1. Ιστολόγιο
  2. Σταδιοδρομία
  3. Πώς να ζητήσετε αύξηση και να σας πάρουν στα σοβαρά
Κείμενο: Susan ShorSusan Shor

Πώς να ζητήσετε αύξηση και να σας πάρουν στα σοβαρά

4 λ. ανάγνωση
Πώς να ζητήσετε αύξηση και να σας πάρουν στα σοβαρά
Όταν σκέφτεστε πώς να ζητήσετε αύξηση, η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μία και ασφαλής μέθοδος. Χρειάζονται προετοιμασία και προσαρμογή, για να επιτύχετε.

Πώς να ζητήσετε αύξηση

Χρειάζεται να κάνετε έρευνα. Συμβουλευτείτε κλαδικούς μέσους όρους για το επάγγελμά σας, για να μην είναι παράλογο το αίτημά σας και να το λάβουν σοβαρά στο γραφείο του αφεντικού σας. Συνυπολογίστε και τα έτη πείρας σας. Φροντίστε να συγκρίνετε θέσεις με παρόμοιες περιγραφές: Δύο θέσεις μπορεί να έχουν τον ίδιο τίτλο αλλά να διαφέρουν ως προς τα καθήκοντα.

Μπορείτε να ανατρέξετε στο Glassdoor, για να δείτε περίπου πόσα βγάζουν οι συνάδελφοί σας. Επειδή, όμως, η συμμετοχή στον ιστότοπο είναι εθελοντική, ίσως χρειαστεί να ψάξετε περισσότερο, για να βρείτε ακριβέστερα στοιχεία. Θυμηθείτε: από αυτό θα εξαρτηθεί το αν θα σας λάβουν σοβαρά υπόψη!

Ίσως, βέβαια, λάβετε αρνητική απάντηση. Δεν πειράζει· μην αντιδράσετε υπερβολικά.

Αντ’ αυτού, ρωτήστε το αφεντικό σας τι θα μπορούσατε να πράξετε για να είναι πιθανότερη μια θετική απάντηση όταν ζητήσετε ξανά αύξηση απολαβών. Ποιες πρόσθετες ευθύνες μπορείτε να αναλάβετε; Ζητήστε απτές προτάσεις, καταγράψτε τες και σχεδιάστε πώς να τις υλοποιήσετε. Έπειτα, φροντίστε να αναφέρετε κάθε τόσο ποιες επιπλέον ευθύνες έχετε επωμιστεί, για να υπενθυμίζετε ότι κάνετε όσα ζήτησε το αφεντικό όταν συζητήσατε για αύξηση.

Κανείς δεν σας οφείλει τίποτε

Το «Χρειάζομαι αύξηση» είναι ίσως από τα τελευταία πράγματα που θέλουν να ακούσουν οι μάνατζερ όταν διαπραγματεύονται μισθούς και αυξήσεις με τους υπαλλήλους. Μην το ξεχνάτε! Κανείς δεν θέλει να δεχθεί ένα τελεσίγραφο, το οποίο θα μπορούσε να σας οδηγήσει έως και στην έξοδο. Ποτέ μη ζητάτε αύξηση αν δεν έχετε διάθεση να συζητήσετε.

Ομοίως, αποφύγετε να πείτε στο αφεντικό ότι χρειάζεστε αύξηση αποδοχών για προσωπικούς λόγους ή απλώς και μόνο διότι αμείβεστε ανεπαρκώς. Προτιμήστε να αποδείξετε ότι σας αξίζει!

Πώς να λάβετε αύξηση χωρίς να τη ζητήσετε

Οι περισσότερες εταιρείες έχουν μηχανισμό αναγνώρισης των εξαιρετικών υπαλλήλων που επιτελούν σπουδαίο έργο. Για παράδειγμα, η εταιρεία ίσως βελτιώσει το συνολικό πακέτο παροχών ή αυξήσει το μπόνους. Επίσης, μια εξαιρετική συμβολή ή μια αλλαγή στις ευθύνες συνήθως οδηγούν σε αύξηση μισθού.

Αυτό σπάνια συμβαίνει χωρίς ανάμειξη του υπαλλήλου, ο οποίος καλείται να διαπραγματευτεί, οπότε οι περισσότερες συμβουλές του άρθρου εξακολουθούν να ισχύουν. Αφού μπείτε στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων, αγωνιστείτε να πείσετε για την αξία που προσδίδετε, για να μην αρκεστεί η εταιρεία στην ελάχιστη δυνατή αύξηση.

Συμβουλή ειδικού

Τι να μην πείτε όταν ζητάτε αύξηση; Οτιδήποτε είναι φορτισμένο συναισθηματικά. Όταν ζητάτε αύξηση, πρέπει να είναι σαν να παρουσιάζετε ένα «επιχειρηματικό πλάνο», άρα δεν υπάρχει χώρος για συναισθηματικούς εκβιασμούς ή δακρύβρεχτες προσωπικές ιστορίες. Ο προϊστάμενός σας δεν μπορεί να πάει στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού και να δώσει τέτοιους λόγους. Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα συναισθήματά σας.

Η αύξηση δεν αφορά μόνο στον μισθό

Ένας εργοδότης μπορεί να προσφέρει διάφορες παροχές εκτός από χρήμα. Ίσως προτείνει άλλες βελτιώσεις της εργασιακής σχέσης σας, όπως οι εξής:

  • Υψηλότερες προμήθειες
  • Περισσότερες ημέρες άδειας
  • Μετοχές της εταιρείας
  • Καλύτερος εργασιακός τίτλος (αγαπημένος μας είναι ο «Διευθυντής Καταπληκτικότητας»)
  • Πιο ευέλικτα ωράρια
  • Μια καλύτερη καρέκλα, που τη θέλετε εδώ και καιρό.

Το παν είναι η συγκυρία.

Αν έχουν γίνει πρόσφατα κύκλοι απολύσεων στην εταιρεία, ίσως να μην είναι η καταλληλότερη στιγμή να ζητήσετε περισσότερα χρήματα. Μήπως βρίσκεστε στο μέσο μιας μετάβασης, μιας πολύ κακής χρονιάς ως προς τα έσοδα, μιας συγχώνευσης; Και πάλι ίσως να μην είναι η καλύτερη στιγμή να ζητήσετε αυτό που θέλετε.

Όταν είναι να ζητήσετε αύξηση, επιλέξτε τον χρόνο σοφά. Αν η δουλειά πάει καλά και έχετε κορυφαίες επιδόσεις, κάντε νύξη στον προϊστάμενό σας χωρίς χρονοτριβή, ιδίως αν έχετε αναλάβει νέες ευθύνες στην τρέχουσα θέση σας. 

Σκεφτείτε σαν διαπραγματευτής

Όταν φτάσει η ημέρα της σύσκεψης, μπείτε με διάθεση διαπραγμάτευσης μισθού. Έχετε κατά νου ένα εύρος αποδοχών. Θέστε έναν στόχο και αποφασίστε τι μπορείτε να αποδεχθείτε και τι όχι. Κατανοήστε την αξία σας στην αγορά. Θα μπορέσετε να λάβετε τον επιθυμητό μισθό αν βρείτε δουλειά αλλού; Είναι οι δεξιότητές σας σε μεγάλη ζήτηση; Είναι το τμήμα σας υποστελεχωμένο; Όλα αυτά μπορείτε να τα αξιοποιήσετε υπέρ σας. 

Σας άρεσε αυτό το περιεχόμενο; Επισκεφθείτε τη σελίδα παραδείγματος βιογραφικού μας και δημιουργήστε το καλύτερο βιογραφικό για εσάς.

Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Χρησιμοποιήστε επαγγελματικά, δοκιμασμένα πρότυπα, που ακολουθούν ακριβώς τους «κανόνες βιογραφικού» που αναζητούν οι εργοδότες.
Δημιουργία βιογραφικού
Κοινοποίηση άρθρου
Συνεχίστε την ανάγνωση
Βοήθεια για βιογραφικό6 λ. ανάγνωση
Πότε να προσθέσετε φωτογραφία στο βιογραφικό σας
Πότε να προσθέσετε φωτογραφία στο βιογραφικό σας
Βοήθεια για βιογραφικό9 λ. ανάγνωση
Δυνατά σημεία σε ένα βιογραφικό: πώς να τονίσετε τις αρετές σας
Δυνατά σημεία σε ένα βιογραφικό: πώς να τονίσετε τις αρετές σας
Βοήθεια για βιογραφικό7 λ. ανάγνωση
Εννοιακές δεξιότητες: ορισμός και παραδείγματα
Εννοιακές δεξιότητες: ορισμός και παραδείγματα
Συνέντευξη εργασίας9 λ. ανάγνωση
20 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο τέλος μιας συνέντευξης
20 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο τέλος μιας συνέντευξης
Περιήγηση σε όλα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί κούκις για να βελτιώνει την εμπειρία χρήστη και να εκτελεί αναλύσεις και μάρκετινγκ. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συναινείτε προς όλα τα κούκις, όπως ορίζουν η «Πολιτική περί κούκις» και η «Πολιτική ιδιωτικότητας».
Αποδοχή κούκις