Προγραμματιστής λογισμικού: παράδειγμα και οδηγός σύνταξης βιογραφικού

Έχετε βρει την τέλεια αγγελία για θέση software developer και θέλετε να κάνετε αίτηση; Εδώ είμαστε εμείς! Διαβάστε τον οδηγό γραφής βιογραφικού για προγραμματιστή λογισμικού, εμπνευστείτε από το συνοδευτικό παράδειγμα και διεκδικήστε με αυτοπεποίθηση και αξιώσεις τη δουλειά των ονείρων σας.
Επεξεργασία αυτού του βιογραφικού

Όπως μια καλή και χρήσιμη εφαρμογή, έτσι και το βιογραφικό ενός προγραμματιστή λογισμικού πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του χρήστη. Εφόσον «χρήστης» μιας αίτησης εργασίας είναι ο υπεύθυνος προσλήψεων, πρέπει να απαντήσετε στα εξής ερωτήματα: Ποια χαρακτηριστικά θα ήθελε να δει; Ποια προσόντα θα εξυπηρετούσαν καλύτερα το use case του, ώστε να πειστεί ότι αξίζει να πάρετε τη δουλειά;

Η εφαρμογή δημιουργίας βιογραφικού του cvapp.gr μπορεί να σας βοηθήσει να ετοιμάσετε άριστες αιτήσεις εργασίας. Πριν τη χρησιμοποιήσετε, διαβάστε τα παραδείγματα βιογραφικού της συλλογής μας, για να γνωρίσετε τα στοιχεία ενός βιογραφικού το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει δουλειά σε έναν software developer, είτε με μισθωτή απασχόληση είτε με εξωτερική συνεργασία.

Πώς να γράψετε βιογραφικό προγραμματιστή λογισμικού

Τα προτεινόμενα τμήματα για ένα βιογραφικό προγραμματιστή λογισμικού είναι τα εξής:

  • Κεφαλίδα βιογραφικού
  • Σύνοψη βιογραφικού (γνωστή και ως προφίλ ή προσωπική δήλωση)
  • Τμήμα εργασιακού ιστορικού
  • Τμήμα δεξιοτήτων
  • Τμήμα εκπαίδευσης

Επειδή ο κλάδος της πληροφορικής σημειώνει αλματώδη πρόοδο και οι τεχνολογίες ανάπτυξης εφαρμογών μεταβάλλονται και εξελίσσονται ολοένα, ο ανταγωνισμός είναι δριμύς. Για να αντεπεξέλθετε και να ξεχωρίσετε ανάμεσα σε πλήθος υποψηφίων για μια θέση, δοκιμάστε τα εξής:

  1. Αν έχετε εργασιακή πείρα, παρουσιάστε τα προηγούμενα επιτεύγματά σας αντί απλώς για τα ημερήσια καθήκοντά σας. Με αυτόν τον τρόπο, δείχνετε αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα.
  2. Δείξτε ότι έχετε πληροφορηθεί για τη φιλοσοφία, την κουλτούρα και το όραμα του εργοδότη. Αν συμμερίζεστε τις αξίες του, μάλλον θα ενταχθείτε αρμονικά στο εργατικό δυναμικό της εταιρείας..
  3. Μην παραμελήσετε το «γραφικό περιβάλλον» του εγγράφου, φροντίζοντας για την καλαισθησία και την ευχρηστία του με ένα από τα ιδιαίτερα ελκυστικά πρότυπα βιογραφικού της συλλογής μας.
Συμβουλή ειδικού

Βελτιστοποιήστε για το ATS

Αν το βιογραφικό σας προορίζεται για μεγάλη εταιρεία λογισμικού, σχεδόν σίγουρα θα περάσει από σύστημα παρακολούθησης αιτήσεων (Applicant Tracking System, ATS). Ο εν λόγω αλγόριθμος προσπαθεί να κατατάξει τις αιτήσεις με βάση τη συνάφειά τους, ώστε οι υπεύθυνοι προσλήψεων να κοιτάξουν μόνο όσες συγκεντρώνουν καλές πιθανότητες να εξελιχθούν σε πρόσληψη. Φροντίστε, λοιπόν, να αναφέρετε όσες λέξεις-κλειδί περιέχει η αγγελία της θέσης εργασίας στην οποία απαντάτε.

Επιλέξτε την κατάλληλη μορφή βιογραφικού για προγραμματιστή λογισμικού

Για όσους προγραμματιστές λογισμικού έχουν πολυετή θητεία σε εταιρείες, ενδείκνυται το αντίστροφα χρονολογικό βιογραφικό, όπου αναφέρουν δύο ή τρεις προηγούμενους εργοδότες, ξεκινώντας από τον πιο πρόσφατο. Αν, πάλι, έχετε ατομική επιχείρηση και συνεργάζεστε με διάφορους πελάτες ή αν μπήκατε στον χώρο πρόσφατα, μπορείτε να προτιμήσετε το λειτουργικό βιογραφικό, που δίνει έμφαση στις δεξιότητες.

Παραθέστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας

Στην κεφαλίδα της σελίδας ή σε μια πλευρική στήλη αριστερά ή δεξιά, παραθέστε τα παρακάτω, για να φαίνεται με μία ματιά σε ποιον ανήκει το βιογραφικό και πώς μπορούν να επικοινωνήσουν με εσάς:

  • Ονοματεπώνυμο και τίτλος: Το όνομα, το επώνυμό σας και ο τίτλος της θέσης που σας ενδιαφέρει (όπως αναφέρεται στην αγγελία).
  • Επαγγελματική διεύθυνση ιμέιλ: Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το όνομά σας, όχι ψευδώνυμο.
  • Αριθμός τηλεφώνου: Προτιμήστε να γράψετε το κινητό, για να σας βρουν πιο εύκολα.
  • Περιοχή: Οδός, αριθμός και πόλη κατοικίας. Αν η εταιρεία είναι στο εξωτερικό και θα μετακομίσετε ή θα εργάζεστε εξ αποστάσεως, αναφέρετε και τη χώρα σας.
Καλό
  • Σοφοκλής Ματαλιωτάκης
  • Προγραμματιστής λογισμικού
  • s.mataliotakis@mailfence.com
  • 690 11 22 333
  • Καλλισθένους 12, Θεσσαλονίκη
Κακό
  • Σ. Ματαλιωτάκης
  • big-sofo-g7@gamermail.com
  • 690 11 22 333

Χρησιμοποιήστε ένα τμήμα προφίλ/σύνοψης

Γιατί θεωρείτε ότι είστε άριστος προγραμματιστής λογισμικού; Πώς θα ωφεληθεί η εργοδότρια εταιρεία αν σας προσλάβει ή ο πελάτης αν σας επιλέξει για το έργο του; Ποια είναι τα πιο ελκυστικά και χρήσιμα προσόντα σας, στα οποία θέλετε να επιστήσετε την προσοχή του; Αναδείξτε τα επιγραμματικά στην πρώτη παράγραφο του βιογραφικού σας, χρησιμοποιώντας ρήματα δράσης και περιγραφικά επίθετα.

Για περισσότερες ιδέες, προτείνουμε να διαβάσετε το παράδειγμα βιογραφικού για την Google και το παράδειγμα βιογραφικού αναλυτή δεδομένων.

Εδώ, ακολουθούν τρία προσαρμόσιμα παραδείγματα σύνοψης βιογραφικού για προγραμματιστή λογισμικού, σε τρία διαφορετικά επίπεδα πείρας:

Προσαρμόσιμο παράδειγμα βιογραφικού: σύνοψη/προφίλ ατόμου με λίγη πείρα

Πρόσφατος απόφοιτος πληροφορικής με πλούτο γνώσεων και δεξιοτήτων στις πιο καινούργιες τεχνολογίες ανάπτυξης εφαρμογών. Εξασκημένος εντατικά στις αρχές του clean code και ευχερής χρήστης design patterns, τα οποία εξασφαλίζουν κώδικα με λιγότερα bugs και καλύτερες επιδόσεις. Το μεγάλο μου κίνητρο για διάκριση και καταξίωση εγγυώνται την απόλυτη αφοσίωσή μου στους στόχους της ομάδας και την ακάματη εργασία μου για την αποτελεσματικότητα της εταιρείας.

Προσαρμόσιμο παράδειγμα βιογραφικού: σύνοψη/προφίλ ατόμου με μέτρια πείρα

Καινοτόμος προγραμματιστής και επιχειρηματίας του Διαδικτύου που αγωνίζεται να φέρνει τους ανθρώπους του κόσμου πιο κοντά. Άτομο με δημιουργική σκέψη και χάρισμα στην ανάπτυξη λογισμικού και στην εργασία με διάφορες δομές δεδομένων. 

Προσαρμόσιμο παράδειγμα βιογραφικού: σύνοψη/προφίλ ατόμου με πολλή πείρα

Πολύπειρη προγραμματίστρια λογισμικού με εικοσαετή παρουσία σε μεγάλες εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου. Έχοντας διατελέσει lead developer της μεγαλύτερης σε μερίδιο αγοράς εφαρμογής ERP στην Ελλάδα, είμαι εφοδιασμένη με τις τεχνικές και διαπροσωπικές δεξιότητες που απαιτούν τα μεγάλης κλίμακας project με τη συμμετοχή διατμηματικών ομάδων. Διατηρώντας το κίνητρό μου ακέραιο και συμβαδίζοντας με τις νέες τάσεις στην ανάπτυξη εφαρμογών, επιζητώ να συμβάλω παραγωγικά και εποικοδομητικά σε μια φιλόδοξη και αναπτυσσόμενη εταιρεία.

Περιγράψτε την εργασιακή πείρα που έχετε ως προγραμματιστής λογισμικού

Αν έχετε εργαστεί πάλι ως προγραμματιστής, σε αυτό το σημείο του βιογραφικού πρέπει να πείσετε πως μπορείτε να επαναλάβετε τα επιτεύγματα του παρελθόντος, ίδια ή βελτιωμένα. Πρέπει δηλαδή, να προβάλετε τον εαυτό σας ως εργαζόμενο που παράγει αποτέλεσμα, που προσδίδει αξία, αντί απλώς να διεκπεραιώνει τα καθήκοντά του, καταβάλλοντας την ήσσονα προσπάθεια.

Για παράδειγμα, αντί να γράψετε τα εξής:

  • Συμμετείχα σε code reviews
  • Αξιοποιούσα τεχνικές test-driven development

προτιμήστε τα εξής:

  • Συμμετείχα σε code reviews, καταθέτοντας προτάσεις για refactoring κώδικα που διευκόλυναν το scalability των εφαρμογών
  • Εφάρμοσα test-driven development, μειώνοντας κατά 17% το time to market σε σχέση με την αρχική εκτίμηση, για το οποίο ο πελάτης μάς επιβράβευσε με μπόνους
Προσαρμόσιμο παράδειγμα βιογραφικού: εργασιακό ιστορικό

Προγραμματιστής – Πρωτοβουλία «Ψηφιακό Σχολείο», Θεσσαλονίκη
Δεκέμβριος 2015 - Παρόν

  • Έχω αναπτύξει βελτιώσεις για συστήματα λογισμικού που χρησιμοποιούν εκπαιδευτικοί, επιστήμονες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε τομείς μεγάλης σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας.
  • Έχω αναπτύξει και βελτιώνω προγράμματα, ώστε να γίνονται ακριβέστερα και οικονομικότερα.
  • Έχω χαράξει στρατηγικές για καλύτερη συμμόρφωση με τα σύγχρονα πρότυπα.
  • Έχω μεγάλο βαθμό επιτυχίας στην αντιμετώπιση προβλημάτων και στην εξάλειψη σφαλμάτων.


Προγραμματιστής – Kindlinks, Θεσσαλονίκη
Φεβρουάριος 2004 - Σεπτέμβριος 2015

  • Από όταν ίδρυσα την Kindlinks, το 2004, συνεχίζω να βελτιώνω την υποδομή και τις υπηρεσίες της, τη στρατηγική και τη σχεδίαση των προϊόντων.
  • Καταβάλλω διαρκώς προσπάθειες εξέλιξης με στόχο να βοηθώ τους πελάτες να δημιουργούν, να μοιράζονται και να ανακαλύπτουν με νέους τρόπους.
  • Παρακολουθώ τις παγκόσμιες εξελίξεις και επιθυμώ να προσφέρω σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο καλύτερους τρόπους επικοινωνίας και επαφής.

Περιλάβετε τις δεξιότητες που χρησιμεύουν σε έναν προγραμματιστή λογισμικού

Το βιογραφικό ενός προγραμματιστή λογισμικού καλό είναι να περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο μείγμα από σκληρές δεξιότητες και μαλακές δεξιότητες. Οι πρώτες είναι όσες αποκτώνται μέσω της θεωρητικής εκπαίδευσης και της πρακτικής ενασχόλησης με ένα αντικείμενο· οι δεύτερες αποκτώνται με την ανατροφή και την κοινωνική συναναστροφή ή υπάρχουν έμφυτες, ως γνωρίσματα της προσωπικότητας.

Ενδεικτικά, παραθέτουμε 10 σημαντικές δεξιότητες που έχουν θέση σε βιογραφικό προγραμματιστή λογισμικού:

  • Γλώσσες προγραμματισμού (Java, Python, C#, Javascript)
  • Αλγόριθμοι και δομές δεδομένων
  • Βάσεις δεδομένων (SQL Server, MySQL, PostgreSQL)
  • Κατανεμημένα συστήματα
  • Source control (Git, GitHub, GitLab)
  • DevOps (continuous integration/deployment)
  • Ανάλυση προβλημάτων
  • Ομαδικότητα
  • Διαχείριση χρόνου
  • Ιεράρχηση προτεραιοτήτων

Από αυτές τις δεξιότητες, τις παρακάτω θα ήταν καλό να τις ενσωματώσετε σε διάφορα σημεία του βιογραφικού:

  1. Γλώσσες προγραμματισμού: Είναι σημαντικό να μπορέσετε να ενταχθείτε παραγωγικά σε μια ομάδα έργου που χρησιμοποιεί συγκεκριμένες τεχνολογίες, χωρίς να χρειαστείτε εκπαίδευση.
  2. Αλγόριθμοι και δομές δεδομένων: Η κατανόηση και η ευχέρεια στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αλγορίθμων καθίσταται όλο και πιο σημαντική, ιδίως με τη ραγδαία άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής μάθησης και των large language models (LLM).
  3. Ιεράρχηση προτεραιοτήτων: Όλη η ουσία της μεθοδολογίας agile έγκειται στην αποδοτικότητα, δίνοντας έμφαση σε ό,τι είναι πιο σημαντικό για να έρθει το προϊόν σε λειτουργική κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, τα παραδείγματα που θα παραθέσετε για καθεμιά από αυτές τις δεξιότητες θα διαφέρουν ανάλογα με τον εργοδότη ή τον πελάτη στον οποίο απευθύνετε το βιογραφικό.

Γράψτε ποια εκπαίδευση έχετε λάβει για να εργαστείτε ως προγραμματιστής λογισμικού

Για να εργαστεί κανείς ως προγραμματιστής λογισμικού, συνήθως δεν απαιτείται πτυχίο πανεπιστημίου. Αρκετοί επιτυχημένοι προγραμματιστές είναι αυτοδίδακτοι, έχοντας ξεκινήσει είτε ως χομπίστες είτε ως ημιεπαγγελματίες, αποφοιτώντας από ένα coding bootcamp ή ολοκληρώνοντας έναν κύκλο μαθημάτων μέσω Διαδικτύου. Η εκπαίδευση, επομένως, είναι σημαντική, αλλά δεν χρειάζεται να είναι «επίσημη».

Παρά ταύτα, αν έχετε σπουδάσει πληροφορική, ορισμένοι εργοδότες θα σας δώσουν προβάδισμα έναντι των συνυποψηφίων σας –ανάλογα, βέβαια, και με το πανεπιστήμιο που σας χορήγησε το πτυχίο. Ομοίως, οι μεταπτυχιακές ειδικεύσεις σε προηγμένους τομείς όπως η μηχανική μάθηση, το deep learning και τα big data μπορούν όχι μόνο να βελτιώσουν την πιθανότητα πρόσληψης αλλά και τις πιθανές αποδοχές σας.

Προσαρμόσιμο παράδειγμα βιογραφικού: εκπαίδευση

Μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Υπολογιστών , Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 
Αύγουστος 2001 - Ιούνιος 2004

Επιλέξτε διάταξη και σχεδίαση κατάλληλες για βιογραφικό προγραμματιστή λογισμικού

Σε μια εφαρμογή λογισμικού, ο χρήστης θέλει να δει ένα γραφικό περιβάλλον ευχάριστο, με λογική και κατανοητή διάρθρωση, που να διευκολύνει την εργασία του. Ομοίως, στο βιογραφικό ενός προγραμματιστή λογισμικού, ο υπεύθυνος προσλήψεων θέλει να δει μια δομή λειτουργική, με τα διάφορα «modules» σαφώς διαχωρισμένα και απαλλαγμένα από σφάλματα –ορθογραφικά, εκφραστικά, λογικά κ.ά.

Για να ετοιμάσετε ένα ευπαρουσίαστο βιογραφικό χωρίς να προστρέξετε σε γραφίστα ή να αγοράσετε μια δαπανηρή εφαρμογή, μπορείτε να βασιστείτε στα επαγγελματικής ποιότητας πρότυπα της συλλογής μας. Ένα από αυτά, το πρότυπο «Στοκχόλμη» της κατηγορίας «Μοντέρνα», μπορείτε να δείτε στο παρακάτω παράδειγμα βιογραφικού προγραμματιστή λογισμικού. 

Παράδειγμα κειμένου βιογραφικού για προγραμματιστή λογισμικού

Προφίλ 

Καινοτόμος προγραμματιστής και επιχειρηματίας του Διαδικτύου που αγωνίζεται να φέρνει τους ανθρώπους του κόσμου πιο κοντά. Άτομο με δημιουργική σκέψη και χάρισμα στην ανάπτυξη λογισμικού και στην εργασία με διάφορες δομές δεδομένων.


Εργασιακό ιστορικό

Προγραμματιστής – Πρωτοβουλία «Ψηφιακό Σχολείο», Θεσσαλονίκη
Δεκέμβριος 2015 - Παρόν

  • Έχω αναπτύξει βελτιώσεις για συστήματα λογισμικού που χρησιμοποιούν εκπαιδευτικοί, επιστήμονες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε τομείς μεγάλης σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας.
  • Έχω αναπτύξει και βελτιώνω προγράμματα, ώστε να γίνονται ακριβέστερα και οικονομικότερα.
  • Έχω χαράξει στρατηγικές για καλύτερη συμμόρφωση με τα σύγχρονα πρότυπα.
  • Έχω μεγάλο βαθμό επιτυχίας στην αντιμετώπιση προβλημάτων και στην εξάλειψη σφαλμάτων.


Προγραμματιστής – Kindlinks, Θεσσαλονίκη
Φεβρουάριος 2004 - Σεπτέμβριος 2015

  • Από όταν ίδρυσα την Kindlinks, το 2004, συνεχίζω να βελτιώνω την υποδομή και τις υπηρεσίες της, τη στρατηγική και τη σχεδίαση των προϊόντων.
  • Καταβάλλω διαρκώς προσπάθειες εξέλιξης με στόχο να βοηθώ τους πελάτες να δημιουργούν, να μοιράζονται και να ανακαλύπτουν με νέους τρόπους.
  • Παρακολουθώ τις παγκόσμιες εξελίξεις και επιθυμώ να προσφέρω σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο καλύτερους τρόπους επικοινωνίας και επαφής.


Δεξιότητες

  • Βελτιστοποίηση επιδόσεων
  • Αντιμετώπιση προβλημάτων και deployment λύσεων
  • Αναλυτική σκέψη
  • Σχεδίαση και ανάπτυξη λογισμικού
  • Σύνταξη κώδικα και scripting


Εκπαίδευση 

Μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Υπολογιστών , Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 
Αύγουστος 2001 - Ιούνιος 2004

Για να εργαστείτε ως προγραμματιστής λογισμικού, χρειάζεται να πείσετε ότι έχετε τον καλύτερο συνδυασμό πείρας, γνώσεων και δεξιοτήτων σε σύγκριση με τους άλλους υποψηφίους για τη θέση. Για να συντάξετε ένα βιογραφικό που θα σας φέρει πιο κοντά στην πρόσληψη, χρειάζεστε το cvapp.gr.

Δημιουργήστε το βιογραφικό σας σε 15 λεπτά
Χρησιμοποιήστε επαγγελματικά, δοκιμασμένα πρότυπα, που ακολουθούν ακριβώς τους «κανόνες βιογραφικού» που αναζητούν οι εργοδότες.
Δημιουργία βιογραφικού