1. Ιστολόγιο
  2. Σταδιοδρομία
  3. 6 δεξιότητες συνεργασίας που μπορούν να σας κάνουν καλύτερο ηγέτη
Κείμενο: Paul DruryPaul Drury

6 δεξιότητες συνεργασίας που μπορούν να σας κάνουν καλύτερο ηγέτη

9 λ. ανάγνωση
6 δεξιότητες συνεργασίας που μπορούν να σας κάνουν καλύτερο ηγέτη
Εικονογράφηση:Liza Gagarina
Πώς είναι μια επιτυχημένη συνεργασία; Πώς μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά και αποτελεσματικά τα μέλη μιας ποικιλόμορφης ομάδας; Διαβάστε ποιες δεξιότητες συνεργασίας μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα οφέλη και να σας αναδείξουν σε σπουδαίο ηγέτη.

Η συνεργασία βρίσκεται στον πυρήνα κάθε επιχείρησης, μεγάλης ή μικρής –ακόμη και ατομικής. Είναι μια πραγματική υπερδύναμη, η οποία δίνει ζωή στον χώρο εργασίας και ανταμείβει με τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που αποφέρει. Σε αυτό το άρθρο, επιχειρούμε μια εισαγωγή στις διάφορες συνεργατικές δεξιότητες.

Τι είναι η συνεργασία;

Συνεργασία σημαίνει ότι δύο ή περισσότερα άτομα καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Όσο αυξάνουν ο αριθμός και η διαφορετικότητα των ατόμων, τόσο δυσκολεύει το εγχείρημα. Παρά ταύτα, μια ετερογενής και ποικιλόμορφη ομάδα μπορεί να συνεργαστεί αρμονικά και παραγωγικά. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η καλλιέργεια των κατάλληλων δεξιοτήτων συνεργασίας, υπό την επίβλεψη ενός ηγέτη.

6 δεξιότητες συνεργασίας με παραδείγματα

Όταν επιζητείτε να πετύχετε έναν στόχο με μια ανομοιογενή ομάδα, οι έξι παρακάτω δεξιότητες μπορεί να αποβούν πολύτιμες:

Ηγεσία

Δεν χρειάζεται να είστε μάνατζερ για να είστε ηγέτης. Η αποτελεσματική συνεργασία χρειάζεται κατεύθυνση και διαχείριση των προσδοκιών των γύρω σας, ανεξαρτήτως πείρας. Σπουδαίοι συνεργάτες είναι όσοι ενθαρρύνουν τους άλλους, οραματίζονται τον προορισμό και δείχνουν τον δρόμο, μετριάζοντας παράλληλα το επίπεδο του στρες. 

Για να οδηγείτε τους άλλους σε ένα ταξίδι, χρειάζεστε τις εξής δεξιότητες: διαίσθηση, ενθάρρυνση, διαχείριση στρες, προσεκτικότητα, διαχείριση ανθρώπων, αξιοπιστία, όραμα.

Επικοινωνία

Η ακριβής και στοχευμένη επικοινωνία βρίσκεται στην καρδιά κάθε συνεργασίας. Να έχετε πάντα κατά νου πως δύο φράσεις μεστές νοήματος είναι καλύτερες από είκοσι φράσεις κενές περιεχομένου. Εξίσου σημαντικό είναι να ακούτε προσεκτικά τους άλλους πριν καταθέσετε τη γνώμη σας: η επιρροή έχει ως αφετηρία της την κατανόηση των άλλων.

Για να εκφράζετε τις ιδέες σας αποτελεσματικά, χρειάζεστε τις εξής δεξιότητες: πειθώ, αμεροληψία, διαφάνεια, ταπεινότητα, διπλωματικότητα, ειλικρίνεια.

10 δεξιότητες ηγεσίας για το βιογραφικό σας + παραδείγματα
Σχετικό άρθρο
10 δεξιότητες ηγεσίας για το βιογραφικό σας + παραδείγματα

Η αναφορά των δεξιοτήτων ηγεσίας σας είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσετε τη δουλειά των ονείρων σας, οπότε ποιες να προβάλετε στο βιογραφικό σας και πώς να μιλήσετε για αυτές

Οργάνωση

Αν δεν μπορείτε να οργανώσετε τη δική σας δουλειά, τότε η συνεργασία με άλλους ίσως οδηγήσει σε σύγχυση και αβεβαιότητα. Ιεραρχήστε τα καθήκοντά σας και αναθέστε σε συνεργάτες σας εκείνα στα οποία δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε χωρίς βοήθεια.

Για να έχετε τις υποχρεώσεις σας σε τάξη, χρειάζεστε τις εξής δεξιότητες: λήψη αποφάσεων, κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, παραγωγή ιδεών, στρατηγική σκέψη, μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, παραγωγικότητα.

Συναισθηματική νοημοσύνη

Έχετε την περιέργεια να εξετάσετε βαθύτερα μια κατάσταση ή μένετε στην πρώτη εντύπωση; Η συναισθηματική νοημοσύνη απαιτεί από το άτομο να διερευνά τις ανθρώπινες σχέσεις με συμπάθεια, δομώντας αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση. Οι ομάδες ευημερούν όταν κάθε μέλος τους προσπαθεί να κατανοήσει τα υπόλοιπα.

Για να μπείτε στο μυαλό ενός ατόμου, χρειάζεστε τις εξής δεξιότητες: συμπόνια, ανθεκτικότητα, εμπιστοσύνη, περιέργεια, υπομονή, ενεργητική ακρόαση, δικαιοσύνη, ψυχραιμία.

Διορατικότητα

Οι συνεργασίες δοκιμάζονται όταν εμφανίζονται εμπόδια. Η ικανότητα πρόβλεψης των πιθανών δυσκολιών προτού διογκωθούν είναι απαραίτητη για την επιτυχή κατάληξη ενός εγχειρήματος. Μπορείτε να εστιάσετε σε όσα δεν είναι ακριβώς μπροστά σας; Μπορείτε να διαβάσετε τις πρόωρες ενδείξεις μελλοντικών εξελίξεων;

Για να μπορέσετε να διαβλέψετε το μέλλον, χρειάζεστε τις εξής δεξιότητες: στρατηγική σκέψη, θέληση, εστίαση, επιμονή, σχεδιασμός, λογική, έρευνα.

Ευελιξία

Τα συνεργατικά εγχειρήματα σπάνια ακολουθούν την πορεία που σχεδιάστηκε αρχικά. Επιδείξτε ευελιξία, αναπροσαρμόζοντας τα επόμενα βήματα όποτε ανακύπτει κάτι απρόβλεπτο. Ανεχθείτε έναν βαθμό ασάφειας όπου χρειάζεται και αποδεχθείτε ότι δεν μπορούν όλα να είναι προγραμματισμένα στην εντέλεια και προκαθορισμένα.

Για να αποκρίνεστε θετικά στις μεταβολές, χρειάζεστε τις εξής δεξιότητες: ισορροπία, προσαρμοστικότητα, επιρροή, δικαιοσύνη, ανεκτικότητα, διπλωματικότητα, ευρύτητα πνεύματος, συμβιβαστικότητα.

Επίλυση διαφορών

Η σύγκρουση προκαλεί προστριβές σε κάθε συνεργασία, θέτοντας σε κίνδυνο τη συνοχή της ομάδας. Παρότι οι διαφωνίες μπορεί να είναι εποικοδομητικές και ωφέλιμες, οι προσωπικές έριδες δημιουργούν ένα τοξικό κλίμα. Έτσι, η έγκαιρη διευθέτηση των συγκρούσεων αποκτά καίρια σημασία.

Για να μετριάζετε τη διάσταση απόψεων, χρειάζεστε τις εξής δεξιότητες: ενθάρρυνση, πειθώ, ενεργητική ακρόαση, σεβασμός, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα.

60+ συμπεριφορικές ερωτήσεις συνέντευξης: συμβουλές και παραδείγματα
Σχετικό άρθρο
60+ συμπεριφορικές ερωτήσεις συνέντευξης: συμβουλές και παραδείγματα

Οι συμπεριφορικές ερωτήσεις συνέντευξης θα βρίσκονται στην άκρη της γλώσσας του συνεντευξιαστή κατά το μεγαλύτερο μέρος μιας συνέντευξης εργασίας. Η συμβολή σας σε όσα πετύχατε στο παρελθόν θα τον βοηθήσει να εκτιμήσει πώς θα τα πάτε στο μέλλον. Αν απαντήσετε καλά σε αυτές τις ερωτήσεις, η δουλειά θα γίνει δική σας.

Πώς να βελτιώσετε τις συνεργατικές δεξιότητες

Επειδή όλοι θα θέλαμε να έχουμε καλύτερες δεξιότητες συνεργασίας σε κάθε νέο ομαδικό έργο που αναλαμβάνουμε, ας δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με τους άλλους. Τους τρεις παράγοντες που παρουσιάζουμε στη συνέχεια είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τους αναφέρετε σε μια συνέντευξη εργασίας.

Θέστε «έξυπνους» στόχους

Όταν ξεκινάτε μια συνεργασία, θέστε στόχους συγκεκριμένους, μετρήσιμους, επιτεύξιμους, συναφείς και χρονικά προσδιορισμένους. (Στα Αγγλικά, αυτές οι λέξεις σχηματίζουν το ακρωνύμιο SMART [Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-bound], για αυτό οι εν λόγω στόχοι έχουν γίνει γνωστοί ως «έξυπνοι»). Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από μια ομάδα που δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι στόχοι της. 

Αν οι στόχοι δεν έχουν αυτά τα γνωρίσματα, ίσως εμφανιστούν τριγμοί στις σχέσεις των μελών της ομάδας. Κάθε μονάδα χρειάζεται να πιστεύει στην άλλη αλλά και στους στόχους του συνόλου.

Αναλάβετε ευθύνη για τη συνεισφορά σας

Όταν όλα τα άτομα σε ένα συνεργατικό εγχείρημα ενθαρρύνονται να αναλαμβάνουν την ευθύνη για το «λιθαράκι» που προσθέτουν, σταδιακά αναδύεται μια κουλτούρα συλλογικής ευθύνης. Όλοι κάνουμε λάθη, οπότε δεν χρειάζεται να νιώθουμε τύψεις. Κάθε λάθος είναι μια ευκαιρία να έρθουν τα μέλη της ομάδας πιο κοντά.

Όταν προάγεται μια κουλτούρα κοινής υπευθυνότητας, τα άτομα προσηλώνονται στην κατεύθυνση του έργου και χαίρονται το ένα για τα επιτεύγματα του άλλου, διότι όλα συμβάλλουν στον κοινό σκοπό.

Αγκαλιάστε τη διαφάνεια

Σε ένα έργο, οι στόχοι και τα κριτήρια της επιτυχίας ενδέχεται να μεταβληθούν. Αν υπάρξει απόλυτη διαφάνεια απέναντι σε όλα τα μέλη της ομάδας, θα προχωρήσουν ενωμένα προς την επίτευξη αυτών των νέων στόχων. Χρειάζεται μόνο να έχουν όλοι την ίδια ενημέρωση, για να έχουν μια εικόνα σαφή και αληθινή.

Η διαφάνεια είναι επίσης χρήσιμη αν δυσκολεύεστε με ορισμένη πτυχή του εγχειρήματος. Το να νιώθετε άνετα να ζητήσετε τη βοήθεια των άλλων από νωρίς είναι σημάδι μιας ομάδας που λειτουργεί αποδοτικά.

Πώς να εντάξετε τη συνεργατικότητα στο βιογραφικό σας

Πολλές από τις δεξιότητες συνεργασίας που αναφέραμε πιο πάνω είναι μαλακές δεξιότητες οι οποίες ποσοτικοποιούνται δύσκολα χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Αν τις στοιβάξετε απλώς στο τμήμα δεξιοτήτων του βιογραφικού, δεν θα καταφέρετε πολλά.

Αντί αυτού, προτιμήστε να περιλάβετε τις συνεργατικές δεξιότητες στη σύνοψη του βιογραφικού και στο τμήμα του εργασιακού ιστορικού. Δεν είναι απαραίτητο να γράψετε το όνομα της δεξιότητας· αν πείτε τι κατορθώσατε, θα διαφανεί ποια δεξιότητα εφαρμόσατε.

Μαλακές δεξιότητες για βιογραφικά
Σχετικό άρθρο
Μαλακές δεξιότητες για βιογραφικά

Οι μαλακές δεξιότητες είναι από τα σημαντικότερα γνωρίσματα χάρη στα οποία μπορείτε να ξεχωρίσετε όταν αναζητάτε την επόμενη θέση εργασίας σας. Περιλαμβάνοντας αυτές τις άυλες ικανότητες στο βιογραφικό, δείχνετε ότι κατανοείτε την κουλτούρα της εταιρείας και ότι θα ταιριάζατε με αυτήν από την πρώτη μέρα.

Κύρια διδάγματα

Οι δεξιότητες συνεργασίας κάνουν ένα άτομο εξαιρετικό συνοδοιπόρο σε μια κοινή προσπάθεια. Αν εκτιμάτε τις εμπειρίες των άλλων όσο τις δικές σας, είναι εύκολο να κατανοήσετε ότι τα άριστα αποτελέσματα προκύπτουν μόνο μέσω της διαπροσωπικής ζύμωσης, της αμοιβαίας κατανόησης και της συνεννόησης.

Αν συνεργάζεστε άρτια με τους άλλους, θα είναι πρόθυμοι να συμβάλουν στην επιτυχία σας.

  • Ηγηθείτε με προσήνεια και επικοινωνήστε με σαφήνεια
  • Οργανώστε τους γύρω σας, αλλά επιδείξτε ευελιξία όποτε χρειαστεί
  • Επιλύστε τις συγκρούσεις σε εύθετο χρόνο (ούτε πολύ νωρίς ούτε πολύ αργά)
  • Θέστε «έξυπνους» στόχους, αναλάβετε ευθύνη και φερθείτε με διαφάνεια
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Χρησιμοποιήστε επαγγελματικά, δοκιμασμένα πρότυπα, που ακολουθούν ακριβώς τους «κανόνες βιογραφικού» που αναζητούν οι εργοδότες.
Δημιουργία βιογραφικού
Κοινοποίηση άρθρου
Συνεχίστε την ανάγνωση
Συνοδευτική επιστολή14 λ. ανάγνωση
Γιατί θέλετε να εργαστείτε εδώ; Κακές και καλές απαντήσεις σε αυτήν τη δύσκολη ερώτηση συνέντευξης
Γιατί θέλετε να εργαστείτε εδώ; Κακές και καλές απαντήσεις σε αυτήν τη δύσκολη ερώτηση συνέντευξης
Βοήθεια για βιογραφικό3 λ. ανάγνωση
Πώς να ζητήσετε προαγωγή
Πώς να ζητήσετε προαγωγή
Βοήθεια για βιογραφικό5 λ. ανάγνωση
Τεχνικές δεξιότητες για βιογραφικό (οδηγός με παραδείγματα και εξηγήσεις)
Τεχνικές δεξιότητες για βιογραφικό (οδηγός με παραδείγματα και εξηγήσεις)
Συνοδευτική επιστολή15 λ. ανάγνωση
Πώς να ολοκληρώσετε μια συνοδευτική επιστολή (τα καλύτερα παραδείγματα καταληκτικής παραγράφου)
Πώς να ολοκληρώσετε μια συνοδευτική επιστολή (τα καλύτερα παραδείγματα καταληκτικής παραγράφου)
Περιήγηση σε όλα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί κούκις για να βελτιώνει την εμπειρία χρήστη και να εκτελεί αναλύσεις και μάρκετινγκ. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συναινείτε προς όλα τα κούκις, όπως ορίζουν η «Πολιτική περί κούκις» και η «Πολιτική ιδιωτικότητας».
Αποδοχή κούκις