20 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο τέλος μιας συνέντευξης

Καθώς η συνέντευξη φτάνει στο τέλος της, μπορεί να αισθάνεστε ότι έχετε πει μια αξιόλογη ιστορία καριέρας, αλλά υπάρχει μια τελευταία πρόκληση που πρέπει να διαπραγματευτείτε: η ευκαιρία να κάνετε ερωτήσεις στο τέλος της συνέντευξης. Ακολουθούν 20 από τις καλύτερες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε.
Paul Drury
Κειμενογράφος / Ειδικός ανθρώπινου δυναμικού
Ενημέρωση: 30 May 2024

20 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο τέλος μιας συνέντευξης

1. Γιατί σας αρέσει να εργάζεστε εδώ; Τι θα αλλάζατε;

Αν θέσετε μια ερώτηση που θα επιτρέψει στον συνεντευξιαστή να μιλήσει θετικά για την εταιρεία ή τη θέση, σίγουρα θα αποκομίσετε ενδιαφέρουσα γνώση. Δώστε προσοχή σε όσα πει αλλά και σε όσα παραλείψει. Για να μην πει ψέματα σε έναν υποψήφιο, ίσως παρασιωπήσει ορισμένα πράγματα. Αυτό ίσως υποδηλώνει ότι δεν είναι όλα ρόδινα.

2. Ποιοι είναι οι κυριότεροι στόχοι για τους πρώτους 3 μήνες / το πρώτο έτος;

Η εντονότερη εκδήλωση ενδιαφέροντος για μια θέση εργασίας είναι η επιθυμία να μάθετε λεπτομερώς ποιες προσδοκίες έχουν από εσάς. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα απαραίτητα προσόντα πριν κάνετε αυτήν την ερώτηση, διότι ίσως απαντήσουν ρωτώντας: «Έχετε εργαστεί ξανά σε ανάλογη θέση;». Ακούγοντας τις προτεραιότητες του υπευθύνου προσλήψεων με δικά του λόγια, θα ξεφύγετε από την περιγραφή της θέσης την οποία έχει γράψει το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού.

3. Πώς θα είναι η πορεία μου τα επόμενα χρόνια;

Όλοι θέλουν να ξέρουν ότι ο εργοδότης τους επιθυμεί να τους βοηθήσει να εξελιχθούν. Ρωτώντας για την πρόοδο των ατόμων που βρίσκονταν στην ίδια θέση εργασίας προηγουμένως, ένας υποψήφιος μπορεί να δει πόσο γρήγορα ο εργοδότης προάγει τους υπαλλήλους ή τους αναθέτει νέα καθήκοντα. Όταν δοκιμάζεστε σε διάφορους ρόλους, μαθαίνετε. Αν η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι διστακτική ή ανεπαρκής, δεν είναι ενθαρρυντικό.

4. Πώς θα περιγράφατε την κουλτούρα της εταιρείας;

Μόνο από τους εργαζομένους θα μάθετε για την κουλτούρα της εταιρείας. Τα λεγόμενα του εργοδότη συνήθως ωραιοποιούν και αλλοιώνουν την πραγματικότητα. Ένας καλός τρόπος για να γνωρίσετε πιο στοχευμένα την κουλτούρα είναι μια ερώτηση σαν αυτή: «Ποια θα ήταν η αντίδραση αν συνέβαινε το Χ;».

5. Πώς θα μετριέται η εργασιακή μου επίδοση;

Τίποτε δεν δηλώνει πιο ξεκάθαρα την προσήλωσή σας στην αποτελεσματικότητα από το ενδιαφέρον για τον τρόπο μέτρησης της επίδοσης. Αν λάβετε γενική κι αόριστη απάντηση, δεν είναι καλό. Οι σπουδαίοι εργοδότες γνωρίζουν ποιο είναι το άριστο και έχουν εξαιρετικά συγκεκριμένες προσδοκίες από κάθε εργαζόμενο. Οι μέτριοι εργοδότες συνήθως επινοούν τα κριτήρια στην πορεία.

6. Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η εταιρεία αυτόν τον καιρό;

Κάθε θέση εργασίας έχει τις δικές της προκλήσεις και κάθε φιλόδοξη εταιρεία έχει εμπόδια να υπερπηδήσει. Μόνο μια εταιρεία που είναι ευχαριστημένη με τη θέση της στον κόσμο λέει πως όλα είναι καλά. Το πρόβλημα με τις στάσιμες εταιρείες είναι ότι δεν προσφέρουν στους ανθρώπους τους χώρο για εξέλιξη. Ακούστε το μέγεθος των προκλήσεων που σας περιμένουν και ενθουσιαστείτε.

7. Τι γνωρίσματα πρέπει να επιδείξει ένας επιτυχημένος εργαζόμενος;

Αυτή είναι άλλη μία ερώτηση που εστιάζει στη γνώμη του υπευθύνου προσλήψεων, ζητώντας του να αναφέρει τα ποιοτικά γνωρίσματα του ιδανικού υπαλλήλου. Κατά το ευτυχές σενάριο, η περιγραφή της θέσης εργασίας ταιριάζει με τον τύπο ατόμου τον οποίο όντως αναζητεί. Αν δεν ταιριάζει, πρέπει να σκεφτείτε πού παρουσιάζεται η ασυμφωνία.

8. Να σας μιλήσω λίγο ακόμη για…;

Αυτή η ερώτηση είναι κάπως ύπουλη, αλλά ερωτήσεις ζήτησαν… Αν έχετε να προσθέσετε στην παρουσίαση του εαυτού σας κάτι που ίσως παραβλέψατε, ζητήστε την άδεια να ολοκληρώσετε τη συνέντευξη με αυτόν τον τρόπο, υπερτονίζοντας ένα δυνατό σας σημείο. Μιας και πρόκειται για κάπως τολμηρή ερώτηση, κάντε τη μόνο αν έχετε ξεκαθαρίσει όλα τα άλλα.

9. Σας έχει μείνει καμία αμφιβολία για την καταλληλότητά μου;

Αυτή η ερώτηση είναι μόνο για θαρραλέους και ατρόμητους. Σε κάθε υπεύθυνο συνέντευξης μένουν μία-δύο αμφιβολίες, άρα γιατί να μην τις συζητήσετε πριν φύγει από την αίθουσα; Φροντίστε να μην πάρετε τόνο απολογητικό αλλά να μετατρέψετε τα αρνητικά σε δυνητικώς θετικά, όπου είναι δυνατόν.

10. Γιατί έφυγε από τη θέση εργασίας το άτομο που την κατείχε προηγουμένως;

Αν ο υπεύθυνος δεν αναφερθεί στο θέμα κατά τη συνέντευξη, ο υποψήφιος δεν μπορεί να γνωρίζει πώς άνοιξε η θέση εργασίας. Υπάρχουν πολλοί εντελώς φυσιολογικοί λόγοι για τους οποίους άδειασε μια θέση, αλλά ακούστε την απάντηση του υπευθύνου, παρατηρώντας και τη γλώσσα του σώματος. Ένα «δύσκολο αφεντικό» σίγουρα θα κατηγορήσει μεμιάς τον υπάλληλο.

11. Πώς υποστηρίζετε τους κορυφαίους σε επιδόσεις, ώστε να βελτιώνονται ακόμη περισσότερο;

Δείχνοντας πως σας αρέσει να μην υπάρχει ανώτατο όριο επιδόσεων, δίνετε ένα πολύ δυνατό μήνυμα στο μελλοντικό αφεντικό σας. Ρωτώντας πώς βοηθούν τους κορυφαίους σε επιδόσεις να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, παροτρύνετε τον υπεύθυνο προσλήψεων να μιλήσει για την πρόοδο των κορυφαίων εργαζομένων της εταιρείας. Ίσως, όμως, και να μην το πράξει.

12. Τι εμπόδια θα συναντήσω σε αυτήν τη θέση εργασίας;

Θα ήταν προτιμότερο οι τελευταίες ερωτήσεις να είναι θετικές. Αν, όμως, νιώσετε ότι εισέρχεστε σε ένα ζόρικο περιβάλλον, αυτή η ερώτηση ίσως αποβεί διαφωτιστική. Ο υπεύθυνος προσλήψεων μάλλον θα σας μιλήσει με ειλικρίνεια, διότι δεν θα ήθελε να αναλάβει τη θέση εργασίας ένα άτομο χωρίς εικόνα των πραγμάτων. Αποκριθείτε θετικά σε ό,τι σας πει.

13. Μπορείτε να μου πείτε τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική της εταιρείας;

Αυτή είναι μια σπουδαία ερώτηση, καθώς βάζει τον υπεύθυνο προσλήψεων να σκεφτεί θετικά ένα μέλλον το οποίο ίσως έχει εσάς στη συζητούμενη θέση εργασίας. Δείχνοντας ενδιαφέρον για τα μελλούμενα σε βάθος 3–5 ετών, καθιστάτε σαφές ότι προτίθεστε να μακροημερεύσετε στην εταιρεία. Αν η στρατηγική σάς φανεί συγκεχυμένη, μήπως υπάρχει έλλειμμα προσήλωσης;

14. Ποια ήταν η μεγαλύτερη νίκη της ομάδας σας πέρυσι;

Σε όλα τα αφεντικά αρέσει να μιλούν για τα επιτεύγματα του προσωπικού τους. Το μέγεθος της «νίκης» θα σας δώσει μια ιδέα της ποιότητας των ανθρώπων με τους οποίους ίσως συνεργαστείτε και του πόσο υψηλούς στόχους επιδόσεων να θέσετε. Αν προξενήσετε θετικές σκέψεις στον συνεντευξιαστή στο τέλος της συνέντευξης, ίσως δει και εσάς με θετική διάθεση.

15. Μπορείτε να μου πείτε περισσότερα για την ομάδα στην οποία ίσως ενταχθώ;

Κάνοντας μια τόσο ανοικτή ερώτηση, έχει μεγάλη σημασία τι θα επιλέξει να σας πει ο υπεύθυνος προσλήψεων. Το ευκταίο θα ήταν να χαμογελάσει εγκάρδια και να αρχίσει να επαινεί με ζέση τους υφισταμένους του. Αν περιοριστεί σε στεγνές πληροφορίες χωρίς συναίσθημα, τότε μάλλον διευθύνει την ομάδα από μακριά και ίσως δεν νοιάζεται όσο θα έπρεπε.

16. Διάβασα ότι… Μπορείτε να μου πείτε περισσότερα;

Η ευκαιρία να θέσετε ερωτήσεις στο τέλος της συνέντευξης μπορεί να είναι κατάλληλη στιγμή να ρωτήσετε κάτι που σας έβαλε σε σκέψεις όσο ερευνούσατε την εταιρεία. Μια τέτοια ερώτηση δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον. Φροντίστε, όμως, να μπορεί να απαντήσει ο υπεύθυνος προσλήψεων. Ειδάλλως, ίσως νιώσει εκτεθειμένος.

17. Τι κάνετε για να ξεχωρίζετε από τους ανταγωνιστές;

Αν η εταιρεία δραστηριοποιείται σε ανταγωνιστική αγορά, αυτή η ερώτηση μπορεί να ενθουσιάσει έναν μάνατζερ με πάθος. Οι ανταγωνιστές στερούν μερίδιο αγοράς και απειλούν περιουσίες. Κάθε σπουδαίος μάνατζερ πρέπει να έχει σαφή γνώση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος του εργοδότη του. Αν η εταιρεία χάνει μερίδιο αγοράς, θα δυσκολευτεί να απαντήσει.

18. Πώς διευθετούνται οι συγκρούσεις και οι διαφωνίες στην ομάδα;

Αυτή είναι άλλη μια αρνητική ερώτηση, αλλά σε ορισμένους κλάδους οι έντονες συζητήσεις και οι παρεξηγήσεις αποτελούν καθημερινότητα στο γραφείο. Αν ένα αφεντικό δεν μπορεί να διαχειριστεί τις συγκρούσεις, η ομάδα θα είναι κατακερματισμένη σε κλίκες. Επειδή σε κανέναν δεν αρέσουν τα παιχνίδια εξουσίας στο γραφείο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν το αφεντικό επιδεικνύει πυγμή όταν τα πράγματα κινδυνεύουν να ξεφύγουν.

19. Θέλετε να εξηγήσω λεπτομερέστερα κάποιο στοιχείο της αίτησής μου;

Στο κλείσιμο της συνέντευξης, ρωτώντας τον συνεντευξιαστή αν θέλει να μάθει τίποτε άλλο για την αίτησή σας, τον βάζετε να σταθεί και να σκεφτεί μήπως έχει παραλείψει τίποτε. Κανένας υποψήφιος δεν θέλει να αποχωρήσει ο υπεύθυνος προσλήψεων μετανιώνοντας που δεν έκανε μια τελευταία ερώτηση.

20. Ποια είναι τα επόμενα βήματα / το χρονοδιάγραμμα για την πιθανή προσφορά;

Αυτή η ερώτηση ίσως να μην έχει νόημα, διότι οι περισσότεροι συνεντευξιαστές περιγράφουν ούτως ή άλλως τα επόμενα βήματα. Αν, όμως, επείγεστε (π.χ. διότι έχετε προσφορά από αλλού), τότε:

Καλό
  • Να δείξετε ότι η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση έχει μεγάλη σπουδαιότητα για εσάς
  • Να προσαρμόσετε τις ερωτήσεις σας βάσει όσων έχετε μάθει
  • Να θέσετε μόνο ερωτήσεις με καλή πρόθεση (όχι για αντιπαράθεση)
  • Να τηρήσετε τους χρόνους της συνέντευξης (μπορείτε να στείλετε ερωτήσεις με ιμέιλ αργότερα)
  • Να ρωτήσετε λεπτομέρειες για τη θέση εργασίας, αν έχετε περιέργεια
Κακό
  • Να θέσετε την τελευταία σας ερώτηση καθώς φεύγετε από την αίθουσα
  • Να κάνετε προφανείς ερωτήσεις, τις απαντήσεις στις οποίες μπορείτε να βρείτε
  • Να ρωτήσετε για τον μισθό ή τις παροχές πριν σας γίνει προσφορά
  • Να προτρέξετε, ρωτώντας πότε πιάνετε δουλειά
  • Να πείτε ότι δεν έχετε ερωτήσεις στο τέλος της συνέντευξης
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Χρησιμοποιήστε επαγγελματικά, δοκιμασμένα πρότυπα, που ακολουθούν ακριβώς τους «κανόνες βιογραφικού» που αναζητούν οι εργοδότες.
Δημιουργία βιογραφικού