με πελάτες υψηλής αξίας για να κατανοήσω τις ανάγκες τους σε περιεχόμενο και τους μακροπρόθεσμους στόχους τους.
 • Ανέπτυσσα στρατηγικές περιεχομένου που θα επέφεραν τις επιθυμητές εκβάσεις.
 • Έγραφα πληροφορητικά, παρακινητικά και δημιουργικά άρθρα.
 • Δημιουργούσα περιεχόμενο που αντανακλούσε με ακρίβεια τα ιδανικά και τα προϊόντα των εταιρειών.
Αντιγράφηκε!

Παράδειγμα δεξιοτήτων βιογραφικού 

Όπως η σύνοψη και το εργασιακό ιστορικό του βιογραφικού σας, η λίστα δεξιοτήτων αναδεικνύει ό,τι έχει σημασία. Η σχετική απλότητα της μορφοποίησης επιτρέπει να αλλάζετε το βιογραφικό για κάθε θέση εργασίας που στοχεύετε. Είναι συχνά μια ιδανική ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε λέξεις-κλειδί που τονίζουν τα πλέον συναφή σας προσόντα. Μπορείτε επίσης να φωτίσετε τα πλεονεκτήματά σας που δεν αναδεικνύονται καλά στο εργασιακό ιστορικό ή στην εκπαίδευση. 

Φροντίστε να περιλάβετε σκληρές και μαλακές δεξιότητες που σας καθιστούν ιδανικό για τη θέση και τον εργοδότη, καθώς και την κουλτούρα της εταιρείας.

Στατιστική γνώση

Σύμφωνα με το Indeed.com, αυτές είναι οι εννιά κορυφαίες δεξιότητες για κειμενογράφους:

 • Ευκολία προσαρμογής
 • Έρευνα
 • Πρωτοτυπία
 • Βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης (SEO)
 • Διαχείριση χρόνου
 • Επικοινωνία
 • Επιμέλεια κειμένου
 • Γνώση κοινωνικών μέσων

Οι σκληρές δεξιότητες σχετίζονται με την ικανοποίηση των απαιτήσεων της θέσης εργασίας, με απτό τρόπο. Οι κειμενογράφοι μπορεί να είναι πρωταθλητές στην έρευνα, με στρατηγική επιδεξιότητα που ρυθμίζει τη γλώσσα και το ύφος τους ανάλογα με το κοινό και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ως προς τις τεχνικές δεξιότητες, η γνώση λογισμικού μπορεί να περιλαμβάνει την ανάλυση δεδομένων Ιστού, την επεξεργασία κειμένου, την παρακολούθηση των κοινωνικών μέσων και τη διαχείριση περιεχομένου. 

Οι μαλακές δεξιότητες είναι αυτές που σας κάνουν να λειτουργείτε αποτελεσματικά, υποστηρίζοντας ή ενισχύοντας τις επιδόσεις σας. Συνήθως πρόκειται για διαπροσωπικές δεξιότητες που σας καθιστούν άριστο στην επικοινωνία, ικανό να εργάζεστε αποτελεσματικά με άλλους ως μέλος ή επικεφαλής ομάδας. Εάν προτιμάτε να εργάζεστε αυτόνομα –ακόμα και σε ένα γραφείο, αν όχι απομακρυσμένα από το σπίτι–, ορισμένοι εργοδότες ίσως ανακουφιστούν γνωρίζοντας ότι χρειάζεστε ελάχιστη καθοδήγηση. Από την άλλη, χρειάζεται να πειστούν ότι δεν είστε απόλυτα κλειστός χαρακτήρας. Επομένως, δείξτε ότι θεωρείτε καλοδεχούμενες τις οδηγίες και τις παρατηρήσεις. Έχετε συνηθίσει να συνεργάζεστε, να συντονίζεστε και να παραμένετε σε επαφή με όσους εμπλέκονται στη ροή εργασίας. 

Δείτε ένα δείγμα τμήματος δεξιοτήτων σε βιογραφικό κειμενογράφου:

Προσαρμόσιμο παράδειγμα τμήματος δεξιοτήτων βιογραφικού
 • Διαπροσωπική επικοινωνία
 • Διαχείριση χρόνου
 • Εργασία υπό πίεση
 • Επιμέλεια και διόρθωση κειμένου
 • Δημιουργική γραφή
Αντιγράφηκε!

Παράδειγμα εκπαίδευσης βιογραφικού κειμενογράφου 

Το τμήμα εκπαίδευσης στο βιογραφικό ενός κειμενογράφου είναι συνήθως απλό. Αναφέρετε τους τίτλους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχετε αποκτήσει. Φροντίστε να αναφέρετε διακρίσεις ή άλλα επιτεύγματα. 

Πρόσθετα πτυχία και πιστοποιήσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την επαγγελματική ανάπτυξή σας ανήκουν επίσης σε αυτήν τη λίστα, μαζί την πρακτική άσκηση. Εκπαίδευση κατά την εργασία, μαθήματα, σεμινάρια και webinar που έχετε ολοκληρώσει υποχρεωτικά ή με δική σας πρωτοβουλία… Μην παραλείψετε τίποτα που σας ξεχωρίζει. 

Το ίδιο ισχύει και για τη συμμετοχή σε επαγγελματικούς συλλόγους που συμβάλλουν στη διεύρυνση και την ανάδειξη των γνώσεών και των δεξιοτήτων σας. Δημιουργήστε μια σύνδεση μεταξύ αυτών των καναλιών μάθησης και της ικανότητάς σας να συμβαδίζετε με τον διαρκώς εξελισσόμενο τομέα του ψηφιακού περιεχομένου. Ίσως μέσω ενός τέτοιου επαγγελματικού συλλόγου το έργο σας να έχει αποσπάσει αναγνώριση από συναδέλφους σε έναν διαγωνισμό. Κάτι τέτοιο πρέπει οπωσδήποτε να το περιλάβετε στο βιογραφικό σας.

Εκτός αν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, στο βιογραφικό σας πρέπει να εμφανίζεται μόνο η σχετική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καθώς το πτυχίο πανεπιστημίου είναι γενικά ο ελάχιστος αποδεκτός τίτλος σπουδών για τους κειμενογράφους, δεν έχει σημασία πού πήγατε Λύκειο. Αλλά, αν δεν έχετε πτυχίο πανεπιστημίου ή άλλου τριτοβάθμιου ιδρύματος, τότε η αποφοίτηση από το Λύκειο αξίζει να αναφερθεί στο βιογραφικό σας. 

Ομοίως, πτυχία πανεπιστημίου σε άσχετες ειδικότητες είναι καλύτερο να παραλείπονται. Υπάρχουν και πάλι εξαιρέσεις για τους κειμενογράφους σε έναν τομέα όπου η απασχόληση και η εκπαίδευση συμπίπτουν. Οι υποψήφιοι για μια θέση κειμενογράφου στον χώρο της ευεξίας μπορεί να έχουν πτυχίο στην αθλητική ιατρική ή δίπλωμα προσωπικού γυμναστή. Ένα πτυχίο στη διατροφή θα ήταν πλεονέκτημα για μια θέση στον κλάδο των τροφίμων.

Δοκιμάστε την αντίστροφα χρονολογική σειρά στα τμήματα του εργασιακού ιστορικού και της εκπαίδευσης: σε αυτές τις περιπτώσεις: έχετε λίγη ή μηδενική εργασιακή πείρα ως κειμενογράφος, το εκπαιδευτικό σας υπόβαθρο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ή σχετίζεται με τη δουλειά που επιδιώκετε, ή είστε ένας ελεύθερος επαγγελματίας κειμενογράφος που αναζητά την πρώτη του θέση εργασίας ή επεκτείνεται σε μια δευτερεύουσα ασχολία. 

Δείτε ένα παράδειγμα τμήματος εκπαίδευσης κειμενογράφου:

Προσαρμόσιμο παράδειγμα εκπαίδευσης βιογραφικού

Πτυχίο Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα
October 2015 — July 2019

 

Απολυτήριο Λυκείου, 5ο Λύκειο Παπάγου, Αθήνα
September 2011 — June 2014

Αντιγράφηκε!

Διάταξη και σχεδίαση βιογραφικού

Ως κειμενογράφος, δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσουμε ότι η μορφοποίηση και η αισθητική πάντα παίζουν ρόλο σε ένα έγγραφο επαγγελματικού επιπέδου. Είστε συνηθισμένοι να εξασφαλίζετε ότι το έργο σας θα έχει εμφάνιση αντάξια του περιεχομένου, ακόμη και αν κάποιος άλλος ασχολείται με τη σχεδίαση και τη μορφοποίηση.

Αυτό που έχετε κοινό με όλους τους υποψηφίους για την αγορά εργασίας είναι ο στόχος ενός καθαρού, ευανάγνωστου βιογραφικού. Οι ίδιοι βασικοί κανόνες ισχύουν για τα περιθώρια, το διάστημα, την αναλογία και την ισορροπία μεταξύ κειμένου και λευκού χώρου στη μορφοποίηση ενός βιογραφικού κειμενογράφου. Πιθανόν να έχετε την τεχνογνωσία και το ταλέντο για να δημιουργήσετε ένα στιλάτο βιογραφικό που να ανταποκρίνεται στην ποιότητα του περιεχομένου του: εντυπωσιακό αλλά όχι φανταχτερό, άψογα τακτοποιημένο, ισορροπημένο και καλοδουλεμένο. Αν, όμως, δεν επιθυμείτε να ξοδέψετε πολύ χρόνο και πολλή ενέργεια για τη δημιουργία του βιογραφικού σας από το μηδέν, υπάρχουν ευκολότεροι τρόποι. 

Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα δοκιμασμένα πρότυπα βιογραφικού μας, όπου τα πιο δύσκολα στοιχεία της σχεδίασης και της μορφοποίησης έχουν ήδη γίνει για εσάς. Είστε βέβαιοι ότι θα είστε εξίσου ικανοποιημένοι με το τελικό προϊόν, ειδικά μετά την προσθήκη της δικής σας προσωπικής σφραγίδας.

Ένα τελευταίο βήμα πριν είστε έτοιμοι να πατήσετε το κουμπί «Αποστολή»: κατεβάστε και αποθηκεύστε το βιογραφικό σας ως PDF, που διατηρεί όλη τη μορφοποίηση. Αυτή η μορφή αρχείου για το βιογραφικό σας ως κειμενογράφου θα εξασφαλίσει ότι το έγγραφο που εμφανίζεται στον υπολογιστή του υπευθύνου προσλήψεων θα φαίνεται ακριβώς όπως και στο δικό σας. 

Ωστόσο, αν κάνετε αίτηση μέσω συστήματος παρακολούθησης αιτήσεων, φροντίστε να ελέγξετε διπλά ποια μορφή αρχείου προτιμά και/ή δέχεται. Ενώ η διατήρηση της μορφοποίησης του βιογραφικού σας είναι ζωτικής σημασίας, ορισμένα διαδικτυακά συστήματα αιτήσεων δέχονται μόνο αρχεία του Word. Προτιμήστε τον σίγουρο δρόμο, για να αποφύγετε μελλοντικές απογοητεύσεις.

Κύρια διδάγματα

 1. Λόγω της πείρας σας ως κειμενογράφου, έχετε θέσει ψηλά τον πήχη για τη δημιουργία ενός εξαιρετικού βιογραφικού, ενώ έχετε επίσης μεγαλύτερο πλεονέκτημα επειδή είστε σε θέση να ανταποκριθείτε στο έργο.
 2. Καθώς η ζήτηση της αγοράς για κειμενογράφους παραμένει υψηλή, η συρρίκνωση στον τομέα των τυπωμένων εκδόσεων και των μέσων ενημέρωσης θα δυσκολέψει τους ψηφιακούς κειμενογράφους να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους προβάδισμα.
 3. Οι δεξιότητες στην έρευνα και τη χάραξη στρατηγικής βοηθούν πολύ όταν δημιουργείτε ένα προσαρμόσιμο βιογραφικό προσαρμοσμένο στα προσόντα και τις απαιτήσεις του εκάστοτε εργοδότη.
 4. Στοχεύστε το βιογραφικό σας κατάλληλα, ενσωματώνοντας στη σύνοψη (προφίλ), στο εργασιακό ιστορικό και στο τμήμα των δεξιοτήτων λέξεις-κλειδί που υπάρχουν στην περιγραφή της θέσης εργασίας, ώστε να αναδείξετε τα προτερήματά σας ως υποψηφίου.
 5. Χρησιμοποιώντας την ονλάιν εφαρμογή βιογραφικού και ένα πρότυπο βιογραφικού του CVapp.gr, μπορείτε να εστιάσετε στη σύνταξη αξιόλογου περιεχομένου, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην επιτυχία και χώρο για να αφήσετε το δημιουργικό στίγμα σας.
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Χρησιμοποιήστε επαγγελματικά, δοκιμασμένα πρότυπα, που ακολουθούν ακριβώς τους «κανόνες βιογραφικού» που αναζητούν οι εργοδότες.
Δημιουργία βιογραφικού

Εμφανίσιμα πρότυπα βιογραφικού έτοιμα για χρήση

Κερδίστε τους εργοδότες και τους υπευθύνους εύρεσης προσωπικού χρησιμοποιώντας τα 25+ κομψά πρότυπα βιογραφικού που διαθέτουμε, τα οποία έχουν σχεδιαστεί από επαγγελματίες. Κατεβάστε το σε μορφή του Word ή PDF.
4.5 από 5
βάσει 212 αξιολογήσεων στο Trustpilot
Χρήση αυτού του προτύπουΣτοκχόλμη resume template
Στοκχόλμη
8,900,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΝέα Υόρκη resume template
Νέα Υόρκη
4,100,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΒιέννη resume template
Βιέννη
2,300,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΣίδνεϊ resume template
Σίδνεϊ
1,900,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΛονδίνο resume template
Λονδίνο
3,900,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΔουβλίνο resume template
Δουβλίνο
4,100,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΜόσχα resume template
Μόσχα
750,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΆμστερνταμ resume template
Άμστερνταμ
1,800,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΜαδρίτη resume template
Μαδρίτη
1,600,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΣαντιάγο resume template
Σαντιάγο
1,300,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΣιγκαπούρη resume template
Σιγκαπούρη
740,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΌσλο resume template
Όσλο
600,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΚέιπ Τάουν resume template
Κέιπ Τάουν
60,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΠαρίσι resume template
Παρίσι
570,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΒερολίνο resume template
Βερολίνο
1,500,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΓενεύη resume template
Γενεύη
35,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΒανκούβερ resume template
Βανκούβερ
520,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΤόκιο resume template
Τόκιο
360,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΜιλάνο resume template
Μιλάνο
940,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΛισσαβώνα resume template
Λισσαβώνα
240,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΒαρκελώνη resume template
Βαρκελώνη
500,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΚοπεγχάγη resume template
Κοπεγχάγη
100,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΣικάγο resume template
Σικάγο
160,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΡίο resume template
Ρίο
210,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΡώμη resume template
Ρώμη
210,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΒοστώνη resume template
Βοστώνη
120,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουRirekisho resume template
Rirekisho
60,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
4,400+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΑθήνα resume template
Αθήνα
140,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΒρυξέλλες resume template
Βρυξέλλες
82,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΠράγα resume template
Πράγα
28,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΣανγκάη resume template
Σανγκάη
50,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Χρήση αυτού του προτύπουΤορόντο resume template
Τορόντο
2,100,000+ χρήστες επέλεξαν αυτό το πρότυπο
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί κούκις για να βελτιώνει την εμπειρία χρήστη και να εκτελεί αναλύσεις και μάρκετινγκ. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συναινείτε προς όλα τα κούκις, όπως ορίζουν η «Πολιτική περί κούκις» και η «Πολιτική ιδιωτικότητας».
Αποδοχή κούκις